Imagine aeriană cu urmările incendiului și exploziilor din Crevedia, 27 august 2023. Inquam Photos / George Călin
Imagine aeriană cu urmările incendiului și exploziilor din Crevedia, 27 august 2023. Inquam Photos / George Călin
28/08/2023
Reportaj din Crevedia, după explozii. Localnicii simțeau că „stăteau cu bomba în poartă. Veneau și plecau cisterne din curte”
Parchetul General preia ancheta exploziilor de la stația de încărcare GPL din Crevedia, în urma cărora doi oameni au murit și alți 58 au fost răniți. În timp ce procurorii prezintă filmul evenimentelor și încep să apară public neregulile din spatele tragediei de la Crevedia, localnicii par încă năuciți.
Oamenii din zonă cu care au vorbit reporterii PressOne au spus că erau obișnuiți să vadă cisterne care se alimentau acolo, dar că de fapt nimeni nu știa exact ce se întâmplă în curte, de ani de zile.
Vrem să putem investiga în profunzime evenimentele care afectează viața de zi cu zi a românilor. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Peste 3.000 de oameni au fost evacuați din casele lor, mai ales că în zonă încă au loc emisii de gaze de la o altă cisternă. Fosta stație GPL nu mai avea autorizație de securitate la incendiu de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență încă din 2020, când activitatea comercială a punctului de lucru a fost oprită. După închidere, spațiul urma să funcționeze doar ca punct de parcare a cisternelor.
În realitate, spun anchetatorii, acolo obișnuia să se facă transfer de gaz petrolier lichefiat (GPL) din cisterne. Lucru care s-ar fi întâmplat și în seara de sâmbătă, când, în timpul unui astfel de transfer, sub una dintre mașini a apărut o sursă de foc.
La mai puțin de 24 de ore de la cele întâmplate, reporterii PressOne au mers la Crevedia și au vorbit cu persoanele afectate în mod direct de exploziile care au luat vieți și au distrus case.
Poliția Română. Pe aici (aproape) nu se trece
„Stătea radarul acolo. Chiar și pe mine m-au luat, aveau mașină neinscripționată. Era locul lor preferat. Cu un Logan alb, geamuri fumurii, nici nu-ți dădeai seama, la câte mașini erau acolo, la poartă”.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Un localnic din Crevedia arată spre ce a mai rămas din punctul de încărcare GPL din localitate, unde susține că Poliția Rutieră obișnuia să monitorizeze viteza șoferilor care treceau prin zonă în orice altă zi.
Rep: Poliția Locală de aici din sat, i-ați văzut vreodată să verifice?
- Nu, dar în schimb stătea Rutiera cu radarul. Ori stătea acolo, ori peste drum, după cum era umbra.
Cine-i formează pe formatori? Ministerul Sănătății lasă pregătirea practicienilor de medicină alternativă pe seama unor medici care practică „regresia în vieți anterioare”
Ministerul Sănătății pregătește o nouă lege pentru reglementarea medicinei alternative. La elaborarea ei a contribuit și o specialistă din sistemul public care practică „regresia în vieți anterioare”.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Suntem pe Drumul Național 1A (DN1A), duminică, la mai puțin de 24 de ore de la explozie. În comuna aflată la doi pași de București, polițiști detașați din localități apropiate păzesc perimetrul. Nu are voie nimeni să treacă, nici presa și nici localnicii.
Un cuplu trece senin pe lângă vigilența polițiștilor. Agenții sunt pe partea cealaltă a drumului, și nu îi opresc. Cei doi intruși s-au plimbat până aproape de locul fostei stații GPL și apoi s-au întors, la fel de calmi.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Îi întrebăm dacă stau în zonă. „Nu”, răspund ei.
Rep.: Atunci ce făceați acolo, la locul exploziei? - Ne-am dus să ne uităm.Rep.: Și ne spuneți și nouă care e situatia?- Situația e ca presa ne minte.Rep.: Cu ce?- Nu vă pot spune mai multe. Presa ne minte.
Agenții de peste drum spun apoi că a fost o „scăpare”. „Credeți-ne, stăm aici de la 5 dimineața”. Au ochii roșii. I-am întrebat și pe ei care e situația la locul exploziilor: „Încă e pericol, o cisternă fisurată încă mai scapă gaz”, au răspuns polițiștii.
