20/06/2016
Patronii de presă din Parlament
Cel puțin şapte parlamentari deţin sau au deţinut afaceri de presă în acest mandat. Unul a făcut carieră pe plan național, însă fără a-și asuma în acte vreo legătură cu entitățile mediatice pe care le controlează.
Dintre ceilalți şase, unii şi-au vândut acțiunile între timp, în timp ce alții susțin că afacerea – încă prosperă – ar fi o formă de a sprijini jurnalismul independent.
Ediţiile online ale publicațiilor deținute de aceşti parlamentari spun însă o altă poveste, una despre o presă locală în genunchi.
În care "câinele de pază" e o firmă de pază
Florian Nicolae (56 ani) este acum deputat PNL, după ce, în septembrie 2015, a părăsit Partidul Social Democrat, care îl trimisese în Parlament.
Potrivit CV-ului său, publicat pe site-ul Camerei Deputaților, a absolvit Institutul Politehnic din București în 1985, iar 20 de ani mai târziu, în 2006, a revenit pe băncile şcolii şi a obținut un master în Dreptul informațiilor și al Securității Private, la Universitatea Ecologică din București.
De formație inginer, Florian Nicolae a profesat o perioadă scurtă, după care s-a orientat către un post cu totul diferit: șef al Corpului Gardienilor Publici din cadrul Consiliului Județean Giurgiu (din 1993 până în 2005).
După această experiență, a pus bazele unei firme de pază și protecție, Nova Force SRL, care are și un club sportiv, Nova Force.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
În același CV, Florian Nicolae ține să precizeze că este susținător al Ansamblului Folcloric „Muntenia”, dar și fondator al cotidianului Giurgiuveanul și al postului local Tv Giurgiu.
A mai avut el vreo legătură cu ziarul „Giurgiuveanul” sau cu televiziunea după ce le-a fondat?
Inițial, pentru a afla răspunsul la această întrebare am consultat declarația de avere a lui Nicolae, pe care acesta a și actualizat-o la 8 iunie 2016.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Din document reiese că deputatul PNL deține acțiuni/părți sociale la trei SRL-uri: Nova Force SRL, Nova Force Technic SRL, SSM Expert Services Provider SRL. Principalul obiect de activitate al SRL-urilor Nova Force este asigurarea pazei și a protecției.
Florian Nicolae (foto) deţine 40% din Nova Force SRL, firmă al cărei acționar majoritar este soția sa. Fiica lui, Dariela Nicolae, figurează drept asistent manager la Nova Force Technic SRL – așadar, e vorba despre o afacere de familie.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Dar este sau nu ziarul Giurgiuveanul afacerea deputatului Nicolae? Răspunsul este afirmativ.
Căutând Nova Force Technic SRL în portalul instanțelor de judecată, am descoperit că ziarul Giurgiuveanul este implicat în mai multe procese, alături de entitatea care îl editează – chiar firma de pază menţionată.
Mai mult, în cadrul aceluiași portal se precizează că, în 2014, Nova Technic SRL avea sediul chiar în clădirea unde funcționase Corpul Gardienilor Publici – pe care Nicolae l-a condus în perioada 1993-2005.
L-am contactat pe deputatul PNL pentru a afla cum a ajuns patron de presă, de ce funcţiona ziarul său în sediul instituției pe care o condusese sau cum ar proceda în cazul în care Giurgiuveanul ar publica un articol care i-ar fi defavorabil.
Articol dedicat fiicei sale: La mulți ani, Dary!
Din secțiunea „Despre noi” a site-ului giurgiuveanul.ro aflăm că ziarul a apărut în 2005 şi că este singurul cotidian din județul Giurgiu.
Nu este angajat politic, financiar sau de altă natură, singura politică a redacţiei fiind cea de a asigura calitatea informaţiilor, prin promptitudine şi consistenţă, se precizează în aceeași descriere.
Cotidianul are un tiraj de 1000 de exemplare și apare de luni până vineri. Are 8 pagini și 2 suplimente: Piața giurgiuveană și Giurgiul ortodox.
Redactor-șef este Vasile Arcanu. Pe site nu este publicat numele patronului.
În schimb, atât deputatul, cât și membrii familiei sale apar frecvent la „știri”. De pildă, într-un articol publicat pe site, redacția Giurgiuveanul îi urează La mulți ani! fiicei patronului, Dariela, angajată – cum spuneam – la firma de pază care editează publicația.
Iată un fragment din această „ştire”:
Dariela Nicolae este studentă la ASE și este pasionată de muzică, lansând chiar și un featuring cu Timbaland, „Lose Control”, care s-a bucurat de un adevărat succes. Soții Vera și Florian Nicolae se mândresc cu fiica lor, un copil bun, frumos, cuminte, ambițios și talentat.
