Rectorul Academiei Forțelor Aeriene Brașov, care a devenit conferențiar fără a îndeplini criteriile legale, a plagiat în teza de doctorat (episodul 2)

Știri

17/11/2020

Rectorul Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă” (AFA) din Brașov, general de flotilă aeriană și conferențiar universitar Gabriel Răducanu, a plagiat paragrafe disparate sau texte bloc în 78 de pagini din teza de doctorat pe care a susținut-o în anul 2011 la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP). 

Mai multe pagini din teza acestuia sunt plagiate dintr-o lucrare semnată chiar de conducătorul lui de doctorat, generalul (r) prof. univ. dr. Mihail Orzeață. 

Alte câteva pagini sunt copiate din două lucrări semnate de fostul rector al AFA, generalul (r) prof. univ. dr. Vasile Bucinschi, unul dintre cei trei referenți care au aprobat acordarea titlului de doctor pentru Răducanu.  

Dezvăluirile despre plagiatul din teza de doctorat a rectorului Gabriel Răducanu vin la două luni după ce am arătat că fostul rector al Academiei Forțelor Aeriene, generalul (r) Vasile Bucinschi, a obținut în luna septembrie 2020 postul de profesor universitar în instituția condusă acum de Răducanu, în urma unui concurs suspect

În același text am scris că Răducanu și Bucinschi au plagiat teza de doctorat a unui doctorand coordonat de acesta din urmă, care și-a susținut lucrarea în luna martie anul acesta. 

Cei doi, împreună cu doctorandul Florentin-Gabriel Giuvară, au publicat teza acestuia din urmă în coautorat, în această primăvară, deși lui Giuvară nu îi era validat titlul de doctor prin decizie CNATDCU și ordin de ministru. 

Ulterior, Bucinschi a folosit această carte în dosarul de concurs pe care și l-a depus pentru a deveni profesor la Academia Forțelor Aeriene din Brașov. În afară de co-autoratul pe teza unui doctorand, carierele lui Răducanu și Bucinschi se intersectează în mai multe puncte care lasă în spatele lor vulnerabilități și semne de întrebare. 

Teza de doctorat plagiată a rectorului Răducanu nu este singura problemă academică. Într-o investigație publicată ieri pe PressOne am arătat că acesta a devenit conferențiar universitar fără să îndeplinească criteriile cerute de legislație.

Doctoratul 

Conform unui studiu sociologic realizat pentru Asociația ACCEPT în 2024, 70% dintre români consideră că toate familiile ar trebui protejate de lege, inclusiv familiile formate din persoane de același sex. Foto: Asociația ACCEPT

„Patriarhia nu a dat binecuvântare”. Dan Puric, Piperea și alți extremiști români n-au reușit să strângă semnături pentru redefinirea constituțională a familiei și plata cash

PressOne a cerut explicații de la fiecare asociație din Coaliția pentru Constituție, Familie și Libertate cu privire la eșecul strângerii celor 500.000 de semnături necesare pentru redefinirea familiei și introducerea plății cash în Constituție.

Claudiu Năsui și Elena Lasconi, pe holurile Parlamentului. Fotografie via pagina de Facebook a Elenei Lasconi

Trump după o lună la Câmpulung. De ce nu aș mai vota USR: cu Lasconi și Năsui, partidul pune cruce proiectului „vrem o țară ca afară”

În ultimii 5 ani, vocile progresiste au dispărut aproape complet din Uniunea Salvați România. Cu Elena Lasconi și Claudiu Năsui la cârmă, USR devine tot mai populist și pare că vrea să fure procente de la George Simion sau Diana Șoșoacă.

Generalul de flotilă aeriană Gabriel Răducanu a obținut titlul de doctor în 2011 la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”.

Potrivit propriului CV, la acel moment Răducanu avea gradul de comandor de aviație, echivalentul gradului de colonel, și era șeful Secţiei exerciţii din cadrul Comandamentului Operaţional Aerian Principal.

Porțiuni din 78 pagini din lucrarea sa științifică sunt plagiate din diverse surse pe care le-am găsit disponibile online, dar și în câteva cărți. 

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Pentru verificarea tezei de doctorat a rectorului Răducanu am folosit mai întâi programul TurnitIn – unul dintre cele mai performante softuri de verificare a similitudinilor existente în lume –, iar mai apoi am analizat indiciile furnizate de program pentru a stabili dacă este vorba despre situații de plagiat sau despre simple similitudini.

31% este procentul de similitudine indicat de raportul de verificare cu TurnitIn. 

TurnitIn poate să identifice doar similitudinile cu alte materiale care sunt disponibile online, pe internet, deci nu are capacitatea de a analiza lucrări sau cărți care se află publicate în print și sunt stocate în biblioteci clasice. 

Fiecare sursă indicată de soft a fost verificată în mod individual pentru a stabili dacă generalul Răducanu a citat în conformitate cu standardele academice – cu ghilimele și menționarea sursei – sau dacă este vorba despre un plagiat. 

Din cele 158 de pagini de conținut (fără pagina de titlu, cuprins, bibliografie și anexe), aproximativ 11 pagini – calculat la o medie de 26,5 rânduri pe pagină – reprezintă citate cu ghilimele, adică aproape 7% reproducere asumată. 

