Meciul disputat de CS Rapid București și WHC Buducnost BEMAX în cadrul Ligii Campionilor EHF, în București, 8 ianuarie 2023. Inquam Photos / Vali Marin
Meciul disputat de CS Rapid București și WHC Buducnost BEMAX în cadrul Ligii Campionilor EHF, în București, 8 ianuarie 2023. Inquam Photos / Vali Marin
25/06/2023
Rapidul, secolul vișiniu și ADN-ul Revoluției
Se naște în 1936, la Cetatea Albă, pe atunci în România. Moare la 7 noiembrie 1993, cetățean ucrainean, în sala Rapid, tot în România. Numele lui? Ihor Turcin, cel mai titrat antrenor de handbal al secolului XX.
Adunase 13 Cupe ale Campionilor Europeni cu Spartak Kiev, 20 de titluri ale URSS, două medalii olimpice de aur, tot două titluri mondiale cu naționala feminină a URSS. Antrenase câteva luni și echipa națională a Norvegiei, care nu era încă, nici pe departe, o superputere a handbalului.
Meciul disputat de CS Rapid București și WHC Buducnost BEMAX în cadrul Ligii Campionilor EHF, în București, 8 ianuarie 2023. Inquam Photos / Vali Marin
Rapid pierduse cu o săptămână înainte, la Kiev, în turul optimilor Cupei IHF, la o diferență de șase goluri. Multe! Dar, la București, Rapid face un meci mare și recuperează diferența undeva după minutul 40.
Inima obosită a lui Turcin cedează la pauză. Rămâne la vestiar pentru îngrijiri. De pe bancă, echipa ucraineană este condusă de soția lui, antrenoarea secundă, fosta jucătoare Zinaida Turcina. În minutul 42, cade vestea că Turcin a murit. Jucătoarele sale izbucnesc în lacrimi. Meciul se oprește definitiv. Forul internațional dictează un baraj, pe care Rapid îl pierde, chiar la București. Dar asta nu mai interesează aproape pe nimeni.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, alătură-te susținătorilor presei independente! Orice sumă contează. Ne ajută dacă donezi acum.
A fost momentul în care am înțeles că Rapidul umblă pe o potecă numai a lui, între delir euforic și tragedie, mereu pe muchie. Că istoria Rapidului nu se rezumă la o contabilitate festivă a trofeelor cucerite. În ea își au locul și suporterii, și folclorul tribunei, și fondatorii de acum un secol, oameni simpli, etnici români, evrei, maghiari și germani, dar și personalitățile cu care s-a intersectat. În decembrie 1989, celebra scandare „Ole, ole, Ceaușescu nu mai e” a fost adaptată după „Ole, ole, te iubim Rapidule”. Suporterii Rapidului, faimoșii suporteri ai Rapidului, au dat Revoluției Române o fărâmă din ADN-ul vișiniu. Iar asta, în talgerul istoriei, atârnă măcar cât zece trofee de campioană.
Rapidul nu a câștigat multe dintre acele trofee fotbalistice pentru că „echipa poporului” concura inegal cu grupările puterii, fie că era vorba de Venusul generalului Gavrilă Marinescu în anii 1930, fie de clonele sovietice de după 1947. Pe altele le-a ratat pentru că a fost mereu o echipă risipitoare și boemă, a clipei și nu a timpului îndelungat.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Altfel, Rapid este totuși clubul din România care a câștigat titluri naționale cu cele mai multe echipe, zece: fotbal masculin, volei feminin şi masculin, baschet feminin şi masculin, handbal feminin, rugby, polo pe apă feminin și masculin, hochei pe gheaţă.
Până la confruntarea cu Spartak Kiev, Rapidul antrenorului Tiberiu Milea câștigase în acea primăvară a lui 1993 Cupa IHF, după o finală cu echipa franceză CSL Dijon. Și nu oricum! În sferturi, remontase un handicap de șapte goluri contra lui Politehnik Minsk și se calificase pe criteriul numărului mai mare de goluri înscrise în deplasare. Cu unul: 21-28 și 27-20!
În semifinale, SC Leipzig, deținătoarea trofeului, se impunea acasă cu 26-21. Rapidistele se impun cu exact același scor și trec mai departe după lovituri de departajare. Făcea un meci de senzație portărița de 20 de ani Mihaela Ciobanu. Peste 19 ani, în 2012, ea avea să devină la Londra singura româncă medaliată olimpică, dar sub culorile Spaniei, după o finală mică în care apăra patru lovituri de la 7 metri.
