Complexul rezidențial Central Park din București. Foto: Lucian Muntean
13/04/2017
Rata la bancă, mai mică decât chiria
Dacă vă gândiți să vă mutați într-un oraș mare precum București sau Cluj-Napoca, trebuie să știți că achiziția unei locuințe rămâne, în general, o variantă mai avantajoasă decât închirierea ei.
Regula nu se aplică în cazul unor capitale din Vestul Europei. Acolo, chiar dacă un credit presupune costuri ceva mai mici, prețurile de pe piața imobiliară sunt până la de 14 ori mai ridicate decât în București.
Mai exact, prețul mediu al unui metru pătrat dintr-o locuință este, la Londra, de peste 14.000 de euro, iar la Paris, de circa 7.000 de euro. La Roma este de 6.000 de euro, în timp ce la București este de circa 1.000 de euro, potrivit unui studiu publicat de portalului de imobiliare Storia.ro.
Garsonierele
O garsonieră în București costă, în medie, 38.000 de euro, iar chiria pentru aceeași locuință este de 230-250 de euro pe lună, la fel ca în Cluj-Napoca, potrivit datelor de pe Storia.ro.
În schimb, dacă obținem un credit Prima Casă, valoarea ratei în lei pentru un contract pe 30 de ani echivalează cu aproximativ 160 de euro pe lună.
În cazul unui credit ipotecar obținut în aceleași condiții, ratele variază între 180 și 220 de euro, potrivit Conso.ro, fără a lua în calcul costurile cu avansul solicitat de bancă.
Apartamentele cu două camere
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Raportul se menține în cazul apartamentelor cu două camere, al căror preț mediu în Capitală este de 55.000 de euro. Chiria medie pentru un astfel de apartament este de 330 de euro pe lună, în timp ce la Cluj-Napoca urcă la 370 de euro.
Totuși, o rată la bancă prin programul Prima Casă este echivalentul a 220 de euro pe lună. În cazul unui credit ipotecar obișnuit, rata poate ajunge și la 300 de euro pe lună.
Locuințele mari
Rușii sunt foarte aproape de spargerea frontului și, în același timp, încă departe. Ce ar însemna un colaps al armatei ucrainene în regiunea Donbas
Cade frontul ucrainean? Sau a căzut deja? Din primăvara acestui an vin cu o frecvență aproape zilnică vești tot mai alarmante legate de situația din ce în ce mai precară a trupelor Kievului de pe linia frontului din Donbas, care înglobează greu încercatele regiuni Donețk și Lugansk din sud-estul Ucrainei. Cele două regiuni au reprezentat, de altfel, pretextul principal al invaziei ordonate de Vladimir Putin în februarie 2022, iar acum reprezintă principalul obiectiv strategic al Kremlinului.
Psihologii români nu sunt evaluați psihologic la intrarea în profesie. Verificarea periodică a sănătății lor mintale, doar o „obligație morală”
„Ce pârghii de monitorizare a bunelor practicii există după câștigarea dreptului de practică autonomă?”, s-a întrebat PressOne.
Abia în cazul apartamentelor cu trei camere sau mai multe, costurile ratei la bancă se apropie de cele ale chiriei.
Mai exact, valoarea medie a unui apartament cu trei camere în București este de 80.000 de euro, în timp ce chiria este de circa 420 de euro pe lună. La Cluj-Napoca, chiria urcă la 550 de euro pe lună.
O astfel de locuință nu este eligibilă pentru programul Prima Casă fără un avans consistent, deoarece depășește plafonul de finanțare. În schimb, ratele unui credit ipotecar oarecare variază între 330 și 440 de euro pe lună.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
În plus, nu trebuie uitat că, și atunci când ratele pot depăși nivelul chiriei, acestea reprezintă plata desfășurată a unei investiții, în timp ce chiriile sunt cheltuieli care nu se mai recuperează niciodată.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this