Declarații de presă ale liderului AUR, George Simion, în fața sediului AUR, in Bucuresti, 9 iunie 2024. Inquam Photos / Ovidiu Micsik
Declarații de presă ale liderului AUR, George Simion, în fața sediului AUR, in Bucuresti, 9 iunie 2024. Inquam Photos / Ovidiu Micsik
București
10/06/2024
Reportaj de la sediul AUR: George Necredinciosul. Cum și-a pregătit partidul susținătorii pentru eșec
Reporterul PressOne a petrecut ziua alegerilor la AUR, ca să vedem dacă i se sparge sau nu balonul lui George Simion.
AUR a sperat, cel puțin declarativ, că o să o ia pe urmele extremei dreapta din Franța și că va înregistra un scor „istoric” la alegerile de ieri. În realitate, partidul extremist pare că ar fi obținut 14-15% din voturile românilor la alegerile europarlamentare, iar semi-eșecul a fost anunțat de paranoia tot mai mare a liderului George Simion, din ultimele zile.
Momentul închiderii urnelor nu a făcut excepție: timp de o oră, Simion a îndemnat pe toată lumea să nu creadă în nimic. Apoi gașca s-a spart.
- Rezultatele nu i-au impresionat pe liderii partidului, în condițiile în care sondaje de toamna trecută spuneau că AUR ar câștiga europarlamentarele detașat, cu un scor de 27%.
- Lista comună propusă de PNL și PSD și comasarea alegerilor par să fi tăiat, însă, elanul formațiunii de extremă-dreapta.
- Pentru a-și pregăti simpatizanții pentru un scor sub așteptări, Simion și „frații” din AUR au vorbit pe tot parcursul campaniei despre cum „comasații” ar căuta să se mențină la putere prin orice mijloace, inclusiv prin dosare penale de ultim moment și fraude electorale.
- PressOne și-a petrecut seara de 9 iunie în sediul central AUR, unde a observat pe viu cum mai-marii partidului își îndeamnă simpatizanții să nu creadă nimic din ce spun televiziunile și institutele de sondare a opiniei publice.
Cum a comunicat AUR în ziua alegerilor
9 iunie 2024, ora 1. George Simion dă un mesaj WhatsApp către toată lista lui de contacte. Link-ul din mesaj trimite către un live de jumătate de oră în care liderul AUR acuză fraude și abuzuri grave în secțiile de vot din țară. „Mergeți la vot!! Și nu ascultați exitpollurile”, spune Simion pe Facebook.
„(...) fiind ziua votului, nu mai pot face apeluri către cine să votați. Dar e pentru prima oară când ajungem să concurăm și să avem reprezentanți în secțiile de vot. Ceea ce vedem este absolut inimaginabil. Inimaginabil! Inimaginabil!”, strigă Simion de pe scaunul de pasageri al unei mașini, semnalând cazuri de buletine deja ștampilate în favoarea Partidului Social Democrat.
Live-ul face parte dintr-o strategie deliberată, observată pe tot parcursul campaniei, de a pregăti simpatizanții partidului pentru un semi-eșec electoral. Acum nici măcar un an, un sondaj INSOMAR spunea că AUR va ieși pe primul loc la alegerile europarlamentare, cu un scor de 27%. Astăzi, exit-poll-urile spun că e „doar” a doua forță politică din țară și cu un scor mult mai mic - 14-15%.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Mesajul că se așteaptă fraude electorale majore a fost transmis inclusiv în dimineața alegerilor, când utilizatorii aplicației AUR erau întâmpinați de următorul mesaj:
„În atenția delegaților AUR în secțiile de votare! Prin intermediul aplicației ne puteți semnala orice incident care vi se pare suspect în secțiile de vot. Pentru ca rezultatele să fie validate, NU UITAȚI SĂ TRIMITEȚI cele 4 pagini ale procesului verbal semnat de toți reprezentanții din secție!”
O altă strategie de a mobiliza simpatizanții la vot a fost să acuze binomul PNL-PSD că ar încerca să scoată AUR din cursă prin fabricarea unor dosare penale privind presupusa falsificare a semnăturilor pentru candidatura lui Silvestru Șoșoacă - fostul partener al Dianei Șoșoacă. În ultima zi de campanie, Simion s-a dus la Parchetul General și a cerut să fie audiat, deși nu fusese citat de procurori, semnala o televiziune de știri pe 7 iunie.
Aproape 4 ani cu Nicușor Dan: ce-a promis în campania electorală și cu ce ne-am ales
La alegerile locale din 2024, Nicușor Dan e susținut ca independent de Alianța Dreapta Unită. Iată un bilanț cu ce a livrat bucureștenilor până în martie.
De ce nu avem niciun partid autentic de stânga și ce înseamnă asta pentru România?
