Complexul rezidențial Central Park din București. Foto: Lucian Muntean

Rata la bancă, mai mică decât chiria

Dacă vă gândiți să vă mutați într-un oraș mare precum București sau Cluj-Napoca, trebuie să știți că achiziția unei locuințe rămâne, în general, o variantă mai avantajoasă decât închirierea ei.

Regula nu se aplică în cazul unor capitale din Vestul Europei. Acolo, chiar dacă un credit presupune costuri ceva mai mici, prețurile de pe piața imobiliară sunt până la de 14 ori mai ridicate decât în București.

Mai exact, prețul mediu al unui metru pătrat dintr-o locuință este, la Londra, de peste 14.000 de euro, iar la Paris, de circa 7.000 de euro. La Roma este de 6.000 de euro, în timp ce la București este de circa 1.000 de euro, potrivit unui studiu publicat de portalului de imobiliare Storia.ro.

Garsonierele

O garsonieră în București costă, în medie, 38.000 de euro, iar chiria pentru aceeași locuință este de 230-250 de euro pe lună, la fel ca în Cluj-Napoca, potrivit datelor de pe Storia.ro.

În schimb, dacă obținem un credit Prima Casă, valoarea ratei în lei pentru un contract pe 30 de ani echivalează cu aproximativ 160 de euro pe lună. 

În cazul unui credit ipotecar obținut în aceleași condiții, ratele variază între 180 și 220 de euro, potrivit Conso.ro, fără a lua în calcul costurile cu avansul solicitat de bancă.

Apartamentele cu două camere

Raportul se menține în cazul apartamentelor cu două camere, al căror preț mediu în Capitală este de 55.000 de euro. Chiria medie pentru un astfel de apartament este de 330 de euro pe lună, în timp ce la Cluj-Napoca urcă la 370 de euro.

Totuși, o rată la bancă prin programul Prima Casă este echivalentul a 220 de euro pe lună. În cazul unui credit ipotecar obișnuit, rata poate ajunge și la 300 de euro pe lună.

Locuințele mari

Abia în cazul apartamentelor cu trei camere sau mai multe, costurile ratei la bancă se apropie de cele ale chiriei.

Mai exact, valoarea medie a unui apartament cu trei camere în București este de 80.000 de euro, în timp ce chiria este de circa 420 de euro pe lună. La Cluj-Napoca, chiria urcă la 550 de euro pe lună.

O astfel de locuință nu este eligibilă pentru programul Prima Casă fără un avans consistent, deoarece depășește plafonul de finanțare. În schimb, ratele unui credit ipotecar oarecare variază între 330 și 440 de euro pe lună.

În plus, nu trebuie uitat că, și atunci când ratele pot depăși nivelul chiriei, acestea reprezintă plata desfășurată a unei investiții, în timp ce chiriile sunt cheltuieli care nu se mai recuperează niciodată.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...