Parcarea de la Arena Națională devine o ruină. foto: PressOne
18/06/2023
Oraș sufocat. O parcare de 1.300 de locuri din București zace nefolosită de 11 ani. Cum explică Primăria Generală
O parcare imensă de 1.300 de locuri din București a fost lăsată în paragină, nefolosită de ani de zile. Într-un oraș în care locurile de parcare sunt la mare preț și trotuarele sunt sufocate de mașini parcate ilegal, parcarea de pe bulevardul Basarabia, din incinta complexului sportiv Arena Națională, arată acum ca o sfidare din bani publici.
PressOne a întrebat Primăria Generală care este statutul parcării, de ce nu este administrată sau ce venituri a generat/generează. Am cerut date și despre managementul arenei de 55 de mii de locuri din apropiere, în condițiile în care infrastructura de acolo provoacă în continuare pierderi, pe care PMB le plătește tot din banii noștri.
Parcarea de la Arena Națională, împărțită pe bucăți între firmele Primăriei
Cea mai urâtă parcare din București se simte așa pentru că nimeni nu-i arată niciun pic de afecțiune și, prin urmare, pentru că nu-și poate găsi menirea: să fie ea însăși. O parcare funcțională.
Locul a fost inaugurat în 2012, la un an după stadionul din apropiere și în incinta aceluiași parc sportiv. Primar general era atunci Sorin Oprescu, între timp fugar de justiție în Grecia. Parcarea cu parter și trei etaje a costat 44 de milioane de lei și se întinde pe o suprafață de 7.500 de metri pătrați.
Parcarea trebuia inaugurată oficial în iunie 2012. „Sunt mulțumit că în mai puțin de un an reușim să terminăm o parcare care se ridică la nivelul celor construite în capitalele europene. Astfel, vom pune la dispoziție 1.250 de locuri, la care se adaugă 116 locuri pentru staff-ul tehnic”, spunea, la acea vreme, primarul de atunci, Sorin Oprescu.
În mai 2018, presa de profil relata că obiectivul de infrastructură nu are în continuare aviz de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), adică de la pompieri. Într-o situație asemănătoare a fost chiar și stadionul, închis temporar după tragedia de la Colectiv. În 2018, parcarea a trecut printr-o serie de lucrări, dar a rămas închisă.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Anul trecut, în iunie 2022, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a decis să deschidă pentru public parcarea, aflată tehnic în perimetrul Sectorului 2. De exploatarea infrastructurii ar fi urmat să se ocupe Administrația Străzilor, iar beneficiară ar fi trebuit să fie întreaga comunitate: oamenii ar fi urmat să-și poată lăsa mașinile acolo și atunci când nu este organizat vreun eveniment sportiv. Acest lucru nu s-a întâmplat până în ziua de azi.
Parcarea supraterană din Bd. Basarabia nr. 43A, sector 2 „a fost transmisă din administrarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, în administrarea Administraţiei Străzilor Bucureşti, în vederea întreţinerii şi exploatării”, răspunde Primăria Generală solicitării PressOne.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Geoană, banii din Bulgaria și de la Nelu Varga. Finanțare de la o rețea de evazioniști: „Eu i-am băgat 50 de mii de euro, din păcate mi i-a băgat înapoi. Îi dădeam și un milion”
ONG-ul care îl vrea pe Mircea Geoană președinte a primit, în luna mai, 50.000 de euro de la o firmă fantomă din Bulgaria, controlată de un om de afaceri condamnat pentru înșelăciune care a fost pe lista fugarilor și a reușit să scape de pușcărie.
De ce nu este exploatată parcarea? a întrebat, concret, redacția PressOne. Primăria nu a răspuns punctual. A precizat în schimb că zona subterană de parcare a stadionului (alte aproximativ 200 de locuri) a fost predată „de către Administrația Străzilor București la Compania Municipală Parking București.”
„Compania Municipală Parking ne-a informat că va răspunde în termen de 30 de zile cu privire la informațiile deținute”, transmite PMB.
Solicitarea PressOne de informații publice a fost făcută în data de 2 mai 2022. Compania municipală Parking nu a răspuns cu privire la informațiile deținute.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Câți bani generează parcarea supraterană de la Arena Națională?
