01/03/2024
SCRISOARE DESCHISĂ: Cerem ministrului Culturii să-și precizeze public poziția cu privire la divulgarea pe internet, de către managerul Bibliotecii Naționale, a subiectului la care Emilia Șercan lucrează
UPDATE: Patru organizații ale societății civile au cerut ministrului Raluca Turcan în cursul zilei de 1 martie demiterea managerului interimar al BNaR, arătând că „în cazul Emiliei Șercan, afirmațiile publice ale lui Adrian Cioroianu vin să împiedice sau să ducă în derizoriu un demers jurnalistic legitim. Documentele consultate, sub confidențialitate, de un jurnalist fac parte dintre sursele jurnalistice. Iar protecția surselor jurnalistice este parte a dreptului fundamental la libertatea de exprimare și a dreptului la libertatea presei, așa cum sunt consfințite prin Constituția României, prin legislația internă sau prin Convenția Europeană a Drepturilor Omului și Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. Încălcarea confidențialității surselor jurnalistice de către un reprezentant al unei instituții publice reprezintă un derapaj grav, care trebuie sancționat pe măsură”.
Cele patru organizații - ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI) și CeRe (Centrul de Resurse pentru participare publică) - au cerut de asemenea ministrului Culturii să organizeze de urgență un concurs pentru ocuparea postului de manager al BNaR: „Ministerul ar fi trebuit să organizeze un concurs de proiecte de management pentru ocuparea funcției de director, dar interimatul lui Adrian Cioroianu în fruntea Bibliotecii Naționale are deja 30 de luni fără concurs”.
Puteți citi întreaga scrisoare deschisă pe site-urile ActiveWatch și Centrul pentru Jurnalism Independent.
***
Doamnă Ministru Raluca Turcan,
Redacția PressOne vă cere prin prezenta să vă precizați public poziția oficială față de conduita managerului interimar al Bibliotecii Naționale a României (BNaR), dl Adrian Cioroianu, care la 29 februarie 2024 a divulgat în mod repetat pe Facebook informații nedestinate publicității despre activitatea profesională a colegei noastre, jurnalista de investigație Emilia Șercan. Concret, este vorba de faptul că Emilia Șercan a consultat la sala de lectură a BNaR teza de doctorat secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană.
Considerăm alarmant faptul că dl Adrian Cioroianu, care este funcționar public și conduce o instituție aflată în serviciul cetățenilor, și-a încălcat pe mai multe paliere mandatul de manager, nesocotind atât prevederi ale Codului Penal, căruia îi este supus ca persoană fizică, cât prevederi și ale Regulamentul general privind protecția datelor (RGPD), asumat de BNaR, instituție cu statut de operator de date personale. În plus, dl Adrian Cioroianu a încălcat mai multe norme statuate de Codul de etică și integritate al personalului BNaR. [La finalul documentului, o trecere în revistă a prevederilor pe care considerăm că dl Adrian Cioroianu le-a încălcat].
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
De 8 ani, jurnalismul pe care îl practicăm este în primul rând în serviciul public al cititorilor, iar relația noastră cu voi rămâne coloana vertebrală a tot ceea ce facem. Așa că ne-am dori să vă cunoaștem mai bine, prin intermediul unui sondaj anonim, de maxim 5 minute. Îl puteți completa aici: sondaj PressOne.
Redacția PressOne a luat cunoștință de declarația pe care, ca ministru al Culturii, ați dat-o astăzi, 1 martie 2024, la solicitarea Hotnews.ro: „Sunt două perspective: una de legalitate și una de corectitudine în relația cititor-director de instituție în speța aceasta. Din perspectiva legalității, o să verific dacă există o problemă de încălcare a legii, iar din perspectiva corectitudinii cred că această afirmație nu trebuia făcută în mod public de domnul Cioroianu”.
Facem o necesară precizare: Emilia Șercan a solicitat consultarea unei lucrări din patrimoniul BNaR urmând pas cu pas procedurile interne ale instituției, care însă nu presupun interacțiunea „cititor-directorul instituției”.
Cum poți salva democrația în epoca TikTok și a gratificării instantanee
Pe scurt, te identifici cu un anume partid în funcție de cât de mult se potrivește cu propriile tale interese. Numai că în realitate, lucrul ăsta se întâmplă din ce în ce mai rar, sau cel puțin asta este percepția publică, în special într-o epocă în care ne-am obișnuit cu gratificarea instantanee - adică să primim foarte rapid un răspuns pe măsura așteptărilor noastre.
Marcel Ciolacu dă bir cu fugiții, confruntat cu consecințele propriei guvernări. Are cine să-l aducă înapoi și să-l pună să-și asume responsabilitatea?
Deocamdată am aflat ceva ce știam deja: în capul guvernului actual și eventual și al celui viitor se află un om complet iresponsabil. Din acest punct de vedere, poate că nu ar fi o tragedie, ci chiar ar fi absolut necesar ca domnul Ciolacu să nu mai ocupe nicio funcție de stat în România, indiferent cine vine în locul lui la PSD. Marii bărbați de stat își asumă prostiile, nu rămân paralizați în fața consecințelor acestora.
