Primul măcăleandru albastru observat în România a fost capturat, inelat și eliberat la Grindul Chituc, în Dobrogea. Foto: Paul Țibu

Premieră pe țară: un măcăleandru albastru

O nouă specie a fost semnalată pentru prima oară în România: măcăleandrul albastru (Tarsiger cyanurus). Zburătoarea, o femelă adultă, a fost capturată pe 17 octombrie 2017 în tabăra de inelare¹ de la Grindul Chituc (județul Constanța), fâșie care separă complexul lagunar Razim-Sinoe de Marea Neagră.

¹Inelarea, a explicat aici biologul Paul Țibu,
este operațiunea prin care păsării i se atașează
un inel cu o inscripție unică.

Daróczi J. Szilárd (41 de ani), de la Asociaţia „Grupul Milvus” din Târgu Mureș (organizatoare a taberei de inelare și cea care a anunțat descoperirea), spune că „măcăleandrul albastru a fost găsit în plasă, la controlul de la ora 11.00, de doi voluntari din Marea Britanie, Dan Potter și Ross Johns”.

În tabăra de la Grindul Chituc se aflau atunci trei specialiști în inelarea păsărilor – Daróczi J. Szilárd, Zeitz Róbert (43 de ani, tot de la Milvus), Paul Țibu (34 de ani) – și cinci voluntari ai Grupului Milvus, de profesii diferite.

Daróczi J. Szilárd. Foto: Arhiva personală

Daróczi J. Szilárd își amintește că 17 octombrie a fost „o zi cu multe păsări capturate și inelate, pitulici mici, sturzi cântători, pițigoi albaștri și altele, fiind de remarcat numărul mare de măcălendri (Erithacus rubecula), specie înrudită, cu care, probabil, a sosit și pasărea noastră”. 

Voluntarii britanici Dan Potter și Ross Johns au observat din start că au de-a face cu o pasăre deosebită.

Daróczi J. Szilárd povestește:

„Când, după control, colegii din Marea Britanie au adus păsările în săculețe, ne-au informat că au una mai specială în săculețul gri. Ne-au zis că e o pasăre cu flancuri portocalii și cu coadă albăstruie, de talia unui măcăleandru. 

Imediat am verificat săculețul și am realizat că este vorba despre o situație ieșită din comun, o specie nouă pentru fauna țării, un exemplar de măcăleandru albastru (Tarsiger cyanurus). 

Și cum avem o regulă stabilită între noi, în momentul acela, printr-un SMS colectiv, i-am anunțat pe toți colegii ornitologi că pasărea va fi păstrată maximum trei ore, în cazul în care cineva dorește să o vadă și poate să ajungă în acest timp. 

Patru colegi au și ajuns destul de repede la noi. Eu și Zeitz Róbert am evaluat condiția fizică și am identificat sexul și vârsta păsării, după care pasărea a fost inelată, fotografiată și eliberată. 

Am așteptat în secret apariția acestei specii la noi în țară, dar nu am sperat că vom avea un astfel de noroc chiar în acest an!”. 

Măcăleandrul albastru inelat la Grindul Chituc. Foto: Paul Țibu
Foto: Paul Țibu
Foto: Paul Țibu

Migratoare

Daróczi J. Szilárd spune că măcăleandrul albastru „cuibărește în molidișurile bătrâne din taigaua siberiană, având populații mici, izolate, și în estul Finlandei”.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Specia migrează și petrece iarna în sud-estul Asiei.

„Apare sporadic, dar cu regularitate aproape anuală, în diferite țări ale Europei, cu precădere în luna octombrie”, completează Daróczi J. Szilárd.

Paul Țibu precizează că „au fost câteva observații în Ungaria în anii trecuți”.

El arată că măcăleandrul albastru „migrează în zonele de cuibărit din Europa în aprilie și pleacă spre cartierele de iernare începând cu luna septembrie, iar migrația păsărilor cântătoare este de obicei în valuri, nu în flux continuu”. 

Țibu este de părere că femela adultă capturată la Grindul Chituc „cel mai probabil migra spre sud”.

Masculul și femela au culori diferite

Măcăleandru albastru, mascul. Foto: Dreamstime / Cowboy54
Măcăleandru albastru, femelă. Foto: Dreamstime / Cowboy54

Spre deosebire de cazul măcăleandrului comun (Erithacus rubecula), dimorfismul sexual la măcăleandrul albastru „este foarte vizibil”, subliniază Paul Țibu:

Paul Țibu. Foto: Lucian Muntean

„Masculul are aripile și capul de culoare albastru-sur, iar femela – cenușiu-maro”. 

Biologul precizează că măcăleandrul albastru este „specie majoritar insectivoră și cuibărește în iunie”:

„Ambii parteneri participă la construirea cuibului.

Femela depune 3-7 ouă, pe care le clocește singură, iar puii eclozează după 15 zile.

După încă 15 zile, puii pot să zboare”. 

Principalii prădători „sunt păsările răpitoare, în special cele diurne – uliii și șoimii –, și mamiferele carnivore – vulpile, pisicile și altele”, enumeră Paul Țibu.

Tot la Grindul Chituc au ajuns anul trecut două specii noi

În tabăra de inelare de la Grindul Chituc au fost descoperite anul trecut două specii noi pentru România: pitulicea de ienupăr (Phylloscopus nitidus) și presura de pădure (Emberiza rustica).

Pitulicea de ienupăr. Foto: Paul Țibu
Presura de pădure. Foto: Paul Țibu

Daróczi J. Szilárd spune că tabăra organizată de Milvus a mai avut două ediții în anii ’90 (în 1996 și în 1997), iar din 2014 a avut loc fără întrerupere.

El adaugă că „tabăra durează în fiecare ani trei luni – august, septembrie și octombrie –, iar uneori, când avem capacitatea, începem la sfârșitul lunii iulie”.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...