Jaroslaw Kaczynski © Fotokon | Dreamstime.com

Jaroslaw Kaczynski © Fotokon | Dreamstime.com

Jaroslaw Kaczynski © Fotokon | Dreamstime.com

Jaroslaw Kaczynski © Fotokon | Dreamstime.com

Polonia: Partidul lui Kaczyński se divizează, dar încă mai poate reveni la putere

Internațional

03/07/2024

După ce a pierdut puterea la sfârșitul anului trecut, Partidul Lege și Justiție din Polonia (Prawo i Sprawiedliwość, PiS), dreapta radicală, navighează într-un peisaj politic turbulent, marcat de disensiuni interne, provocări privind dominația regională și o revizuire strategică înaintea unor alegeri cruciale, reflectând un moment critic în evoluția politică a țării.

După ce a pierdut puterea la sfârșitul anului trecut, fostul partid de guvernământ, Lege și Justiție, s-a deteriorat încet.

Deși partidul este încă condus de președintele său de lungă durată, Jarosław Kaczyński, cel mai flagrant exemplu al degenerării sale este situația actuală din Adunarea Voievodatului Małopolska, cu sediul în Cracovia.

Descendența locală a PiS

Alegerile locale au avut loc la 7 aprilie 2024, iar în ansamblu PiS a câștigat decisiv cu 34,3% din voturi, față de 28,1% pentru Coaliția Civică (KO), 12,3% pentru A Treia Cale, 7,2% pentru Confederație și 6,3% pentru Stânga.

În Małopolska, o regiune conservatoare din sudul Poloniei de unde este originar Papa Ioan Paul al II-lea, succesul PiS a fost covârșitor: partidul a obținut 43,9% din voturi (KO doar 25,94%) și a obținut 21 din cele 39 de locuri în consiliul local. Cu toate acestea, în politica poloneză, statisticile electorale sunt una, iar înțelegerile post-electorale sunt alta.

În ciuda succesului lor de acum trei luni în Małopolska Sejmik (consiliul regional), Lege și Justiție nu a reușit să numească șeful guvernului regional al voievodatului. Această funcție, similară unui prim-ministru de stat al oricărui land din Germania, dar cu puteri mai limitate, este crucială în sistemul guvernamental puternic descentralizat din Polonia, chiar dacă țara nu este un stat federal.

Candidatul ales de Jarosław Kaczyński, Łukasz Kmita, a fost promovat intens de aparatul PiS, dar a pierdut votul din cauza opoziției politicienilor locali ai PiS. În consecință, conducerea partidului a început să caute trădători în rândurile sale, inițiind o campanie de represalii și amenințări. Kaczyński a venit personal la Cracovia pentru a-l asigura pe Kmita de succes la un al doilea vot care a avut loc la 19 iunie, dar acesta a pierdut din nou.

Impasul ar putea fi rezolvat în două moduri.

Poate că consilierii Coaliției Civice și ai Căii a Treia vor reuși să îi atragă de partea lor pe cei doi rebeli ai PiS, iar atunci Kaczyński va pierde provincia. Acesta este modul în care PiS a trebuit să cedeze puterea în Voievodatul Podlaskie, unde, de asemenea, a triumfat în alegerile din aprilie, dar nu a fost în măsură să selecteze un președinte de consiliu adecvat (marszałek województwa). Când Łukasz Prokorym, un politician din Coaliția Civică, a preluat conducerea, președintele PiS a tunat despre o conspirație în rânduri și l-a expulzat din partidul PiS pe unul dintre asociații săi foarte cunoscuți, fostul ministru al agriculturii și eurodeputat Krzysztof Jurgiel.

România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani. foto: 11784053 | Electric © MingWei Chan | Dreamstime.com

Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică

România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.

Mircea Geoană (sursa foto: INQUAM Photos / Octav Ganea)

Geoană, banii din Bulgaria și de la Nelu Varga. Finanțare de la o rețea de evazioniști: „Eu i-am băgat 50 de mii de euro, din păcate mi i-a băgat înapoi. Îi dădeam și un milion”

ONG-ul care îl vrea pe Mircea Geoană președinte a primit, în luna mai, 50.000 de euro de la o firmă fantomă din Bulgaria, controlată de un om de afaceri condamnat pentru înșelăciune care a fost pe lista fugarilor și a reușit să scape de pușcărie.

