În imagine, fabrica de cornuri din Turda, care livrează marfă în școli și grădinițe din mai multe judeţe. Foto: Raul Ștef
În imagine, fabrica de cornuri din Turda, care livrează marfă în școli și grădinițe din mai multe judeţe. Foto: Raul Ștef
22/02/2017
Pop-cornul și laptele. Suveica unei familii care a câştigat sute de contracte publice
De peste 10 ani, o familie din Cluj-Napoca obține contracte pe bandă rulantă, în județe din toate zonele ţării, pentru livrarea de cornuri, lapte și mere în școli și în grădinițe.
În tot acest timp, produsele distribuite de firmele familiei Pop au fost ținta a zeci de plângeri, o parte dintre contracte au fost reziliate de autorități, iar unii parteneri de afaceri au apelat la instanţă pentru că fuseseră înşelaţi.
Cum reuşeşte familia Pop să câştige milioane de lei din programul „Cornul și laptele”, în ciuda neregulilor de care au fost acuzate firmele sale?
Simplu: când o astfel de firmă ajunge în miezul unui scandal sau este reclamată, proprietarii aleg insolvența și, ulterior, îi declară falimentul. Apoi, o firmă nou-nouţă, fără istoric negativ, îi ia locul și câștigă licitații.
De la țigările „Europa” la cornuri pentru școlari
Povestea afacerilor familiei Pop a început cu aproximativ 13 ani în urmă, în spaţiile fostei fabrici de ciment din Turda.
Într-un volum dedicat oraşului Turda, istoricul Eugen Gergely menționează în treacăt înființarea unei fabrici de țigări, care producea și cornuri:
„În anul 2004 a apărut un nou obiectiv economic în Turda. În fostele clădiri administrative de la Fabrica de Ciment, vândute de Holcim, a fost înființată o fabrică de țigarete purtând marca «Europa», respectiv SC Răsărit-Transport Import Export SRL, societate comercială cu capital românesc, patron Marinel Pop.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Aici au fost amenajate și spații de producție pe profil patiserie, produse ce asigură pentru patru județe (Cluj, Alba, Bistrița-Năsăud și Mureș) cornulețe, alte produse din programul «Cornul și laptele» pentru elevii din școli.
Ca unitate producătoare de țigări, este singura de profil din Cluj și județele limitrofe”.
Pagină din volumul „Turda – Istorie și contemporaneitate”, de Eugen Gergely. Sursa: http://ana-maria-catalina.blogspot.ro
Imagini din satelit: ce suprafaţă împădurită a pierdut România şi judeţele unde s-a tăiat cel mai mult
În 2010, pădurile acopereau 26% din suprafaţa României, potrivit hărţilor întocmite de Global Forest Watch.
Căderea lui Mihai Lucan. Istoria chirurgului care a falimentat un institut de stat pentru clinica proprie
Cunoscutul chirurg și fiul său sunt învinuiți că ar fi delapidat peste 5 milioane de lei de la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj.
Datele înregistrate în Monitorul Oficial confirmă că firma Răsărit-Transport Import Export SRL îi aparținea, în acea perioadă, unui anume Marinel Gigel Pop, care o cumpărase cu un an înainte.
Monitorul Oficial nr. 713 din martie 2003 menționează tranzacția prin care un anume Ioan Petruș cedează societatea către Marinel-Gigel Pop și Ana Pop.
În 2007, atât Marinel Pop, cât și Ana Pop ies din acționariatul firmei.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Este neclar cât anume comercializaseră și țigări marca Europa. Cert este că acest brand apare ca fiind înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) în 2004.
Tot în 2004, prin această firmă, Marinel Pop și Ana Pop au intrat în programul „Cornul și laptele”.
Scandalurile
Să derulăm povestea, pe repede-înainte, până în ziua de astăzi.
Suntem în februarie 2017, iar o firmă din Turda, Logistic Media Pop Art SRL, este amendată după ce a distribuit, în Satu Mare, cornuri cu probleme, care nu respectau cantitatea de 80 de grame prevăzută în contract.
Firma este amendată cu 10.000 de lei de către Protecția Consumatorului.
Site-ul publicației ziardebistrița.ro atrage atenția asupra că, în județul Bistrița-Năsăud, licitația pentru cornuri s-a finalizat, oricum, cu o întârziere de un semestru. Printre câștigători se numără aceeași firmă – Logistic Media Pop Art SRL.
