REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

15/04/2016
Foto: Lucian Muntean

Pământurile (V): brațele pline ale Dunării

În județele Galați, Brăila și Tulcea se află cele mai întinse suprafețe pe care statul le-a concesionat unor companii agricole. În tabloul general se evidențiază Insula Mare a Brăilei, iar afacerile sunt dominate de foști politicieni din PSD și de milionari italieni.

Suprafețele compacte provin, în cea mai mare parte, din punerea la comun a terenurilor concesionate cu proprietățile fostelor IAS-uri privatizate la sfârșitul anilor ’90.

Nu lipsesc controversele privind rețelele de irigații și acuzațiile de delapidare din fonduri publice.

*

SC Agricost SRL este cea mai mare exploatație de teren arabil din România. Firma a concesionat de la Agenția Domeniilor Statului (ADS) circa 57.000 de hectare în Insula Mare a Brăilei.

Până în 2012, concesionarul acestei suprafețe a fost compania TCE 3 Brazi, a lui Culiță Tărâță. Potrivit Mediafax, în 2014 TCE figura în arhiva ADS cu o datorie de 99 de milioane de lei (peste 22 milioane de euro), sumă provenită din resturi de plată la arenda aferentă anilor 2002-2007, căreia i se adăugau penalități.

În 2012, concesiunea uriașei suprafețe a fost preluată de firma Agri­cost.

Agricost SRL este controlată de Constantin Duluțe, un apropiat al lui Culiță Tărâță. Directorul general al firmei este Lucian Buzdugan, care administra exploatația din Insula Mare a Brăilei și în perioada în care aceasta era în portofoliul TCE 3 Brazi.

Culiță Tărâță a fost președinte al Consiliului Județean Neamț din partea UNPR și a murit de cancer în toamna lui 2014, imediat după ce firmei TCE 3 Brazi i se aprobase intrarea în faliment.

Delta-Rom Agriculture și Anglo Rom Agriculture exploatează, potrivit Economica.net, 13.200 de hectare.

Acționarul principal este o companie italiană cu sediul în Luxemburg, Fri-EL International Holding. Administratorul Delta-Rom Agriculture se numește Cristian Cernodolea.

De la APIA Tulcea, Delta-Rom Agriculture primește subvenții pentru 9.989 de hectare. Cele două firme cultivă floarea soarelui, porumb și rapiță, însă interesul lor se află în domeniul biocombustibililor și al energiei eoliene. De altfel, compania mamă din Italia este specializată în producția de energie regenerabilă.

Potrivit presei locale, Fri-EL International Holding deține în Italia 19 centrale și 30 de parcuri eoliene. Potrivit unui document al Comisiei Europene, Fri-EL a fost înființată în 1994 de trei frați, Thomas, Josef și Ernst Gostner. Despre Thomas Gostner, tabloidele de la noi a scris că ar fi un pasionat al curselor de mașini.

SC Agrocov exploatează peste 6.000 de hectare și este deținută de oamenii de afaceri Andrei Banaga și Ion Bujor. Circa 4.200 de hectare sunt declarate pentru subvenție la APIA Galați.

Banaga este președintele unei instituții financiare nebancare, Covcredit IFN SA, director general al Casei de Ajutor Reciproc Covurlui și președinte al Organizației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI) din Valea Gerului.

Agrocov este și o bancă pentru fermieri.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Potrivit Ziarului Financiar, în 2008 firma Agrogal era controlată de o persoana fizică, Giovanni Glandi, cetățean român născut în Italia, acționar majoritar alături de SIF Moldova.

Glandi, născut în 1957, a opținut cetățenie română în 1998 și are domiciliul actual în Brăila. Din datele ADS, firma Agrogal are concesionate peste 5.700 hectare în județele Galați și Brăila.

În 2014, presa din Galați scria despre un scandal din zona Bădălan, în care mai mulți fermieri locali acuzau Agrogal că și-ar fi însușit rețeaua de irigații a ANIF-ului. În loc să o predea Organizației Utilizatorilor de Apă Grindu-Prut, o modernizase pe bani europeni, iar ceilalți fermieri nu mai aveau acces la irigații decât prin intermediul Agrogal.

