Două mostre de pe site-uri românești ale "știrii" că Papa Francisc ar recomanda să nu se mănânce miel.
Două mostre de pe site-uri românești ale "știrii" că Papa Francisc ar recomanda să nu se mănânce miel.
03/04/2017
Papa Francisc și mielul, știrea falsă care învie înainte de Paști
Zeci de site-uri din România publică și apoi distribuie pe rețelele de socializare articole care nu citează nicio sursă și nu respectă vreun principiu jurnalistic. Ne-am obișnuit să le denumim „știri false”, dar, în majoritatea cazurilor, ele sunt minciuni sau, mai rău, bucățele de știri mixate cu opinii sau detalii emoționante care, în loc să informeze, manipulează.
Pentru săptămâna asta, fiindcă se apropie sărbătorile, am ales două „știri” cu temă pascală.
Prima dintre ele a apărut frecvent, săptămâna trecută, pe wall-urile multor prieteni și anunță (cu ȘOC!, în unele cazuri) că Papa Francisc îndeamnă / avertizează / sugerează sau chiar le-ar interzice creștinilor să mai mănânce carne de miel de Paști.
Cum țineam minte că mai citisem aceste „recomandări” și acum un an, și acum doi ani – m-am gândit să verific informația.
Am descoperit că, în linii mari, știrea asta seamănă cu faimosul banc de la radio Erevan, în care nu i s-a dat, ci i s-a luat, și nu era o Volgă albă, ci o bicicletă.
Mai precis, subiectul a fost publicat prima dată în aprilie 2013, și s-a dovedit repede că era un hoax. De altfel, Papa Francisc este una dintre personalitățile căreia i se atribuie frecvent citate false, eronate sau interpretate.
Anul trecut, informația că Sanctitatea Sa îl sprijinea pe Donald Trump în campania prezidențială din SUA a făcut înconjorul internetului, chiar dacă era falsă.
Dar să revenim la mieii noștri.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Presupusa interdicție de a mânca miel a fost repusă pe tapet în luna aprilie a anului 2014, când o organizație care militează pentru protecția drepturilor animalelor i-a cerut Papei Francisc să ajute la stoparea sacrificării în masă a mieilor, în preajma sărbătorilor pascale.
În 2015, alt cotidian italian online arăta că schimbarea de mentalitate părea să se fi produs deja: din cei 4,6 milioane de miei – câți obișnuiau să pună italienii pe masă de Paști -, numărul s-ar fi redus la 2 milioane.
În România, această declarație falsă a Papei a decolat prin 2014. A fost difuzată atât pe bloguri care promovează stilul de viață vegetarian, cât și pe posturi de televiziune precum Antena 3, preluată ulterior de agregatoare de știri.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
În 2015, în apropierea Paștilor, îndemnul a „înviat” și s-a propagat din nou cu repeziciune, ajungând în alte ziare locale și pe noi bloguri.
Anul acesta, la fel. Chiar dacă Papa nu a afirmat niciodată în public sau nu a fost citat oficial spunând aceste lucruri, multe surse online îi atribuie aceste fraze:
„Printre cele mai vechi comunități creștine, mielul a fost reprezentat pe umerii păstorului și simboliza sufletul salvat de Hristos.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Uciderea lui de Paști nu are nici o bază în tradiția creștină, ci mai degrabă își are rădăcinile în Vechiul Testament.
Este un ritual sângeros, în contradicție puternică cu conceptul Învierii, care aduce cu sine reînnoirea de credință și speranță.
Este un ritual ce nu este necesar într-o societate ca a noastră, deja cufundată în violență și moarte, care servește doar pentru a satisface interesele industriei alimentare.”
Sursa acestui citat este o pagină de Facebook denumită Seeds of Loving-Kindness, care îl citează pe Papă după o traducere făcută de motorul de căutare Bing…
*
Textul de față nu-și propune să susțină o opțiune sau alta, ci doar să urmărească traseul unei „știri” care produce trafic pentru sursa care o propagă, folosindu-se de credințele și emoțiile cititorilor săi.
De cele mai multe ori, știrea e ilustrată fie cu o imagine a Suveranului Pontif ținând pe umeri un miel alb, fie pur și simplu cu mielușei.
Dacă, totuși, veți decide să gătiți miel de Paști, veți avea nevoie, mai mult ca sigur, de usturoi. Ceea ce mă duce cu gândul în urmă cu câțiva ani când, pentru câteva luni, s-a creat o adevărată isterie pe motiv că Uniunea Europeană intenționa să ne interzică, nouă, românilor, usturoiul.
La vremea aceea, interdicția venea la pachet cu un set de zvonuri potrivit cărora UE intenționa să slăbească imunitatea cetățenilor prin interzicerea usturoiului, pentru a putea apoi să-și impună vaccinurile și medicamentele sintetizate chimic, în defavoarea oamenilor și în favoarea marilor companii farmaceutice.
De fapt, aici voiam să ajung: dacă veți găti miel, veți constata că usturoiul n-a fost interzis.
Iar dacă e să ne luăm după datele oficiale, UE face o treabă destul de proastă în a impune vaccinările. De exemplu – doar la finalul lunii martie, Organizația Mondială a Sănătății anunța că Europa este lovită de o epidemie de rujeolă, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în Italia și România.
Cum spuneam și data trecută, analizând cazul presupusului joc cu „Balena albastră”, adevărul e unul singur, dar e bine să-l luăm din mai multe surse…
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this