Scorul zdrobitor înregistrat de președintele Klaus Iohannis vine pe fundalul unei participări foarte scăzute la vot. Sursa infografic: rezultatevot.ro

Patru hărți care arată evoluția alegătorilor la prezidențiale

Klaus Iohannis a reușit să câștige alegerile prezidențiale din 2019 cu un scor care poate fi interpretat drept un vot de blam la adresa PSD din partea majorității populației. Este cel mai slab scor obținut vreodată de un candidat PSD la prezidențiale: 33,89% versus 66,11% obținute de actualul președinte.

Patru hărți furnizate de rezultatevot.ro ne arată evoluția votului la al doilea tur al alegerilor prezidențiale din ultimii 30 de ani.

Doar 3.338.112 de români au votat pentru Viorica Dăncilă dintr-un total de 10.030.773 de votanți. Dar rezultatele prezenței la vot arată și o decuplare masivă a românilor de la miza acestor alegeri – este cea mai scăzută prezență la vot din istoria turului doi al alegerilor prezidențiale post-decembriste.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Pe de altă parte, PSD a pierdut majoritatea în aproapte toată țara, cu excepția a cinci județe: Teleorman, Giurgiu, Olt, Mehedinți și Gorj.

Diaspora s-a mobilizat masiv, un număr record de 944.077 de români votând în afara țării. Este greu de estimat numărul total al cetățenilor români cu drept de vot aflați în străinătate, însă faptul că un procent zdrobitor de 94% din voturi a mers către Klaus Iohannis arată că diaspora va juca un rol tot mai important în alegerile prezidențiale și parlamentare de acum încolo.

Se nasc discuții cu privire la creșterea reprezentării diasporei în Parlamentul României având în vedere că voturile acesteia au reprezentat peste 9% din totalul voturilor exprimate.

Klaus Iohannis a fost preferat de 94% din românii de peste hotare în turul II al alegerilor prezidențiale Foto: Lucian Muntean

Activarea sau dezactivarea votului românilor aflați peste hotare va reprezenta, fără îndoială, o miză importantă a viitoarelor alegeri, în condițiile în care aceștia se apropie, ca număr, de cei 977.193 de cetățeni care au votat în municipiul București, dar votul lor este mult mai radical în favoarea unui candidat sau a unui tip de partid politic – pe scurt, anti-PSD.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...