Alianţa pentru Unirea Românilor dă startul campaniei pentru alegerile din 9 iunie cu candidaţii pentru alegerile locale din Capitală și pentru europarlamentare, la Hala Laminor din București, 9 mai 2024. Inquam Photos / George Călin
Alianţa pentru Unirea Românilor dă startul campaniei pentru alegerile din 9 iunie cu candidaţii pentru alegerile locale din Capitală și pentru europarlamentare, la Hala Laminor din București, 9 mai 2024. Inquam Photos / George Călin
București
12/05/2024
Reportaj de la lansarea candidaților AUR pentru Capitală. George Simion către „camarazi” și „oaste”: „Ne-au băgat infiltraţi, iepuraşi, căţei mici”
AUR și-a lansat candidații la primăriile din București într-o hală industrială reabilitată de primarul de sector Robert Negoiță cu sute de milioane de euro. Pe scenă, George Simion s-a plâns că i s-a cam rărit oastea, în fața unei audiențe deja reduse și cam plictisită de un eveniment ce se voia grandios.
- Sala este umplută cu greu, cu oameni aduși din provincie, în contextul în care tot mai mulți șefi de filiale și membri au plecat din partid în ultimele luni.
- Într-o atmosferă întreținută de melodii Subcarpați, confetti și tunuri de fum, candidații la locale au vorbit puțin, în timp ce liderii AUR au tunat împotriva Uniunii Europene, comasării alegerilor și a „infiltraților” din partid.
- Plictisiți de discursuri, unii oameni din public au preferat să-și ocupe timpul diseminând teorii ale conspirației antisemite.
AUR printre palmierii lui Negoiță
Când Uniunea Europeană serbează Ziua Europei, iar Rusia Ziua Victoriei, politicienii Alianței pentru Uniunea Românilor (AUR) se adună în Hala Laminor din sectorul 3 pentru a-și lansa candidații la alegerile locale din București. Evenimentul are loc pe 9 mai, cu o zi înainte de startul oficial al campaniei electorale.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
În curtea halei, lângă rulotele care vând fast food la suprapreț, evenimentul partidului extremist este anunțat de niște indicatoare galbene pe care sunt trecute numele candidatului AUR la Primăria Generală, Mihai Enache, și casca muncitorească (galbenă și ea) aleasă drept simbol al campaniei electorale. Lansarea are loc în jumătatea din spate a halei, iar intrarea se face prin lateral, după ce treci de rulote și zeci de palmieri scoși de Robert Negoiță afară, la fotosinteză.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Accesul începe de la ora 17:30 și este condiționat de o invitație trimisă de partid către toți membrii săi. Invitațiile conțin un cod de bare și unul QR, iar după ce sunt scanate de organizatorii de la intrare, mâinile membrilor de partid sunt înfășurate cu niște brățări de festival pe care scrie „AUR pentru capitală.”
Înainte de a ajunge la locurile lor, oamenii trec printr-o zonă de protocol și de presă, unde sunt mese cu sticle de apă plată, camere de filmat și panouri decorate cu logo-urile presei de partid (despre care AUR zicea acum câțiva că n-ar fi presă fidelă): 4media, Agenția de Informații, 5news.ro, 60m.ro. Sunt așteptați 2.000 de oameni. Ei vor trebui să stea preț de câteva ore pe niște scaune albe care de la distanță par lucrate în lemn, dar de aproape devine evident că sunt făcute din plastic ieftin și că le vor da de furcă celor cu probleme lombare.
Cine-i formează pe formatori? Ministerul Sănătății lasă pregătirea practicienilor de medicină alternativă pe seama unor medici care practică „regresia în vieți anterioare”
Ministerul Sănătății pregătește o nouă lege pentru reglementarea medicinei alternative. La elaborarea ei a contribuit și o specialistă din sistemul public care practică „regresia în vieți anterioare”.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Pe la 6 fără 20 sala e slab populată. Scena din față e flancată de ecrane uriașe, unde e proiectat drapelul României. Un domn face probe de microfon, în timp ce membrii presei - pe care-i recunoști după legitimațiile galbene agățate de gât - mișună de colo-colo, testându-și camerele de filmat și aparatele de fotografiat. E greu de spus dacă a fost invitată și o altfel de presă decât cea de partid.