„A zis că o să moară din cauza asta și așa a fost”
„După prima explozie, am sunat la 112. La 5 minute a ajuns prima mașină de poliție, după - pompierii, până ce s-a împânzit tot drumul. Toată lumea era aici. Și erau oameni întinși pe jos, arși. Unii erau arși complet. Mătușa mea, Dumnezeu s-o ierte, am văzut-o, și ea era arsă. Nu pot să vă explic… toată lumea țipa.”
Florica și Ionel Barbu au murit în urma exploziilor de sâmbătă. Locuiau chiar peste stradă de fosta stație GPL. Bărbatul a făcut infarct sâmbătă seara, când și-a văzut soția cu arsuri pe tot corpul. Florica s-a stins câteva ore mai târziu, duminică, în jurul orei 12, la Spitalul Floreasca. Nepoata lor, care locuiește de asemenea în Crevedia, dă detalii despre primele momente ale tragediei:
„Înainte să explodeze prima dată, mătușa mea a ieșit afară la poartă și a văzut fum. Și a explodat, a ars-o total. A fugit cum era și a căzut în picioare, la o femeie mai în față. Și au ajutat-o cu o pătură, cu apă, până a venit salvarea.”
„A venit și elicopterul, au urcat pe cine au putut, cum au putut. Au intrat pompierii și prin spate, prin grădini, ca să stingă. A ajuns focul până în câmp. Ne era frică că ajunge și la noi.”
Oamenii din Crevedia știu despre punctul de încărcare GPL care a explodat că „a fost o stație care nu mai funcționa de vreo patru ani”. Chiar și așa, localnicii au observat că afacerea mergea înainte. „Veneau de la rafinării și depozitau aici. Veneau cisterne, întorceau aici, două-trei…”
Cei cu care am vorbit susțin că de-a lungul timpului ar fi fost făcute reclamații la Primărie, pentru că locuitorii din zonă simțeau că „stăteau cu bomba în poartă”.
Un raport ISU din 2020 arată, printre alte nereguli, că firma GPL nu respecta distanța de siguranță față de casele oamenilor. Conform legii, aceasta trebuia să fie de 8 metri. În realitate, era doar de 2,8.
„Mătușa mea a zis că o să moară din cauza asta, și așa a fost”, ne mai spune nepoata soților Barbu.
Se oprea traficul să intre ditamai mașina în curte
„După explozie, simțeai că nu mai ai aer. Am petrecut noaptea în mașină. Casa de lângă e un morman de cărămizi, nu se mai recunoaște nimic din ea”, relatează un localnic a cărui casă se află la doar 70 de metri de locul exploziei.
Are câteva arsuri pe picioare și spune că a scăpat cu viață doar pentru că avea în curte o grămadă cu nisip, peste care s-a aruncat când a avut loc a doua explozie.
Și el susține că a văzut, în ultimii ani, cum veneau și plecau cisterne dimineața.
„A fost stație GPL. Acum trei ani a fost închisă, pentru că nu avea norme legale. Și din stație GPL au transformat-o în centru logistic. Veneau cu cisterne mari, le parcau în curte și din cisternele mari transferau în cisternele mici. Făcea transfer exact ca la butelii. Și pe la 4, 5 dimineața, plecau. Seara, pe la 2, nu puteai să respiri de gazul care era în zonă”, spune bărbatul, care adaugă:
„Se oprea traficul, ca să intre ditamai mașina mare în curte.”
În căutarea șefului de post
Potrivit legislației, Poliția Română „exercită controlul asupra respectării regimului materialelor radioactive și nucleare, substanțelor toxice și stupefiante, precum și asupra altor obiecte și materii supuse autorizării, potrivit legii”.
Așa că vrem să luăm un punct de vedere de la șeful de post, despre care aflăm, de la localnici, că nu mai este persoana menționată pe site-ul poliției, agentul-şef Poșchină Ion-Sepy. Ar fi ieșit la pensie acum câteva luni. De altfel, în zonă nu mai este nici punct fix de poliție. Doi ofițeri mai vin din când în când la sediu, dar nu îi găsești acolo tot timpul.
