Imagine din "Fixeur". Guvernul a cumpărat 3.000 de DVD-uri cu acest film.
16/01/2018
Risipa strategică. Pe ce a cheltuit noul Departament de Strategii 3 milioane de lei
În primele 4 luni de activitate, Departamentul de Strategii Guvernamentale (DSG) − înființat în august 2017 și condus de fostul realizator al Antenei 3 Felix Rache − a comandat trei sondaje de opinie, a cumpărat cărți, ziare și materiale promoționale și a finanțat și două concerte, de Crăciun și de Anul Nou.
Bugetul alocat Departamentului în 2017 nu a fost foarte mare − 3,3 milioane de lei (circa 700.000 de euro), dar am decis să scriem despre acest subiect pentru că reprezintă o mostră de risipă a banilor publici.
*
Departamentul de Strategii Guvernamentale există, de fapt, de prin 2003. La început a fost Agenția de Strategii Guvernamentale, înființată de strategul PSD de atunci, Vasile Dîncu.
În 2010, Agenția a fost absorbită de Secretariatul General al Guvernului. A redevenit structură de sine stătătoare în 23 august 2017, printr-o Hotărâre de Guvern în care îi sunt alocate 20 de posturi.
Documentul de înființare subliniază și obiectivul DSG: „Fundamentarea strategiilor şi a direcţiilor de acţiune la nivel guvernamental pe baza analizelor specifice”.
În 19 octombrie, PressOne a făcut o primă solicitare privind lista proiectelor derulate de DSG. În răspunsul primit două săptămâni mai târziu, Biroul de Presă al Guvernului arăta că lista este „în curs de elaborare”.
Am revenit cu solicitarea în 8 decembrie și am primit un nou răspuns la începutul acestui an.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Astfel am aflat că bugetul Departamentului în fruntea căruia a fost numit Felix Rache, fost realizator al unei emisiuni de pamflet la Antena 3, s-a ridicat la 3,3 milioane de lei, suma fiind destinată doar ultimului trimestru din 2017.
Din această sumă, DSG a cheltuit peste 130.000 de lei pentru trei sondaje de opinie:
- 93.891 de lei, pe o cercetare sociologică vizând „cunoașterea percepției publice referitoare la aniversarea Centenarului României, a gradului de conștientizare în rândul populației și a așteptărilor sale”;
- 21.420 de lei, pentru un studiu privind „evaluarea opiniilor și atitudinilor populației generale cu privire la starea sistemului de învățământ și a sistemului sanitar”;
- 21.420 de lei pentru încă un studiu, de data aceasta privind „evaluarea opiniilor și atitudinilor populației generale cu privire la starea economiei și a justiției”.
Tatiana Niculescu: "Dacă n-ar fi fost asasinat, Codreanu ar fi rămas în istorie cel mult ca un personaj excentric"
INTERVIU. Autoarea recentei biografii a lui Codreanu vorbește despre legionarul care a ajuns idolul unui protestatar din orașul american Charlottesville.
Femeia-model pentru Garda de Fier
Un universitar sibian a realizat o cercetare asupra ipostazelor de feminitate din ideologia legionară şi a urmărilor lor până azi.
20 de costume pentru o paradă la Bologna
„Campionii României în școală, liceu și universitate” este un program național lansat de Guvern la finalul lunii noiembrie 2017.
„Obiectivul programului este creșterea gradului de participare activă și sistematică a copiilor și tinerilor la activități sportive, promovarea valorilor sportului ca mijloc de îmbunătățire a stării de sănătate, a condiției fizice și psihice, dezvoltarea comportamentelor sociale și cooptarea marilor sportivi în promovarea beneficiilor sportului (măsură prevăzută în Programul de Guvernare)”, se arată în comunicatul emis de Guvern odată cu lansarea programului.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Departamentul de Strategii Guvernamentale a finanțat acest program cu fix 650 de lei.
Mai departe: pentru o paradă desfășurată în Bologna de Ziua Universală a Iei (24 iunie), același Departament a cumpărat 20 de costume populare românești, pentru care a plătit peste 15.000 de lei. În medie, deci, un costum a costat 750 de lei.
129.920 de lei a alocat DSG pentru a cumpăra 56.000 de exemplare ale ziarului Informația Harghitei, unica publicație de limbă română din județul Harghita.
Ziarele le-au fost distribuite localnicilor și turiștilor veniți în județ. Proiectul s-a numit „Promovarea limbii române în județul Harghita, prin susținerea presei scrise românești din regiune”.
Peste 500.000 de lei pentru cărți și materiale oferite copiilor
DSG a mai cumpărat, cu 150.000 de lei, 3.000 de DVD-uri cu filmul „Fixeur” (regia: Adrian Sitaru) − propunerea României pentru Oscarul 2018 −, pentru a-l folosi ca material promoțional.
100.000 de lei au fost cheltuiți pentru două concerte, de Crăciun și Anul Nou.
Cea mai mare sumă, 571.000 de lei, s-a plătit pentru cumpărarea de cărți educative și materiale promoționale „destinate să fie oferite în cadrul unor acțiuni de comunicare publică organizate sau sprijinite de Guvern, având ca public țintă preșcolari și elevi din ciclul preuniversitar, îndeosebi copiii proveniți din medii defavorizate”.
3.000 de lei au mai fost cheltuiți cu „specialiștii Facebook”, după cum se arată în răspunsul primit de la Biroul de presă al Guvernului, care au avut ca misiune − „instruirea funcționarilor publici cu atribuții în comunicare publică, în vederea creșterii gradului de transparentizare a luării deciziilor guvernamentale”.
Alte zeci de mii de lei au fost alocate, prin DSG, pentru susținerea unor evenimente publice, iar 200.000 de lei au fost cheltuiți pentru programul anual de internship în cadrul Guvernului.
Singurul proiect care conține cuvântul „strategie” și pentru care DSG a dat bani în 2017 îi aparține altui Departament al Guvernului.
Astfel, DSG le-a alocat 205.000 de lei colegilor de la Dezvoltare Durabilă pentru organizarea, în patru orașe (București, Timișoara, Miercurea Ciuc și Iași), a unor dezbateri publice privind Revizuirea Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă.
*
Să recapitulăm. La finalul lunii august 2017, se înființează, printr-o Hotărâre de Guvern, Departamentul de Strategii Guvernamentale. În fruntea acestuia este numit, la începutul lunii septembrie, Felix Rache, fost realizator de emisiuni de pamflet la Antena 3.
Potrivit documentului de înființare, Departamentul are ca obiectiv „fundamentarea strategiilor şi a direcţiilor de acţiune la nivel guvernamental”.
La începutul lunii noiembrie, Biroul de presă al Guvernului nu poate furniza o listă a proiectelor pe care le derulează Departamentul. Însă acesta are un buget de 3,3 milioane de lei, dintre care 2,5 milioane de lei alocați imediat după înființare.
La începutul lunii ianuarie, lista de cheltuieli a Departamentului cuprinde un singur proiect care vizează crearea unei strategii. Și acela este al altui Departament din Guvern.
Ca un detaliu, numărul secretarilor de stat din aparatul guvernamental era, la începutul lunii octombrie 2017, de 135. În cabinetul Grindeanu fuseseră circa 70.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this