Pe fiecare scaun a fost pusă o plasă cu materiale de propagandă: un mini-ziar intitulat „Patrioții” care prezintă candidații AUR la europarlamentare, o foaie A4 în care candidatul la Primăria Generală se adresează membrilor de partid cu „dragul meu vecin” și le spune de unde vine și încotro se îndreaptă, un calendar, un breloc cu o cască de șantier și 4 postere cu „apărătorii Patriei Române” - două sunt cu Vlad Țepeș, două cu Ștefan cel Mare și Sfânt. Pamfletul „Patrioții” îi descrie pe viitorii europarlamentari AUR cu același apelativ:
„Candidații AUR: Apărătorii patriei române în Europa!”, spune prima pagină a ziarului. Printre „apărători” se regăsesc nume sonore, precum Claudiu Târziu, Gheorghe Piperea, Cristian Terheș și, nu în ultimul rând, Mihail Neamțu.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
În sală sunt oameni de toate vârstele și de toate felurile. Liderii partidului sunt bine îmbrăcați și tunși scurt, aproape militărește. Doi vârstnici, soț și soție, se plimbă nedumeriți printre scaune. El spune că merge afară, că se face prezența. Ea arată către o zonă repartizată Sectorului 3 și se întreabă cu voce tare dacă acelea sunt locurile celor „care trebuie să dea pe goarnă.”
Din tunurile AUR iese fum
Se face 6 seara, mai este o oră până începe lansarea propriu-zisă. Pe ecran rulează o animație de propagandă cu domnitori români. Pare generată, cel puțin parțial, cu AI-ul. Din boxe răsună o combinație de muzică heavy metal și muzică simfonică. Scaunele din față s-au umplut, cele din spate rămân goale, în mare parte. Domni și doamne din echipa de organizare au grijă să le decoreze pe toate cu drapele AUR.
Câteva membre ale echipei poartă tricouri negre pe care scrie „Administrație, nu matematică”. Una din ele, Elena, este certată de colega ei că încă nu s-a schimbat, deși la 7 trebuie să urce pe scenă. Înainte de eveniment, pe canalele oficiale de comunicare s-a transmis că cei și cele care urcă pe scenă vor trebui să respecte următorul cod vestimentar:
„Doamnele - costum/rochie culoare neagră/bleumarin închis sau cămașă albă + fustă neagră/bleumarin închis. Domnii - costum culoare neagră/bleumarin închis + cravată.”
Până se face ora, atmosfera este întreținută de un playlist întreg de melodii Subcarpați: „’84-’85”, „Gojira vs Liviu Vasilică - Robot Armăsar Attack”, „Bună Dimineața”, „Folclor Nemuritor”, „Graba Strică Treaba”. Unii ar putea spune că este o muzică liniștitoare, cu elemente folclorice, de tip „sunt naționalist, dar îmi place să mai bag și un cui, din când în când”.
Presa partidului îi ia interviu lui Sergiu Mihalcea, candidatul AUR la președinția Consiliului Județean Ilfov. Foto: Răzvan Filip
E aproape 7 seara. O voce feminină îndeamnă coordonatorii să-și cheme toți oamenii înăuntru. Se creează puțină confuzie. Câțiva membri AUR veniți din țară, din filialele județene, s-au așezat greșit. „Te-ai așezat la Dâmbovița”, strigă un domn către altul. O doamnă din Giurgiu constată cu îngrijorare că a ocupat un scaun rezervat Sectorului 3 și se duce mai în spate. Treptat, locurile din spate - până acum goale - se umplu și ele cu cei din teritoriu.
„Asta e casca lui Miron Cozma”, glumește un nene când verifică conținutul pungii. Nu are timp de alte glume, pentru că o candidată AUR la europarlamentare, Cristina Dumitrescu, anunță că urmează să se cânte imnul național. Toată lumea se ridică în picioare, unii duc mâinile către piept, ca la fotbal. Imnul e interpretat de baritonul Valentin Vasiliu, solist al Operei Naționale din București. Are o voce frumoasă, dar pe la „păstrăm cu fală-un nume” pierde rândul preț de o secundă.
Se cântă doar 4 strofe, cum e datina la ocaziile festive, dar se simte de parcă Vasiliu ar fi trecut prin toate 11.
Cristina Dumitrescu preia microfonul și rostește câteva lamentări despre comasarea alegerilor, după care-i dă cuvântul senatorului Claudiu Târziu, unul dintre șefii partidului și al doilea politician de pe lista AUR pentru europarlamentare. Urcă pe scenă ca un pugilist profesionist, acompaniat de muzică înălțătoare și o cameră care-i filmează traseul din spate. Odată ajuns la microfon, din tunurile amplasate pe scenă țâșnește fum.
Târziu se bate cu pumnul în piept și își întâmpină colegii cu „dragi prieteni, dragi camarazi”. Vorbește pe un ton războinic și populist, pare că scopul discursului este de a-ți băga frica-n oase, nu de a vinde un program electoral. Sentimentul transmis este că dacă nu votezi AUR pe 9 iunie, Apocalipsa este iminentă.
