03/08/2016
Desen de Paweł Kuczyński.

Paweł Kuczyński: Încerc să deschid ochii oamenilor

Lumea artistului polonez Paweł Kuczyński e o combinație între Dali și Banksy. Nu doar că desenele sale au devenit virale pe internet, dar au intrat în cultura populară precum niște bunuri colective, de care se poate bucura oricine, ca și când ar fi izvorât din mintea noastră, și nu din imaginația unui artist.

Se poate să nu știi că lui Kuczyński îi aparține, de pildă, celebra ilustrație despre demagogie, în care microfonul direcționează mesajul unui politician direct la canal, dar cu siguranță n-o s-o uiți.

Dar imaginea cu Pikachu, care călărește pe grumazul unui jucător de Pokemon Go? Sau cea despre democrația simulată, în care niște oițe miniaturale pasc pe un buletin de vot, în căsuța din dreptul unui anume candidat, singura în care iarba este verde? Ori desenul despre înstrăinare, cu tânărul care privește lumea dintr-o celulă prin periscopul Facebook-ului?

Paweł Kuczyński la masa de lucru. Foto: Arhiva personală

Paweł Kuczyński are 40 de ani și e un artist freelancer. A început să deseneze caricatură în 2004, însă lucrările sale numai „de râs” nu sunt.

Una dintre cele mai potrivite descrieri a ilustrațiilor sale este că arată „tot ce este greșit în ziua de azi”.

I-am scris lui Paweł Kuczyński și l-am întrebat despre munca sa.

*

– Lucrările tale vorbesc despre libertatea de exprimare și despre adevăr și lovesc în orice formă de înregimentare. Și, totuși, ai devenit atât de cunoscut grație Facebook-ului și rețelelor sociale, pe care le ironizezi. Nu ți se pare ironic?

– Ba da, și deseori m-am lovit de această opinie. Mi s-a reproșat chiar că aș fi ipocrit. Dar lupta mea nu e nici împotriva Facebook-ului, nici împotriva noilor tehnologii.

Eu nu le spun oamenilor – nu mai folosiți aceste canale. Cred că lucrările mele sunt populare în aceste medii datorită observațiilor mele despre felul în care ne condiționează ele.

Iar oamenii simt și ei că ceva nu e în ordine în aceste excese. Sau poate doar li se pare că desenele mele sunt amuzante.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

– Arta caricaturii a cam dispărut în ultimii ani, împreună cu ziarele de hârtie, peste tot în lume. Încerci să demonstrezi că ea poate să supraviețuiască în mediul online?

– Tipăriturile nu mai sunt populare, așa este. Dar lumea noastră devine o lume a imaginilor. Se schimbă doar forma, nu și conținutul, de la hârtie la web.

Nu cred că e finalul caricaturii, e o altă etapă a existenței sale. Aș zice că va fi o perioadă chiar mai bună.

Eu mă folosesc de imagini pentru a spune ceva fără cuvinte. Și văd că oamenii vor să „mă audă” de peste tot din lume. Într-o epocă a print-ului, acest lucru nu ar fi fost posibil.

– Unul dintre ultimele tale desene e despre isteria Pokemon Go. Care e, după tine, raportul ideal între artă și societate atunci când creezi o operă?

– Cred că acesta e sensul artei: să vorbească despre condiția societății moderne.

– Care sunt maeștrii tăi, cei de pe urma cărora ți-ai format stilul?

– Am mulți maeștri, nu pot indica pe cineva anume. Privesc cu curiozitate la toți acești artiști care sunt contemporani cu mine și care sunt foarte talentați. Asta mă și întristează, pentru că nu cred că voi fi vreodată la fel de bun ca unii dintre ei.

– Polonia are o tradiție socială foarte puternică. Se regăsește această moștenire în ADN-ul artei tale?

– Nu mă consider un artist politic. Dar politica e parte din viața noastră și îmi influențează și mie lucrările. Am încercat întotdeauna să spun ceva despre viața noastră, a oamenilor, nu despre condiționările politice. Mi-e greu să explic…

– Arta va salva lumea?

– Nu voi reuși să schimb eu lumea. Încerc să îi arăt însă observațiile mele, despre noi, oamenii, și despre ea însăși. Sunt fericit când oamenii îmi privesc ilustrațiile și, cine știe, poate în unele cazuri reușesc să le deschidă ochii.

– Care e cea mai mare amenințare în zilele noastre?

– Fanatismul. Sau prostia. Fanatismul e o formă a prostiei. Când oamenii sunt leneși și nu-și folosesc creierele, monștrii prostiei se trezesc la viață.

*

Puteți vedea aici mai multe desene realizate de Paweł Kuczyński.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...