Darius Vâlcov a publicat fișa medicală confidențială a unui protestatar. Foto: Octav Ganea / Inquamphotos
Darius Vâlcov a publicat fișa medicală confidențială a unui protestatar. Foto: Octav Ganea / Inquamphotos
03/09/2018
"S-ar mai umple o dată Piața Victoriei cu toți bolnavii de care și-a bătut joc Vâlcov"
Mai mulți medici și pacienți explică ce înseamnă să suferi de o tulburare psihică în România, țara în care Darius Vâlcov, fostul ministru al Finanțelor și actualul consilier al premierului Viorica Dăncilă, a folosit termenul „sandilău” pentru a se referi la un om cu depresie.
Și de ce utilizarea acestui cuvânt de către un consilier al Guvernului readuce o problemă de sănătate publică globală la stadiul de acum 100 de ani. Mai ales într-un stat în care stigma asupra bolilor psihice este foarte mare.
Darius Vâlcov a publicat duminică pe pagina personală de Facebook fișa medicală a unui protestatar diagnosticat cu tulburări psihice. Și l-a numit pe acesta „sandilău cu acte în regulă”. Ulterior, mai multe ziare au preluat documentul care ar trebui să fie confidențial.
În replică, protestatarul a postat și el un mesaj în care a arătat că a suferit în trecut de un episod de depresie și că îl va da în judecată pe politician.
*
Andrei Nistor este președintele unei asociații de sprijin pentru persoanele cu tulburări bipolare sau depresie – Equilibrium. Nistor a fost diagnosticat cu tulburare bipolară și a avut episoade depresive – iar Asociația a fondat-o pentru că statul român nu reușea să-i ofere nici lui, și nici altor bolnavi ca el, ajutor.
Andrei Nistor este președintele unei asociații care oferă suport persoanelor bipolare sau depresive FOTO: Arhiva personală
„Eu cred că s-ar umple Piața Victoriei cu persoane cu depresie, dacă cineva ar organiza întâlnirea. Vorbim aici și de familiile acestor oameni, de prieteni, de cei care știu ce înseamnă depresia celor apropiați.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Cred că s-ar umple Piața Victoriei doar pe acest subiect. Să atragem atenția acestei clase politice cu un premier analfabet că nu se poate să te exprimi așa.
Vorbim de o răutate gratuită. Nu poți să-ți bați joc de cineva care suferă – iar domnul Vâlcov asta a făcut. Darius Vâlcov și-a bătut joc de sute de mii de oameni bolnavi”, a explicat Andrei Nistor.
Potrivit acestuia, asociația pe care o conduce oferă ajutor doar persoanelor din București, fiind deocamdată lipsită de sprijin financiar pentru a deschide filiale și în alte orașe mari.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
„Noi avem în grupurile noastre de sprijin și cadre militare, medici, asistente medicale, ingineri… oameni care merg la serviciu și trăiesc cu această boală.
Nu pot să cred că s-a întâmplat așa ceva. Stau să mă gândesc că poate îmi găsesc mâine fișa medicală publicată undeva, că am fost în piață și sunt bipolar. Este halucinant…„, a mai adăugat Nistor.
„Nivelul de disperare al părinților din România cu copii cu tulburări de dezvoltare este atât de înalt tocmai din cauza stigmei. Zeci de asociații se străduiesc să-i recupereze, tocmai ca atunci când ajung adulți să nu-i numească Vâlcov «sandilăi».
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Suntem la nivelul de rural profund în care arătăm cu degetul «nebunul satului». Eu ce pot să sper? Că peste cinci ani, fiul meu va fi făcut «sandilău» de un alt politician?!”
Ana Dragu, psihoterapeut
Ana Dragu este psihoterapeut și coordonator al Centrului „Micul Prinț” din Bistrița, care oferă servicii de terapie copiilor cu tulburări din spectrul autist.
În opinia ei, postarea consilierului Vâlcov își bate joc de munca a zeci de asociații care lucrează cu persoane cu boli psihice.