Dincolo de discursul dominant și în ciuda tuturor acuzelor, urletelor și plânsetelor pe care le auzim și vedem online, în presă și pe la reality show-urile noastre preferate, în România nu avem un partid de stânga real, autentic, asumat și care să poată influența într-un fel jocul politic de la noi.
În paralel, pe canalele interne de comunicare circulau mai multe mesaje de mobilizare a membrilor în fața Parchetului General.
„George rămâne peste noapte la Parchetul General. Toată lumea din AUR București vine la 21:00 la Parchet, să încheiem campania alături de el. Până atunci, scăpăm de toate materialele electorale pe care le mai avem”, spunea unul dintre mesaje. George n-a mai rămas peste noapte și a fost dat afară din Parchetul General cu ajutorul jandarmilor, dar nu înainte de a amenința că va intra în greva foamei.
„Sunt foarte mulți candidați pe care nu i-am văzut la acțiuni în campanie. Cine nu iese azi la materiale și nu vine diseară la Parchet, să nu se gândească că va avea vreun mandat de consilier validat după alegeri! Indiferent de poziția pe care se află”, amenința Mihai Enache în ultima zi de campanie, după o săptămână în care a presat candidații la locale să se învoiască de la muncă pentru a merge pe teren cu partidul.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
O seară de AUR
9 iunie, 7 seara. Curtea în care se află sediul central AUR este populată de bărbați îmbrăcați în cămăși albe. Câțiva parlamentează în fața unei dube AUR cu număr de Ilfov și terminația GLD. Unul dintre ei este este Marius Lulea, „omul cu banii de la AUR”. Toți pereții și toate gardurile din jur sunt pictate sau decorate cu fețe de domnitori, personaje istorice și scene patriotice. Observăm doar 3 femei: Elisabeta Rizea, Smaranda Brăescu și Ecaterina Teodoroiu.
La sediul AUR, aproape că nu există perete pe care să nu fi fost pictat un personaj sau un eveniment istoric. Foto: Răzvan Filip
De undeva apare Mihail Neamțu, fost PNL-ist și PMP-ist, astăzi numărul 10 de pe lista candidaților AUR la europarlamentare. Dacă datele exit-poll-urile sunt corecte, nu va prinde loc în Parlamentul European.
Neamțu îi întreabă pe reporterul PressOne și pe alt coleg de breaslă când vor investiga șpăgile pe care le-ar fi încasat Joe Biden și Hillary Clinton. E supărat pe eticheta de „partid extremist” care s-a abătut asupra AUR și trece reporterii prin mai multe subiecte dragi lui: așa-zisa „propagandă LGBT” din școli, mintea enciclopedică, dar modernistă a lui Mircea Eliade (era modernist pentru că și-a îndemnat nevasta să avorteze) și războiul din Ucraina. Dă și un mic test de cultură generală despre anul cuceririi Constantinopolului - reporterii ghicesc secolul în care a avut loc evenimentul, dar ratează data exactă cu vreo 4 decenii.
„Nu mai sunt același de acum 20 de ani, când eu susțineam războiul din Irak. Mi-e rușine de ce am spus acum 20 de ani sau acum 15 de ani”, își explică Neamțu metamorfoza politică din ultima perioadă. Insistă că nu s-a aliat cu AUR de dragul vreunei funcții, deși e convins că partidul va obține 25% la europarlamentare - scor care i-ar fi dat și lui șansa de a deveni eurodeputat.
Atmosfera e relaxată, mai-marii partidului se țin de șuete și glumițe cu jurnaliștii din curte. Lulea îi spune unei reportere de televiziune că nu crede în exit-poll-uri. Auzind discuția, Neamțu citează din sociologul Marius Pieleanu și spune că „majoritatea tăcută” va triumfa și-n România, „ca la Trump.”
Între timp, într-un spațiu amenajat pentru televiziuni și prevăzut cu o scenă de lemn, Claudiu Târziu dă declarații pătimașe în fața unei camere de filmat. Vorbește despre o zi istorică umbrită de furturi electorale și îi îndeamnă pe oameni să schimbe „destinul național” al României prin vot.
„Nu ratați ocazia de a fi de partea celor care vor birui (...) Puterea noastră e puterea poporului român”, tună senatorul AUR.
Pe scenă apare și George Simion. Sare de pe ea de parcă s-ar fi antrenat o viață întreagă alături de lotul național de gimnastică, zguduind podeaua de lemn pe care stau reporterii. Emană relaxare și siguranță de sine. Îi spune unei jurnaliste că, deși nu își făcea speranțe mari pentru alegerile locale, AUR va obține peste 4.000 de consilieri locali la nivel național.