***
În aceste condiții, vă solicităm să vă precizați, fără echivoc, poziția față de conduita d-lui Adrian Cioroianu în spațiul public din următoarele motive:
I. Considerăm incalificabil faptul că dl Adrian Cioroianu folosește informațiile la care are acces în virtutea funcției pe care o deține - informații al căror regim este reglementat de legea penală, de cea privind protecția datelor personale și de codul de integritate al BNaR - ca și cum ar fi proprietarul acestor informații și ar avea dreptul să le facă publice după cum hotărăște.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Vrem să putem investiga în profunzime evenimentele care afectează viața de zi cu zi a românilor. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
II. Considerăm incalificabil faptul că, deși colega noastră i-a atras atenția - printr-un comentariu public - că fapta de divulgare de informații nepublice și nedestinate publicității intră sub incidența Codului Penal, dl Adrian Cioroianu a continuat să pună în circulație în mod repetat acele informații nedestinate publicității, inclusiv pe pagina sa personală de Facebook.
III. Considerăm nu doar incalificabil, ci și iresponsabil faptul că managerul interimar al BNaR a expus-o pe colega noastră, Emilia Șercan, transformând-o în țintă a hărțuielilor, intimidărilor și amenințărilor - în condițiile în care demersul acesteia este nu doar perfect legal, ci și legitim din perspectiva meseriei de jurnalist: consultarea tezei de doctorat a unei persoane publice care, la acest moment, deține funcția de adjunct al secretarului general NATO și care este deja inclus în sondajele de opinie privind alegerile prezidențiale din 2024.
Spre reamintire: ca urmare a aceluiași tip de demers - analizarea unei teze de doctorat - colega noastră a fost amenințată cu moartea în 2019 într-un plan inițiat și coordonat de înalți ofițeri de Poliție, ambii condamnați prin sentință definitivă pentru infracțiunea de „incitare la șantaj”.
În 2022, colega noastră a fost ținta mai multor campanii de hărțuire, discreditare și compromitere legate de activitatea sa de jurnalist: a primit mesaje de amenințare pe email-ul profesional, în prezent investigate de procurori; a fost acuzată de un post de televiziune, într-o acțiune de defăimare, că ar fi spion rus, instanța de apel pronunțând deja o sentință în favoarea sa; și a fost ținta unei tentative de compromitere prin publicarea pe internet, la doar 40 de minute după ce a părăsit secția de Poliție, a unei probe predate organelor de anchetă și a unor fotografii personale care i-au fost sustrase.
IV. Considerăm incalificabil, iresponsabil și inacceptabil faptul că managerul interimar al BNaR a postat el însuși comentarii explicit amenințătoare la adresa colegei noastre pe propria sa pagină de Facebook. Două dintre acestea:
- Adrian Cioroianu: “Dap. O duamnă care vrea să facă scandal tocmai în ideea de a atrage atenția și apoi a se lua de Geoană sau altul. Din punctul meu se vedere să se ia de cine vrea, dar să nu amestece BNaR. O face, o primește.” (29 februarie, ora 21:59).
- Adrian Cioroianu: “Chiar nu mă interesează treburile ei cu oamenii politici. Dar să nu amestece BNaR, că o va lua.” (29 februarie, ora 22:31).
V. Considerăm, în final, drept circumstanțe agravante:
- Faptul că, divulgând informații nepublice și nedestinate publicității, managerul interimar al unei instituții publice a statului român a discreditat și periclitat a priori un demers legitim într-un stat de drept - verificarea CV-ului unei persoane publice, demers jurnalistic făcut în serviciul public.
- Faptul că, prin conduita sa, dl Adrian Cioroianu - care reprezintă în spațiul public BNaR - a afectat grav imaginea și reputația instituției în fața cetățenilor pe care aceasta îi servește. Publicul a constatat, astfel, că datele personale pe care le furnizează instituției pot fi făcute publice după bunul plac al celor care au acces la acestea.
***
În continuare, facem o trecere în revistă a prevederilor și normelor pe care managerul interimar al BNaR le-a nesocotit în luările sale publice de poziție din data de 29 februarie 2024:
A. Codul Penal al României / Art. 304, alin. (1)
„Divulgarea, fără drept, a unor informații secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicității, de către cel care le cunoaște datorită atribuţiilor de serviciu, dacă prin aceasta sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă”.
- Fără îndoială, informațiile privind lucrările solicitate spre consultare de Emilia Șercan se înscriu în categoria de informații care “nu sunt destinate publicității”.
- Fără îndoială, managerul interimar al BNaR are cunoștință despre faptul că aceste informații “nu sunt destinate publicității” și că are acces la acestea doar “datorită atribuţiilor de serviciu”.
- Fără îndoială, divulgând aceste informații, managerul interimar al BNaR a afectat “interesele sau activitatea unei persoane”.