Dar, până acum, consilierii din Cracovia nu se lasă intimidați.

Divide și nu conduce

Dacă autoritățile provinciale nu pot fi alese, alegerile locale pentru adunarea regională Małopolska vor trebui repetate - pentru prima dată în istorie. Și se pare că acesta este obiectivul PiS - Kmita a cerut chiar președintelui PiS al adunării regionale să nu mai convoace sesiunile acesteia pentru binele partidului. Cu toate acestea, această tactică prezintă un risc pentru PiS, deoarece repetarea alegerilor nu garantează în niciun caz că vor avea un rezultat similar cu cel al scrutinului din aprilie.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Actuala rebeliune deschisă în rândul consilierilor PiS din Małopolska Sejmik contrastează puternic cu primele comentarii de după alegerile locale, care au sugerat chiar că PiS este aproape de a lua puterea de la coaliția democratică națională după câteva luni de guvernare comună.

Actualul guvern al Poloniei se află la putere din decembrie 2023 și este o coaliție formată din trei partide principale: Coaliția Civică (KO), Partidul Popular Polonez (PSL) și Noua Stângă. De atunci, Partidul Lege și Justiție a încercat să erodeze sprijinul coaliției de guvernare, oferind poziții atractive în cadrul unui "nou" guvern PiS membrilor de rang inferior ai coaliției.

Încurajați de succesul lor în alegerile locale, politicienii PiS au început să răspândească zvonuri conform cărora ar negocia cu membri ai PSL (un partid creștin-democrat susținut în principal de alegătorii din provincie) formarea unui guvern comun. Ei i-au oferit liderului PSL, Władysław Kosiniak-Kamysz (în prezent ministru al apărării și viceprim-ministru), funcția de prim-ministru.

Cu toate acestea, presupusa poziție bună a PiS nu a durat mult. În alegerile locale, rezultatul general are o importanță simbolică; ceea ce este mai important este unde un partid a reușit să câștige sau să păstreze puterea. În aceste statistici, PiS - după cum a început să devină clar la câteva zile după vot - nu a ieșit deloc cel mai bine.

La alegerile pentru administrația locală din 2019, PiS a câștigat un număr uimitor de 5 800 de locuri de consilieri. Comparați acest lucru cu coaliția de atunci Platforma Civică (principalul partid al actualei Coaliții Civice), care la acel moment a câștigat doar 1098 de locuri. Cinci ani mai târziu, la alegerile din aprilie 2024, PiS a pierdut 2,7 mii din acești consilieri, în timp ce KO a câștigat 651. Aceste cifre nu sunt pe deplin oficiale, deoarece, înainte de alegerile din acest an, unii politicieni ai PiS s-au dezbrăcat de numele partidului și au candidat din partea unor comitete independente formate în grabă.

Cu toate acestea, nu se poate nega faptul că Partidul Lege și Justiție a pierdut puterea în multe districte din regiuni despre care se credea că sunt „deținute de PiS”. Importantă la figurat este înfrângerea din districtul Tatra din Podhale, unde muntenii conservatori nu l-au reales pe actualul șef de județ (starosta) al PiS pentru un nou mandat. La fel s-a întâmplat și în capitala districtului, orașul Zakopane. În regiunea Lublin, PiS a pierdut puterea în 10 districte.

Înfrângerea PiS în orașe este fără echivoc.

PiS nu numai că a pierdut din nou lupta pentru Varșovia, unde Rafał Trzaskowski a câștigat realegerea ca primar în primul tur cu 57% din voturi, dar și în alte zone metropolitane importante. Cel mai mare oraș în care candidatul PiS a câștigat fotoliul de primar este Jastrzębie Zdrój, cu o populație de 88 000 de locuitori. Este al 43-lea cel mai mare oraș din Polonia.

Dar la scară regională (voivodate - echivalentul polonez al regiunilor franceze sau al statelor federale germane), efectele sunt similare. PiS a preluat puterea în opt regiuni în alegerile din 2019. După alegerile din acest an, PiS guvernează independent în doar patru voievodate. Acesta nu este un succes.