„În România, majoritatea suferinzilor de boli psihice nu se adresează medicilor din cauza stigmei. Noi luptăm să creștem toleranța față de neurodiversitate și persoanele care se dezvoltă atipic, și un astfel de gest e pur și simplu o bătaie de joc la adresa tuturor celor care se ocupă cu sau sunt părinți de copii cu tulburări psihice„, arată ea.
Ana Dragu mai spune că un astfel de gest aruncă cu 100 de ani în urmă eforturile de a îndrepta acești bolnavi către medicii care pot să-i ajute.
„Nivelul de disperare al părinților din România cu copii cu tulburări de dezvoltare este atât de înalt tocmai din cauza stigmei. Zeci de asociații se străduiesc să-i recupereze, tocmai ca atunci când ajung adulți să nu-i numească Vâlcov «sandilăi».
Suntem la nivelul de rural profund în care arătăm cu degetul «nebunul satului». Ce pot eu să sper? Că peste cinci ani, fiul meu va fi făcut «sandilău» de un alt politician?!”, a mai spus Ana Dragu.
România are și o instituție publică subordonată Ministerului Sănătății, care se ocupă cu politicile de sănătate mintală – Centrul Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog.
Directorul Centrului, psihiatrul Ileana Botezat-Antonescu, spune că principalul vinovat este persoana care i-a oferit lui Vâlcov informațiile confidențiale.
„Acea fișă nu trebuia să ajungă niciunde, nu știu cum a putut avea cineva acces la ea. Aceste date nu pot fi făcute publice„, a declarat Botezat-Antonescu pentru PressOne.
Cât despre consilierul Vioricăi Dăncilă, acesta ar trebui tras la răspundere, în opinia psihiatrului, de către „legea Consiliului Național al Audiovizualului”. Am întrebat-o dacă și Vâlcov, care este cel care a pus în spațiul public infomațiile și a folosit termenul „sandilău”, este în vreun fel responsabil.
Șefa Centrului Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog, instituție subordonată Ministerului Sănătății, a spus că nu se poate pronunța pentru că „nu a citit știrea”.
Psihiatrul Mihai Bran, co-autor al site-ului depresiv.ro, a arătat pentru PressOne că depresia este principala cauză de dizabilitate la nivel mondial. În România nu există programe de prevenție sau screening pentru această boală.
„Este ca și cum ai spune de cineva care are ulcer sau hepatită sau hipertensiune că e «sandilău», e același lucru. Vorbim de o boală ca oricare alta”, a explicat acesta.
De fapt, este o boală atât de răspândită încât, anul trecut, Ziua Mondială a Sănătății a fost dedicată depresiei, iar Ministerul Sănătății din România a derulat o campanie de informare, alături de direcțiile de Sănătate Publică din țară. În comunicatul pe care l-au difuzat acestea se regăsea și următorul fragment.
„Este evident că una dintre priorităţile actuale în lupta împotriva depresiei este să ne asigurăm că populaţia, politicienii şi furnizorii de servicii medicale înţeleg pe deplin atât dramatismul acestei patologii, cât şi beneficiile depistării în timp util a tulburărilor depresive.
În scopul conştientizării acestei probleme de sănătate publică şi al îmbunătăţirii nivelului de cunoaştere de către populaţie a mijloacelor prin care poate fi prevenită, Ziua Mondială a Sănătăţii din acest an este dedicată depresiei”
Ministerul Sănătății, 2017
Psihologul Daniel David, prorector al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj, a arătat că Darius Vâlcov a făcut un gest incalificabil: acela de a publica datele medicale ale unui cetățean.
„Indiferent că e vorba de o tulburare psihică sau fizică, aceasta nu trebuie să apară în spațiul public. O informație despre starea de sănătate, care apare în spațiul public, este un lucru care nu se face.
Depresia este ceva ce mulți avem, se tratează, exact ca oricare altă boală, nu văd diferențe. În plus, nu are nicio legătură cu ceea ce se poate numi popular «nebunie»”, a explicat Daniel David.
Postarea cu fișa medicală a dispărut ieri de pe pagina lui Darius Vâlcov. Într-o postare nouă, acesta a explicat că i-a fost ștearsă, adăugând și un filmuleț în care îl asemăna pe Klaus Iohannis cu Hitler. Ulterior, și acea postare a fost ștearsă.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this