Virusul rujeolei este găzduit doar de oameni.

Olivia Steer și minciuna "Curtea Supremă a Germaniei a decis că rujeola nu e un virus"

Într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook în 2 mai, Olivia Steer afirmă că “în lipsa oricăror probe științifice, Curtea Supremă din Germania a decretat că «rujeola nu există»”.

Am verificat afirmația făcută de celebra anti-vaccinistă.

În primul rând, informația este vehiculată pe diverse site-uri conspiraționiste din România, precum yogaesoteric.net, încă din vara anului trecut.

Titlul este același: “Curtea Supremă Federală Germană: Virusul rujeolei nu există!”.

Decizia la care se referă atât Olivia Steer, cât și site-ul citat este finalul dosarului Bardens vs Lanka,  un proces care a durat mai bine de trei ani între medicul David Bardens și biologul Stefan Lanka, care este și activist anti-vaccin.

Potrivit unui articol publicat de BBC în 2015, Lanka a promis în 2011 că va oferi un premiu de 100.000 de dolari oricui îl poate convinge, cu ajutorul unui studiu medical, că virusul rujeolei există. El susținea − și susține în continuare − că rujeola este o boală psihosomatică, iar virusul care o cauzează nu există.

În acest context, medicul David Bardens i-a oferit dovezi din șase studii medicale diferite. Lanka le-a refuzat, insistând că rujeola ar fi cauzată de despărțiri traumatizante.

Atunci, Bardens l-a acționat pe Lanka în judecată, iar Curtea locală din orașul Ravensburg i-a dat dreptate medicului. Astfel, în 2015, prima instanță l-a obligat pe anti-vaccinist să-i plătească medicului premiul de 100.000 de dolari.

*

Însă Lanka a făcut recurs la instanța superioară, în Stuttgart, și a reușit să obțină o victorie reclamând vicii de procedură.

Lanka a susținut în fața Curții că, fiind vorba de un concurs cu reguli stabilite de el, Bardens nu a îndeplinit criteriul de a transmite măcar un singur studiu care să satisfacă toate condițiile impuse.

Curtea i-a dat câștig de cauză anti-vaccinistului. Medicul David Bardens a cerut revizuirea verdictului la Curtea Federală Supremă, dar acțiunea sa a fost respinsă.

Dar Curtea din Stuttgart nu a judecat sub nicio formă dacă virusul rujeolic există sau nu, ci doar dacă Bardens a respectat criteriile formale ale concursului formulat de Lanka.

Întreaga poveste e relatată în DAZ Online, o publicație germană destinată farmaciștilor.

În urma refuzului Curții Federale de a rejudeca dosarul, Lanka a început să afirme public că, în opinia sa, asta înseamnă că virusul rujeolei nu există și că asta ar fi decis, de fapt, Curtea Supremă.

Ceea ce este fals.

Niciuna dintre cele trei instanțe nu a pus în discuție dacă virusul există, ci dacă medicul Bardens a respectat regulile concursului lansat de anti-vaccinistul Lanka.

Istoricul procesului poate fi accesat aici.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter perntru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Ți-a plăcut articolul nostru?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim!

Donează