Printre clădirile care trebuie să respecte măsurile de securitate la incendiu sunt școli, spitale, spații comerciale, hoteluri și pensiuni,. foto: 144122350 | Fire © Panuwat Dangsungnoen | Dreamstime.com
Printre clădirile care trebuie să respecte măsurile de securitate la incendiu sunt școli, spitale, spații comerciale, hoteluri și pensiuni,. foto: 144122350 | Fire © Panuwat Dangsungnoen | Dreamstime.com
11/12/2024
România post Colectiv. Doar 2 din 10 clădiri fără autorizație la incendiu primesc vreo sancțiune
În ultimii trei ani, zeci de mii de clădiri din România au funcționat fără autorizație de securitate la incendiu, am arătat într-o analiză precedentă făcută în baza datelor furnizate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. În același timp, potrivit unor noi date primite la solicitarea redacției, doar o mică parte dintre proprietarii clădirilor fără aviz IGSU au fost sancționați cu amenzi.
- De exemplu, dacă în anul 2023 la nivel național funcționau 10.478 de clădiri fără autorizație de securitate la incendiu, numărul amenzilor date a fost de 2.310. Asta înseamnă puțin peste 22% din total.
- În același an, în București - Ilfov inspectorii au identificat 1.887 de spații fără autorizație de securitate la incendiu și doar 261 au fost sancționați, adică sub 14% din totalul lor.
Printre clădirile care trebuie să respecte măsurile de securitate la incendiu sunt școli, spitale, spații comerciale, hoteluri și pensiuni, spații de asistență socială, de cultură, de cult și cele silvice. Potrivit legislației, lipsa avizul IGSU privind securitatea la incendiu este sancționată cu amendă între 20.000 și 50.000 de lei.
Județele cu cele mai multe clădiri nesigure în caz de incendiu
În 2023, la nivelul întregii țării, funcționau 10.478 de clădiri fără autorizație de securitate la incendiu. Un an mai târziu, numărul a crescut la 11.425, iar județele cu cele mai multe clădiri care prezintă risc în caz de incendiu au fost București - Ilfov, Brașov și Constanța.
La polul opus, județele cu cele mai puține spații care au funcționat fără autorizație de securitate la incendiu au fost, în 2023, Hunedoara, Caraș-Severin și Mureș.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Autorizația de securitate la incendiu certifică faptul că o construcție, indiferent de natura ei, este execută în așa fel încât, în cazul unui incendiu, focul și fumul pot fi limitate la clădirea în cauză, ocupanții pot părăsi spațiul cu ușurința sau pot fi salvați prin alte mijloace și, nu în ultimul rând, accesul echipelor de intervenție este asigurat.
Clădiri multe, amenzi puține
În acest context, am întrebat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență câte spații care funcționează fără aviz de securitate la incendiu au și fost amendate în ultimii trei ani. Astfel, potrivit datelor furnizate PressOne, cele mai multe amenzi au fost date, în 2023, în București - Ilfov, Brașov, Constanța și Dolj. Chiar și așa, numărul amenzilor este net mai mic decât cel al clădirilor nesigure în cazul producerii unui incendiu.
Câteva lucruri pe care ar trebui să le știi înainte să comanzi de pe Shein și Temu
Pe fundalul scumpirii costului vieții aproape peste tot în lume, cei doi giganți chinezi, Temu și Shein, au avut parte de o creștere masivă, datorată, în mare măsură, unor strategii agresive de preț. Însă în spatele prețurilor mici se ascund câteva detalii importante, pe care ar trebui să le știm cu toții înainte să comandăm.
Reportaj de la gala de lupte RXF, unde femeile au fost bătute de bărbați și târâte în lesă. „E ok, Floricica mai trebuie să reziste doar câteva minute”
„Lupta” dintre Costică și Floricica este unul din punctele de atracție ale serii. De când intru în sală văd reclame pe ecranele digitale cu Floricica Dansatoarea, imbrăcată într-o rochie verde cu paiete. Își țuguie buzele în fața camerei pentru ce se dorea a fi un cadru senzual. Mie îmi dă senzația de inocență.
De exemplu, pentru București - Ilfov, în 2023, inspectorii IGSU au aplicat 261 de amenzi, în contextul în care funcționau 1.887 de spații fără autorizație. Asta înseamnă doar 13,8% din total.
În 2024, până-n luna octombrie, procentul amenzilor date a crescut cu doar 1% din total. Astfel, din 2.059 de spații identificate ca funcționând în București- Ilfov fără autorizație de securitate la incendiu, inspectorii au sancționat cu amenzi doar 291.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Situația nu este cu mult diferită nici pentru județul Brașov. În același an, acolo și-au desfășurat activitatea 757 de spații care nu respectau măsurile de securitate la incendiu, iar IGSU a aplicat doar 156 de amenzi (puțin peste 20% din total).
În 2023, pe locul patru în topul județelor cu cele mai multe spații fără aviz la incendiu se află Suceava, cu 457. În același timp, la numărul de amenzi date, Suceava se află aproape de coada clasamentului, cu doar 26 de sancțiuni. Asta înseamnă doar puțin peste 5% din total.
Atât Brașov, cât și Suceava sunt județe de munte, cu stațiuni turistice și cu mii de spații de cazare, pensiuni și hoteluri. Potrivit datelor de la guvern, în anul 2023 judeţului Suceava a fost vizitat de peste 560.000 turişti cazaţi, iar Brașovul de peste 1.5 milioane de oameni.
Cele mai puține amenzi, în 2023, au fost date în județul Sibiu. Din cele 202 clădiri fără autorizație de securitate la incendiu, inspectorii IGSU au amendat doar trei. Adică doar 1,5% din totalul clădirilor fără autorizație. În 2024, procentul a crescut la 17%.
O situație excepțională, precizează pentru PressOne reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, o reprezintă anul 2022, când a fost aplicat un număr redus de amenzi ca urmare a suspendării „termenului de obținere a autorizației de securitate la incendiu până la sfârșitul acelui an pentru construcțiile și amenajările care au fost puse în funcțiune fără obținerea autorizației și pentru care se făcea dovada alocării fondurilor necesare sau a încheierii de contracte pentru proiectarea și execuția lucrărilor pentru conformarea construcției la cerința securitate la incendiu.”
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this