Primăria Bucureşti a anunţat deja că va lua credit de la stat pentru a plăti căldura. Foto: Lucian Muntean

Primăria Bucureşti a anunţat deja că va lua credit de la stat pentru a plăti căldura. Foto: Lucian Muntean
18/11/2015
Pontița
Ce-ar fi dacă, în această iarnă, în loc să vă plătiți întreținerea din salariu, ați achita-o cu un credit luat de la stat și scadent peste 20 de ani?
Această posibilitate o au acum administrațiile locale din România, printr-o portiță lăsată de Guvern cu 10 zile înainte de demisia lui Victor Ponta.
Iar păzitorul portiței este noul ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), Vasile Dîncu.
Cel pe care președintele PSD îl ruga acum câteva săptămâni să vină mai aproape de partid. „Partidul are nevoie de tine!” – îi spunea Dragnea lui Dîncu, în ovațiile pesediștilor clujeni.
*
Noul ministru al Dezvoltării va gestiona, printre altele, un fond de 700 de milioane de lei (peste 155 de milioane de euro), din care poate acorda administrațiilor locale credite pentru cheltuieli curente, precum cele cu furnizarea energiei termice, sau pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile din proiecte europene.
Banii sunt asigurați de către Ministerul Finanțelor și reprezintă venituri din privatizare.
Suma de 700 de milioane de lei a fost alocată Ministerului condus acum de Vasile Dîncu la rectificarea bugetară din 23 octombrie, prin intermediul Ordonanței de Urgență 46/2015. Banii pot fi accesați sub formă de credite de către primării sau consilii județene.
Primăria Municipiului București a anunțat deja că va solicita un astfel de împrumut, de 248 de milioane de lei, pentru a asigura energie termică în această iarnă. Termenul de scadență al împrumutului este de 20 de ani. Sumele mai pot fi accesate pentru co-finanțarea unor proiecte realizate din bugetul național.
*
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
Împrumuturile pentru cheltuieli curente încalcă regulile de până acum ale creditării de la bugetul de stat, a explicat, pentru PressOne, Sorin Ioniță, președintele Expert Forum.
„Este sfânta tradiție românească de a face alocări discreționare la final de an, favorizând pe unul și pe altul. Însă această OUG e o catastrofă pentru că încalcă principiul de aur al finanței locale, anume că împrumuturile sunt doar pentru investiții, nu pentru cheltuieli curente. Practic, de acum li se permite autorităților locale să se împrumute, de pildă, pentru stocuri de combustibil. Adică materiale consumabile, nu proiecte de investiții. E ca și când te-ai împrumuta ca sa-ți iei mâncare săptămâna asta, că nu-ți ajung banii. Și atunci nu se știe cum îi vei da înapoi, nici cu ce vei lua mâncare săptămâna viitoare”, ne-a declarat Sorin Ioniță.
Cu alte cuvinte, sume uriașe obținute din privatizări, în loc să se regăsească în proiecte importante, vor putea fi risipite fără o viziune pe termen mediu și lung, de exemplu pentru încălzirea de la iarnă. În plus, această soluție ar reprezenta un paleativ pentru criza financiară a regiilor de termoficare.
Opinia lui Ioniță este împărtășită de city-managerul municipiului Alba Iulia, Nicolaie Moldovan.
„Nu sunt de acord, în principiu, cu împrumuturile pentru cheltuieli curente. Imaginați-vă că mâine am începe să cerem bani de la buget pentru factura de iluminat public, Brașovul ar cere pentru alte cheltuieli… Nu îi este benefic nimănui acest tip de finanțare. Sunt de acord cu finanțările, dar atâta timp cât sunt pentru proiecte de interes pentru comunitate, nu pentru cheltuieli”, a arătat Moldovan pentru PressOne.
Pasărea din stema României vânează și cu 320 de kilometri pe oră
Când atacă în picaj, acvila de munte este una dintre cele mai iuți vietăți din lume.
22 de cuvinte dintr-o lume dispărută
Pentru copiii de azi, dar și pentru nostalgici, am alcătuit un mic glosar cu expresii din vremea comunismului.
Contactat pe tema acestui tip de creditare și a Ordonanței 46, noul ministru al Dezvoltării și Administrației Publice, Vasile Dîncu, a fost rezervat.
„Nu știu despre ce este vorba, dar dacă spuneți că banii sunt alocați pentru cheltuieli curente, nu pentru investiții, vreau mai întâi să mă asigur că este legal așa ceva. Stați, mai întâi, să depun jurământul și să mă instalez. Vă garantez că voi fi transparent și voi chema presa periodic la discuții pe aceste teme”, a declarat el, la scurt timp după votul de învestitură de marți, 17 noiembrie.
Din banii alocați MDRAP-ului la ultima rectificare bugetară, mai pot fi obținute finanțări pentru proiecte din cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală, care presupune subprograme referitoare la investiții în infrastructura locală, modernizarea satului românesc și regenerarea urbană a municipiilor și orașelor.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
*
La acest material a contribuit colega mea Iulia Marin.

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this