Eșecul extremei drepte în alegerile europene

Rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European sunt, de asemenea, clare. Deși sondajele la ieșirea de la urne prevedeau o victorie mult mai mare a Coaliției Civice în fața partidului Lege și Justiție (PiS) decât a arătat numărătoarea finală, Coaliția Civică a obținut în cele din urmă 37,1% din voturi și 21 de locuri, în timp ce PiS a obținut 36,2% și 20 de locuri. În ciuda marjei mici, o victorie este o victorie. Cu toate acestea, alegerile au fost dezamăgitoare pentru A Treia Cale, care a obținut 6,9% din voturi și trei locuri, și pentru Stânga, care a obținut 6,3% și tot trei locuri. Confederația, pe de altă parte, a obținut 12% din voturi și trei locuri.

Rezultatele slabe ale celor două partide care formează guvernul împreună cu Coaliția Civică au determinat comentatorii să prezică o revenire iminentă a PiS la putere. În Polonia, coalițiile - precum a treia cale și stânga - trebuie să treacă pragul electoral de 8% în alegerile parlamentare. Fără un astfel de sprijin, obținerea de locuri este imposibilă. Deși acest lucru este adevărat, este important de reținut că prezența la vot la alegerile parlamentare de anul trecut a fost de 75 %, comparativ cu doar 43 % la alegerile europene. Prin urmare, traducerea celor mai recente rezultate direct în locuri în Sejm nu este exactă, deși este o comparație tentantă pentru unii.

Și totuși, Kaczyński a suferit o înfrângere mai severă în aceste alegeri decât ar sugera statisticile.

Președintele de la Lege și Justiție s-a implicat personal în campania electorală a celor mai loiali susținători ai săi, inclusiv fosta șefă a Ministerului Afacerilor Externe, Anna Fotyga (numărul unu pe listă în Voievodatul Pomorskie), și Karol Karski, care l-a consiliat pe probleme de politică externă timp de mulți ani (numărul doi în Podlasie). Ambii au pierdut, în timp ce locurile au fost câștigate de persoane pe care Kaczyński nu intenționa să le consolideze.

Acest grup a fost format din partizanii fostului prim-ministru Mateusz Morawiecki, care au desfășurat o campanie mult mai eficientă decât aliații de lungă durată ai președintelui Lege și Justiție.

De asemenea, Kaczyński a plătit mult pentru a-i împinge pe fostul ministru de interne Mariusz Kaminski și pe mâna sa dreaptă, Maciej Wasik, pe listele electorale. Aceste figuri obscure din cadrul Partidului Lege și Justiție au fost responsabile pentru acțiunile serviciilor secrete împotriva opoziției, inclusiv supravegherea cu ajutorul sistemului de spionaj israelian Pegasus.

Înainte de alegeri, s-a dezvăluit că oamenii lui Jaroslaw Kaczyński puneau, de asemenea, microfoane politicienilor PiS, iar una dintre victimele lor a fost un alt susținător apropiat al lui Kaczyński, Marek Suski. Suski l-a forțat pe președinte să îl mute pe Wąsik într-o altă circumscripție electorală, iar mai târziu, în timpul campaniei, l-a dezavuat în mod deschis și i-a sprijinit pe rivalii săi. El este o altă figură importantă din Lege și Justiție ale cărei legături cu partidul s-au slăbit - ca să folosim un eufemism.

O nouă geografie politică conform PiS

După maratonul electoral, este clar că Lege și Justiție, care a dominat cândva scena politică poloneză, cu candidații săi infiltrați în regiunile vestice ale țării, se retrage acum spre est, devenind efectiv un partid regional.

Pe harta electorală a Poloniei au reapărut așa-numitele „partiții”, ceea ce înseamnă că diviziunile în sprijinul partidelor se aliniază cu granițele Europei din 1914. La acea dată, teritoriile Poloniei de astăzi erau împărțite între Germania, Rusia și Austro-Ungaria. În fosta parte germană, Coaliția Civică câștigă, în timp ce în fostele părți rusească și austro-ungară, PiS prevalează. De asemenea, este semnificativ faptul că vestul Poloniei este mai dezvoltat decât estul Poloniei.

Excepția de pe hartă este aglomerația Varșovia. Varșovia a fost sub dominație rusă timp de 100 de ani, dar PiS nu a reușit să preia controlul asupra orașului și guvernează într-un singur district. Estul, în special zonele rurale de acolo, devine acum un bastion PiS.