SC Agrodelta Sireasa îi aparține senatorului PSD Traian Rece. Potrivit ziarului „România liberă”, societatea exploatează în Delta Dunării, la Sireasa, un teren de 5.300 de hectare și un altul de aproape 6.000 de hectare, concesionat în zona Tatanir.

Potrivit APIA Tulcea, firma a declarat o suprafață de 8.971 de hectare pe care cultivă floarea soarelui, grâu și lucernă.

În 2014, Traian Rece a fost implicat în scandalul strângerii de semnături pentru candidatura la președinție a lui Teodor Meleșcanu, care era director al SIE.

Agrimat Matca provine dintr-o societate de stat, IAS Matca. Este administrată de Gavrilă Tuchiluș, care este și acționar majoritar. În 1990, Agrimat Matca exploata o suprafață de 3.600 de hectare și avea și o livadă de 240 de hectare. Azi, culturile ocupă circa 4.800 de hectare de teren arabil, în timp ce 100 de hectare sunt plantate cu viță de vie.

În statisticile județene ale APIA, Agrimat are declarate 4.135 de hectare pentru care primește subvenție de suprafață.

FirstFarms Agro East este o companie daneză înființată în 2005 de opt investitori care au început să cumpere teren agricol în Slovacia. Ulterior, s-a extins în România.

Începând cu 2013-2014, FirstFarms administrează aproximativ 4.400 de hectare în Brăila, la Surdila Greci-Făurei. Potrivit site-ului propriu, se pregătește să își mărească suprafața de operare la circa 8.000 de hectare.

În 2014, FirstFarms a luat în administrare și 2000 de hectare în județul Timiș.

„FirstFarms a ajuns lângă Făurei după ce statul danez a dat drumul unui program de finanțări pentru investitorii în agricultură în alte țări, prin care aceștia puteau lua credite ieftine pe baza cărora să cumpere terenuri în alte țări. Primele pe listă au fost puterile agricole est-europene, pentru că aici terenurile sunt cu 90% mai ieftine decât în anunțurile din agențiile imobiliare de la Copenhaga”, scrie ZF.

Grassa Garbay este investiția francezilor Yves-Pierre Grassa si Jean Pierre Garbay. Administratorul este Yves Grassa, care lucrează 3.019 hectare în Tulcea, dintre care 200 de hectare sunt în proprietatea sa. Într-un interviu acordat ZF, Grassa, care cultivă viță-de-vie, dar are și o fermă agricolă, spune că investiția în România se datorează ternului ieftin:

„Aici un hectar de teren costă și 2.000 de euro, în timp ce în Franța este foarte scump, peste 9.000-10.000 euro”.

Presa din Tulcea relata în 2007 că acționarii de la Gassa Garbay erau acuzați de Direcția Generală de Patrimoniu din Ministerul Culturii că ar fi intrat cu utilajele să niveleze un teren arendat de la localnici, distrugând ruinele unui complex monahal paleocreștin din localitatea Slava Rusă.

TOP 10 Galați:
Cele mai mari subvenții pe suprafață în 2015

1. Agrogal – 5.504 hectare declarate, din care cele mai multe sunt cultivate cu culturi de soia, floarea soarelui și porumb.
2. Agrocov – 4.297 hectare declarate, unde cele mai multe culturi sunt de floarea soarelui și grâu.
3. Agrimat Matca – 4.135 hectare declarate, cultivate în principal grâu și porumb.
4. Dealul Covurlui – 3.110 hectare declarate, dintre care jumătate sunt cultivate cu grâu. Se află în zona localității Băleni, iar președintele societății este consilier local al comunei.
5. S.A. Petru Rareș – 2.493 hectare, în majoritate cultivate cu grâu. Este situată în comuna Cuca.
6. Grainagro – 2.265 hectare, unde grâul și orzul sunt principalele culturi. Ei cultivă și suprafețe importante de porumb și floarea soarelui hibrid. Figurează pe o listă emisă de Serviciul de Colectare, Executare al ANAF în martie 2016.
7. Brateș Prut Frumușița – 2.065 hectare, în principal floarea soarelui și porumb. Firma apare în Monitorul Oficial din 2009 printre sponsorii PNL, pentru a cărui campanie electorală a contribuit cu 10.000 de lei. De altfel, milionarul Marian Băilă, acționarul majoritar, a fost membru PNL.
8. Prodgrain – 2.059 hectare, cultivate în special cu grâu și porumb. Este administrat de Iulian Gheorghe Boldea. Soția lui, Fica, este șef de birou la Agenția pentru Protecția Mediului Galați.
9. SCD Nicu – 1.920 hectare, grâu și porumb.
10. Ene Dumitru I.I. – 1.860 hectare, porumb, floarea soarelui și grâu.

