Adrian Torma, primarul orașului Moldova Nouă. Foto: Facebook
07/02/2018
Primarul care-i pune pe asistații social să măture străzile: "E o decizie corectă pentru cei care plătesc impozite"
Primarul orașului Moldova Nouă din județul Caraș-Severin, Adrian Torma (PNL), a anunțat că, începând din această lună, măturatul stradal din localitate va fi efectuat de către cetățenii care primesc ajutoare sociale.
Contactat de PressOne, Torma a povestit că a luat această decizie în urma unei diminuări a bugetului. Întrebat cum au primit oamenii decizia, ne-a răspuns că orice ieșire din confort creează un mic disconfort.
„Cheltuiam undeva la 400.000 de lei pe an”
La finalul lunii ianuarie, Adrian Torma a publicat pe contul său de Facebook un anunț în care spunea că, începând cu 1 februarie, măturatul stradal urma să fie realizat de către cele 100 de persoane care primesc ajutor social din partea primăriei Moldova Nouă.
Era pregătit să primească reproșuri și să fie criticat, spune el.
*
Cum i-a venit ideea? Sursa de inspirație pare să fi fost lipsa banilor.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
„Decizia a fost luată în urma unor situații mai puțin plăcute pentru primăria noastră − și aici mă refer la diminuarea bugetului −, dar și pentru îndreptarea unor proceduri nelalocul lor.
Cei cu ajutor social nu aveau activitate clară, iar noi cheltuiam pentru măturat stradal undeva la 400.000 de lei pe an.
În urma unei analize, am constatat că am putea face această activitate cu cei de la ajutor social, circa 100 de oameni, și putem acoperi asta”, ne-a povestit Torma.
De ce nu-și permit tinerii din România o locuință? Statul nu construiește, iar dezvoltatorii imobiliari și speculanții profită
Prețurile caselor și chiriilor din România au crescut constant după ce economia globală a început să-și revină din Marea Recesiune (criza financiară din 2008). Tot mai mulți tineri din România constată că devine tot mai dificil să spere la o locuință pe care să o numească „a lor”.
Poluarea aerului: 20+ de măsuri care ne pot aduce rapid un aer curat în oraș
Poluarea aerului este cauzată aproape exclusiv de om. Adică de fiecare dintre noi și de activitățile noastre. Asta este cheia pentru înțelegerea măsurilor care trebuie luate urgent dacă vrem să respirăm aer curat în orașele din România.
El crede că experiența de acum îi va ajuta pe asistații social:
„Mai facem un lucru: îi educăm pe acești oameni să își petreacă 8 ore la locul de muncă, pentru că zilele de muncă înseamnă câte 8 ore”.
Păziți de Poliția locală și de „spiritul civic”
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Primarul din Moldova Nouă spune că, deși nu a trecut nici o săptămână de când a trecut la aplicarea acestei idei, a primit deja sesizări că asistații social nu și-ar face treaba temeinic.
„Am avut sesizări, ceea ce era normal. Nu putem avea pretenția de la oamenii aceștia, care nu au avut nicio experiență, să își facă treaba.
Mulți au crezut că, dacă stau 5 minute, cât îi monitorizează cineva, pot să facă tot ce doresc”.
De monitorizat, asistații social sunt monitorizați de funcționari din Serviciul de Gospodărire și de la Poliția Locală.
Dar primarul Torma spune că, pe lângă angajații primăriei, se bazează pe toți locuitorii orașului.
„Am comunicat pe Facebook, să știe cetățenii din Moldova Nouă că nu va mai fi o firmă de salubritate, să-i aștepte pe cei de la Asistența Socială și să vină în sprijinul nostru dacă nu își fac treaba. Oamenii au spirit civic și reclamă la Primărie.
Eu cred că este o decizie corectă pentru cei care plătesc taxe și impozite. Eu provin din mediul privat, iar în mediul privat folosești toate resursele − fie logistice, fie umane − cu înțelepciune”, a mai declarat Adrian Torma pentru PressOne.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this