„Când ai o problemă, suni la 112. La noi și dacă te omoară cineva nu e nimeni”, se plânge un localnic venit în vizită la alți vecini. Susține din auzite că ar fi fost făcute reclamații, chiar dacă nimeni din localitate nu poate spune ce se întâmpla acolo, cu certitudine.
„Erau cisterne cu GPL. Seara și în weekend făceau transfer. Cică vecinii de pe acolo au mai făcut sesizări. Noi stăm departe de locul respectiv, nu știam ce se întâmplă acolo. Ce auzim acum: că era un fel de parcare. Spun vecinii că mirosea a gaz. Aseară, când a bubuit, mie mi-a venit rău în casă. M-au scos băieții afară și când m-au pus pe scaun, un suflu tare, mă ustura pe nas, îmi lăcrimau ochii.”
„La tine a ars? Și la mai cine?”
Mașinile de jandarmerie și pompieri părăsesc locul exploziei în jurul orei 17. Pentru localnicii din Crevedia adunați la umbră, în spatele benzii de delimitare, după-amiaza se scurge în confuzie: „Uitați cum vin, pleacă, se foiesc, nouă nu ne zic nimic, să știm, să ne liniștim”.
Cei care locuiesc în zona afectată nu știu când se vor putea întoarce la ce a mai rămas din casele lor. Ceilalți se plâng că nu știu, nici în acest moment, dacă mai sunt în pericol sau nu.
Spre seară, în fața perimetrului delimitat de autorități, se separă trei lumi diferite, care nu mai comunică între ele: localnicii, pe o parte a drumului, polițiștii locali rămași să păzească, pe cealaltă, iar între ei, pe șosea, reporterii TV care își fac live-urile.
Locuitori care stau mai departe de zona exploziei își fac curaj să vină la adunarea de la drum. „La tine a ars? Și la mai cine?” întreabă direct, ca apoi să li se facă bilanțul de către cei mai informați: 7 case au ars, două persoane au murit. „Acolo a fost bomba fantastică”, concluzionează un copil.
Autoritățile neagă că ar fi fost sesizate
La Primărie nu e mare agitație, deși comunitatea trece printr-un șoc. Dăm însă peste consilierul primarului, care se declară confuz. „Noi nu știm acum câte case sunt arse și în ce situație e fiecare casă.”
După seria de explozii, primarul localității Petre Florin (PSD, aflat la al doilea mandat) a declarat presei că atunci când și-a preluat mandatul știa că „această locaţie avea suspendată activitatea de cei de la ISU” și că „nu mai avea voie să vândă carburanţi la cetăţeni”.
Dar, spune același primar, „venea cisterna, încărca, ştiu ei ce făceau. Cei de la ISU au fost de 2-3 ori în control, dar mai multe informaţii nu deţin. Nu mai aveau voie să vândă la butelii la cetăţeni, dar cisternele încărcau acolo.”
În schimb, consilierul său susține la PressOne că „nu am avut niciodată nicio sesizare. Nu a venit nimeni, nu am avut nicio reclamație. Dacă se făcea o reclamație, cineva mergea”.
„Nu a venit nimeni din sat să zică ceva, să facă o hârtie către primărie, către poliție. Eu nu știu personal. De când sunt, nu am auzit pe cineva. Eu nici ca și consilier al domnului primar n-am pățit să-mi zică cineva pe drum «e acolo o problemă», ca să-mi atragă atenția”, transmite consilierul.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, ministrul de Interne Cătălin Predoiu și șeful DSU Raed Arafat susțin declarații de presă după ce au vizitat locul incendiului și exploziei din Crevedia, 27 august 2023. Inquam Photos / Geor
Era gard înalt, nu se vedea mișcare
„La sediul din Crevedia vine șeful de post, Pârvan. Nu știu programul”, ne mai spune consilierul primarului din Crevedia. Pentru localnici, Pârvan e „Andrei, șefu’ de post”. Răspunde de întreaga comună, adică de toate cele cinci sate.
În discuția telefonică, actualul șef de post din Crevedia insistă că e doar împuternicit în funcție, fiind primul pe linie ierarhică după ieșirea la pensie a fostului șef de post. Asta s-a întâmplat cândva în mai, iunie, spune Andrei Pârvan, iar „de atunci nu a fost timp pentru scoaterea postului la concurs.”
