Printre "secretele medicale" de pe internet se numără "topirea" bruscă și iremediabilă a grăsimii din corp prin dieta cu miere și scorțișoară. Foto: healthline.com
Printre "secretele medicale" de pe internet se numără "topirea" bruscă și iremediabilă a grăsimii din corp prin dieta cu miere și scorțișoară. Foto: healthline.com
03/07/2017
Sănătate pe internet: cât de credibile sunt "secretele pe care doctorii nu vor să le afli"
Brânza dă dependență precum cocaina? O linguriță de miere cu scorțișoară poate să „topească” grăsimea în numai 7 zile?
Imunizarea face mai mult rău decât bine? Toată lumea ar trebui să ia vitamine? Există metode revoluționare de slăbit, albit dinții sau îndreptat ridurile pe care medicii nu vor să le afli?
Femeile păstrează în corpul lor secvențe de ADN din lichidul seminal al fiecărui bărbat cu care au avut contact sexual?
Un articol apărut săptămâna trecută în The Atlantic găzduiește o dezbatere în care oameni de știință și profesori de jurnalism vorbesc despre amploarea la care a ajuns fenomenul știrilor false referitoare la sănătate − fie că e vorba de rețete miraculoase descoperite de mame anonime sau de interpretări exagerate ale unor studii științifice.
Specialiștii consultați de publicația americană arată că rezultatele studiilor sunt destul de plictisitoare până când ajung pe mâna unor departamente de PR sau în agenda unor jurnaliști care au nevoie de click-uri pentru a încasa mai mulți bani din publicitate.
„Câte studii despre cafea spun, fiecare, altceva? Dacă ești un departament de PR și chiar vrei ca studiul tău să fie citit, poți să-i pui titlul «Ciocolata și cafeaua garantează relații sexuale grozave până la 80 de ani»”, explică Joanne Kenen, editor la secțiunea de sănătate a publicației Politico, citată în cadrul dezbaterii.
Un exemplu relevant pentru deturnarea adevărului este „informația” potrivit căreia femeile ar păstra în corp secvențe de ADN din lichidul seminal al fiecărui bărbat cu care au făcut sex.
Snopes.com − un site pe care l-am mai citat când cu isteria Balena albastră (apropo, a mai aflat cineva ceva despre „victimele” din România ale presupusului joc?) − demonstrează punct cu punct că acest așa-zis rezultat științific devenit știre de presă este fals.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Un nou studiu arată că femeile rețin în corpul lor secvențe de ADN din lichidul seminal al fiecărui bărbat cu care au făcut sex − anunța YourNewsWire.com în urmă cu doar câteva zile.
Singura problemă este că studiul citat nu este atât de nou − el datează din 2012, și că nu spune ceea ce susține articolul. În fapt, acea cercetare a constat în autopsii pe creierele a 59 de femei decedate, iar rezultatul a fost că la 37 dintre ele au fost descoperite celule masculine.
Totuși, articolul din YourNewsWire.com, refuzând toate celelalte posibile explicații, apelează direct și fără semne de întrebare la cea pe care o preferă, generalizând-o. Mai mult, autorul articolului din YourNewsWire sugerează că „adevărurile” din acest studiu au fost alterate de oamenii de știință prin alte studii, exemplificând cu unul din 2005.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Cum ar putea o cercetare din 2005 să altereze rezultatele uneia din 2012?
Ca o concluzie, Snopes.com arată că există o posibilitate, netestată și nedemonstrată în vreun fel, ca unele femei − oricum, nu toate − să păstreze secvențe de ADN de la partenerii lor. Dar, la fel de bine, acestea ar putea proveni din transfuzii de sânge sau de la frații de sex masculin mai mari.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
*
Însă nebunia știrilor false despre sănătate și domeniile conexe acesteia merge mult mai departe. O altă știre care a făcut înconjorul globului spune că brânza creează dependență „precum cocaina” sau, în general, precum drogurile. Regăsim informația și pe site-uri românești, de pildă la pesurse.ro sau ViațaVerdeViu.
Este încă un caz notoriu de fragment dintr-un studiu științific care este preluat de mass-media și generalizat, apoi transformat într-o cu totul și cu totul altă informație.
De fapt, studiul citat de aceste publicații pornește de la altă premisă: cercetătorii de la Universitatea din Michigan le cer subiecților lor să precizeze, dintr-o listă de mâncăruri, care sunt alimentele cel mai greu de consumat în mod controlat și în porții.
În rezultatele obținute, brânza este depășită cu succes de către cartofii prăjiți, înghețată, pizza, tort sau chipsuri. În aceeași listă, dar sub brânză, se clasează bananele, ouăle, friptura sau broccoli.
De altfel, acest tip de știre falsă este atât de răspândit, încât un psihiatru american pe nume Stephen Barrett a creat un site dedicat prostiilor de pe internet care promit o viață mai sănătoasă − din categoria suplimentelor alimentare, a metodelor „alternative” de tratament sau a secretelor care asigură slăbitul brusc și definitiv.
Quackwatch.org, așa se numește site-ul lui Barrett, enumeră toate promisiunile false de care ar trebui să fugiți pentru a nu vă face mai mult rău, dar și ca să nu cumpărați produse de care, de fapt, nu aveți nevoie.
Că tot veni vorba: șapte zile de miere și scorțișoară luate pe stomacul gol, în număr crescător sau descrescător al lingurițelor, nu or să vă „topească” grăsimea din corp instantaneu. (Cum știu asta? Să spunem că… ăăă… de la o prietenă.)
De fapt, nu există rețete miraculoase pentru slăbit. The Weight of the Nation, un documentar realizat de HBO și difuzat în aceste zile, desprinde, din nenumărate mărturii, o singură metodă care dă roade pe termen lung: schimbarea stilului de viață, alimentația diversă și fără exagerări, împreună cu practicarea sportului.
Dar acesta este un adevăr plictisitor care nu ar face decât să strice o știre virală despre cum să fii mai sănătos sau suplu în numai trei zile, utilizând o metodă simplă pe care medicii nu vor ca tu să o afli…
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this