Un oraș cu șomaj în creștere și puține oportunități a devenit centru de producție a știrilor false destinate Americii. Sursa foto: wikimedia.org
Un oraș cu șomaj în creștere și puține oportunități a devenit centru de producție a știrilor false destinate Americii. Sursa foto: wikimedia.org
08/05/2017
Rețeta Veles: un orășel din Europa de Est, focarul știrilor false propagate în SUA
La jumătatea anului trecut, ochii lumii s-au ațintit cu uimire asupra unui mic oraș din Macedonia, devenit factor de putere într-o mare bătălie politică: alegerile prezidențiale din SUA.
Situat pe râul Vardar și aflat de-a lungul secolelor sub domnie bizantină, bulgară, sârbă sau otomană, Veles are o populație care nu depășește 50 de mii de locuitori, o rată mare a șomajului și, în consecință, o lipsă de orizont care duce fie la depresie, fie la idei năstrușnice.
*
Acesta este contextul în care, în urmă cu 3-4 ani, printre tinerii din Veles a apărut și s-a răspândit o nouă ocupație, în pas cu vremurile: crearea și răspândirea de știri false.
Anul trecut, afacerea a explodat, descoperindu-și în publicul american, preocupat de duelul Trump-Hillary, clienții cei mai bănoși.
Când s-a aflat cine era în spatele site-urilor, la Veles au aterizat reporteri de la mari publicații occidentale, dornici să explice cum ajunsese anonimul orășel macedonean o sursă majoră a știrilor false care influențau electoratul american.
The Guardian, Wired, BBC, New York Times sau Financial Times au alocat spații largi articolelor care dezvăluiau că textele manipulatoare distribuite de milioane de americani îmbogățeau câteva zeci de tineri dintr-o țărișoară europeană pe care puțini știau s-o arate pe hartă.
De fapt, orientarea acestor „șmecheri” către publicul de peste Ocean avea o explicație simplă, dezvăluită în Wired: financiar, un click dat din SUA este de trei ori mai valoros decât unul non-american.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Pornind de la această premisă și bazându-se pe credulitatea publicului, tinerii din Veles creaseară peste 100 de site-uri, pe care postau materiale inventate, cu teme dintre cele mai diverse: de la vindecări miraculoase la mașini scumpe, vedete și, în final, politică.
World Politicus, unul dintre site-urile concepute la Veles care continuă să manipuleze cu știri false sau trunchiate.
Rețeta de îmbogățire din Veles e simplă și se folosește de câteva fisuri ale „sistemului” online: nu există reglementări privind conținutul publicat pe internet, rețelele de socializare nu condiționează propagarea textelor de valoarea lor de adevăr, iar cititorii sunt pur și simplu lipsiți de apărare în fața afluxului de informații, nemaiputând face diferența între adevăr și minciună sau măcar între bună-credință și manipulare.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Geoană, banii din Bulgaria și de la Nelu Varga. Finanțare de la o rețea de evazioniști: „Eu i-am băgat 50 de mii de euro, din păcate mi i-a băgat înapoi. Îi dădeam și un milion”
ONG-ul care îl vrea pe Mircea Geoană președinte a primit, în luna mai, 50.000 de euro de la o firmă fantomă din Bulgaria, controlată de un om de afaceri condamnat pentru înșelăciune care a fost pe lista fugarilor și a reușit să scape de pușcărie.
Site-urile create de „velesieni” copiază articole reale, publicate de trusturi de presă, pe care le simplifică ori le accentuează partea conflictuală.
De cele mai multe ori, varianta simplificată este cea preluată și dată mai departe pe rețele, spun autorii site-urilor macedonene în interviurile acordate − desigur, cu pseudonim − presei occidentale.
În acest context, polarizarea opiniilor din timpul campaniei americane din 2016 a venit ca un balsam: câțiva intervievați relatează cum au observat imediat că votanții pro-Trump erau o masă de manevră extraordinară pe rețelele de socializare, „șeruind” imediat toate știrile despre favoritul lor, fără să se întrebe dacă sunt autentice sau nu.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
De altfel, adevărul este ultimul lucru care îi interesa pe „velesieni”. Potrivit declarațiilor oferite ulterior, când răul fusese deja comis, unii au considerat pur și simplu că vând o marfă, la fel ca țigările sau alcoolul, iar alții și-au spus senin că rezultatele alegerilor dintr-o țară îndepărtată nu îi poate afecta în niciun fel.
Investigațiile referitoare la Veles dezvăluie și o latură amuzantă: cu banii obținuți din fake news, activitate care nici măcar nu presupune cine știe ce eforturi, o parte dintre tinerii macedoneni și-au cumpărat mașini extravagante, vacanțe exotice și… șampanie scumpă de la cluburile din oraș.
În cele din urmă, după ce Google și Facebook au început să retragă publicitatea de pe aceste site-uri sau să șteargă link-urile care duceau acolo, unii dintre proaspeții „antreprenori” au renunțat la afacere, iar alții au schimbat tipul de conținut pe care îl produc.
În Macedonia nu există nici o lege care să reglementeze conținutul online, așa cum nu există în majoritatea țărilor din Europa de Est.
Cehia a creat recent un departament guvernamental care analizează și marchează informațiile false sau propagandistice. În Italia și Germania există deja serioase dezbateri publice privind eventuale legi care să reglementeze conținutul online.
Eurodeputatul român Siegfried Mureșan a anunțat săptămâna trecută că va propune Uniunii Europene să aloce 3 milioane de euro pentru un proiect de combatere a știrilor false în interiorul UE.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this