*
„Am vrut să susțin un jurnalist independent”
Contactat de PressOne, deputatul PNL Florian Nicolae spune că, deși are afaceri în presă, nu se amestecă în politica editorială nici la Giurgiuveanul, nici la Tv Giurgiu:
Nu am studii în domeniu, nu am vrut decât să susțin un jurnalist. Pe domnul Vasile Arcanu. Din acest motiv, am investit în ziarul „Giurgiuveanul”, însă eu sunt inginer. Nu fac presă, pentru că nu știu.
Întrebat dacă a participat la vreo ședință de redacție, Nicolae a insistat că nu s-a amestecat în bucătăria internă a ziarului ori a televiziunii.
În ce privește sediul, el spune că l-a achiziționat de la ANAF, după ce autoritățile locale îl pierduseră în favoarea Fiscului.
E normal ca o firmă de pază să editeze ziare?
La această întrebare, Florian Nicolae a răspuns că, pur și simplu, firma sa activează în mai multe domenii.
"Nu prea mai merge afacerea"
Deputatul Ninel Peia (47 de ani) s-a „remarcat” în primăvara acestui an, când declaraţia sa că vaccinurile ar fi provocat îmbolnăvirea mai multor bebeluși din Argeș i-a adus excluderea din PSD. După ce scandalul bebelușilor s-a stins, Peia a fost reprimit în partid.
Parlamentar de Ilfov, Peia precizează, în CV-ul publicat pe site-ul Camerei Deputaților, că a absolvit Facultatea de Drept – fără a specifica însă anul și universitatea care i-a acordat diploma.
Ninel Peia (foto) a mai urmat diverse cursuri la Academia Națională de Informații, Universitatea Națională de Apărare, SNSPA şi Institutul Diplomatic Român.
În perioada 2004-2006, deputatul PSD a fost, pe rând, consilier personal pentru fostul ministru al Mediului Speranța Ianculescu, pentru secretarul de stat Constantin Popescu şi pentru fostul vicepremier Bogdan Pascu.
Apoi, vreme de un an, a fost consilier local în Ilfov, după care a obținut un post de director executiv la Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov.
În același CV, Peia punctează că este organizator/sponsor al unor evenimente sportive din Ilfov, dintre care unele îi poartă numele: de pildă, Cupa Ninel Peia la fotbal.
În aria sa de interese intră și presa: Ninel Peia spune în CV că a semnat editoriale în publicaţiile Săptămâna de Ilfov şi Semnal de Ilfov și Giurgiu.
Partenerul de afaceri, patron de trust
În declarația de avere din 2015 (cea aferentă anului în curs nu apare pe site-ul Camerei Deputaților), Ninel Peia figurează drept acționar în mai multe firme care au ca obiect de activitate tipărirea de ziare sau de materiale publicitare.
Dintre acestea, firma Bestpress SRL – în care parlamentarul deține 50% – se ocupă cu tipărirea de ziare.
Ce fel de ziare tipărește Bestpress SRL? Cine deține celelalte acțiuni?
Pentru a afla răspunsul la aceste întrebări am consultat platforma multumesc.org , dezvoltată de IT-istul Bogdan Bocșe – platformă care centralizează date din cadrul SEAP, al Registrului Comerțului, dar și din declarațiile de avere ale deputaților. Practic, o parte din site este dedicată afacerilor deputaților.
De aici am aflat cine este celălalt acționar la firma lui Peia: Radu Gelu Alin, patron al grupului de presă Semnal – din care face parte și Semnal de Ilfov și Giurgiu, în care Peia a publicat editoriale.
L-am contactat, deci, pe deputatul PSD Ninel Peia pentru a-l întreba cum a ajuns patron de presă.
El a negat că ar avea vreo legătură cu trustul de presă Semnal și a susținut că firmele sale care se ocupă cu tipărituri nu au colaborat niciodată cu ziarele din trustul menţionat.
Am avut niște afaceri, la un moment dat, în zona asta. M-am ocupat de tipărire, nu de editare, dar nu sunt patron de presă. Nu am nici o legătură cu trustul de presă „Semnal”, afacerile nici nu prea mai merg. Deci, nu erau ziarele mele, a spus Peia.
Pe lângă faptul că Peia figurează ca asociat cu Radu Gelu Alin, pe site-urile de angajare apar oferte din partea firmei Bestpress SRL, descrisă ca fiind parte a grupului de presă Semnal.
De pildă:
În perioada 2009-2011, grupul de presă Semnal era în plină ascensiune: avea peste 20 de site-uri, ziare în nouă județe din sudul țării şi o televiziune, Ilfov Tv. Pe bună dreptate, își aroga titlul de lider al presei locale din sudul României.
