Localnici și un polițist trec pe lângă mașini avariate în curtea unei clădiri distruse în urma unui atac cu rachete în Odessa, pe 25 noiembrie 2024. Foto OLEKSANDR GIMANOV/AFP
Localnici și un polițist trec pe lângă mașini avariate în curtea unei clădiri distruse în urma unui atac cu rachete în Odessa, pe 25 noiembrie 2024. Foto OLEKSANDR GIMANOV/AFP
10/12/2024
Războiul de la granițe. Ambele părți au desfășurat noi arme în Ucraina, iar uzura reciprocă s-a intensificat
Ucrainenii sunt atacați din ce în ce mai violent pe aproape toate liniile frontului, astfel încât, deși au obținut câștiguri teritoriale, au suferit pierderi în anumite direcții și perioade, într-o asemenea măsură încât operațiunile de acolo au trebuit să fie oprite temporar și au fost nevoiți să se concentreze pe alte direcții operaționale.
- Scopul clar al acestui ritm operațional sporit este de a se asigura că, dacă și când vor avea loc negocieri pentru încetarea focului, rușii le vor putea începe din cea mai avantajoasă poziție posibilă, motiv pentru care au adus și un ajutor nord-coreean semnificativ
- Pe lângă muniția de artilerie și transporturile de rachete balistice, soldații nord-coreeni sunt deja pe linia frontului și chiar au suferit pierderi
- Este clar că rușii au trecut la o strategie „all in”, care este facilitată și de seria de greșeli ale conducerii militare ucrainene.
Cea mai semnificativă dintre aceste greșeli din perspectivă militară este că activitățile brigăzilor și batalioanelor independente ucrainene sunt grupate în așa-numitele grupuri operaționale, care sunt responsabile în același timp pentru o zonă prea mare. Situația este agravată și de faptul că șeful Statului Major, Shirsky, care ar trebui să corecteze defectele structurii evident disfuncționale, atribuie personal sarcini grupurilor operaționale individuale și chiar brigăzilor, astfel încât comandanții, altfel nepotriviți, ajung aproape întotdeauna târziu pe front.
Deși președintele Zelenski însuși a luat măsuri, acest lucru în sine nu este în niciun caz o garanție a vreunei schimbări pozitive în absența unor ofițeri de stat major și generali instruiți corespunzător, precum și a unei organizații care să funcționeze corect.
Kursk
Pe 6 noiembrie, s-au împlinit trei luni de când ucrainenii au invadat regiunea Kursk. Contrar declarațiilor inițiale, ucrainenii sunt încă pe teritoriul Rusiei. Dacă ar fi să scriem un raport despre primul trimestru al ucrainenilor în Kursk, acesta ar prezenta o imagine contradictorie. Ucrainenii le provoacă pierderi grele rușilor, care până acum au reușit doar să restrângă salientul, nu și să-l elimine, deși au o superioritate de șase ori mai mare în ceea ce privește efectivele și echipamentele. Ucrainenii sunt aici cu aproximativ 10 000 de soldați, angajând 60-70 000 de soldați ruși și nord-coreeni și, datorită superiorității calitative semnificative a forțelor ucrainene, este probabil ca salientul să rămână în mâinile ucrainenilor până la sfârșitul acestui an.
Pe de altă parte, deoarece crema forțelor ucrainene luptă în salient, dacă ucrainenii s-ar retrage din această zonă, gruparea rusă de aici ar reprezenta o amenințare serioasă pentru orașul Sumy, astfel încât forțele din resursele ucrainene limitate ar trebui să fie alocate și aici.
În prezent, patrulele de recunoaștere rusești operează continuu împotriva salientului Kursk, ceea ce înseamnă că rușii avansează până întâlnesc ucrainenii, unde se angajează. La fiecare două sau trei săptămâni, rușii lansează un atac de dimensiunea unei companii sau chiar a unui batalion, care, în noiembrie, s-a soldat întotdeauna cu un eșec sângeros. Între 7 și 12 noiembrie, de exemplu, rușii au pierdut 77 de vehicule blindate, ceea ce poate fi confirmat prin dovezi fotografice. În a doua jumătate a lunii noiembrie, Brigada de Marină a Gărzilor Independente 810 a efectuat un atac fără succes. În plus față de superioritatea lor în materie de conducere, poziția ucrainenilor este favorizată și de faptul că perimetrul salientului Kursk se desfășoară în prezent pe un teren favorabil apărătorilor.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Război în zonele din Kursk în noiembrie 2024 (mișcările rusești în roșu, mișcările ucrainene în albastru) Foto de Márk Takács
Harkov
În regiunea Kharkiv, însă, se întâmplă exact opusul situației de la Kursk. Ambele părți consideră că această secțiune a frontului este de o importanță multiplă, astfel încât, dincolo de bombardamentele regulate, singura opțiune este de a efectua unul sau două atacuri pe săptămână cu un grup de asalt de infanterie.
VIDEO. Cum a transformat Radioul Public mesajul de adio al unui tânăr într-o știre falsă despre droguri
PressOne arată cum mesajul de adio al unui tânăr a fost trunchiat, astfel încât să fie transmis un mesaj diferit decât mesajul original.