Firma nu este la prima abatere, iar o simplă căutare pe Google listează scandalurile în care a fost implicată. Iată câteva titluri de presă referitoare numai la această entitate economică:
Cornul periculos
Potrivit datelor disponibile la Registrul Comerţului, firma Logistic Media Pop Art a fost înființată în noiembrie 2014. În anul următor, obținea primele contracte. Asociat apare un anume Andrei Pop, iar administrator este aceeași Ana Pop.
Potrivit surselor noastre, Andrei Pop este fiul în vârstă de 27 de ani al Anei Pop şi al lui Marinel Pop. Legătura dintre ei nu este doar numele de familie – comun, de altfel –, ci și faptul că au domiciliul la aceeași adresă din Cluj-Napoca.
În 2014, când a fost înființată, firma Logistic Media Pop Art avea o cifră de afaceri de 4.000 de lei și, oficial, nu avea niciun angajat. Contractele cu statul se văd în cifra de afaceri din 2015 (cel mai recent an din care există date disponibile), care urcă la 2 milioane de lei.
Numărul de angajați ajunge la 15 persoane, iar noul sediu apare ca fiind în Ocna Mureș, în vreme ce la adresa din Turda rămâne un punct de lucru.
Adresa din Turda este, de altfel, constantă în toate firmele deținute de familia Pop de-a lungul timpului.
Aceasta apare, de pildă, ca adresă a sediului social al societății Media Pop Art SRL, care figurează acum în insolvenţă.
Media Pop Art SRL fusese înființată în 2013. Asociat și administrator apărea doar Ana Pop. Firma a pornit, încă din 2013, de la o cifră de afaceri de peste 3 milioane de lei și, până în 2015, când a intrat în insolvență, ajunsese la o cifră de afaceri de peste 13 milioane de lei, cu un profit de 174.000 de lei și datorii care depășeau 3 milioane de lei. În 2013, la înființare, asociaţi în firmă erau Ana Pop și Andrei Pop.
În 2015, și această firmă a fost implicată într-un scandal: o elevă din Arad a găsit o lamă de ras într-unul dintre cornurile distribuite de firma familiei Pop.
În 2015, Media Pop Art SRL nici măcar nu avea contract cu autoritățile locale din Arad pentru distribuția de cornuri, ci cu o altă firmă, denumită Biscotto.
Potrivit sursei citate, reprezentanții Biscotto au pretins la acea dată că „probleme de natură tehnică” nu le permiseseră livrarea produselor, astfel că apelaseră la Media Pop Art.
Patroană în acte – o femeie de 76 de ani
28 februarie 2012. O firmă din Turda, Farkas Trans SRL, primea una dintre cele mai mari amenzi date de Protecția Consumatorilor în acel an – 30.000 de lei –, pentru că distribuise mere înghețate copiilor din învățământul de stat. În plus, firma „uitase” să distribuie mere timp de mai multe zile în șir şi folosise pentru distribuție autoturisme fără număr de înmatriculare.
Director al societății Farkas Trans SRL apare Marinel Gigel Pop.
Firma fusese înființată în 2006. La 7 ani de la înființare, timp în care câștigase zeci de contracte pentru distribuirea de cornuri și mere în județe din toată țara, avea o cifră de afaceri de peste 7 milioane de lei și datorii de alte 4 milioane de lei.
De când a fost înființată și până în 2011, firma i-a aparținut unui anume Farkas Ferencz. În 2011, el și-a cedat acțiunile Anei Pop. În 2012, a fost cooptată în societate, ca asociat minoritar, și Maria Jingan, pe atunci în vârstă de 72 de ani. Cel mai probabil, Maria Jingan a fost mama lui Marinel Gigel Pop.
Cert este că, în perioada în care acțiunile defunctei i-au fost cesionate Anei Pop, în baza unui certificat de moștenitor deținut de Natalia Peica, presa locală din Cluj publica un necrolog din care reiese, printre altele, că Marinel Gigel Pop are trei frați: Natalia (posibila moștenitoare a Mariei Jingan), Florin și Vali.
Numele lui Florin Pop merită o mențiune aparte, pentru că și el apare, alături de Marinel Gigel Pop, în contracte din programul „Cornul și laptele”.
La scurt timp după decesul Mariei Jingan, Ana Pop cedează acțiunile firmei.
Bamm, Bampan, pam-pam!
Firma Bampan Impex SRL, înființată în 2007, a fost radiată între timp. În memoria internetului, numele firmei este păstrat ca fiind asociat cu nereguli în cadrul programului „Cornul, laptele și mărul”. De această dată, neregulile au fost semnalate de un ziar local din Ialomița.
Bampan Impex SRL este astăzi în insolvenţă.
Înființată sub numele Pintea Trans SRL, în 2007, a fost cedată Anei Pop până în 2011, când familia Pop a mutat activitatea pe Farkas Trans.
