Vlad Lăscoi e pe mare timp de 8 luni pe an. Foto: Facebook
02/02/2017
Protestatarul de la capătul lumii: "Țările unde se trăiește rău sunt cele pline de corupție"
Un român care lucrează pe un vas de croazieră aflat în Antarctica s-a alăturat, de la depărtare, sutelor de mii de români care au ieșit în stradă după ce Guvernul a adoptat Ordonanțele de Urgență privind grațierea unor pedepse și pentru modificarea codurilor penale.
Vlad Lăscoi are 29 de ani și, din 2011, este plecat pe mare timp de 8 luni pe an.
Marți seară, el a postat pe pagina sa de Facebook o fotografie care îl înfățișează pe puntea unei nave, cu ghețarii Antarcticii în spate, ținând în mână o pancartă pe care scrie: „PSD = Hoție, Nerușinare, Ciuma Roșie”.
I-am scris lui Vlad Lăscoi pentru a afla cum e viața la capătul sudic al lumii, acolo unde slujba îl duce cam o dată pe săptămână. În martie, el o să revină acasă. Și e profund emoționat de felul în care au acționat românii în aceste zile.
„Mesajul meu era destinat mai degrabă prietenilor și cunoscuților. Sunt sigur că a prins din cauză că e mai inedit, sa spunem, dar și pentru că descrie ce e în mintea multor oameni”, spune Vlad Lăscoi.
Mesajul său a fost distribuit de mai bine de 4.000 de ori în noaptea celui mai mare protest din România acestui secol.
„Mă bucură să văd atâta unitate și aversiune contra minciunii la poporul nostru, care de obicei e foarte îngăduitor și cam lasă de la el. Și eu nu sunt excepție”.
Chiar dacă e în mijlocul mării, acolo unde navigatorii din vechime credeau că se află Fin del Mundo – capătul lumii, Vlad Lăscoi e conștient de situația din țară și de cât rău poate face corupția, mai ales dacă e trecută cu vederea.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Și-a adunat gândurile într-un text, care sună așa:
„În primul rând, protestez împotriva OUG cu dedicație adoptate noaptea pe furiș, a ministrului Iordache, cel care evita întrebările «abil», a baronului local Dragnea ajuns baron național, prim ministrului Grindeanu, care este o rușine. Toți au un numitor comun, PSD și noua guvernare. Cred că PSD-ul are nevoie de un apel la realitate și de o reformă amplă.
De obicei citesc știrile din tot spectrul politic, nu mă limitez doar la un ziar sau două, vreau să aflu toate punctele de vedere, fie că sunt adevăruri sau minciuni, și de acolo să îmi trag propriile concluzii.
Psihologii români nu sunt evaluați psihologic la intrarea în profesie. Verificarea periodică a sănătății lor mintale, doar o „obligație morală”
„Ce pârghii de monitorizare a bunelor practicii există după câștigarea dreptului de practică autonomă?”, s-a întrebat PressOne.
Apă și talpă. Să alergi toată Via Transilvanica. Și să rămâi în viață.
Aceasta este povestea unui documentar de lung metraj care tocmai a intrat în cinematografe. Filmul e un must see, nu doar de către pasionații de alergare sau fanii Via Transilvanica. Este pur și simplu un film onest, dinamic, care conține fascinante felii de viață. E genul de film care pare prea scurt. Când se termină simți că ai fi vrut să mai vezi.
Citind știrile și aflând de ordonanțele date la ceas de seară, neavând posibilitatea să ies în stradă ca românii de acasă, am făcut acea poză în speranța că o vor vedea cât mai mulți prieteni și cunoscuți care vor ști că, dacă până și Vlad s-a supărat, e o treabă serioasă.
Cred că reprezint toți navigatorii care, chiar dacă sunt plecați multe luni pe an în diferite părți ale lumii, vor să se întoarcă la o țară unde legea e de partea omului de rând, nu a clasei politice. Sunt sigur că și românii din diáspora simt la fel. Dacă fiecare român contribuie cu un gest cât de mic, suntem puternici.
Călătorind aproape peste tot în lume, vă pot spune, cu riscul de a suna a clișeu, în primul rând că niciunde nu e ca acasă (asta e datorită oamenilor) și în al doilea rând că țările unde se trăiește cel mai rău sunt acelea pline de corupție, cu un popor care nu se revoltă când politicienii își bat joc de ei. Nu vrem să ajungem așa”.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
De la Ushuaia (Argentina), unde compania la care lucrează își are sediul general, românul corespondează pe Facebook cu părinții săi, aflați acasă.
„Ei au experiențe tipice românilor și înțeleg că fenomenul de corupție e negativ și trebuie pedepsit, dacă e să mergem înainte”, spune Vlad.
Poziția sa la bordul navei de croazieră este de chief purser, care s-ar traduce, aproximativ, prin comisar de bord, șef al departamentului de relații cu clienții. El reprezintă vasul și în relația cu autoritățile și agenții din porturi.
Vlad e jumătate ardelean, jumătate oltean și s-a născut la Orăștie. Nu e căsătorit, dar, în cele 8 luni în care se află pe mare, e însoțit de iubita lui, Silvia.
„Îmi e greu departe de casă, chiar dacă văd o mulțime de locuri noi”.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this