Geografia dezinformării în stil rusesc în Polonia

Acest fenomen coincide cu o altă hartă, care arată audiența televiziunii publice (TVP). În estul Poloniei, programele TVP, în special principalul program de știri, s-au bucurat de cea mai mare audiență. Din ianuarie 2016 până aproape de sfârșitul lunii decembrie 2023, TVP s-a aflat sub controlul direct al aliaților lui Kaczyński, care au transformat postul într-o televiziune de propagandă în stilul mass-media rusești.

Guvernul PiS a fost în mod constant lăudat pe TVP ca fiind cel mai bun, în timp ce opoziția și orice oponenți ai PiS au fost denigrați, adesea cu consecințe tragice. Campania de ură împotriva persoanelor LGBTIQ+ a dus la o creștere a atacurilor împotriva acestora și la o creștere a sinuciderilor în rândul adolescenților.

Un alt exemplu tragic este asasinarea primarului din Gdansk, Paweł Adamowicz, în ianuarie 2019, în urma unei campanii de luni de zile a TVP pentru a-l discredita și a-l înlătura din funcție. Asasinul a vorbit despre motivele sale cu referire puternică la narațiunea TVP.

Extrema dreaptă își menține poziția și prin sfidarea acuzațiilor penale

Partidul Lege și Justiție se află de câteva săptămâni pe locul al doilea în sondaje, deși sprijinul pentru partid încă este peste 30%.

Cu toate acestea, partidul este astăzi împovărat de soluțiile procurorilor. Procuratura - pe care noul guvern a reușit să o smulgă de sub influența Partidului Lege și Justiție - a făcut din investigarea corupției asociate cu Fondul de Justiție o prioritate majoră. Această instituție a fost menită să asiste victimele infracțiunilor. Sub conducerea partidului satelit al ministrului justiției Zbigniew Ziobro, Solidarna Polska (redenumit Polonia suverană înainte de ultimele alegeri), fondul de mai multe milioane de dolari a acționat ca un cont privat pentru asociații ministrului, care au folosit banii pentru a-și finanța campaniile electorale și pe susținătorii lor.

Pe baza mărturiei fostului director al fondului, Tomasz Mraz, care și-a înregistrat superiorii - pe atunci asociați apropiați ai lui Ziobro - Polonia a aflat despre o înșelătorie financiară masivă și despre comportamentul nerușinat al politicienilor. Aceștia, care își declarau angajamentul de a restabili legea și justiția în Polonia, deturnau de fapt fonduri de stat.

Doi funcționari ministeriali se află în prezent în arest și nu este improbabil ca acestora să li se alăture fostul ministru adjunct al justiției Marcin Romanowski, căruia îi va fi retrasă în curând imunitatea. Imunitatea tocmai a fost pierdută pentru Michał Woś, un alt fost ministru adjunct al justiției, care a fost de acord ca Fondul să finanțeze achiziționarea sistemului de spionaj Pegasus, care a fost utilizat pentru a supraveghea opoziția din Polonia în timpul guvernului Lege și Justiție. Fratele lui Jarosław Sellin, ministrul adjunct al culturii din cadrul legilor și justiției, care ar fi invocat influența sa, a fost, de asemenea, reținut.

Mariusz Błaszczak, fost ministru al apărării naționale, ar putea, de asemenea, să își piardă imunitatea parlamentară, deoarece generalul Tomasz Piotrowski i-a adus acuzații penale de defăimare. Politicianul PiS i-a reproșat lipsa de reacție a ministerului pe care îl conducea în cazul rachetei rusești care a căzut în 2022 într-o pădure de lângă Bydgoszcz.

Acuzațiile împotriva politicienilor PiS reapar constant, iar pata de pe armura „partidului integrității” este din ce în ce mai mare. Există speculații că, înainte de alegerile prezidențiale de anul viitor, Kaczyński va redenumi partidul în Partidul Alb-Rosu (culorile drapelului) și va absorbi simultan Polonia Suverană pentru a merge mai departe și a scăpa scena politică de însemnele discreditate.