Despre ce activități se derulau în curtea fostei stații GPL, ofițerul spune că nu avea idee ce se întâmpla acolo, mai ales că era gard înalt și acoperit și nu se vedea mișcare.
Sediul de poliție este în linie dreaptă cu locul în care a avut loc deflagrația. Tot la drum, la o distanță de aproximativ 3 km. Înainte de ieșirea la pensie a fostului șef de post, Andrei Pârvan era unul dintre polițiștii de tură însărcinat să se ocupe de siguranța localității.
Întrebat dacă în perioada asta a primit vreo sesizare din partea localnicilor despre fosta stație care a luat foc, agentul de poliție a declarat că nu știe să fi existat așa ceva în cei 15 ani de când lucrează acolo. Actualul șef de post din Crevedia face însă o ultimă precizare: dacă vedea că intrau sau ieșeau cisterne din curte, nu era treaba lui să verifice.
Potrivit Legii 218/2002, a, poliția are între principalele atribuții „menținerea ordinii și siguranței publice, aplică măsuri, potrivit competențelor stabilite prin lege, pentru prevenirea și combaterea fenomenului infracțional și terorismului, de identificare și contracarare a acțiunilor elementelor care atentează la viața, libertatea, sănătatea și integritatea persoanelor, a proprietății private și publice, precum și a altor interese legitime ale comunității”.
„Am rămas uimită că sunt nepalezi acolo”
Potrivit primelor date ale anchetei în cazul exploziilor produse sâmbătă seara, în data de 26 august în clădirea din perimetrul fostei stații erau cazați 4 angajați, cetățeni nepalezi. Doi dintre ei au fost internați cu arsuri grave. Flagas SRL, firma care deținea stația din Crevedia, declarase curtea respectivă ca punct de parcare pentru cisterne, după suspendarea autorizației de securitate la incendiu.
Pentru cei din Crevedia, adunați la locul tragediei, își face loc și o primă ipoteză despre cauza exploziilor. Cetățenii nepalezi sunt în centrul ei: „Din ce am înțeles, credem că un nepalez trebuia să mufeze cisterna să transfere gazul și era cu țigara în gură.”
„Eu am rămas uimită că am văzut că sunt nepalezi acolo”, completează o localnică. Nimeni nu cunoaște pe cineva care să fi lucrat acolo, nimeni nu i-a văzut cu adevărat pe angajații nepalezi înainte, nimeni nu știe concret ce se întâmpla în spatele gardului înalt unde s-au produs exploziile.
Nici consilierul primarului din Crevedia nu pare mai bine pus în temă: „Nu știu pe nimeni să lucreze acolo. Am înțeles că aveau niște nepalezi”.
Pentru oamenii care locuiau în preajma stației GPL, puțin contează în acest moment că autoritățile care ar fi trebuit să-i protejeze fug sau își pasează responsabilități.
"Mi-am scos copilul de o săptămână și jumătate din casă... mă mai interesează pe mine că o să fie găsiți vinovații sau nu?", ne spune un localnic a cărui casă a fost afectată de explozii.
Rep.: V-a fost frică?-Nu. Odată ce mi-am văzut familia în siguranță, nu mi-a mai fost frică. M-am dus să ajut să mai scoatem și pe alții din zonă. Să veniți când o să dea drumul, să filmați. Să vedeți cum sunt distruse casele. Acum... nici eu nu pot să mă duc la casa mea. Rep.: Ați apucat să dormiți? - Nu. Nici nu știm când o să ne dea drumul să ne spălăm măcar. Să vedem ce a mai rămas. Aseară am dormit în câmp și am făcut baie în gârlă. Astă seară nu știu, cică ne-au pus paturi oamenii pe la cămin (n.r. căminul cultural). Om vedea.
Pe lângă dosarul deschis la Parchetul General pentru stabilirea cauzelor exploziei și cel de la Parchetul Militar privind intervenția pompierilor, Direcția Națională Anticorupție a deschis un dosar penal în rem și pentru abuz în serviciu.
Anchetatorii urmează să investigheze posibile fapte de corupție ale unor funcționari publici care au permis ca fosta stație GPL care a explodat sâmbătă, 26 august, să funcționeze fără autorizație timp de trei ani.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this