George Simion i-a spus fiecărui jurnalist dispus să-l asculte că nu crede în sondajele date de televiziuni. Foto: Răzvan Filip
Simion pășește prin curte ca un domnitor și dă ordine în stânga și-n dreapta. „Când vine polonezu’, să-mi zici și mie, că îl iau la o cafea”, strigă Simion către un bărbat implicat în organizare. Se referă la o televiziune apropiată de partidul Lege și Justiție (PiS) care a venit să vadă minunea populist-conservatoare de la București.
Pe la 8 seara, membrii partidului primesc un SMS:
„Ne apropiem de un rezultat măreț. Toți cei care nu v-ați exercitat dreptul, mergeți ACUM!
La 22:00 vă așteptăm aici (n.r. la sediu) pentru a sărbători: Intrarea Geneva 2.”
Din boxe răsună cântece patriotice - unele mai moderne, altele mai puțin. „Ardealul, starea mea de spirit”, șoptește, la un moment dat, vocea suavă a lui Tudor Gheorghe. Simion continuă să dea declarații pentru presă. E bucuros că „sistemul diabolic” cu care se luptă de atâta timp n-a reușit să-l îngroape. Spune că data viitoare se mută peste stradă și arată către zona în care ar trebui să fie Palatul Victoria.
Cine suntem?
„Țara mea e Româniiiiiaaa, cât am să trăieeeesc”, strigă Vărul Săndel și alți cantautori de muzică folclorică dintr-o boxă. Pe lângă ea forfotesc bărbați cu trapezul bine lucrat. Dinspre mașinile televiziunilor vine un miros de borhot provocat de sute de dude căzute și strivite de asfalt.
E aproape 9 și Simion reapare pe scenă. Se coboară printre reporteri printr-un salt la fel de curajos. Îi spune unei jurnaliste de la Antena 3 că nu crede în exit-poll-urile televiziunii. Se uită doar la cifrele vehiculate la Realitatea și RTV, o tachinează liderul partidului.
Simion: „Eu le știu (n.r. rezultatele). AUR: 25%”
Jurnalistă: „Eee, da, 89%.”
Simion: „Nu, mai avem până acolo. După ce instaurăm statul național-creștin”.
Imediat cum l-a văzut pe Cristian Terheș, Mihail Neamțu l-a tras deoparte pentru a filma un story de Facebook/Instagram cu el. Foto: Răzvan Filip
Se apropie ora primelor exit-poll-uri, iar la sediu sosește și europarlamentarul Cristian Terheș. Mihail Neamțu se grăbește să-i strângă mâna și îl trage deoparte ca să filmeze un story cu el, în timp ce-i comunică, entuziasmat, că AUR-ul francez - Rassemblement National - a câștigat europarlamentarele din Franța.
Entuziasmul lui Neamțu atinge cote maxime când în curte apare și bunul său prieten, designerul vestimentar Florin Dobre. „E cel mai mare designer vestimentar român, a fost publicat în Le Monde, Liberation”, îl laudă Neamțu. Îl prezintă și unor tineri, un el și o ea, cărora Dobre le recomandă să facă cât mai mulți copii. Pentru că, zice specialistul în modă, a te opri din a face copii „este un păcat la fel de mare ca avortul”.
„Doi extremiști”, glumește Neamțu când vede că i se fac poze.
Între timp, pe clădirile și zidurile ce împrejmuiesc curtea sediului au apărut mai mulți tineri care flutură steaguri AUR. „Stai mândru ca bradu”, i se strigă unuia dintre ei. „19 ani m-am pregătit pentru momentul ăsta”, răspunde el. Scena deasupra căreia își flutură steagul se umple cu politicienii AUR care au candidat la europarlamentare și localele din București.
„AUR i-a bătut pe comasați? Cine suntem noi?”, începe Simion.
„AUR, AUR, AUR”, strigă oamenii din public.
Declaratii de presa ale liderului AUR, George Simion in fata sediului AUR, in Bucuresti, 9 iunie 2024. Inquam Photos / Ovidiu Micsik
„Casele de sondaje sunt aici? Jurnaliștii vânduți care ne cântau prohodul sunt aici?”, întreabă liderul partidului. Îi îndeamnă pe simpatizanți („infanteriștii noștri”) să nu creadă niciun „sondaj fals” care dă AUR cu 14 sau 15% și să aștepte numărătoarea paralelă. E convins că formațiunea pe care o conduce a luat peste 20%.
Seara continuă pe același ton până târziu, cu discursuri războinice ținute de principalii candidați la europarlamentare și locale - printre ei și Mugur Mihăescu, candidatul AUR la președinția Consiliului Județean Olt.
Pe la 11 și ceva, nu mai e multă lume în curtea sediului. O trecătoare se oprește doar pentru a-și exprima speranța că AUR o va scăpa de „nebuna de la Sectorul 1”, apoi își vede de drum. Pe scenă, gașca se sparge după încă un „Cine suntem noi? AUR! AUR! AUR!”.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this