Apa potabilă sau cum a devenit meteorologia cea mai redutabilă armă din lumea spionajului arctic. Studiu de caz: Groenlanda, noua obsesie imobiliară a lui Donald Trump
Încălzirea globală pune, în același timp, Groenlanda, într-o poziție dramatică și privilegiată: 10% din rezervele de apă potabilă se află aici, pe această insulă. În plus, încălzirea globală și topirea gheții ar putea face mai facil accesul la zăcămintele de uraniu și platină, plus potențialele rezerve de petrol și gaze.
Kupiansk
La jumătatea lunii noiembrie, la nord de orașul Kupiansk a apărut o situație periculoasă. Brigada ucraineană 114 de apărare teritorială care se apăra acolo, deși a profitat de terenul favorabil, a fost incapabilă să țină piept atacului în două direcții al rușilor. Rușii au pătruns în apărarea ucraineană, au capturat secțiuni importante de teren (cealaltă parte a pârâului, înălțimile dominante) și au pătruns, de asemenea, cu un grup de asalt în periferia de nord-est a orașului Kupyansk.
Aici, ucrainenii au reușit să blocheze pătrunderea rusă doar prin desfășurarea rapidă a rezervelor operaționale, dar rușii ocupaseră deja un cap de pod stabil pe malul sudic al pârâului Ginlica, care se varsă în râul Oskil, și au sporit și mai mult presiunea asupra capului de pod ucrainean din jurul Kupyanskului.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Liman și Siversk
La est de râul Oskil, există un cap de pod ucrainean împărțit în două de un salient rusesc. De acolo, la sud de râul Seversky Donets, linia frontului a rămas aproape neschimbată în noiembrie.
Același lucru este valabil și la sud de râul Seversky Donets, dar aici generalul Gennady Anaskin, care a fost responsabil de ofensiva în direcția Seversk, a fost demis . Acest lucru se datorează faptului că a raportat succese mai mari decât au fost în realitate, iar apoi, când a fost necesar să își dovedească succesele, a ordonat rapid forțelor sale să atace, suferind pierderi grele pentru câștiguri teritoriale zero. Această atitudine este un prim exemplu al stilului toxic de conducere de tip sovietic care afectează atât armata rusă, cât și, din ce în ce mai mult, armata ucraineană.
Ceasiv Iar
Ceasiv Iar a fost mult timp linia frontului unde rușii atacau în forțe mari, iar ucrainenii reușeau să-i țină în loc, însă acest lucru s-a schimbat în noiembrie. La jumătatea lunii octombrie, rușii au stabilit două capete de pod mai mici (fiecare de aproximativ un kilometru pătrat) la nord de oraș și unul mai mare (de aproximativ șase kilometri pătrați) la sud de oraș. De atunci, capul de pod a fost extins puțin mai mult, alternând în fiecare direcție, aproape în fiecare zi. Potrivit rapoartelor forțelor ucrainene care apără locul, pierderile rusești sunt uriașe, dar și puterea apărării de partea ucraineană este în scădere, în principal din cauza artileriei și a superiorității aeriene rusești.
La 1 noiembrie, rușii au capturat o înălțime dominantă la Kalinovka și au exercitat o presiune serioasă asupra apărării din jurul orașului. În același timp, ucrainenii au recunoscut situația periculoasă și și-au evacuat capul de pod la sud de Ceasiv Iar, chiar și pe partea de est a canalului. Cu toate acestea, așa cum se întâmplă de obicei în ultima vreme, și această decizie operațională a venit târziu, astfel încât ucrainenii nu au putut opri atacul rusesc. Profitând de această situație și de elementele de teren capturate anterior, rușii au reușit să înainteze pe 17 noiembrie și să obțină succese semnificative în zona orașului.
Rușii au făcut cele mai importante progrese în orașul Ceasiv Iar și pe o câmpie inundabilă mai plată la sud de oraș. Pentru moment, ucrainenii au reușit să îi oprească temporar pe ruși în ambele direcții, folosind terenul favorabil (clădiri industriale, dealuri)
Aripa de nord și centrul direcției Pokrovsk
Avansul spre Pokrovsk este extrem de important pentru ruși dacă vor să cucerească Donbasul. Flancul nordic al acestei direcții este orașul Torek, unde a putut fi observată toată brutalitatea luptelor din zona construită în noiembrie. Tragediile umane sunt agravate de faptul că niciuna dintre părți nu a reușit să înregistreze câștiguri teritoriale durabile. În afară de zona Liman, aceasta este cealaltă secțiune a frontului unde apărarea ucraineană este încă capabilă să elimine orice posibile avansuri rusești prin contraatacuri bine organizate.
Ofensiva directă spre orașul Pokrovsk a încetinit și ea în noiembrie. Unul dintre motive este acela că formațiunile rusești care luptă acolo, Divizia 90 de tancuri ale Gărzii și Divizia 27 de puști mecanizate, au suferit pierderi atât de mari încât nu au putut efectua atacuri decât cu 3-4 grupuri de asalt de infanterie în același timp pe întreaga direcție operațională, care are o lățime de aproximativ douăzeci de kilometri. Aceste formațiuni trebuie să fie reaprovizionate și se așteaptă să poată crește ritmul atacului până la sfârșitul anului.
