Un oficial rus a susținut că donația a fost adunată de la angajații ambasadei. Foto: Lucian Muntean
Un oficial rus a susținut că donația a fost adunată de la angajații ambasadei. Foto: Lucian Muntean
27/09/2016
Radio Erevan: este adevărat ce zice ambasada Rusiei în videoclip? Da, dar...
Videoclipul care însoțește donația de 100 de euro făcută de Ambasada Rusiei în contul campaniei naționale „Brâncuși e al meu” a fost postat pe YouTube de Dan Mușetoiu, redactor la ediția în limba română a site-ului Russia Today.
Editorii site-ului au combinat cadre din clipul independent Ultimul tren (produs de agenția Papaya Advertising în sprijinul campaniei pentru Cumințenia Pământului) cu imagini de arhivă, totul sub genericul: „Istoria adevărată n-a fost scrisă de actori pe-un platou de filmare, istoria adevărată a fost scrisă cu sânge pe câmpul de luptă”.
Aceasta este singura afirmație corectă și completă dintre cele suprapuse de Ambasada Rusiei peste videoclipul menit să susțină campania Guvernului român.
Astfel, mesajul antisovietic și antistalinist al filmulețului original este deturnat cu ajutorul unor imagini de epocă din cele două războaie mondiale, precum și cu imagini de propagandă, de pe șantierele comuniste și din timpul misiunii spațiale Soyuz 40 (1981).
Amănunt interesant: ziua de naștere a lui Dumitru Prunariu, românul care a zburat în Cosmos cu Soyuz 40, este tocmai în 27 septembrie, la o zi după lansarea videoclipului „editat” de ambasada Rusiei la București. La mulți ani!
Afirmațiile cu tentă istorică din videoclipul postat de Dan Mușetoiu au suscitat comentarii violente atât pe Facebook, cât și pe pagina de YouTube, unde, până la ora publicării acestui articol, strânsese peste 27.000 de vizualizări.
Ca într-un banc de la Radio Erevan, PressOne a adăugat câteva precizări la jumătățile de adevăr ale propagandei ruse. Iată ce a ieșit:
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
– Întrebare la Radio Erevan: Este adevărat că, în Primul Război Mondial, Armata rusă și Armata română au luptat împreună pentru independența României?
– Este adevărat, dar, după 1917, când Rusia a ieșit din război, noul regim al sovietelor a uitat să mai returneze Tezaurul depus de România la Moscova în două etape, decembrie 1916 și iulie 1917.
– Întrebare la Radio Erevan: Este adevărat că, în al Doilea Război Mondial, Armata sovietică și Armata română au luptat împreună pentru independența Europei?
Apă și talpă. Să alergi toată Via Transilvanica. Și să rămâi în viață.
Aceasta este povestea unui documentar de lung metraj care tocmai a intrat în cinematografe. Filmul e un must see, nu doar de către pasionații de alergare sau fanii Via Transilvanica. Este pur și simplu un film onest, dinamic, care conține fascinante felii de viață. E genul de film care pare prea scurt. Când se termină simți că ai fi vrut să mai vezi.
Reportaj: Minerii care sting lumina. De ce s-au bătut oamenii din Valea Jiului pe slujbele din subteran
325 de posturi au fost aruncate pe piață la începutul lunii septembrie 2024 și candidații s-au înghesuit să-și depună dosarele. Paradoxul închiderii minelor din Valea Jiului e că e nevoie de oameni în subteran.
– Este adevărat, dar Armata Sovietică a uitat să mai plece 13 ani din România. În Europa a creat Cortina de Fier.
– Întrebare la Radio Erevan: Este adevărat că România s-a reconstruit economic și social cu ajutorul Uniunii Sovietice?
– Este adevărat, dar nu ni s-a dat, ci ni s-a luat. Întreprinderile mixte româno-sovietice, denumite SovRom, au exploatat economia națională a României până în 1956. De pildă, SovRom Petrol trimitea în URSS aproape întreaga producție, iar în anii ’50, petrolul reprezenta 25-35% din economia României.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Cine e Dan Mușetoiu
Dan Mușetoiu a fost editor la postul TV The Money Channel. El a fondat un website intitulat news.russiatoday.ro, dar nu este clar dacă e vorba despre o franciză a televiziunii agreate de Kremlin, Russia Today.
Potrivit Reporter Virtual, Mușetoiu a fost corespondent al știrilor TVR la Detroit (SUA) și realizator de emisiuni, apoi producător de știri la Antena 1 și editor general de știri la Pro TV și Național TV.
*
Marți după-amiază, în urma unei chemări făcute pe Facebook de jurnalistul Tiberiu Lovin, câțiva bucureșteni s-au deplasat la Ambasada Rusiei, pentru a „returna” în cenți „bacșișul modest” de 100 de euro.
Oficialii ruși care i-au primit au explicat că gestul lor a fost înțeles greșit și că nu au dorit să jignească poporul român. Ei au susținut că suma nu provine din bugetul statului rus, ci reprezintă contribuția reunită a angajaților ambasadei de la București.
Tot marți, Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a dat publicității o precizare legată de acest episod, arătând că „apreciază contribuția Ambasadei Federației Ruse la recuperarea patrimoniului național românesc” și o încurajează „să continue această abordare”.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this