„Astăzi pornim nu într-o campanie electorală, ci într-o bătălie pentru apărarea lumii noastre, așa cum o știm. Este posibil ca pe 9 iunie să fie ultima ocazie de a alege cum să trăim. Votul din 9 iunie ne poate schimba viața în mod radical. Cele mai teribile temeri vor deveni realitate sau dimpotrivă, vor fi îndepărtate pentru vreme îndelungată. Războiul, sărăcia, sclavia, molimile din laborator, sălbăticirea omului, moartea ca scop al vieții ne pot fi viitorul cu un singur vot. Tot cu un vot ne putem schimba destinul în bine”, susține senatorul.
Candidații la locale, marginalizați de discursurile elitei de partid
E urmat de Cristian Terheș, europarlamentar ales în 2019 pe listele PSD-ului și care între timp a sărit în barca AUR (iar înainte a fost susținătorul Monicăi Macovei). Începe cu „Hristos a înviat”, apoi tună și fulgeră împotriva Uniunii Europene de astăzi, care ar fi pervertit nobilele idealuri care au stat la baza ei. Trece prin toate temele populare în bula de extremă-dreapta: interzicerea încălzirii pe lemne, prigonirea șoferilor, orașul de 15 minute, riscul ca persoanele trans să fie tratate cu mai multă empatie decât până acum.
„Această nouă Europă pe care o gândește (sic!) Ursula von der Leyen și toată cohorta de birocrați bruxellezi susținuți de PNL, PSD și USR are ca finalitate transformarea acestui proiect european dintr-un spațiu al libertății efectiv într-un lagăr”, strigă Terheș către noii lui colegi. E aproape 7 și jumătate și încă n-a vorbit niciun candidat AUR la alegerile locale din București.
„AUR pentru Capitală. Lansarea echipei și a programului pentru București”, scria pe biletul de acces la eveniment.
Urcă pe scenă prim-vicepreședintele AUR Marius Lulea, care e prezentat drept cel mai atestat inginer constructor din istoria ingineriei și ca autor a 6 cărți. La jumătatea lui aprilie, Lulea era suspendat din partid după ce declarase că se opune candidaturii lui Cozmin Gușă - din partea AUR - la Primăria Capitalei. Acum iată-l aici, supărat că pe 9 mai se vorbește despre ziua Europei și nu despre independența României (n.r. din 2022, Ziua Independenței se serbează pe 10 mai).
Abia pe la 8 fără 20 iau cuvântul și candidații AUR la locale. Ramona Ioana Bruynseels e prima. Candidează la primăria sectorului 1 și insistă că, în ciuda numelui, e româncă get-beget (din Cluj) și ar dori să nu mai existe confuzii în privința asta. Lovește în contracandidați și promite că e mai muncitoare decât toți la un loc. Din public se aud aplauze și „da, bravo”.
Evenimentul se fâsâie în spate. Plictiseală alungată cu antisemitism
Sectorul 2 nu are candidat, pentru că Andrei Tinu tocmai s-a retras din cursă, așa că vorbește capul listei de consilieri, un anume Andrei Ohaci.
Îl acuză pe actualul edil că ar fi un anonim care fraternizează cu LGBT-ul și care enervează șoferii din sector cu stâlpișori montați pe trotuare.
E urmat de Alexandru Marco Niță, candidatul de la Sectorul 3, care arată cu degetul către „baronul” Negoiță și caracatița din jurul său, același baron care a investit 140 de milioane de euro - bani publici - în reabilitarea locului unde are loc evenimentul.
La Sectorul 4 candidează un fost consilier PNL, avocatul Matei Ștefănescu. E supărat pe administrația Băluță, aparat din care a făcut parte și Mihai Enache, până în martie 2023, ca director executiv al Direcției de Dezvoltare. În timp ce el vorbește, oamenii din spate încep să părăsească sala. E târziu, probabil trebuie să prindă trenul sau autocarul spre casă.
Când pe scenă urcă Lidia Vadim, candidată la primăria Sectorului 5, doi cetățeni din public poartă o discuție șoptită despre tezaurul pierdut al României, Putin și ziua femeii. Unul dintre ei, brokerul Ionuț Mihalcea Stroe, e convins că 8 martie este o „creație jidănească”, masonică, băgată de Lenin pentru a încuraja femeile să meargă la muncă și să nu mai facă copii. Mihalcea vorbește neîntrerupt, între timp pupitrul a fost ocupat de fosta atletă Monica Iagăr, care candidează la primăria Sectorului 6. Un domn din apropiere nu mai suportă turuiala antisemită, vrea să audă discursurile candidaților.
„De asta am venit aici, ca să vorbim de masoni, de alea?”, se rățoiește el.
Brokerul antisemit amuțește instant. Se face târziu, Mihai Enache încă n-a vorbit. Scena e ocupată de David Dumitrescu, un copil minune care cândva a apărut la un concurs televizat de talente și a ținut un „discurs de domnitor”, potrivit Loredanei Groza. Nu acel copil naționalist care a câștigat „Românii au talent”, e altul, însă oamenii din public tot reușesc să-l confunde cu Rareș Prisacariu.
Oastea AUR se rărește
S-a făcut 8 și jumătate. Apare George Simion, a cărui intrare este acompaniată de o muzică cel puțin la fel de înălțătoare ca cea care l-a introdus pe Claudiu Târziu. Oamenii se ridică în picioare, aplaudă și flutură steaguri AUR sau românești. Simion arată către Mihai Enache și echipa lui:
„Cea mai tânără echipă”, răcnește el în microfon. Dar nu-l lasă pe liderul echipei să vorbească. Își numește colegii de partid „camarazi de arme” și ține un discurs furios despre „gașca infracțională” PSD-PNL, comasarea alegerilor și „infiltrați”, făcând trimitere la zecile de candidați și șefi de organizații care au intrat în AUR doar ca să aibă de unde să iasă.
„Noi suntem AUR şi este timpul să dăm voce unei noi clase politice. Au comasat alegerile, ne-au băgat infiltraţi, iepuraşi, căţei din ăştia mici, să încerce să sperie alegătorii. (...) Au crezut că ne vor pune în genunchi prin aceste mişcări, prin comasarea alegerilor, prin infiltrarea agenţilor de influenţă în interiorul AUR, dar nu şi-au dat seama că toate aceste lucruri ne-au întărit”, mai spune Simion.
La sfârșitul lunii aprilie, George Simion se adresa oamenilor pe un ton mai puțin războinic. „Știi cumva oameni pe care i-aș putea pune pe listele de consilieri locali în următoarele localități? (Scrie-mi înapoi urgent, te rog!!)”, se ruga politicianul într-un mesaj trimis către toată lista sa de contacte. Mesajul era urmat de o listă de 615 localități în care AUR nu avea suficienți candidați. Potrivit G4Media, George Simion transmitea un apel similar în luna martie, când îndemna liderii de filiale să primească pe oricine în partid, indiferent de dubii și „ce escroci sunt”.
Astăzi, pentru a contracara discursul dușmanilor care au început să-i cânte prohodul, George Simion dă o dimensiune istorică tulburărilor interne din ultima perioadă:
„Nu eram pregătiți pentru alegerile locale, dar ne-am regrupat instant, ca armatele române de la Stalingrad”, se mândrește el. Omite faptul că Armata română și ceilalți aliați ai Germaniei naziste au pierdut bătălia de la Stalingrad, iar România a ajuns ulterior sub ocupație sovietică.
Seara se apropie de final cu Mihai Enache. E întâmpinat cu tunuri de fum, confetti auriu, muzică din Rocky și fluturări energice de steaguri. „Bună seara, oaste”, spune el, dar oastea s-a cam rărit și continuă să se rărească. Multe scaune din spate sunt acum goale.
Enache se prezintă drept un funcționar public cu experiență, spune că stația de metrou Tudor Arghezi și alte proiecte importante din Sectorul 4 au fost operele sale - pe alocuri, sună de parcă el ar fi condus primăria în ultimii 8 ani, nu Daniel Băluță. N-are un discurs teribil de impresionant, dar atrage atenția cu un lucru: dacă șeful și prietenul său s-a abținut din a-l ataca pe Nicușor Dan, Enache nu ezită să-și acuze contracandidatul de legături cu Rusia.
Seara se încheie cu „Treceți, batalioane române, Carpații”, aplauze, confetti auriu și selfie-uri pe scenă. Sala nu se golește imediat, iar brokerul antisemit de mai devreme turuie teorii ale conspirației către orice membru al partidului care-i iese în cale.
Acum vorbește despre Biserica Catolică, care nu ar fi creștină, spune el, ci o structură satanică de origine iudaică. Vrea, de asemenea, să-i convingă pe politicieni că nu e bine ca la evenimentele oficiale să poarte drapelul pe diagonală, lucru despre care a scris și pe blogul său, Cuget Ortodox.
Nu e membru AUR, spune el, dar îl descoperim ulterior pe Youtube, într-o discuție despre piața de capital moderată de Sergiu Mihalcea (n.r. nu pare să existe o relație de rudenie între cei doi), candidatul AUR pentru președinția Consiliului Județean Ilfov.
„Cine suntem noi? AUR!”, se aude dinspre un grup înflăcărat care n-a părăsit încă sala. Este o scandare ce amintește de vremurile în care Dinamo încă visa la Champion’s League, iar George Simion era doar un biet lider de galerie.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this