Bampan Impex a obținut la rândul său numeroase contracte cu statul în județele: Alba, Cluj, Satu Mare, Sălaj, Dolj, Iași, Arad, Ialomița, Bihor, Giurgiu, precum şi în Sectoarele 3 și 4 din București.
În 2011, a fost cedată cu datorii de peste 5 milioane de lei.
Cu datorii de aproape 3 milioane de lei rămăsese, în 2009, și firma Bamm Impex – „sora” firmei Bampan, care avusese la fel de mult noroc în obținerea contractelor cu statul, având-o drept acționară pe defuncta Maria Jingan.
Nici Bamm Impex nu a fost scutită de probleme. Presa a semnalat, în acea perioadă, grave încălcări ale contractelor în Sălaj și faptul că Bamm Impex distribuise, în județul Sibiu, brânză alterată în loc de lapte.
La un an de la izbucnirea scandalului, familia Pop a renunțat și la această firmă.
„I-am făcut transport, nu mi-a plătit niciodată”
Grigore Dunca, patron al firmei Pan Grup Dunca SRL, a fost colaborator al unei firme deținute de familia Pop. Dunca spune că, pentru a-şi plăti datoriile, Marinel Pop i-a emis, la un moment dat, un bilet la ordin fără acoperire. În final, Grigore Dunca și-a putut recupera banii doar în instanță.
„Dânsul a câștigat o licitație de lapte pe CJ Maramureș acum vreo trei ani. M-am întâlnit cu dumnealui să fac prestări servicii, pentru că sunt din Vișeul de Sus. I-am distribuit laptele pe octombrie, noiembrie, decembrie, dar contractul l-a pierdut și a fost reziliat.
Am cerut banii pe prestări și a refuzat să mi-i dea, dar, ca să poată să încaseze banii de la CJ Maramureș, avea nevoie de acte de la mine, rapoarte de distribuție, procese-verbale de la școli – toate actele le făceam eu.
I-am zis: «Domnule Pop, vă dau actele dacă îmi dați banii». Am făcut un compromis cu dumnealui, am zis că le trimit actele cu mașina personală și îi rog să dea la schimb instrumente de plată. Am primit un bilet de ordin de vreo 15 mii de lei. Când să îl încasez, mi-a trimis înștiințare că și-a închis contul.
M-am adresat unui expert judiciar și m-a ajutat să recuperez suma, m-am mișcat foarte repede și i-am luat banii înapoi.”, a declarat Grigore Dunca.
O altă persoană care a prestat servicii pentru una dintre firmele lui Marinel Pop – şi care a cerut să nu îi dezvăluim identitatea – nu a fost la fel de norocoasă:
„Da, i-am făcut transport și nu mi-a mai plătit niciodată. Nu l-am dat în judecată, firma a fost băgată în insolvență, apoi am fost sunată de un avocat şi m-a întrebat prejudiciul care este prejudiciul.
Trebuie să aibă un spate bun ca să facă atâtea, să câștige județul. Pentru că am avut încredere, nu mi-am mai recuperat banii de la dânsul.”
În loc de epilog
Reprezentanții firmei Logistic Media Pop Art SRL nu au răspuns apelurilor repetate, e-mailului și sms-urilor trimise de PressOne.
La solicitarea noastră referitoare la posibila investigare a unora dintre firmele deținute de Marinel Pop, reprezentanți ai Consiliului Concurenței ne-au transmis telefonic că Bampan Impex SRL și Farkas Trans SRL nu au făcut niciodată obiectul investigațiilor derulate de inspectorii instituţiei.
Potrivit site-ului baniitai.info, care monitorizează cheltuielile publice:
- firma Bamm Impex SRL a încheiat 35 de contracte cu autorități din județele Alba, Sibiu, Ialomița, Neamț, Cluj, Sălaj, Hunedoara, cele mai multe în cadrul programului „Cornul și laptele”, valoarea totală fiind de 3.800.000 de euro;
- firma Bampan Impex a încheiat 70 de contracte cu autorități locale în cadrul aceluiaşi program, suma totală fiind de 3 milioane de euro;
- firma Farkas Trans SRL a încheiat alte 53 de contracte în valoare totală de 3 milioane de euro, în cadrul aceluiași program guvernamental;
- firma Media Pop Art SRL a încheiat 84 de contracte, în valoare totală de 7.200.000 euro;
- firma Logistic Media Pop Art SRL a încheiat 11 contracte, în valoare totală de un milion de euro.
Despre contractele încheiate de prima firmă de patiserie a familiei Pop, Răsărit-Transport Import Export, nu am găsit informații.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this