Foto: Lucian Muntean
27/04/2017
Prețurile locuințelor au ajuns din nou la nivelul anului 2010
Prețurile de pe piața imobiliară au revenit la nivelul din 2010, după creșteri succesive în ultimii doi ani, arată un raport publicat de analizeimobiliare.ro.
În București, prețurile au crescut în 2017 cu 3,4%, iar în ultimele 12 luni – cu 13%. Ritmul din Capitală este urmat îndeaproape de cel din Cluj-Napoca, unde s-au înregistrat scumpiri de aproape 10% în ultimele 12 luni, potrivit sursei citate, care aparține unui portal de vânzări imobiliare.
„Datorită ritmului susținut din ultimii ani, Cluj-Napoca a reușit nu doar să depășească prețurile practicate în București, dar să le și mențină mai bine de un an. Astfel, prețul mediu pe metru pătrat cerut în Cluj-Napoca era de 1.260 de euro la începutul anului, față de 1.200 de euro în Capitală.
Totuși, vânzătorii din București dau indicii clare că doresc să diminueze diferența de preț. Asta se vede în ritmul de creștere a prețurilor, care este ușor mai mare decât cel înregistrat în Cluj-Napoca”, se arată în raport.
Cu 1.040 de euro pe metru pătrat, Timișoara este al treilea oraș din România unde prețurile cerute depășesc pragul de 1.000 de euro/mp. În Constanța, prețul mediu pe metru pătrat este de 980 de euro/mp. În Brașov și în Iași se cer 930 de euro/mp, respectiv 900 de euro/mp.
Baia Mare, Oradea și Zalău: cele mai mari scumpiri din 2017
Cele mai mari scumpiri din 2017 s-au înregistrat în Baia Mare (11,4%), unde prețul mediu cerut pe metru pătrat este de 730 de euro. În Oradea și în Zalău, prețurile au crescut cu 10%. Mai exact, în Oradea, prețul cerut este de 780 de euro pe metru pătrat, iar în Zalău, de 550 de euro/mp.
Pe de altă parte, prețurile au scăzut în Râmnicu Vâlcea (–2,7%), în Alexandria (–1,2%) și în Vaslui (–0,8%).
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
„Dacă cele mai scumpe locuințe se află în Cluj-Napoca și în București, cele mai ieftine sunt în Reșița și în Giurgiu, unde prețul mediu cerut pe metru pătrat este mai mic de 500 de euro”, indică raportul.
Cumpărătorii devin mai puțin interesați de preț
Prețul rămâne un criteriu important în decizia de cumpărare, însă importanța lui începe să scadă în raport cu alte aspecte, precum zona sau facilitățile oferite.
De ce nu-și permit tinerii din România o locuință? Statul nu construiește, iar dezvoltatorii imobiliari și speculanții profită
Prețurile caselor și chiriilor din România au crescut constant după ce economia globală a început să-și revină din Marea Recesiune (criza financiară din 2008). Tot mai mulți tineri din România constată că devine tot mai dificil să spere la o locuință pe care să o numească „a lor”.
Poluarea aerului: 20+ de măsuri care ne pot aduce rapid un aer curat în oraș
Poluarea aerului este cauzată aproape exclusiv de om. Adică de fiecare dintre noi și de activitățile noastre. Asta este cheia pentru înțelegerea măsurilor care trebuie luate urgent dacă vrem să respirăm aer curat în orașele din România.
„Este de remarcat intrarea pieţei imobiliare într-o etapă de maturizare: cumpărătorii au tendinţa de aloca mai mult timp pentru găsirea unei proprietăţi.
În plus, printre semnele de maturizare a pieţei se numără și diminuarea importanţei acordate de către clienţi factorului preţ, în favoarea zonei sau apropierii de facilităţi, dar şi preferinţa sporită pentru locuinţele noi, în detrimentul celor vechi”, concluzionează raportul.
De asemenea, interesul pentru cumpărarea unei locuințe a revenit în 2017, după o scădere ușoară anul trecut, în favoarea închirierilor.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Astfel, din totalul populației cu o nevoie imobiliară, ponderea celor interesați să cumpere o locuință a scăzut la 53,7% în 2016, față de 55,2% cu an înainte. În paralel, persoanele interesate să ia o proprietate în chirie a crescut la 11,8% în 2016, de la 10,6% cu un an înainte.
Totuși, în 2017, se constată o creștere cu 16% a interesului pentru cumpărarea unei locuințe în principalele orașe din țară. Excepție face doar Cluj-Napoca, unde cererea a scăzut cu 7% în primele trei luni din acest an, față de aceeași perioadă a anului trecut. În schimb, în București, interesul a crescut cu 13%.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this