Parterul școlii din Arefu, în pauza mare. Foto: Ioana Epure
18/11/2024
Zeci de mii de clădiri din România nu au autorizație de securitate la incendiu. Printre ele, școli, spitale și primării
Zeci de mii de clădiri din România au funcționat, în ultimii trei ani, fără autorizație de securitate la incendiu, reiese dintr-un răspuns obținut de PressOne de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).
Printre clădirile care trebuie să respecte măsurile de securitate în caz de incendiu sunt școli, spitale, spații comerciale, hoteluri și pensiuni, spații de asistență socială, de cultură, de cult și silvice.
În baza informațiilor furnizate de către IGSU, PressOne a făcut o analiză a clădirilor comerciale, de cultură, turism, precum și a primăriilor din țară care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu. Lipsa autorizației este sancționată, potrivit legii, cu amendă între 20.000 și 50.000 de lei.
Peste 2 mii de unități de cazare din România nu au implementat măsuri de securitate la incendiu
În decembrie 2023, opt persoane au murit ca urmare a unui incendiu izbucnit la complexul turistic Ferma Dacilor, care funcționa fără autorizație de securitate la incendiu.
Potrivit unui răspuns oferit PressOne de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, autorizația „certifică faptul că măsurile de securitate la incendiu sunt implementate”, iar spațiul „respectă prevederile reglementărilor tehnice de proiectare.”
Din datele furnizate de către IGSU redacției, reiese că, de exemplu, doar în anul 2024 peste 2.000 de clădiri cu destinație turistică au funcționat, la nivel național, fără autorizație de securitate la incendiu.
Dintre acestea, cele mai multe clădiri turistice care nu respectă măsurile de securitate au fost înregistrate în județul Brașov, 358.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Mii de spații comerciale din București funcționează fără autorizație la incendiu
Cele mai multe spații comerciale care au funcționat fără autorizație de securitate la incendiu sunt în București și Ilfov. Astfel, dacă din 2427 de spații comerciale care funcționau până în octombrie 2024 fără autorizație de securitate la incediu, inspectorii IGSU au descoperit peste 500 doar în zona București - Ilfov.
În rândul clădirilor de cultură, în Bucureșt-Iflov au funcționat, doar în 2024, 37 fără autorizație de securitate la incendiu. Pe locurile următoare, pentru anul curent, să află Alba, cu 25, și Argeș și Cluj, ambele cu câte 12 clădiri culturale care au funcționat fără autorizație de securitate la incendiu.
Cum să devii bărbat și să ai bani: o incursiune în lumea pastilelor roșii vândute de Cezar Ionașcu
Reporterul PressOne a făcut o incursiune de o lună în industria self-help-ului masculin din România. Mai precis, a luat lecții despre femei, bărbăție și făcut bani de la consultantul vestimentar Cezar Ionașcu.
Ce rol joacă serviciile în ascensiunea neo-legionară? Represiunea singură nu este suficientă - Interviu cu Oliver Jens Schmitt
Mult mai periculoase decât neolegionarii sunt acele cercuri ale „statului profund” român care au tolerat și au promovat în secret tendințele neo-legionare timp de mulți ani, avertizează istoricul Oliver Jens Schmitt.
Autorizația de securitate la incendiu, însă, „nu elimină posibilitatea izbucnirii unui incendiu”, adaugă inspectorii IGSU în răspunsul oferit PressOne.
„O exploatare necorespunzătoare a buteliilor de gaze, mentenanța necorespunzătoare a instalațiilor de detectare, semnalizare, alarmare și stingere a incendiilor, blocarea căilor de evacuare sau reducerea gabaritului acestora, lipsa sau mentenanța necorespunzătoare a stingătoarelor, pot conduce la izbucnirea unor incendii și la imposibilitatea asigurării unei prime intervenții optime”, reiese din răspunsul oferit redacției de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
Autorități publice fără autorizație
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
În România se estimează că dintr-un total de peste 25.000 de clădiri de învățământ, doar 15-16% au autorizația de securitate la incendiu.
Conform datelor ajunse în posesia PressOne, aproximativ 300 de primării funcționează, de la începutul anului 2024, fără autorizație de securitate la incendiu. În fruntea listei se află județul Suceava, cu 30 de primării, urmat de București-Ilfov (22) și Argeș (16).
În județele Caraș-Severin, Gorj și Tulcea nu au fost raportare primării care să funcționeze, în primul trimestrul al anului 2024, fără autorizație de securitate la incendiu, se arată în același răspuns oferit PressOne de către IGSU.
Chiar dacă legea obligă proprietarii ori deținătorii clădirilor să obțină autorizație de securitate la incendiu înainte de darea în funcțiune a clădirii, aceeași lege nu prevede un termen clar până la care un „obiectiv poate funcționa fără deținerea autorizației de securitate la incendiu”. Singura mențiune clară prevăzută în legea este „sarcina suplimentară de a realiza și amplasa panouri de înștiințare în dreptul intrărilor” cu mesajul „Acest spațiu funcționează fără autorizație de securitate la incendiu”.
În total, potrivit datelor consultate de PressOne, numărul clădirilor ( unități sanitare, școli, spații comerciale, culturale, de turism, unități de cult, de asistență socială, unități silvice și spații culturale) care au funcționat fără autorizație de securitate la incendiu în ultimii doi ani depășește 10 mii (din cele controlate de inspectori n. red.).
Doar în 2022, la nivel național, inspectorii IGSU au identificat 9.453 de clădirii, pentru ca-n 2023 numărul lor să ajungă la 10.478, iar în 2024, până la momentul publicării acestui articol, numărul spațiilor fără măsuri de securitate la incendiu ajunge la 11.425, din cele controlate de stat.
PressOne a întrebat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și câte clădiri de comerț, turism și cultură nu au afișat panoul obligatoriu prin lege. Potrivit răspunsului primit, din 2021 și până în prezent, mai bine de 1.300 de clădiri aflate în această situație nu au afișat panoul de înștiințare cu privire la lipsa autorizației de securitate la incendiu. Cele mai multe au fost înregistrate în Bihor, 255 la număr, urmat de Brașov, 215, care conduce și topul județelor cu cele mai multe clădiri de turism care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this