Zero lei.
„Parcarea supraterană, de sine stătătoare (cea de 1.300 de locuri n.r.), nu a făcut obiectul unor contracte de închiriere pentru generarea de venituri”, răspunde în continuare Primăria Generală.
În București se estimează la nivel oficial că sunt în jur de 1.5 milioane de mașini. Actualul regulament de parcare, adoptat în luna martie, prevede un tarif unic de 5 lei pe oră pentru toate parcările publice din oraș aflate în administrarea municipalității, prin urmare veniturile pe care le-ar putea genera construcția de la Arena Națională sunt substanțiale.
Mașinile parcate pe trotuar, în timp ce parcarea supraterană a primăriei rămâne goală. Foto: PressOne
Am întrebat în tot acest context Primăria Sectorului 2 dacă a existat vreo consultare cu PMB pentru o posibilă preluare și valorificare a unei parcări de 1.300 de locuri. Mai ales că Bulevardul Basarabia are un trotuar lat, confiscat de mașinile parcate uneori la trei rânduri.
Primarul sectorului 2, Radu Mihaiu, știe că „acea parcare nu are recepția făcută”, dar susține că ar fi interesat să o preia în administrare.
„Nu a existat o discuție până în acest moment. Cred că în primul rând trebuie făcută recepția la acea clădire. Cu siguranță Primăria Sectorului 2 este interesată de administrarea acelei parcări.”
Edilul precizează că sectorul are deja în administrare două parcări: în Parcul Tei și lângă sediul primăriei. „Noi avem deja regulament de utilizare a parcării. Efectiv, cu acest regulament, fiecare poate să vină să parcheze acolo, fie în timpul zilei, fie pe timpul serii. Avem tarife diferențiate: 5 lei pe oră în timpul programului, ziua, și 0,50 lei pe oră, noaptea.”
Radu Mihaiu admite că trotuarul de pe bulevardul Basarabia ar trebui eliberat, „mai ales partea cu Arena Națională și Parcul Național.”
„Noi avem un program de eliberat trotuarele și probabil că la un moment dat vom ajunge și pe pe Basarabia ”, susține primarul sectorului 2.
Arena Națională, management dezastruos. Cât încasează și cât a cheltuit Primăria cu stadionul
PressOne calcula anul trecut că pierderile generate de Arena Națională între 2018 și 2021 au depășit 70 de milioane de lei. Acum am solicitat din nou Primăriei să comunice bilanțul final al banilor încasați și cheltuielilor, dar și eventuala strategie pentru creșterea veniturilor.
Din răspunsul furnizat de PMB reiese astfel că pentru un meci de fotbal Primăria primește, în medie, 25 de mii de euro, fără TVA. Arena, care a costat în jur de 235 de milioane de euro, poate fi închiriată și pentru evenimente private.
Primăria Generală a încasat, în urma unei filmări private, 450 de euro, fără TVA. O alta i-a adus în conturi 500 de euro, potrivit răspunsului remis redacției.
Festivalul de muzică Saga i-a adus Municipalității în conturi 320 de mii de euro. Evenimentul nu se mai organizează pe stadion și a fost între timp relocat.
În total, contractele de închiriere încheiate în 2022 de PMB la Arena Națională i-au adus 1.243.975 de euro, plus TVA.
Suma este mai mică decât plătește, de exemplu, Primăria doar pentru mentenanță și întreținerea gazonului: peste 6 milioane de lei.
Utilitățile singure costă PMB peste 4.5 milioane de lei, anual (în jur de un milion de euro). Reparațiile la acoperiș și serviciile de curățenie costă anual încă un milion de euro. Paza în jur de 300 de mii de euro.
În total, cheltuielile cu stadionul au depășit, anul trecut, 17 milioane de lei, peste 3.5 milioane de euro.
Primăria Generală nu a elaborat asupra unei strategii prin care managementul la Arena Națională ar putea fi îmbunătățit și nu a transmis vreo posibilă soluție pe care o are în vedere.
PressOne așteaptă în continuare răspunsul din partea companiei municipale Parking București.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this