Povestea cu “medicii din Germania și Spania” care declară că “pandemia a fost planificată” e o făcătură plagiată din limba engleză

Mai multe presupuse dezvăluiri făcute de „grupuri de medici din Germania și Spania”, care neagă existența pandemiei de COVID-19 și o pun pe seama unui plan de „instaurare a Noii Ordini Globale”, s-au viralizat pe Facebook-ul românesc, fiind partajate de peste 4.500 de ori în ultima lună și jumătate. Am analizat sursa acestor texte și veridicitatea afirmațiilor pe care le lansează în spațiul public.

Am descoperit că ele provin dintr-un montaj informativ care circulă în limba engleză și care folosește mai multe surse deja dovedite ca fiind false sau dezinformative.

***

Medicii din Germania și Spania declară că pandemia a fost planificată”, titrează în 29 octombrie site-ul dir.org.ro, denumit pompos: Departamentul de Informații România.

Titlul este preluat și rostogolit pe Facebook cu variantele „Dovezi: Covid-19 a fost planificat ca să instaureze Noua Ordine Mondială” sau „Dovadă finală: Covid-19 a fost planificat să deschidă noua ordine mondială”, acumulând, potrivit Rubrika, aproape 10.000 de interacțiuni și peste 4500 de shares.

Textul, care nu poartă semnătura unui autor, relatează cazul unui grup de doctori din Germania, grupați sub numele „Medici pentru informații”, care ar fi afirmat într-o conferință de presă că pandemia de COVID-19 este o înșelătorie, o „piesă de teatru” și o „infracțiune globală”.

O variantă a textului care abundă în falsuri și dezinformări

Textul menționează și un alt grup de cercetători din Spania, „Medici pentru adevăr”, dar și o organizație globală, de data aceasta a medicilor, care ar susține că testele RT-PCR sunt false, că pandemia nu există și toate informațiile oficiale legate de acest subiect ar fi false. 

Am căutat fragmente din acest text pe Google și le-am regăsit, identice, pe mai bine de alte 10 site-uri precum: vremuritulburi.com, ortodox.info, romanortodox.info, emaramures.ro, diaspora.org, bucovinaprofunda.com, amosnews.ro, ceva-deosebit.ro, invictuswebmedia.com sau justițiarul.ro. 

Despre o parte din aceste site-uri am mai scris de-a lungul ultimilor 3 ani. 

De pildă, despre dir.org.ro scriam în luna martie a acestui an că face parte dintr-o rețea de site-uri pe care am denumit-o generic „Rețeaua conspirații îndeplinite” și care „infectează” internetul cu conținut fals și teorii conspiraționiste. Site-urile din rețea mai fac ceva: printre acest tip de materiale, „strecoară” și conținut politic anti UE și anti NATO, entități asimilate, de multe ori, cu figura președintelui Klaus Iohannis.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Despre justitiarul.ro arătam în 2016 că este deținut de Marius Albin Marinescu, cel care și semnează majoritatea textelor publicate pe site. Marinescu a primit în 2010 o sentință definitivă de colaborator al Securității, care îi dăduse nume de cod Rahova. În 2016, Marinescu avertiza în mai multe texte despre un presupus plan al miliardarului George Soros de a dezmembra România. Ultimul text publicat în urmă cu câteva zile pe site anunță decesul acestuia.

Ortodox.info a fost restricționat în perioada stării de urgență și a izolării, din cauză că a promovat conținut fals și conspiraționist. 

„Dezvăluirile”

Materialul viralizat – despre care se poate vedea că a fost preluat și tradus dintr-o sursă externă – prezintă câteva ipoteze-dezvăluiri:

  • Un grup de medici germani, denumit în text „Medici pentru informații”, susține că pandemia de COVID-19 este o înșelătorie pusă la cale pentru a instaura Noua Ordine Globală. Ei ar fi sprijiniți de peste 7000 de alți specialiști și ar deține o publicație care are un tiraj de peste 500.000 de exemplare.
  • Un alt grup de medici, de data aceasta din Spania, susțin și ei același lucru, în cadrul unei conferințe de presă a cărei dată de desfășurare nu este precizată. 
  • Finalul textului recomandă vizionarea „documentarului” Plandemic: Indoctornation”

Am căutat date despre conținutul viralizat. Cum sursa informațiilor preluate în limba română nu este precizată, am căutat date privind cele două presupuse organizații medicale: „Doctori pentru informații” (Germania) și „Doctori pentru Adevăr” (Spania). 

…și faptele

Presa germană notează existența grupului „Doctori pentru Educație” în mai multe articole publicate în luna octombrie a acestui an, când o parte din membrii grupului au împărțit fluturași în Berlin, în care avertizează că pandemia de COVID-19 ar fi un fals. Articolele publicate citează oficiali ai districtului Neukölln din Berlin, care avertizează populația că fluturașii conțin dezinformări.

Cu alte cuvinte, publicația de 500.000 de exemplare e, de fapt, fluturași informativi distribuiți în Berlin. Articolele publicate de presa germană mai citează oficialități din domeniul medical – cum este președintele Asociației Medicilor din Berlin – care subliniază că mai multe dintre organizațiile oficiale ale medicilor din Germania se distanțează de opiniile prezentate de „Doctori pentru Educație” și anunță că îi vor acționa în justiție. 

„Doctori pentru Educație” sunt și autorii unui video publicat în luna august a acestui an, în care liderii grupului fac mai multe afirmații, precum aceea că masca nu protejează împotriva noului coronavirus sau că testele RT-PCR prezintă o rată de 85% de falsă pozitivare.

O organizație independentă de fact checking din Germania, Correctiv.de, afiliată Poynter Institute, a verificat aceste afirmații și a stabilit că ele sunt înșelătoare și nu oferă suficient context sau date.

Presupusele dezvăluiri ale asociației din Spania, „Doctori pentru Adevăr” au fost deja verificate și dovedite drept minciuni și falsuri de către Colombia Check, o altă organizație independentă de fact checking. Printre acestea regăsim aceleași idei promovate de Doctorii pentru informații. 

Iar așa numitul „documentar” Plandemic: Indoctornation a fost verificat de Politifact, care a dovedit că e plin de falsuri și afirmații înșelătoare.

Dealtfel, materialul viralizat în România face parte dintr-un montaj informativ mai amplu, care circulă pe internet în limba engleză, de la începutul lunii octombrie, și care, la fel ca unele din variantele sale în limba română, promite că va oferi dovada ultimă că pandemia de COVID-19 este o înșelătorie al cărei scop e instalarea Noii Ordini Mondiale.

Reuters Fact Check a verificat acest montaj informativ și a demonstrat că este plin de neadevăruri și afirmații exagerate, scoase din context sau false.

***

Acest material este susținute de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul proiectului Libertatea presei – pilon al democrației, finanțat de Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...