Astăzi, cele mai multe site-uri au dispărut, iar săptămânalul Semnal de Ilfov și Giurgiu a rămas cel mai cunoscut produs al trustului, cu toate că nu are o pagină web care să îi fie dedicată.
În ceea ce îl privește pe Ninel Peia, cea mai prosperă dintre afacerile sale tipografice pare a fi rămas Elco Group Publishing, o firmă de familie care se ocupă, printre altele, de imprimarea unor obiecte personalizate.
Nicolicea, pe frecvenţa Galaxy FM
Deputatul PSD Eugen Nicolicea (ex-UNPR) se află la al șaselea mandat consecutiv, fiind parlamentar fără întrerupere din 1992. Absolvent al Facultății de Drept şi al Facultății de Electronică, Nicolicea a fost viceprimar în Drobeta Turnu-Severin în perioada 1990-1991, după care a devenit parlamentar.
În 1993, el a înfiinţat postul de radio Galaxy, care, între timp, s-a extins în numeroase localități.
Din declarația sa de avere reiese că Nicolicea (foto) deține 50% din SC Galaxy SRL. Potrivit site-ului multumesc.org, este vorba despre o afacere de familie, în care este implicat și fratele deputatului, Liviu Nicolicea.
În noiembrie 2015, agenția Mediafax a publicat un articol potrivit căruia Galaxy FM a participat la un concurs organizat de CNA pentru atribuirea unor frecvențe libere, dorind să se extindă în București, Timișoara și Cluj.
Posturile de radio ale fraţilor Nicolicea emit și în Târgoviște, Pitești, Slatina, Sibiu, Deva şi Alexandria. În plus, potrivit site-ului rtvgalaxy.ro, ei au și o televiziune cu același nume, Galaxy.
Liviu Nicolicea este, în prezent, viceprimar al orașului Drobeta Turnu-Severin.
"Obiectivul" lui Teodorescu
Deputatul PNL Cătălin Teodorescu (51 de ani) a absolvit Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Institutului Agronomic Pitești în 1991. Din acel an până în 1995 a fost șef de circumscripție sanitară la SC Victoria Albești.
În perioada 1999-2004 a fost manager şi acţionar al unor firme. În CV-ul publicat pe site-ul Camerei, Teodorescu mai menționează distincția Fiu al Argeșului, faptul că a fost prefect între octombrie 2004 şi ianuarie 2005, dar și funcțiile de conducere pe care le-a avut ulterior în Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară sau Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).
Din 2003 până în 2008 a fost președintele filialei Argeş a Partidului Conservator, iar în 2009 a migrat la PDL.
Din 2005, Teodorescu și-a continuat și parcursul academic: cu un curs de perfecționare la Institutul Național al Consumului din Spania, un curs de formare Phare derulat în același an și un curs de Securitate și bună guvernare la Colegiul Național de Apărare.
Cătălin Teodorescu (foto) este cercetat în două dosare, fiind suspectat de infracțiuni de corupție comise în perioada în care era șef la ANRP. Într-unul dintre aceste dosare este cercetat, sub control judiciar, alături de fostul vicepreşedinte PDL Ioan Oltean.
În declarația sa de avere din 2015 apar trei firme la care a fost acționar sau cărora le-ar fi acordat împrumuturi.
În cazul a două dintre ele, deputatul menționează că ar fi cesionat acțiunile. Cea de-a treia este SC Euro Media Trading SRL, înființată în 2006.
O simplă căutare în portalul instanțelor de judecată arată că Euro Media Trading SRL editează ziarul Obiectiv argeșean.
Ziarul are și ediţie online, la adresa ziarobiectiv.ro. Cele mai multe materiale par a fi dedicate lui Tudor Pendiuc, primarul Piteştiului în perioada 1992-2016.
Între timp, publicaţia și-a schimbat denumirea în Obiectiv de Argeș; versiunea tipărită apare săptămânal și are 14 pagini.
Deputata Mocioi și afacerea "Pandurul"
Deputata PNL de Gorj Niculina Mocioi (37 de ani) și-a început cariera chiar în presă. A lucrat un an ca reporter la SC Altheia SRL, a fost profesor suplinitor pentru o scurtă perioadă, iar, ulterior, s-a angajat ca agent de vânzări la Flamingo Computers.
În perioada 2007-2008 a fost consilier juridic la Rost Media SRL din Târgu Jiu, iar apoi, administrator al firmei Ecmal Media SA.
A ajuns deputat în 2012, aleasă pe listele PP-DD (fostul partid al lui Dan Diaconescu).
Potrivit celei mai recente declarații de avere – din 2016 – publicate pe site-ul Camerei, Niculina Mocioi (foto) deține 50% din SC Zonal Media SA. Această firmă este cea care – până acum 2 ani, potrivit deputatei – a deținut ziarul local Pandurul, dar și televiziunea locală Gorj Tv.
