Eduard Martin. Foto: cdep.ro
31/07/2016
Prinţul gunoiului: deputatul care are 1000 de contracte cu statul
Deputatul Eduard Martin este un recordman al actualului Legislativ: de când este parlamentar, a încheiat peste 1.000 de contracte cu instituţii ale statului sau companii care au capital de stat.
Martin este deputat de Constanţa afiliat PSD-ului: a fost exclus, ca să nu afecteze imaginea partidului, dar continuă să facă parte din grupul parlamentar al PSD din Cameră.
Informațiile privind cele peste 1000 de contracte apar în cea mai recentă declarație de interese publicată de Eduard Martin pe site-ul Camerei Deputaților. Cu 11 excepţii, toate contractele au fost obținute de aceeași entitate comercială, Polaris M Holding, care oferă servicii de salubritate.
Contractele sale pe bani publici nu par să fi avut de suferit nici după ce, în decembrie 2015, Martin a fost trimis în judecată în dosarul lui Radu Mazăre. Deputatul este acuzat că l-a mituit pe fostul primar cu 7 milioane de euro, pentru a obține un contract mai mult decât avantajos cu municipalitatea constănţeană.
Cine este discretul Eduard Stelian Martin – un parlamentar aflat la al treilea mandat? Și, mai ales, cum a ajuns el la un asemenea record de contracte cu bani publici?
"Homeless" pe bani publici
Din 2004, când a obţinut primul mandat de parlamentar pe listele PSD, şi până în prezent, Eduard Martin (42 de ani) a reușit să rămână un personaj discret, să păstreze a low profile, cum zic englezii.
Cu toate că era fiul lui Gheorghe Martin – unul dintre cei mai influenţi oameni din Constanța, prefect în mandatul premierului Adrian Năstase -, Eduard Martin avea, la 30 de ani, un CV relativ banal: absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport, consilier al unor firme private, consilier județean pentru doar câteva luni (din iunie 2004 până în decembrie 2004, când a fost ales deputat) și asistent universitar la Universitatea Maritimă din Constanța.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Nici un element al biografiei sale nu sărea în ochi: nu se putea lăuda cu studii aprofundate, cu o experiență profesională ieşită din comun sau cu vreo funcţie înaltă.
Singurul aspect interesant ar fi fost, eventual, că era co-autor la brevetul „Construirea unui dispozitiv pentru antrenarea răului de mare”. Sau, poate, ambiguitatea expresiei de la secțiunea Alte activități a CV-ului său: activități manageriale în cadrul unor firme.
De altfel, declarațiile sale de avere și de interese din primul mandat sunt sărăcăcioase. În 2004, el intră în acționariatul firmei Edmon Company – care declară, ca principal obiect de activitate, consultanţă pentru afaceri şi management -, dar declarațiile sale nu includ nici un contract cu vreo instituție a statului sau companie cu capital de stat.
Căderea lui Mihai Lucan. Istoria chirurgului care a falimentat un institut de stat pentru clinica proprie
Cunoscutul chirurg și fiul său sunt învinuiți că ar fi delapidat peste 5 milioane de lei de la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj.
În 2010 însă, când Martin se afla la jumătatea celui de-al doilea mandat de deputat, surpriză: firma de salubritate Polaris M Holding, la care este acționar, încheiase deja câteva sute de contracte pe bani publici.
Informațiile apar într-o declarație de interese la care sunt anexate listele de contracte: 23 de pagini.
Până la finalul mandatului 2008-2012, anexa ajunge la 30 de pagini, iar astăzi, la finalul celui de-al treilea mandat de parlamentar, declarația de interese a lui Eduard Martin are 40 de pagini. În medie, pe fiecare pagină sunt câte 30 de contracte.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
În declarația de avere depusă la începutul acestui mandat, în 2012, Martin includea şi următoarele bunuri mobile şi imobile: 5 terenuri intravilane, dintre care două în Mamaia, 4 apartamente în județul Constanța, două motociclete Yamaha, un ATV Bombardier, un Jeep Wrangler, o motocicletă Suzuki, un Fiat și un Mercedes, dar și bijuterii în valoare de 54.000 de lei.
Deputatul mai declara că are în conturi 200.000 de lei și 50.000 de euro şi că încasează două salarii de consilier la propriile firme. De la Polaris M Holding câştiga anual în jur de 50.000 de lei.
Din dividendele de la Polaris, deputatul obţinea circa un milion de lei pe an, în timp ce alți aproape 800.000 de lei îi veneau de la celelalte firme la care era acţionar.
În cea mai recentă declaraţie de avere, Martin nu mai menţionează nici un teren și nici o casă.
*
FBI intră în scenă
Polaris M Holding este o afacere de familie care se ocupă de colectarea deșeurilor. A fost pusă pe picioare în 1999 de fostul prefect Gheorghe Martin şi de fratele său, Dumitru Martin, iar acum îi aparţine deputatului Eduard Martin.
În decembrie 2015, Dumitru Martin – unchiul deputatului – a fost arestat de FBI în Statele Unite, fiind acuzat că a încercat să mituiască un ofițer al US Air Force cu un milion de euro, pentru ca Polaris să obțină un contract de salubritate în valoare de 10 milioane de dolari la baza militară Kogălniceanu.
În aceeași perioadă în care unchiul său era ridicat în California, Eduard Martin a fost acuzat oficial de DNA că, în 2008, l-ar fi mituit cu 7 milioane de euro pe fostul primar Radu Mazăre.