Cea mai mare teamă a candidaților la Cotroceni. 3 lucruri pe care ar trebui să le înțeleagă viitorul președinte al României despre droguri
Candidații la președinție se feresc să abordeze cu adevărat problema drogurilor și se ascund în spatele unor răspunsuri vagi, deși susțin că înțeleg problema cu care se confruntă România.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Tot din acea echipă, Sorina Lefter avea să câștige Liga Campionilor cu Hypo Niederösterreich Viena, dar și un bronz mondial și altul european sub culorile Austriei. Așa erau vremurile în anii 1990. Nu veneau, ca azi, staruri internaționale, campioane mondiale și olimpice, să joace în campionatul României, ci plecau handbalistele românce care încotro pentru o pâine mai albă.
Acel trofeu din 1993 stă în vitrina Clubului Sportiv Rapid, alături de Cupa Campionilor Europeni din 1964. Li s-a alăturat City Cup în 2000, Rapid fiind unul dintre puținele cluburi europene care se pot mândri cu trei trofee continentale diferite. I se alătură cele trei Cupe ale Campionilor Europeni la volei masculin din prima jumătate a anilor 1960, record pentru un club românesc la sporturi colective.
Azi, 25 iunie 2023, când scriu aceste rânduri, Rapid București împlinește 100 de ani.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Eveniment organizat de Clubul Sportiv Rapid, intitulat ,,Rapid, legenda continuă. Împreună spre 100”, în Gara de Nord din Bucuresti, 31 ianuarie 2023. Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Paradoxal, tradiția s-a închegat și la acest club al revoluției permanente, pentru care, de atâtea ori, precum Meșterul Manole, „orice lucra/ Noaptea se surpa”. Ca și în baladă, până la urmă edificiul a rămas în picioare, solid ancorat în inimile celor mulți ce au făcut din acest club un ideal, acea „Meka cerească” din „Noaptea de decemvrie” a lui Macedonski. Rapidul a dăinuit, pe când „emirii”, puternicii zilei, „murit-a(u)… sub jarul pustiei”.
Spiritul festiv și popular al Rapidului este contagios. El seduce și dincolo de granițe. Jean-Michel De Waele, profesor de științe politice la Universitatea Liberă din Bruxelles, belgian, cetățean al lumii și rapidist, explică mecanismul acestei pasiuni mistuitoare:
„Sunt poligam. Am multiple pasiuni fotbalistice, iar asta ține de ceea ce se cheamă identități multiple. Pe vremuri, suporterii țineau cu un singur club, adesea din orașul lor. Azi, cetățenii lumii susțin și cluburi din alte campionate. Este și cazul meu.
În anii 1990, mergeam adesea să fac cercetare în România, țară pasionată de fotbal. Cum studiam și raporturile dintre fotbal și politică, i-am rugat pe prietenii și colegii de aici să mă ducă la un meci de fotbal.
Întâmplarea, dacă există așa ceva, a făcut ca majoritatea prietenilor mei români să fie rapidiști. Dar, dacă ținem cont de istoria și valorile acestui club, nu cred că era nicio întâmplare: atmosfera din jurul clubului, atmosfera din tribune, istoria, pasiunea m-au făcut să îmi dau repede seama că și eu aveam să devin la rândul meu rapidist pe viață.
Îmi voi aminti toată viața de vechiul stadion, pe lângă care treceau locomotivele și trăgeau sirenele în semn de susținere pentru club. Prietenii mei români sunt foarte diferiți, dar faptul că atâția dintre ei țineau cu Rapidul nu putea să nu fie un semn. Însă, dacă nu mi-ar fi plăcut atmosfera de pe stadion, dacă stilul de joc al echipei ar fi fost plictisitor, nu aș fi devenit suporter al Rapidului.
Meciul disputat de CS Rapid București și WHC Buducnost BEMAX în cadrul Ligii Campionilor EHF, în București, 8 ianuarie 2023. Inquam Photos / Vali Marin
Suporter rămâi pe viață. Multe lucruri le poți schimba: meseria, cetățenia, religia, convingerile politice, dar nu clubul cu care ții. Această decizie o iei adesea din copilărie și nu îți dai seama atunci că ea te va urmări de-a lungul vieții, la bine și la rău, la victorii precum și la înfrângeri. Nu mai ai de ales: ori nu te mai interesează fotbalul deloc, ori îți susții în continuare clubul. În ciuda conducătorilor care s-au perindat, a momentelor de grea cumpănă, a înfrângerilor, niciun suporter al Rapidului nu s-a trezit peste noapte și să își fi spus: gata, de azi țin cu Dinamo sau cu CFR Cluj.
După părerea mea, nu cunoști cu adevărat o țară decât atunci când îi cunoști bine fotbalul și știi cu cine ții și de ce. Pentru mine, Rapid este o parte a României pe care o iubesc atât de mult, care mă enervează, mă dezamăgește, dar căreia îi duc mereu dorul.”
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this