Virusul rujeolei este găzduit doar de oameni.
07/05/2018
Olivia Steer și minciuna "Curtea Supremă a Germaniei a decis că rujeola nu e un virus"
Într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook în 2 mai, Olivia Steer afirmă că „în lipsa oricăror probe științifice, Curtea Supremă din Germania a decretat că «rujeola nu există»”.
Am verificat afirmația făcută de celebra anti-vaccinistă.
În primul rând, informația este vehiculată pe diverse site-uri conspiraționiste din România, precum yogaesoteric.net, încă din vara anului trecut.
Titlul este același: „Curtea Supremă Federală Germană: Virusul rujeolei nu există!”.
Decizia la care se referă atât Olivia Steer, cât și site-ul citat este finalul dosarului Bardens vs Lanka, un proces care a durat mai bine de trei ani între medicul David Bardens și biologul Stefan Lanka, care este și activist anti-vaccin.
Potrivit unui articol publicat de BBC în 2015, Lanka a promis în 2011 că va oferi un premiu de 100.000 de dolari oricui îl poate convinge, cu ajutorul unui studiu medical, că virusul rujeolei există. El susținea − și susține în continuare − că rujeola este o boală psihosomatică, iar virusul care o cauzează nu există.
În acest context, medicul David Bardens i-a oferit dovezi din șase studii medicale diferite. Lanka le-a refuzat, insistând că rujeola ar fi cauzată de despărțiri traumatizante.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Atunci, Bardens l-a acționat pe Lanka în judecată, iar Curtea locală din orașul Ravensburg i-a dat dreptate medicului. Astfel, în 2015, prima instanță l-a obligat pe anti-vaccinist să-i plătească medicului premiul de 100.000 de dolari.
*
Însă Lanka a făcut recurs la instanța superioară, în Stuttgart, și a reușit să obțină o victorie reclamând vicii de procedură.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Lanka a susținut în fața Curții că, fiind vorba de un concurs cu reguli stabilite de el, Bardens nu a îndeplinit criteriul de a transmite măcar un singur studiu care să satisfacă toate condițiile impuse.
Curtea i-a dat câștig de cauză anti-vaccinistului. Medicul David Bardens a cerut revizuirea verdictului la Curtea Federală Supremă, dar acțiunea sa a fost respinsă.
Dar Curtea din Stuttgart nu a judecat sub nicio formă dacă virusul rujeolic există sau nu, ci doar dacă Bardens a respectat criteriile formale ale concursului formulat de Lanka.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Întreaga poveste e relatată în DAZ Online, o publicație germană destinată farmaciștilor.
În urma refuzului Curții Federale de a rejudeca dosarul, Lanka a început să afirme public că, în opinia sa, asta înseamnă că virusul rujeolei nu există și că asta ar fi decis, de fapt, Curtea Supremă.
Ceea ce este fals.
Niciuna dintre cele trei instanțe nu a pus în discuție dacă virusul există, ci dacă medicul Bardens a respectat regulile concursului lansat de anti-vaccinistul Lanka.
Istoricul procesului poate fi accesat aici.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this