Siegfried Mureșan îi menționează pe Liviu Dragnea și pe Călin Popescu Tăriceanu ca fiind parte a unui grup de politicieni populiști care fac agenda Rusiei. Foto: Arhiva personală a lui Siegfried Mureșan

Purtătorul de cuvânt al PPE: Politicienii care folosesc fricile oamenilor fac, de fapt, agenda Rusiei

Purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European (PPE), europarlamentarul Siegfried Mureșan, arată, într-un dialog cu PressOne, că unii politicieni din UE care se folosesc de fricile oamenilor nu fac decât să se conformeze agendei politice a Rusiei.

“Mulți dintre politicienii naționaliști și eurosceptici fac agenda Federației Ruse. În România și în alte state ale UE. Trebuie să spunem oamenilor foarte clar că Federația Rusă își dorește o Uniune Europeană slabă, divizată.

Ca atare, mesajele care o prezintă ca fiind divizată, ca fiind sub asediu, ca fiind decadentă moral, sunt mesaje care servesc propagandei ruse.

Sunt mesaje expuse de Igor Dodon în Republica Moldova, de Călin Popescu Tăriceanu, Liviu Dragnea și politicieni din partidele lor, în România, de către eurosceptici precum Marine Le Pen în Franța, Nigel Farage în UK și Matteo Salvini în Italia.

Trebuie să le spunem oamenilor că acești politicieni populiști eurosceptici se joacă cu fricile oamenilor, dar nu au, de fapt, soluții reale pentru problemele oamenilor.

Și peste tot unde populiștii au avut un cuvânt de spus în Europa în ultimii ani, fie că a fost populism de stânga, fie de dreapta, oamenilor le-a mers mai rău”, a declarat Siegfried Mureșan.

El a folosit exemplul Greciei și al premierului Alexis Tsipras. La începutul anului 2015, când acesta a câștigat alegerile parlamentare, Greciei i se prognoza o creștere economică de 2,5%.

“După câteva luni de guvernare populistă și un referendum inutil privind ieșirea Greciei din UE, Grecia a avut o scădere economică.

Uitați-vă la Brexit: nu curge nici pe departe laptele și mierea pe care populiștii au promis-o după părăsirea UE. Dimpotrivă, oamenii încep să vadă riscurile”, a explicat Mureșan.

Europarlamentarul liberal spune că unul dintre scopurile acestor politicieni este izolarea propriilor țări de UE și de valorile ei.

“Izolarea duce la sărăcie. Am avut suficiente garduri și ziduri în Europa, nu ne-a fost bine. Repetând greșelile trecutului, va trebui să trăim și cu consecințele cu care am trăit în trecut, iar eu nu vreau acest lucru.

Multe dintre beneficiile pe care le avem ca fiind parte din UE sunt considerate evidente, sunt luate de la sine înțeles. Trăim de 70 de ani în pace, nu am mai avut niciodată o perioadă atât de lungă de pace pe continentul european.

Noi, statele membre ale UE, ne așezăm la masă, discutăm, negociem, ajungem la soluții politice, spre deosebire de acum 100 de ani, când ne luptam și bunicii noștri nu se mai întorceau din război.

Pacea asta dă, evident, o capacitate de a planifica pe termen lung. Oamenii trebuie să știe că aceste lucruri nu vin de la sine și trebuie să luptăm în fiecare zi pentru a le păstra”, a mai arătat Mureșan.

Siegfried Mureșan este membru al PNL și a fost negociator-șef al bugetului Uniunii în 2018. Una dintre inițiativele sale a fost deschiderea unei noi linii bugetare, destinată exclusiv pentru combaterea propagandei, a dezinformării și a știrilor false.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter perntru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Ți-a plăcut articolul nostru?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim!

Donează