În schimbul acestei sume, spun procurorii, deputatul Martin – între timp trimis în judecată în acest dosar – a câştigat cu Polaris licitaţia pentru serviciile de salubritate din municipiul Constanţa pe o perioadă de 25 de ani.
Un prejudiciu de 100 de milioane de euro, după 6 ani de la încredințarea contractului – asta susţin procurorii DNA că au descoperit în dosarul Mazăre-Martin.
În decembrie 2015, după trimiterea în judecată, Eduard Martin a fost exclus din PSD de către conducerea filialei Constanţa. Pe site-ul Camerei Deputaților însă, el figurează drept membru al partidului.
Contactat de PressOne, purtătorul de cuvânt al PSD Constanța, deputatul Mircea Titus Dobre, a declarat inițial că Eduard Martin nu este membru al PSD. Apoi a precizat că acesta a rămas afiliat la grupul social-democrat.
Lupul, paznic la oi
Deputatul Eduard Martin este unul dintre parlamentarii cu cele mai multe absențe în mandatul 2012-2016. El a lipsit la peste 60% dintre ședințele Camerei, potrivit portalului multumesc.org, care contabilizează prezenţa la serviciu a membrilor Legislativului.
Ultima sa intervenție în plen datează din 2014 și este, de fapt, o declarație scrisă. În acest mandat, Martin şi-a pus semnătura pe 8 inițiative legislative; ultima datează tot din 2014.
Deși este trimis în judecată, deputatul este, în continuare, membru al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupției și petiții.
De altfel, el are antecedente în care activitatea de deputat nu a servit interesele alegătorilor săi. Dimpotrivă.
În 2013, când Martin era vicepreşedinte al Comisiei pentru industrii şi servicii din Cameră, Evenimentul Zilei a publicat o investigaţie din care reieșea că el susţinuse un amendament la Legea achizițiilor publice prin care mai multe companii de stat scăpau de obligația de a organiza licitații pentru atribuirea contractelor.
Comoara din gunoi
Dintre cele peste 1.000 de contracte cu bani publici obţinute de Eduard Martin, majoritatea constau în servicii de salubritate şi sunt furnizate în județele Constanța, Teleorman, Arad, Alba, Gorj, Timiș și Ialomița.
În Timiș, de pildă, Polaris M Holding a încheiat contracte cu primăriile a circa 70 de localități. Dintre aceste contracte, unul singur figurează ca rezultat al unei licitații – cel de la nivel de județ.
În Arad, Polaris M Holding a încheiat contracte cu aproximativ 180 de entităţi: Curtea de Conturi Arad, Aeroportul Arad, Inspectoratul de Poliție Arad, parohii ortodoxe sau protestante, fundații, case de cultură, biblioteci, şcoli şi grădiniţe.
Printre partenerii de afaceri cu care Martin a semnat în 2016 se numără Serviciul de Informații Externe (contract încheiat prin achiziție directă la 20 ianuarie 2016), Serviciul de Telecomunicații Speciale (încheiat în mai 2016) şi Complexul Energetic Oltenia.
Anul trecut, România liberă a analizat contractul încheiat de Polaris în județul Teleorman într-un articol din care reiese că firma plătește către Consiliul Județean o redevenţă de 35 de ori mai mică decât încasările sale. În plus, surse din primării declarau că firma a făcut presiuni constante pentru creșterea tarifelor de salubritate.
"Ce întrebare e asta?"
L-am contactat pe deputatul Eduard Martin şi l-am întrebat cum a ajuns să încheie peste 1000 de contracte cu bani publici.
Ce întrebare e asta?, a reacţionat el.
Apoi ne-a spus că toate informațiile referitoare la aceste contracte se găsesc în anexa declarației sale de interese, publicată pe site-ul Camerei, şi că nu are alte comentarii de făcut.
Soprano de Mamaia?
Fără să vrea, deputatul Eduard Martin are numeroase lucruri în comun cu Tony Soprano, faimosul personaj interpretat de James Gandolfini în serialul american Clanul Soprano.
Tony Soprano se recomanda drept Waste Management Consultant (consultant în gestionarea deşeurilor) și coordona o întreagă rețea de colectare a gunoiului menajer.
De altfel, realitatea bate filmul mai mereu: a dovedit-o scriitorul italian Roberto Saviano în volumul său de debut, Gomora, în care descrie, printre altele, afacerile cu deşeuri ale mafiei din Napoli, Camorra. Din 2006, de la apariţia acestei cărţi, Saviano trăieşte sub protecţia poliţiei, deoarece a primit ameninţări cu moartea din partea acestui clan mafiot.
De ce mafia iubeşte gunoaiele – este întrebarea la care încearcă să răspundă un articol de pe site-ul Slate.com. Autorul spune că afacerile de colectare a deșeurilor devin atractive pentru rețelele de crimă organizată fiindcă:
- sunt legale;
- contractele pe bani publici aduc profituri grase;
- dotările necesare nu sunt pretenţioase.
În zonele unde grupări mafiote preiau controlul asupra colectării deșeurilor apar deseori probleme ecologice: deșeurile toxice sunt amestecate cu cele netoxice, rampele de gunoi „răsar” inclusiv în locuri interzise şi, în anumite cazuri, deșeurile sunt deversate în ape ori îngropate, ceea ce riscă să compromită culturile agricole.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this