
Fotografie de Javier Camacho Gimeno, alpinist spaniol și ambasador Olympus.
05/02/2018
O revistă foto editată din pasiune
Olyvision este singura revistă de fotografie în limba engleză care apare în România. A fost lansată în 2017 de fotograful Ionuț Ignat din Iași și este concepută ca un omagiu adus mărcii japoneze Olympus.
Conținutul se axează pe imagini și pe istoria mărcii, mai puțin pe tehnică. Cele două numere publicate până acum pot fi văzute aici.
Am vorbit cu Ionuț despre admirația sa față de acest brand și ce presupune publicarea unei asemenea reviste doar din pasiune.
*
− De unde pasiunea pentru Olympus?
− În 2013 am împrumutat de la un prieten aparatul pe care îl folosea de ceva timp, Olympus OM-D E-M5. A fost primul aparat de acest fel construit de Olympus și îmi doream foarte mult să văd ce senzație am când fotografiez cu el.
După o săptămână de utilizare, am descoperit că e un sistem care completează de minune modul în care practic fotografia. Îl percep ca fiind o parte din mine și îmi aduce cea mai mare plăcere când suntem împreună.
− Cu ce diferă acest sistem de altele?
− Diferența o fac la nivel de stare, pentru că este foarte important să ating un anumit nivel de concentrare atunci când fotografiez. Olympus-ul mă menține constant în transa fotografică și fiecare moment cu aparatul în mână este unul de bucurie și de relaxare totală.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
Diferența majoră vine din grija cu care aspectele vizuale au fost îmbinate cu tehnologia. Designul retro a fost primul care mi-a atras atenția atunci când am avut în față M5-ul.
Contează foarte mult și faptul că este unul foarte aproape de realitate, utilizatorul putând recunoaște liniile clasicelor OM-uri cu film.
A urmat senzația de libertate pe care am avut-o când l-am ținut în mână, datorată greutății scăzute, și plăcerea de a descoperi că butoanele sunt acolo unde, instinctiv, mă așteptam să fie.
Iar dintre toate aspectele tehnice, cel mai impresionant este stabilizarea: nu am întâlnit o astfel de eficiență până în prezent.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Ce faci în weekendul 18-20 aprilie 2025 în București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara
Deși în mini-vacanța de Paște majoritatea vor fi în familie sau în natură, sunt câteva evenimente care promit să-i atragă pe toți cei care vor totuși să iasă în oraș chiar și în acest weekend. Concert Zaibăr în București, party Berlin Nights în Cluj-Napoca, târg de Paște în Iași sau concert Alternosfera în Timișoara, ai de unde alege!
− Cum ți-a venit ideea unei reviste profilate pe această marcă?
− Îmi doream să coordonez o revistă încă din timpul liceului. S-a adăugat dorința de utilizare a sistemului Olympus la noi în țară și dorința de a găsi inspirație în fotografiile altor utilizatori ai producătorului nipon.
− Ce înseamnă începutul unei publicații, chiar și în mediul online?
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
− De obicei, înseamnă planificare și strategie. Cu toate că au existat și astea pe undeva, începutul a fost pură dragoste față de revistă, dedicație și sentimentul că fac ceea ce trebuie.
„Trebuie” înseamnă acel sentiment care nu te lasă să te odihnești până nu pui în practică ideea. Nu are sensul de a fi obligat.
A mai însemnat o formă cât mai simplă, care să nu distragă atenția de la conținut, personalitate puternică, pentru a putea fi distinsă cu ușurință, și un parfum aparte al fotografiilor publicate.
− Ce fel de susținere ai pentru revista pe care o publici?
− Revista este susținută deocamdată doar de către cei care au încredere în mine și care trimit materiale pentru a fi publicate, de către cititori și de către prieteni.
Motorul publicației va fi întotdeauna dorința de a arăta inspirația pe care o oferă Olympus și cum poate tehnologia să potențeze creativitatea în fotografie.
De asemenea, în scop informativ, fiecare număr ajunge la reprezentanțe Olympus de pe tot globul și am avut plăcerea de a primi aprecieri din partea lor.
Proiectul are nevoie de un mediu propice extinderii. Are nevoie de liniște și de stabilitate pentru a putea transfera din inspirația autorilor către cititori și utilizatori de echipament Olympus.
Dar, cel mai mult, are nevoie de patroni ai artelor, care să îl susțină, și de pasiunea tuturor iubitorilor de fotografie.
− Care îți sunt sursele de documentare?
− Grupurile de pe Facebook sunt un prim popas în căutarea de noi imagini sau de serii fotografice care să prezinte potențial pentru revistă.
Site-urile oficiale Olympus sunt o altă sursă cu potențial ridicat de identificare a fotografiilor de calitate.
Adaug și întâmplări fericite care îmi scot în cale fotografii ce stârnesc interes și instigă la pasiune.
− Ce fel de fotografie practici?
− Surprind viața și moartea unui moment, introduc întunericul și lumina din mine în ceea ce fac, caut originalitate într-un timp în care roata a fost de mult inventată.
Dacă aș da un nume fotografiei pe care o fac, ar fi „reconstituire”. Indiferent dacă este vorba de fotografie de stradă, de nuntă, de reportaj sau de natură.
− Care este echipamentul tău?
− Partenerii mei de drum sunt Olympus OM-D E-M5, M.Zuiko 45mm f1.8, Canon 40D, Fujifilm X100, Pentacon 300mm f4 și Pentacon 50mm f1.8.

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this