Totuși, multe dintre paragrafele care apar citate corect, cu ghilimele și indicarea sursei, sunt copiate ad litteram din alte lucrări. 

Verificarea în ansamblu indică faptul că cel puțin 78 de pagini din cele 158 ale tezei de doctorat a lui Gabriel Rădulescu – reprezentând 49% din lucrare – prezintă conținut plagiat.

Pe lângă sursele la care am avut acces și pe care le-am putut documenta ca fiind cele din care rectorul Răducanu a plagiat, mai există multe alte paragrafe disparate, mai scurte, indicate de TurnitIn ca fiind plagiate, ceea ce, la o analiză a tezei în condiții de acces și la alte resurse bibliografice, ar putea ridica semnificativ acest procent.

***

Rectorul Academiei Forțelor Aeriene din Brașov, Gabriel Răducanu, a obținut titlul de doctor în anul 2011 la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP) sub coordonarea gen. (r) prof. univ. dr. Mihail Orzeață.

Teza de doctorat are titlul Securitatea aeriană a României parte integrantă a securității aeriene a NATO și a Uniunii Europene

Referenții care au validat teza din punct de vedere științific sunt Vasile Bucinschi, Florin Moisescu și Mircea Boșcoianu. 

Florin Moisescu și Vasile Bucinschi sunt, în această ordine, predecesorii lui Răducanu în funcția de rector al AFA, ambii având acum gradul de general de flotilă în rezervă. 

Florin Moisescu este vicepreședinte al Academiei de Științe ale Securității Naționale (ASSN), una dintre cele mai opace instituții, înființată de fostul vicepremier Gabriel Oprea și de fostul director al SRI George Maior.

Vasile Bucinschi, un apropiat al lui Moisescu, a devenit în această vară membru corespondent al ASSN. 

Cel de-a treilea referent al comisiei care a validat teza lui Răducanu și a propus acordarea titlului de doctor este Mircea Boșcoianu, membru în acest moment al Comisiei de Științe politice, Relații internaționale și Științe militare din Consiliul Național de Atestare a Titlurilor Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), care va trebui să se pronunțe asupra suspiciunilor de plagiat în cazul în care pe numele lui Răducanu va fi depusă o sesizare. 

Plagiatul

158 pagini de conținut are teza lui Gabriel Răducanu – fără a număra și pagina de titlu, paginile de gardă, bibliografia și anexele. 

Teza rectorului de la Academia Forțelor Aeriene Brașov este asemeni unui covoraș format din resturi de pânză, flanele sau tricoturi, „resturi” care se regăsesc în lucrare sub formă de paragrafe preluate din diverse surse, unele disponibile online, altele reprezentate de cărți. 

Practic, teza arată ca un mozaic asamblat din petice de text, puse le grămadă: există numeroase pagini, în lucrare, în care sunt asamblate patru, cinci paragrafe provenite din tot atâtea surse distincte.

După cum arată structura lucrării care i-a adus titlul de doctor lui Gabriel Răducanu, cel mai probabil cea mai mare parte a acesteia este plagiată, dincolo de ceea ce pot eu să demonstrez în textul de față. 

Având în vedere că bibliotecile sunt închise din cauza pandemiei, resursele bibliografice la care am avut acces au fost drastic reduse. Chiar și așa am reușit să găsesc indicii că paragrafe disparate sau texte bloc din 78 de pagini sunt plagiate. 

Dar dincolo de plagiatul în sine, teza conține și o serie de erori de atribuire. 

De exemplu, la pagina 13, la nota de subsol numărul 11, este menționat studiul „Repere de bază ale dezvoltării forțelor terestre în contextul actualei strategii de securitate și apărare”, semnat de general maior Neculai Băhnăreanu, publicat în anul 2007 la sesiune de comunicări științifice „Spațiul Sud-Est European în contextul globalizării”, p. 143, Editura UNAP. 

Acest studiu nu se regăsește nici în volumul I, nici în volumul II al respectivei lucrări. 

Primul capitol din teză, care se întinde până la pagina 84, este ca un mozaic de preluări din reviste științifice, reviste editate de Ministerul Apărării Naționale (MApN) sau site-uri de știri și ale unor instituții de stat. 

De exemplu, la paginile 23 și 24 se află 16 rânduri de text copiat ad litteram dintr-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe (MAE).  

Două rânduri și jumătate din respectivul text sunt puse între ghilimele cu trimitere făcută către sursa originală, site-ul (MAE), ceea ce indică faptul că autorul tezei cunoștea normele de citare, însă nu le-a folosit în mod corespunzător. 

În alte situații, Răducanu preia din diverși autori paragrafe citate de aceștia în mod corespunzător, marcate cu ghilimele și cu trimitere către sursa din care au fost preluate. 

O sursă din care generalul Răducanu a plagiat este articolul „Globalizarea-Concept, dimensiune și procese” semnat în calitate de prim autor de Elena Udrea, fostă consilieră a președintelui Traian Băsescu și fost ministru al Turismului și al Dezvoltării. 

