Pământurile (II): a cui e inima Bărăganului

Circa 12% din suprafața agricolă a județului Ialomița e deținută sau exploatată de cinci companii: trei dintre acestea au capital străin, iar două sunt controlate de români cu dosare penale.

Că sunt americani, danezi sau români, istoria latifundiarilor din Grânarul României e legată de multe privatizări suspecte și condamnări în instanță. Toți încasează milioane de euro de la stat ca să cultive terenurile Bărăganului.

Acesta este episodul doi al serialului Pământuri.

*

Cea mai mare exploatație agricolă din Ialomița a fost construită cu dolari și multe suspiciuni de afaceri ilegale cu statul român.

A&S International 2000 SRL, companie cu capital american înființată în 1994, a reușit să devină un mastodont al medicinei veterinare, dar și al agriculturii românești.

Să începem cu exploatațiile agricole. Compania - doar una dintre numeroasele firme controlate de familiile Stănescu și Roșu - cultivă o suprafață de 15.192 de hectare în Balta Ialomiței (între brațul Borcea și Dunăre).

Potrivit site-ului de prezentare, a concesionat 8.546 de hectare la Stelnica (județul Ialomița), 876 de hectare la Pietroiu (județul Călărași) și este acționar la Agrozootehnica Pietroiu, care a luat în concesiune 5.770 de hectare în localitate.

Pentru cultivarea acestor pământuri, Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) i-a virat în 2014 subvenții în valoare de 1,7 milioane de euro.

Harta marilor exploatații agricole din județul Ialomița

Harta marilor exploatații agricole din județul Ialomița.

Registrul Comerțului arată că această companie este deținută în totalitate de Alexandra Cristina Roșu (30 de ani) și administrată de Sorin Paul Stănescu. Directorul general este Matei Roșu (37 de ani).

Cum a ajuns un reper în agricultura românească? A început cu medicina veterinară.

În anul 2000, A&S International 2000 SRL a preluat de la statul român Institutul Pasteur din București, pentru suma de 1,5 milioane de lei. Tranzacția a fost una controversată și amplu dezbătută în presa de atunci, deoarece se considera că doar terenurile celebrului institut ar fi valorat de câteva sute de ori mai mult.

Aceasta nu este singura privatizare din portofoliul companiei. În 1998, A&S International 2000 a preluat și Farmavet SA, fosta Centrală Farmaceutică Zooveterinară, specializată în distribuția de produse de uz veterinar. Apoi, în 2000, a preluat Muntenia SA, companie de tradiție în construcția de mașini industriale.

În anul 2000, cifra de afaceri a A&S International 2000 SRL era de 7 milioane de lei, iar în 2014 ajunsese la 51 de milioane de lei. De asemenea, câștigurile au crescut de la 4 milioane de lei, în 2000, la 16,5 milioane de lei în 2014. Tot atunci, valoarea activelor imobilizate ajunsese la 80 de milioane de lei.

*

Asociația Județeană a Crescătorilor de Ovine, Caprine, Taurine și Cabaline "Bărăganu" Ialomița încasează subvenții pentru circa 12.000 de hectare, potrivit datelor APIA din 2012.

Fostul președinte al AJCOCTC "Bărăganu", Ștefan Niță, a fost condamnat în 2014, de Judecătoria Slobozia, la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Ștefan Niță a intrat în atenția DNA în din 2010, când procurorii au sesizat că el încasase în mod fraudulos subvenții de la UE pentru refacerea și susținerea pășunilor din 17 localități ialomițene. Prejudiciul a fost calculat la 1,4  milioane de lei.

*

Intercereal este o companie deținută de două offshore-uri despre care presa a vehiculat în repetate rânduri că ar fi controlate de Ioan Niculae, proprietarul grupului InterAgro. El a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare în dosarul "Mită la PSD", dar este cercetat și în alte dosare penale.

Intercereal este deținută în proporție de 70% de un offshore din Belize, 29% aparțin firmei Lord Energy, deținută de un offshore cipriot, și doar 1% companiei Interagro, aflată în insolvență.

Înființată în anul 2000, activitatea Intercereal s-a desfășurat în trei puncte de lucru: silozul Bărăganul și silozul Fetești Est din județul Ialomița, Cărpiniș din județul Timiș, precum și în sediul secundar din comuna Bordușani, județul Ialomița.

Site-ul de prezentare mai arată că Intercereal are în exploatare o suprafață totală de 10.800 de hectare. Mai exact, 9.800 de hectare, concesionate pe o perioadă de 49 de ani, sunt situate în Balta Ialomiței - zona comunei Bordușani. Alte 900 de hectare sunt luate în arendă de la persoane fizice în Fetești și Făcăieni, județul Ialomița.