Prin postările sale pe Facebook, managerul interimar Adrian Cioroianu a încălcat de cinci ori în mai puțin de trei ore art. 304, alin. (1) C. Pen., astfel:
La 29 februarie 2024, ora 17:10, într-un comentariu la postarea domnului Hari Bucur Marcu, dl Adrian Cioroianu a scris: „Dle Hari Bucur-Marcu, textul dvs. e de bun simț, dacă vă interesează detaliile a ceea ce se întâmplă la BNaR vă stau la dispoziție. Cât despre doamna pe care o amintiți, e suficient să vă spun că a cerut la sală dupa ce solicitase o lucrare a lui Mircea Geoană, care i s.a dat, desigur cu acordul meu și în normele legii, doar că dânsa nu știu ce.o fi citit, dar e clar că a descoperit în geantă și un termometru adus de acasă (premeditare? Lua temperatura candidaturii lui M. Geoană?), prilej cu care face poze de victimă și explică dânsa de ce nu sunt studenți în bibliotecă - asta pe 27 febr a.c, adică în a doua zi după vacanța studenților, răstimp în care tinerii erau în facultăți, să-și afle orarul. Oricând vorbim pentru detalii, dacă interesează.”
La 29 februarie 2024, ora 18:10, într-un nou comentariu la aceeași postare, chiar după ce a fost avertizat că a divulgat o informație nepublică, nedestinată publicității, dl Adrian Cioroianu a scris: „Emilia Sercan caută plagiat la Mircea Geoană și, în treacăt, mai ia și temperatura prin spațiile deschise ale Bibliotecii Naționale [...].
La 29 februarie 2024, ora 19:33, într-o postare pe propria pagină de Facebook, dl Adrian Cioroianu a republicat de trei ori informația nedestinată publicității:
- Adrian Cioroianu: “[...] Dragi prieteni reali & virtuali, Emilia Sercan caută mai nou plagiat la Mircea Geoană și, în treacăt, mai ia și temperatura prin spațiile deschise ale Bibliotecii Naționale...
- “[...] à propos, cred că lucrarea pe care ați cerut-o recent la BNaR era a lui Mircea Geoană, curios că era după ce MG și-a anunțat dispoziția de a candida, curios că acum ați uitat, pentru ce ați intrat pe frig în BNaR, doar că, ce să vezi, până a da de-a investiga lucrarea, cum tot veniserăți cu un termometru de cameră în geantă [...]”.
- “[...] Dna Șercan, azi ați fost iar la BNaR, iar la lucrarea dlui Geoană, iar nu v-ați înscris pentru o întâlnire cu mine (cum mă amenințați ieri) [...]”.
B. Regulamentul general privind protecția datelor (RGPD)
BNaR, care este operator de date cu caracter personal, își asumă protecția datelor cu caracter personal prin cel puțin două documente:
- Prin documentul intitulat “Politica Bibliotecii Naţionale a României privind protecţia datelor cu caracter personal”, postat pe site-ul instituției, care asigură utilizatorii serviciilor sale că BNaR “ia măsuri pentru a proteja securitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în conformitate cu obligațiile noastre legale și așa cum prevede prezenta Politică de securitate a datelor cu caracter personal a BNaR”, asigurând în același timp utilizatorii că “folosirea acestor date în alte circumstanţe decât cele legate de accesul la produsele şi serviciile oferite de bibliotecă se va face numai cu consimţământul dumneavoastră”.
Introducerea documentului intitulat “Politica Bibliotecii Naţionale a României privind protecţia datelor cu caracter personal”, postat pe site-ul BNaR
- Prin mențiunea de la finalul formularului oficial de cerere care trebuie completat pentru accesul la o lucrare, în care BNaR precizează: “Conform Legii nr. 677/21.11.2001, Biblioteca Naţională a României garantează confidențialitatea datelor cu caracter personal furnizate de utilizatori în cererile adresate instituției”.
Precizăm că în documentul menționat sunt statuate drept date personale, printre altele:
- numele și prenumele utilizatorilor serviciilor BNaR
- “detalii privind documentele studiate în cadrul bibliotecii” de aceștia
- “proiectul pentru care solicitați documentele / bibliografia”
C. Codul de etică și integritate al personalului Bibliotecii Naționale a României
Documentul postat pe site-ul instituției, arată - printre altele - că personalului BNaR „îi este strict interzis”:
- “să dezvăluie informații care nu au caracter public, în alte condiții decât cele prevăzute de lege”;
- “să aibă un comportament agresiv, fizic sau verbal, față de utilizatori sau colegi” prin “întrebuințarea unor expresii jignitoare” sau […] “comportamente violente, intimidante, malițioase, insultătoare sau umilitoare”.
***
Considerăm că faptele și pozițiile publice ale d-lui Adrian Cioroianu reprezintă un precedent extrem de periculos pentru relația dintre cetățeni și jurnaliști, pe de o parte, și angajații instituțiilor statului român.
Vă solicităm, așadar, să ne comunicați în cursul zilei de astăzi ce măsuri veți lua cu privire la conduita d-lui Cioroianu, în particular, dar și cum anume veți restabili nu doar respectarea legii în instituțiile din subordine, dar și o relație profesională corectă între jurnaliști și angajații care au acces la datele personale și la activitatea acestora.
Vă mulțumim.
Redacția PressOne
1 martie 2024
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this