Aceasta din urmă este logică, mai ales că rușii au obținut succese serioase pe flancul sudic al direcției Pokrovsk, spre Kurakhove, în noiembrie. Chiar la începutul lunii noiembrie, partea de sud a liniei frontului părea să fie consolidată în jurul Shakhtarsk, iar Brigada 79 ucraineană de asalt aerian a respins mai multe atacuri rusești dinspre est, în jurul Yelizabetivka, provocând pierderi grele. Rușii intenționau în mod clar să taie extremitatea sud-estică a apărării ucrainene printr-o pătrundere spre Uspenivka.
Războiul din jurul Pokrovskului în noiembrie 2024 (mișcările rusești în roșu, mișcările ucrainene în albastru) Foto : Mark Takacs
La începutul lunii noiembrie, rușii au lansat un atac de mărimea unui batalion la Kurakhove, pe care ucrainenii l-au respins cu succes. O săptămână mai târziu, ei au încercat să atace forțele ucrainene de la est de Dalnye dinspre nord, într-un arc mai mic. Au urmat lupte grele și, deși rușii au obținut câștiguri teritoriale semnificative, ucrainenii au reușit să „scoată capul din laț”.
Aici, Divizia 150 de infanterie mecanizată rusească a desfășurat operațiuni puternice, care s-au încheiat cu un rezultat indecis. După aceea, aproape fără o pauză în operațiuni, rușii și-au mutat atenția mai la sud, cu un atac la scară operațională. În perioada 18-22 noiembrie, rușii au atacat de la sud la nord în direcția Velika Novosilka, dar ucrainenii i-au respins și aici, însă atacul rusesc venit dinspre est spre Velika Novosilka nu a putut fi oprit. După primele zile de atacuri timide, rușii au străpuns apărarea ucraineană pe 20 noiembrie și au ajuns la periferia orașului.
Încercări rusești de străpungere la Pokrovsk, noiembrie 2024 (mișcările rusești în roșu, mișcările ucrainene în albastru) Foto: Márk Takács
Racheta balistică
Dincolo de operațiunile terestre, cea mai importantă evoluție a fost lansarea unei noi rachete balistice rusești. În această toamnă, războiul a escaladat fără îndoială, deoarece, ca răspuns la asistența militară nord-coreeană, puterile occidentale au autorizat utilizarea de drone avansate cu rază lungă de acțiune (Storm Shadow, SCALP) și de rachete tactice/operaționale (ATACMS) împotriva teritoriului rus. În replică, rușii au desfășurat una dintre noile lor rachete balistice cu rază medie de acțiune, în scopuri demonstrative.
A fost lansată racheta Oreșnik, un prototip dezvoltat din modelul predecesor RS-26, rachetă balistică cu rază medie de acțiune din 2017-2018. Oreșnik a fost folosită pentru a ataca uzina militară Yuzmas din zona orașului Dnipro, cu o rachetă fără focos. Racheta este capabilă să transporte atât focoase nucleare, cât și convenționale, însă atacul a avut în mod clar scopul de a avertiza că în locul focoaselor nucleare au fost utilizate doar focoase false - niște greutăți.
Mesajul a fost transmis, totuși, deoarece racheta a folosit un sistem numit MIRV (Multiple Independently-targetable Reentry Vehicle, sau Vehicul de reintrare cu țintire independentă multiplă), care este capabil să lanseze din spațiu, la viteză hipersonică, 6 focoase imposibil de interceptat.
Prin lansarea rachetei, Moscova a vrut să transmită un mesaj clar că Rusia este capabilă să utilizeze arme din această categorie. Cu toate acestea, o parte a mesajului a fost că Washingtonul a fost avertizat în prealabil cu privire la lansare, temându-se de o ripostă americană, și că o lansare repetată a Oreșnik pe 23 noiembrie ar fi eșuat, iar racheta a explodat la locul de lansare.
În noiembrie, conflictul a escaladat în diverse moduri. Operațiunile aflate deja în desfășurare s-au intensificat, iar ambele părți au introdus noi arme în luptă. Aceste acțiuni reflectă în mod evident încercarea ambelor tabere de a obține o poziție mai favorabilă înaintea unor eventuale negocieri de pace la începutul anului viitor. Totuși, acest fapt nu a schimbat caracterul epuizant al războiului, ci doar a amplificat suferința.
Acest text face parte din seria de articole pe care le propune TEFI, un proiect editorial transfrontalier, dezvoltat de unele din cele mai puternice redacții din centrul și Estul Europei: Gazeta Wyborcza (Polonia), Magyar Jeti / 444 (Ungaria), SME (Slovacia), Bellingcat (Olanda), PressOne (România), unite într-un consorțiu finanțat din fonduri europene și care își propune să promoveze teme ce țin de securitatea națională și regională.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this