
Aida Parascan a câștigat în 2013 concursul MasterChef.
14/04/2017
Patru greșeli frecvente în bucătărie și o rețetă de "Marshmallow brownies"
Aida Parascan crește singură trei copii. Spune mereu că, fără familia ei, ar fi foarte, foarte săracă.
De la 17 ani muncește pentru a deveni un bucătar și un om mai bun. A început ca ospătar la Buzău, în 1998. Apoi a emigrat în Italia, unde a deprins tehnicile gastronomiei mediteraneene.
A citit cărți groase de bucătărie și s-a întors în țară în 2013, pentru a pune în valoare ceea ce învățase. A câștigat MasterChef și a reușit să-și facă un nume într-un domeniu pe care ea l-ar vrea definit de o singură abordare: respectul față de clienți.
Între timp, Aida a publicat o carte de rețete, organizează workshop-uri și e solicitată să organizeze deschiderea unor restaurante. Ea pregătește masa, cum s-ar spune, adică stabilește rețetarul și instruiește personalul.
Misiunea ei depinde de ambiția proiectului și durează între două săptămâni și patru luni.
Aida vrea să-și asocieze numele cu restaurantul respectiv doar atâta timp cât lucrează acolo.
Penru că, spune ea, în majoritatea cazurilor, lucrurile se fac în mod profesionist doar până la deschidere.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
După tăierea panglicii, respectul față de client trece în plan secund.
„M-aș și plafona rămânând în același proiect. În plus, în România, respectul față de oameni și față de muncă sunt la un nivel pe care n-aș vrea să-l cataloghez.
Întâlnesc aceleași lucruri: oameni care vor să-și deschidă restaurante, cofetării sau orice ține de alimentația publică, dar fără să fi făcut un studiu de piață sau un curs care să le dea repere solide.
Odă năframelor izbăvitoare. Poienile Izei, Maramureș.
Această absurditate conștientizată acut, în fapt un privilegiu rezervat exclusiv oamenilor, putea fi combătută doar printr-o rece luciditate care ne-ar fi trimis pe toți înapoi în paturile calde. Sau acasă. Să ne vedem de copii și de treburi serioase. Doar că noi nu ne adunaserăm în Maramureș pentru o săptămână întreagă să fim lucizi și raționali, ci ca să rupem orice normă, să fim creativi și nebuni și mai ales, să îmbrățișăm absurdul întregii provocări cu o suspectă pasiune.
Ce faci în weekendul 21-23 februarie în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târguri de început de primăvară în București, Festivalul Designerilor și Artiștilor din Transilvania în Cluj-Napoca, Harababura Fair în Timișoara și Classix Festival în Iași. Tu ce faci în weekend?
Au auzit ei că se fac bani sau le place foarte mult să mănânce, și vor să aibă un loc unde să și poată face asta.
Prefer să nu-mi asociez imaginea cu localurile, după ce plec de acolo, pentru că nu se respectă nici rețetarul, câteodată, iar în multe situații, nici clientul. Prefer să-mi fac treaba și apoi să-mi văd de drum”, spune Aida.
De cele mai multe ori, ingredientele se schimbă față de reperele stabilite la început. Există posibilitatea să nu mai regăsești în farfurie ceea ce ai mâncat prima oară într-un restaurant, acel preparat care ți-a plăcut și care te-a făcut să revii.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
„Atunci s-ar putea ca clientul să plece dezamăgit. Stabilești de la bun început anumite rețete, cu anumite ingrediente, pe care nu le poți schimba pe parcurs.
Poate fi vina bucătarului, poate fi vina furnizorului, pentru că în România nu există încă un furnizor foarte serios care să-ți asigure un ingredient pe toată durata anului.
Sau poate fi patronul, care își schimbă ideea pentru că ingredientul ăla îl costă cu un leu mai mult decât celălalt, iar el vrea să facă economie”.
Patru greșeli pe care Aida le vede frecvent în bucătărie
1. N-am să accept niciodată coacerea pastelor în mod excesiv. Când mănânci paste al dente, ai mai multă energie, pentru că acizilor din stomac le trebuie mai mult timp să digere acei carbohidrați. Ai energie pentru întreaga zi dacă le mănânci la prânz, cum e normal, și nici nu acumulezi în greutate.
2. O altă greșeală − aici e vorba și de gust − este să faci carnea de vită, mai ales părțile premium, well done. E ca și când ai omorî văcuța aia săraca încă o dată. Îi strici tot gustul, tot sucul din ea se evaporă și devine foarte tare.
3. Tot la paste am văzut. Oamenii le pun în farfurie și apoi pun sosul deasupra. Greșit! Se pun pastele peste sos, în tigaie, și se mai lasă un minut. Tocmai de aceea, pastele se fierb 6 minute dacă pe pachet scrie 8 minute, și apoi încă două minute în tigaie, cu sosul.
4. Se asociază foarte, foarte greșit mâncarea. Pentru că românului nu-i pasă că mănâncă pește și carne de porc la aceeași masă, nu-i pasă că mănâncă pâine și carne la aceeași masă. Sunt anumite reguli de nutriție care ar trebui urmărite când pui ceva pe masă. În momentul în care le asociezi greșit, nu le digeri, se blochează digestia și se acumulează foarte multe toxine.
Rețetă de Marshmallow Brownies de la Aida Parascan
Ingrediente:
– 200 de grame de ciocolată amară;
– 150 de grame de unt la temperatura camerei;
– 150 de grame de zahăr brun,
– 3 ouă;
– 60 de grame de făină cu praf de copt;
– un praf de sare;
– 100 de grame de marshmallow;
– 100 de grame de nuci tăiate gros;
– 100 de grame de ciocolată albă;
Topiți untul și ciocolata la bain-marie.
Bateți ouăle cu zahărul timp de 2-4 minute cu un mixer sau robot. Amestecați-le apoi cu ciocolata.
Încorporați apoi făina și sarea, ajutându-vă de o lingură de metal.
Adăugați apoi marshmallow, ciocolata albă – bucăți mici – și nucile.
Turnați în tavă, având grijă să fie mai puțin aluat în mijloc, și coaceți 25-30 de minute.
Scoateți din cuptor și lăsați să se răcească în tavă preț de 10 minute, după care o scoateți și o lăsați să se răcească definitiv.

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this