Am contactat-o pe deputată pentru a-i adresa mai multe întrebări. Ne-a răspuns printr-un SMS că Zonal Media SA a ieșit din acţionariatul ziarului în urmă cu mai bine de 2 ani și, prin urmare, ea nu ar mai avea afaceri în mass-media.
Interesant este că, în primii ani ai mandatului de parlamentar, declarațiile de interese semnate de Niculina Mocioi consemnează numeroase contracte încheiate de firma sa cu instituţii de stat din Gorj.
De pildă, în iunie 2013:
Lista cuprinde 28 de contracte încheiate pe parcursul anului 2013.
În aceeași perioadă în care firma Niculinei Mocioi deținea Pandurul, ziarul a publicat un material care făcea referire tocmai la numărul mare de contracte publice încheiate de către deputată.
Imaginea presei gorjene este completată, în acest caz, cu informații apărute în 2010, într-o anchetă publicată de Jurnalul Național.
Astfel, JN arăta că SC Zonal Media SA ar fi aparținut unei studente în vârstă de 24 de ani, Emma Victoria Țârlea, și unui anume Dorel Ciută – ambii rude cu ex-liderul PDL Ionel Manțog. Autorul articolului susținea că atât postul de televiziune, cât și ziarul îi aparțineau, de fapt, aceluiași Manțog.
De altfel, celălalt asociat al Niculinei Mocioi în cadrul firmei a fost, potrivit datelor de la Registrul Comerțului înregistrate de multumesc.org, Dorel Ciută.
Alt deputat, cu același invitat
Politicianul Ionel Manțog – pe care l-am menționat în contextul patronatului de la ziarul Pandurul – a apărut în mass-media locale, la finalul anului trecut, drept proprietar al unei noi televiziuni – Accent TV.
Sloganul postului? Cu noi, viața este mai frumoasă!
Interesant este că Manțog – care a fost condamnat în 2012 la 5 ani de închisoare cu executare și care, între timp, a fost eliberat condiționat – este astăzi invitat permanent la propria televiziune, într-o emisiune cu titlul Statul de drept.
Tot de pe site-ul televiziunii Accent TV aflăm că Manțog este în continuare asociat cu Pandurul.
Până în acest an, asociat la Accent Tv a fost și deputatul independent Scarlat Iriza (61 de ani), fost membru PSD, fost membru UNPR. Acesta este absolvent al Facultății de Electrotehnică de la Universitatea din Craiova.
Scarlat Iriza – care a mai fost deputat în mandatul 2000-2004 – a deținut acțiuni la SC Top BBB Video SRL. Firma a fost înregistrată în 2013 și, potrivit datelor centralizate de multumesc.org, deputatul a fost asociat cu un anume Nicolae Băloi, la rândul lui acționar al mai multor firme care activează în presă: Ziarul Accent în Gorj SRL, Sportul Gorjean SRL, Infinit News Grup SRL, Unda Media SRL etc.
Potrivit declarației de avere publicate în 2016 pe site-ul Camerei, Scarlat Iriza (foto) a vândut acțiunile de la Top BBB Video contra sumei de 15.000 de euro. Informația apare în declarațiile de avere publicate de el în aprilie 2016 și în iunie 2016, dar nu şi într-o declarație anterioară, publicată în noiembrie 2015.
Scarlat Iriza nu a putut fi contactat pentru a răspunde la întrebări.
Potrivit site-ului CNA, Top BBB Video SRL deține licența audiovizuală pentru postul Accent TV.
Sebastian Ghiță, mogulul sub acoperire
Dacă parlamentarii care deţin sau au deţinut până de curând afaceri în presa locală și-au menționat firmele în declarațiile de avere, nu același lucru se poate spune despre unul dintre cei mai cunoscuți proprietari de televiziune: deputatul Sebastian Ghiță.
Deși este cunoscut informal ca patron al postului România Tv, Ghiță (foto) nu deține în acte nicio firmă – cel puțin, potrivit declarațiilor sale de avere publicate pe site-ul Camerei Deputaților.
Legătura sa cu România Tv este însă alta și apare, într-adevăr, în documentele semnate de parlamentar: Ghiță i-a acordat lui Alexandru Iacobescu, directorul postului România Tv, două împrumuturi, unul de 90.300.000 de euro (90 de milioane, da), altul de 4.000.000 de dolari.
Oficial însă, el nu deține nimic.
*
Notă. Informațiile din acest material provin de pe site-ul multumesc.org, de pe portalul instanțelor de judecată, din declarațiile de avere ale parlamentarilor menționați – disponibile pe site-ul Camerei Deputaților – și din articole apărute în presa locală.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this