În 2014, compania a primit de la statul român suma de 1,7 milioane de euro pentru cultivarea acestor terenuri.

Intercereal a pornit cu o cifră de afaceri de 13 milioane de lei în 2000 și a ajuns la 111 milioane de lei în 2014. De asemenea, profitul a crescut de la 840.000 de lei la 8,5 milioane de lei în 2014, când compania înregistra însă datorii de 175 de milioane de lei. Tot în 201, Intercereal avea 350 de angajați.

*

Societatea Agricolă Zimbrul cultivă în prezent circa 10.000 de hectare în zona localității Făcăeni, Ialomița. Pentru această suprafață, a primit de la APIA subvenții de 1,8 milioane de euro.

Înființată în 2003 și condusă de mai mulți portughezi, compania avea 64 de salariați în 2014 și o cifră de afaceri de 33 de milioane de lei, dar și pierderi de 2 milioane de lei.

Harta marilor exploatații agricole din județul Ialomița

Harta marilor exploatații agricole din județul Ialomița.

*

JD Agro Cocora este o companie cu capital danez înființată în 2007 și condusă de Erik Jantzen (57 de ani). Potrivit site-ului de prezentare, compania lucrează 6.750 de hectare de teren agricol. Din această suprafață, 5.050 hectare sunt cumpărate, iar 1.700 de hectare sunt arendate.

Pâmânturile danezului e la Agro Cocora (Sursa: Site-ul oficial Agro Cocora)

Pământurile danezului de la Agro Cocora (Sursa: site-ul oficial Agro Cocora)

Compania s-a născut în urma unei investiții de 45 de milioane de euro a companiei daneze Jantzen Development (JD). Cu 6.000 de hectare în proprietate, pentru care a plătit circa 15 milioane de euro, compania activează astăzi pe teritoriul a 12 comune din trei județe - Brăila, Buzău și Ialomița. De asemenea, afacerile JD Agro Cocora s-au extins în județele Teleorman și Constanța.

În doar 5 ani, cifra de afaceri a urcat de la 2,6 milioane de lei (în 2009), la aproape 31 milioane de lei (în 2014). De asemenea, câștigurile au evoluat de la o pierdere de 11 milioane de lei în 2009, la un profit de 1,8 milioane de lei în 2014. În acel an, compania avea 31 de angajați.

Danezul Erik Jantzen conduce și compania de dezvoltare imobiliară Jantzen Development, înființată în 2006, care are o cifră de afaceri de 14,3 milioane de lei, un profit de 2 milioane de lei și 10 angajați, potrivit datelor financiare din 2014.

Presa a scris de-a lungul anilor despre afacerile cu teren arabil pe care firmele lui Jantzen îl cumpără, îl comasează și îl revând.

*

Francezul Arnaud Nicolas André Perrein (49 de ani) face agricultură în România de 22 de ani. Este căsătorit cu o româncă și lucrează 3.600 de hectare din sudul localității Mihail Kogălniceanu, Ialomița. Cea mai mare parte a pământului este luat în arendă de la circa 800 de proprietari, iar o treime îi aparține.

Este administratorul firmei Sopema, pe care a înființat-o în 1994. În acest moment deține 69% din capitalul social și are ca asociați mai mulți membri ai familiei: Jean Claude Perrein, Hervé Perrein, Yves Perrein și Jean Perrein.

Arnaud Perrein a povestit presei că a ajuns în România ca angajat al unei companii franceze care activa în agricultură. Apoi, cu ajutorul unui credit de câteva zeci de mii de euro, obținut cu susținerea familiei sale, a reușit să cumpere primele utilaje pentru a lucra pământ în arendă.

Afacerea sa a crescut susținut, de la an la an.

În 2004, după 10 ani de activitate, Sopema înregistra o cifră de afaceri de 2,1 milioane de lei, profitul se ridica la 21.000 de lei, în timp ce datoriile ajungeau la 1,2 milioane de lei.

Peste alți 10 ani, în 2014, cifra de afaceri a crescut la 13,6 milioane de lei, iar profitul a ajuns la 3,4 milioane de lei. În schimb, datoriile au coborât la 870.000 de lei. De asemenea, numărul angajaților a crescut de la 22 la 53.

Publicațiile de profil estimează că Perrein deține în prezent o avere de 8-10 milioane de euro.

Perrein mai administrează și compania Dropia Grup de Producători, în care s-au asociat mai mulți producători locali pentru comercializarea în comun a produselor agricole și silvice ale membrilor.

Perrein este și președinte al Asociației Producătorilor de Porumb din România.

*

  • Primul episod din seria "Pământurile", dedicat celor mai mari proprietari de terenuri compacte din județul Timiș, poate fi citit aici.

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.

Donează