
Elvis Dascălu e bucătar la Marty Cluj. Foto: Raul Ștef
24/11/2017
Regele Elvis te învaţă să pescuieşti somon şi păstrăv afumat la aceeaşi undiţă
La botez, un preot din Tecuci a ridicat din sprâncene.
− Elvis şi mai cum?
− Dascălu.
− Nu, nu. Elvis şi mai cum?
Altfel, taina botezului s-a săvârşit numai după ce părinţii au îngăduit ca lângă regele rock’n’roll-ului să cânte şi sfântul arhanghel Gabriel.
Aşa a intrat în scenă Elvis Gabriel Dascălu.
30 de ani mai târziu, omul e bucătar în Cluj, unde şi-a reunit întreaga familie. „Am ales să fim împreună, uniţi, în loc ca eu sau fratele meu să emigrăm. Eu am venit la Cluj la facultate, părinţii sunt de patru ani aici”.
Elvis a fost one man show încă de la începuturile sale în industria ospitalităţii. La spălat de vase, desigur.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
„Era greu să mă întreţin la Cluj, așa că mai făceam una-alta, joburi sezoniere, vara. Am fost barman, apoi recepţioner. Găteam acasă şi aşa mi-a picat fisa să încerc chestia cu bucătăria.
Îmi plăcea, eram meticulos şi nu mă lăsam până nu-mi ieşea gustul pe care mi-l fixasem eu în minte”.
A început în 2011, la 23 de ani, la un restaurant japonez, iar acum e la Marty. Spune că la Cluj, ca peste tot, calitatea serviciilor e afectată de lipsa personalului.
Primii în sport! Primii în producție! Sportul în comunism și atletul român multilateral dezvoltat
În acele vremuri biblice, în patria anilor '70, se dezvolta frenetic sportul de masă, pe model sovietic. Drept încurajare, orice sport era gratis, chiar și tenisul. Trebuia doar să te apuci. Apoi să te ții. Dacă erai cu adevărat remarcabil, treceai în altă ligă, profesionistă. Dar cum ideea de profesionism era asociată cu vechiul regim dușman burghezo-moșieresc, toți sportivii țării se prefăceau că sunt simpli amatori-muncitori, care practicau sportul doar așa, de plezir, după serviciu și niciodată în timpul lui.
Ce faci în weekendul 21-23 februarie în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târguri de început de primăvară în București, Festivalul Designerilor și Artiștilor din Transilvania în Cluj-Napoca, Harababura Fair în Timișoara și Classix Festival în Iași. Tu ce faci în weekend?
„Nu orice tânăr rezistă într-o bucătărie. E destul de solicitant fizic şi psihic. Trebuie să-ţi placă. Dacă o faci gândindu-te doar la salariul de la sfârşitul lunii, nu vei avea nicio şansă să rezişti.
Pe lângă faptul că e o lipsă foarte mare de forţă de muncă, parcă nimeni nu vrea să înceapă cu munca de jos. Toţi vor să fie chef, să coordoneze şi să nu se murdărească pe mâini.
Un bucătar care se respectă – întreabă-l de unde a plecat – a început cu spălat de vase, salate, deserturi. Dacă arzi toate etapele astea, nu cred că vei şti vreodată cu ce se mănâncă bucătăria”.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Să aflăm cum se mănâncă somon cu păstrăv afumat.
Iată ingredientele:
− 100 de grame de quinoa fiartă;
− o lingură de unt;
− 150 de grame de păstrăv afumat;
− 180 de grame de somon proaspăt;
− 50 de grame de fructul pasiunii;
− 50 de grame de ceapă roşie;
− 3 crenguţe/fire de mărar;
− o lingură de ulei de susan;
− 10 grame de susan negru;
− sare de himalaya şi piper după gust;
Executaţi precum în videoul de mai jos!

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this