Acest articol, apărut în anul 2006 în numărul 2 al Buletinului Universității Naționale de Apărare „Carol I”, este semnat de Udrea alături de Grațiela Constantin Barna, fostă directoare a Monitorului Oficial București și soția lui Stelian Barna, fost șef al Gărzii Financiare București (2009 – 2011).

În același număr al Buletinului Universității Naționale de Apărare „Carol I”, Elena Udrea și Grațiela Constantin Barna au semnat un alt articol, „Mediul internaţional de securitate şi Uniunea Europeană”, pentru care au fost acuzate de plagiat în anul 2012. 

Elena Udrea era doctorandă la UNAP la momentul când a fost publicat articolul. Un an mai târziu, în 2013, acesta a fost exmatriculată de la studiile doctorale. 

O altă situație care indică în mod clar plagiatul se regăsește la paginile 121 – 122 din teză, acolo unde se află mai multe paragrafe copiate dintr-un articol semnat de Vasile Bucinschi, cel care a fost referent în comisia de susținere a tezei de doctorat a lui Răducanu. 

În textul copiat din Bucinschi se află două propoziții scurte, puse de acesta între ghilimele, dar neatribuite vreunei surse. Răducanu le copiază exact la fel, le pune în ghilimele fără să indice autorul citat. 

Un alt indiciu de plagiat în teza rectorului Răducanu este dat de preluarea notelor de subsol din autorii din care acesta plagiază conținut.

Dincolo de porțiunile plagiate, teza de doctorat a lui Gabriel Răducanu nu îndeplinește criteriile unei teze de doctorat. Lucrarea nu a fost realizată urmând o metodă de cercetare, nu are un corpus de cercetare distinct și nu are o parte de cercetare propriu-zisă, fiind mai degrabă o lucrare de tip referat, bazată pe lucrări și articole publicate cu zece ani sau mai bine înainte de susținerea tezei. 

O contribuție a autorului la cunoașterea comună nu există, în condițiile în care conținutul tezei reprezintă o simplă sinteză a literaturii de specialitate în domeniul securității spațiului aerian, dar și peticiri cu articole de presă, prevederi juridice sau rapoarte de activitate ale unor instituții. 

Rectorul Gabriel Răducanu nu a răspuns ieri nici la telefon, și nici la mesaje pentru a-i cere un punct de vedere.

Cartea plagiată a unui doctorand

În primăvara acestui an, rectorul AFA Gabriel Răducanu – împreună cu fostul rector Vasile Bucinschi și cu comandorul Florentin-Gabriel Giuvară, comandant al Centrului de Operații Aeriene din cadrul Statului Major al Forțelor Aeriene – publica o carte la Editura Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coanda” din Brașov. 

Lucrarea, intitulată Integrarea apărării aeriene și antirachetă la nivel național în context euroatlantic, reprezintă teza de doctorat a comandorului Giuvară, susținută în luna martie 2020 la UNAP și coordonată de Vasile Bucinschi.

Teza de doctorat nu a fost confirmată încă de CNATDCU, motiv pentru care lui Giuvară nu i-a fost atribuit titlul de doctor prin ordin de ministru. 

Bucinschi și Răducanu, care își însușesc conținutul tezei de doctorat a lui Florentin-Gabriel Giuvară, comit plagiat. 

Această carte a fost inclusă de Vasile Bucinschi în dosarul de concurs pe care l-a depus în septembrie pentru a obține un post de profesor universitar la Academia Forțelor Aeriene din Brașov, condusă de Răducanu. 

Prim-autor pe coperta cărții este trecut Bucinschi, al doilea, Răducanu, iar autorul tezei, Giuvară – cel care se presupune că a muncit pentru respectiva cercetare științifică –, este ultimul.

Despre toată această însușire frauduloasă de conținut am scris, pe larg, într-un articol în care arătam că fostul rector al AFA, Vasile Bucinschi, a devenit profesor universitar în academia pe care a condus-o fără să îndeplinească criteriile cerute de lege. 

De altfel, Academia Forțelor Aeriene condusă de Răducanu a modificat metodologia pentru ocuparea posturilor didactice chiar înainte de concursul susținut de Bucinschi, eliminând o serie de criterii pe care acesta nu le îndeplinea. 

Întrebat la începutul lui septembrie despre teza de doctorat a comandorului Giuvară pe care o semnează, generalul Gabriel Răducanu a vrut să afle motivul pentru care sunt interesată să îi pun întrebări: „Aveți vreun motiv anume pentru care întrebați sau e vreo situație anume?”.

Despre contribuția la cartea pe care o semnează împreună cu Bucinschi și Giuvară, Răducanu a răspuns într-un mod neașteptat: „Dar curiozitatea de ce vă macină?”, apoi a continuat cu un răspuns mai clar: „Vă dați seama că am scris foarte mult la acea carte”. 

Când l-am întrebat despre conținutul identic al tezei și al cărții, generalul Gabriel Răducanu a întrebat, în același stil, „La dumneavoastră care este problemuța?”. 

echipa pressone

Avem nevoie de ajutorul tău!

Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.

De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.

Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.

Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Share this