TOP 10 Brăila:
Cele mai mari subvenții pe suprafață în 2014

1. Agricost SRL.
2. SC Padova Agricultura a încasat în 2014 circa 300.000 de euro, potrivit ziarului România liberăSC Padova Agricultura are ca acționar majoritar compania olandeză Gibside Holding (95%), în asociere cu firma italienească Roncato Giovanni e Figli S.A.S, specializată în genți și obiecte din piele.
3. Gropeanu Com este administrată de Aurel Gropeanu. Exploatația agricolă deține o suprafață de 4.000 de hectare, dintre care 1.000 hectare în județul Buzău, la Rușețu, 400 de hectare în Lacul Sărat, județul Brăila, iar restul în comuna Frecăței, județul Tulcea, și în Insula Mare a Brăilei. În 2014, Gropeanu a concesionat și 900 de hectare de teren în Republica Moldova, în raionul Rezina. Alături de Agricost, Gropeanu figurează într-un raport fitosanitar făcut la cererea Ministerului Agriculturii în 2015 privind utilizarea neonicotinoidelor în culturile de rapiță. Aceste substanțe, MODESTO 480 FS și NUPRID AL 600 FS, pot fi folosite în UE doar cu derogare, întrucât sunt dăunătoare albinelor. În arhiva Gărzii Naționale de Mediu, Gropeanu figurează în rândul societăților cu amenzi record, 30.000 de lei în 2012 pentru creșterea fără acord de mediu a vacilor.
4. SC Firstfarms Agro East SRL.
5. Agrifarm cultivă la Racoviță, în județul Brăila, hibrizi de floarea soarelui. Potrivit, agroinfo.ro, Agrifarm se numără, alături de Gropeanu, în topul „campionilor marilor recolte cu genetică Pioneer”.
6. Rominsem este administrată de un francez, Thierry Bourgoing, care declara în 2014, pentru agrimedia.ro, că administrează 2.500 de hectare în localitatea Mircea Vodă.
7. Orezu Latinu este o societate cu acționari italieni care activează în România din 2005. Aceștia dețin în jur de 3.000 de hectare de teren arabil în județele Brăila și Ialomița. În 2013, două dintre firmele deținute de aceiași acționari s-au confruntat într-o licitație privind concesionarea unui teren de aproape 500 de hectare de la Consiliul Județean Ialomița. Orezu Latinu SRL s-a retras, iar câștigătoare a fost declarată firma-soră. Potrivit Economica.net, terenul este situat în extravilanul comunei Giurgeni și se află pe lista zonelor defavorizate din județul Ialomița. Fermierii de acolo beneficiază de subvenție suplimentară de 300 de euro pentru fiecare hectar cultivat.
8. Exe Agro System.
9. Eastern Crop.
10. Agricultura Green House.

TOP 10 Tulcea:
Cele mai mari subvenții pe suprafață în 2015

1. DeltaRom Agriculture.
2. Agrodelta Sireasa.
3. Anglo-Rom Agriculture.
4. Grassa Garbay.
5. Holder Trade SRL Baia, care exploatează 2.955 hectare, este administrată de un milionar aromân, Tașcu Caraman. În vara lui 2015, societatea a fost implicată într-un scandal, după ce Iordania a respins un transport de peste 13.000 de oi provenind din ferma Holder Trade România, pentru că aproape jumătate muriseră de foame pe vaporul care le transporta.
6. Agrotib – 2.143 hectare.
7. Acvila – 1.892 hectare.
8. Nalba SRL – 1.779 hectare.
9. Visan Dumitru – 1.735 hectare.
10. Agrodoru – 1.555 hectare.

*

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios