Foto: Andreea Soare
20/12/2023
Primul program de dragon boat pentru persoane cu deficiențe senzoriale. „În momentul în care vezi o echipă, alți copii, nu mai ești singur”
„Uite! Uite! Am reușit și eu să vâslesc!” Sunt cuvintele lui Marius, un băiat de 17 ani, care e pentru prima dată într-o barcă cu vâsle. După încălzirea înainte de efort și un mic tutorial despre cum ar trebui folosite vâslele, cursanții intră în dragon boat. O barcă lungă, unde 20 de persoane vâslesc de-o parte și de alta. La început, lui Marius îi e frică: are mobilitate scăzută în mâini, ceea ce face vâslitul complicat. Însă din momentul în care constată că se descurcă, devine foarte entuziasmat și ambițios.
În România, persoanele cu dizabilități sunt, de multe ori, condamnate la o existență lipsită de autonomie. Statul român nu excelează în programe funcționale ce pot ajuta la integrarea persoanelor cu dizabilități în societate. Se implică și mai puțin în creșterea calității vieții și a independenței persoanelor cu deficiențe senzoriale prin activități sportive.
Potrivit datelor din iunie 2023 de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD), în România sunt luate în evidență 21.000 de persoane cu deficiențe de auz, dintre care 2.000 sunt copii. Numărul crește la cei cu deficiențe de vedere: 82.000 de adulți și 2.800 de copii.
Acolo unde statul e neputincios, în societatea civilă se nasc proiecte care urmăresc să le arate copiilor cu dizabilități că diferența dintre ei și copiii tipici este doar în ochii privitorului. Special Champions este un proiect implementat de Asociația Clubului Sportiv Nautic Titanii, derulat cu sprijinul Fundației Orange, în cadrul programului „Lumea prin culoare și sunet”, ediția 2023. Proiectul își propune să contribuie la îmbunătățirea educației pentru un trai sănătos a persoanelor cu deficiențe de auz și vedere, printr-un program regulat de sporturi nautice și, nu în ultimul rând, integrarea într-o comunitate sportivă.
Am participat la unul dintre antrenamentele de dragon boat, am urcat alături de beneficiari pe barcă și am discutat cu antrenorii, pentru a înțelege mai bine proiectul și impactul pe care îl are.
„Nu face nimeni în România. Am zis să fim noi primii”
„Sunt vicecampion mondial, am fost la 2 jocuri olimpice. De la 12 ani până la 33 asta am făcut. Am văzut prin toată lumea cluburi de caiac, care nu fac - ca la noi - doar performanță. La un club din afară există toate laturile: agrement, semi profesioniști, dizabilități locomotorii, de vedere, auz, toată lumea poate vâsli. Nu face nimeni în România și am zis să fim noi primii care vâslesc cu categoriile astea”, spune Marian Baban, antrenor al clubului sportiv de caiac - canoe și inițiator al proiectului.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Așa a început și programul Special Champions. Din octombrie 2023 până în octombrie 2024, beneficiarii se antrenează pe lacul Titan alături de membrii clubului. Programul este prestabilit, iar vara, deoarece vremea face mai accesibil antrenamentul afară, se întâlnesc și de 2-3 ori pe săptămână. În cele 2 bărci dragon pe care asociația le are intră 40 persoane, iar la antrenamente sunt invitate persoane și din alte programe. Vine oricine își dorește.
Chiar dacă este o activitate care la prima vedere poate provoca teamă, fiind pe apă, organizatorii proiectului se declară impresionați de reacțiile pe care le-au avut până acum. „Nici noi nu ne așteptam.”
Când jocurile video te fac campion. La 24 de ani, Ana Dumbravă este cea mai bună jucătoare de Counter-Strike din lume
„Mintea este unealta de bază și arma unui jucător profesionist și totul începe de aici”, povestește Ana Dumbravă care, la 24 de ani, a fost desemnată cea mai bună jucătoare de Counter-Strike: Global Offensive din lume.
Innovation Labs, programul românesc care accelerează afaceri și schimbă mentalități
Atunci când discută despre business sau când doresc să se lanseze în lumea antreprenoriatului, cei mai mulți dintre români se întreabă, fățiș sau în sinea lor, care este „rețeta” succesului și care sunt cele mai sigure afaceri. De ce? Printre altele pentru că, în această parte a Europei, oamenii sunt foarte sensibili la modul în care sunt percepuți de către ceilalți, iar teama de eșec este mai mare în cazul celor pentru care părerea altora contează.
După ora de antrenament petrecută pe apă, într-o zi mohorâtă, cu mâinile înghețate pe vâsle, participanții tot mai găsesc entuziasm să bată toba în ritm, prin lovituri constante.
Antrenorul explică de ce este importantă și cum este un plus de ajutor când lucrezi cu persoane cu dizabilități de vedere sau auz. „Când bați în tobă se simte vibrația peste tot. Pe lângă asta, noi o să achiziționăm un sistem care să amplifice vibrația și orice lovitură de tobă să îi dea un stimul pe băncuța pe care stă beneficiarul. Atunci ei știu, le explicăm cu interpret, ca atunci când simt vibrația, trebuie să agațe și să tragă. Când stabilești de la început ce să faci, ajută. Și în competiții e mereu cineva care bate în tobă.”
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
„Sportul asta se poate practica de cât mai mulți”
Marian a mai povestit cum anul acesta asociația a introdus pentru prima dată în calendarul convențional al Federației de Kaiac Canoe o probă pentru persoane cu dizabilități locomotorii, fiind disciplină olimpică. De asemenea, anul acesta au organizat competiții pentru persoane cu sindrom Down, tot în cadrul campionatului. Concursurile au fost demonstrative și au participat două echipe cu sindrom Down și două cu supraviețuitoare ale cancerului de sân.
Motivația vine din dorința de a descoperi, din masa mare de sportivi, oameni pasionați. La nivel internațional, există competiții speciale pentru ei. Asociația Clubului Sportiv Nautic Titanii își dorește să organizeze competiții naționale. De ce? Oferă vizibilitate și ideea de competiție devine mai palpabilă pentru persoane cu dizabilități din orașe apropiate, care nici nu s-au gândit că pot face asta vreodată. „Afară (în afara țării, n.r.) sunt astfel de curse numeroase, cu un număr mare de participanți. Sportul ăsta se poate practica de cât mai mulți”, explică Marian.
Cupa Titan la caiac-canoe, concurs organizat de asociație în ultimii ani și care include și probe pentru persoane vulnerabile, va continua și anul viitor, incluzând, pe lângă persoanele cu sindrom Down și supraviețuitoarele ale cancerului de sân și segmentul cu care lucrează momentan, cei cu deficiențe senzoriale. „Sperăm și la campionatul național și cred că o să reușim.”
„Dacă nu am avea programele astea ca să putem să îi câștigăm, ei nu ar ieși din casă”
Marian spune că este important să includă persoanele cu dizabilități în activități sportive, „pentru că se simt integrați. Se antrenează alături de campionii noștri din club, se simt bine, se simt importanți. Cântă, țipă, se bucură, au un sentiment de plăcere și revin fericiți de fiecare dată.” În afară de integrare, dragon boat-ul este un sport în aer liber, care lucrează partea superioară a corpului, ce poate aduce beneficii oricui.
Cristina Baban este antrenor de dragon boat și caiac și una din inițiatoarele proiectului. Ea spune că sunt foarte puțini copii cu dizabilități în competiții, iar persoanele fără posibilități materiale nu au acces la astfel de activități. Cluburile sportive de stat care lucrează cu tineri dizabilități sunt practic inexistente. „Dacă nu am avea programele astea, ca să putem să le câștigăm încrederea, ei nu ar ieși din casă.”
Cristina chiar dă ca exemplu situația unei mame care vine în program. Terapie psihologică, fizică, mâncare, haine, școală specială. Când copilul a împlinit 8 ani, a rămas singură, a pierdut casa, iar acum stă cu chirie cu băiatul. Ca asistent social, femeia câștigă 2440 de lei, iar băiatul de 27 de ani primește un ajutor de 599 de lei. Cu banii aceștia pe lună trebuie să plătească toate cele de mai sus. „Nu ai cum să faci toate acestea și să mai mergi și la un club privat să faci sport”, explică antrenoarea.
Alături de copii, de multe ori sunt invitați sa urce în barcă și părinții, pentru că ei știu cel mai bine cum să lucreze cu apropiații lor. Ținta programului este, însă, ca ei să lucreze separat, să prindă încredere, să devină mai independenți și în viitor să formeze o echipă care să participe la competiții. La început, totul se face din plăcere, iar antrenorii fac tot posibilul ca sportivii amatori să se simtă bine. Pentru cei care vor mai mult și sunt mai competitivi, există și posibilitatea unui pas înainte.
„Dacă copilul sau părintele nu vor, nu obligăm pe nimeni, dar am lăsat portița asta și pentru ei, pentru că am văzut că se descurcă și că au nevoie. Dacă au strâns atâtea emoții ani de zile, acum au ocazia le dea afară. I-am pus și împreună, și separat”, adaugă Cristina.
„De obicei statul tinde să îi pună pe toți într-un loc, în general într-o școală specială”
PressOne a discutat și cu Raluca Mihăilă, una dintre inițiatoarele proiectului Special Champions. „De obicei, statul tinde să îi pună pe toți într-un loc, în general într-o școală specială. Nu se întâmplă nimic acolo, mai ales pentru cei care nu sunt încadrați în niște categorii clare. Ei au nevoie de foarte mult ajutor”, spune Raluca.
Fiind o comunitate destul de mică și închegată, lucrurile se perpetuează prin puterea exemplului. Există persoane tinere, care au abilități sportive și vor să încerce. Antrenamentul în sine ajută la socializare și la interacțiunea copiilor cu și fără dizabilități, pentru ca dizabilitatea să nu mai fie un subiect tabu.
Raluca susține că beneficiarii noi sunt de obicei nerăbdători și deschiși la încercări. „În momentul în care vezi o echipă, alți copii, nu mai ești singur. Unii au niște probleme apăsătoare, se vede, iar prin sport se descarcă. Noi vrem să fie sănătoși și dacă apare și partea de competiție e perfect, dacă nu, e complet ok.”
Programul „Lumea prin Culoare și Sunet” derulat de Fundația Orange își propune să contribuie la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu deficiențe de vedere și/sau auditive, prin susținerea de proiecte de educație și angajabilitate, cultură, accesibilitate și participare la viața comunității, în scopul de a le asigura o viață autonomă și de a îmbunătăți integrarea lor socială.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this