Kaczyński vrea să conducă, dar divizează partidul înainte de alegerile prezidențiale din 2025
Întrebarea este ce se va întâmpla înainte de alegerile prezidențiale. PiS nu are niciun candidat. Fostul prim-ministru Mateusz Morawiecki, care dorește de asemenea să preia conducerea partidului, face presiuni pentru a candida. Kaczyński și o facțiune a vechilor săi asociați sunt extrem de reticenți în a sprijini acest lucru.

Există multe indicii că partidul dorește să reproducă manevra din 2014, când l-a trimis în cursa prezidențială pe eurodeputatul Andrzej Duda, relativ necunoscut, pentru a-l învinge pe președintele în exercițiu Bronisław Komorowski. Experții partidului sunt în căutarea candidatului tânăr potrivit pe baza sondajelor. Va fi Tobiasz Bocheński, fost guvernator de Łódź și apoi de Mazovia, care a pierdut alegerile pentru funcția de primar al Varșoviei?

Decizia va fi luată în cele din urmă de președintele partidului. Și cu asta, politicienii PiS au o problemă tot mai mare. Deciziile de campanie ale lui Kaczyński din ultima vreme au fost contraproductive. Înainte de alegerile parlamentare, Kaczyński a decis să nu candideze în Varșovia, ci în Kielce. Ideea era că, în capitală, Kaczyński va pierde în fața lui Tusk, în timp ce în regiunea conservatoare Kielce, locomotiva electorală sub forma șefului de partid va oferi partidului un mandat suplimentar. S-a dovedit a fi invers: atât în Varșovia, cât și în Kielce, în loc să câștige, PiS a pierdut câte două locuri.

Kaczyński a fost cel care a insistat asupra unui candidat pentru funcția de mareșal al voievodatului Małopolska și Kaczyński a fost cel care a aranjat listele în alegerile pentru Parlamentul European, pe care partidul le-a pierdut. În același timp - la cererea sa - partidul și-a intensificat serios retorica. Anterior prudent față de UE, Lege și Justiție joacă acum repertoriul tipic al extremei drepte cu privire la viitorul Europei și la problema migrației. Pe de altă parte, reclamele partidului cu privire la migranți nu sunt doar împotriva rasismului; sunt pur și simplu rasiste.

Are Kaczyński o bună percepție a opiniei publice? Există îndoieli serioase în această privință, precum și cu privire la capacitatea sa de a conduce partidul. Atât de mult încât un politician pregătit să îl provoace în cadrul PiS nu există - și este puțin probabil să apară în viitorul apropiat. Partidul se va eroda.

Extrema dreaptă nu este încă moartă atât timp cât propaganda ei funcționează

Cei care au prezis prematur dispariția PiS la începutul acestui an s-au înșelat amarnic. Erodarea influenței partidului este un proces lent; Jarosław Kaczyński, dacă își păstrează suficientă forță, va continua să joace un rol semnificativ în politica poloneză în viitorul apropiat.

Partidul de tip autocratic reușește în continuare să își impună punctul de vedere și reușește adesea să pună presiune pe noul guvern.

Un exemplu în acest sens a fost incidentul care a implicat arestarea unor soldați care au tras focuri de avertisment la granița cu Belarus pentru a descuraja afluxul de migranți. Soldații au încălcat protocoalele, evitând la limită victime printre colegii lor și, contrar rapoartelor inițiale, nu au respins niciun atac, ci au tras în direcția migranților care se retrăgeau în Belarus. Timp de mai multe zile, Partidul Lege și Justiție a propagat intens mesajul conform căruia Donald Tusk și ministrul justiției Adam Bodnar au ordonat arestarea patrioților polonezi. Până când guvernul a dezmințit aceste afirmații, răul fusese făcut.

Din decembrie 2023, PiS nu mai controlează direct emisiunile TVP. În ciuda protestelor și a ocupării clădirilor, mass-media publică nu a fost epurată de funcționarii de partid, iar difuzarea propagandei a continuat. Cu toate acestea, PiS rămâne activ pe rețelele de socializare, ajutat de fermele de troli și de instituții media simpatizante.

Partidul stăpânește la perfecție arta propagandei. Noul guvern nu a abordat încă pe deplin această problemă.

echipa pressone

Avem nevoie de ajutorul tău!

Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.

De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.

Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.

Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Share this