ENTy este prima echipă din România care câștigă marele premiu de la Imagine Cup. Foto: Microsoft
ENTy este prima echipă din România care câștigă marele premiu de la Imagine Cup. Foto: Microsoft
03/08/2016
O mie de dolari pentru o invenție românească de milioane
Dispozitivul medical pentru inventarea căruia trei români au câștigat Imagine Cup – competiție anuală organizată de Microsoft – ar putea fi lansat pe piață cu prețul de 1.000 de dolari.
Aceasta este estimarea făcută de Flavia Oprea, unul dintre cei trei componenți ai echipei câștigătoare, denumită ENTy.
Dispozitivul depistează şi monitorizează mai multe boli, printre care Parkinson şi vertijul, şi ar urma să fie comercializat peste un an.
Datorită eficienței și a costului de producție redus, de numai 50 de dolari, invenţia celor trei studenţi români i-a impresionat pe investitorii americani.
O parte din prețul final, indică Flavia Oprea, ar urma să acopere costurile certificărilor solicitate de Food and Drug Administration (FDA), agenţia care autorizează orice produs medical vândut pe piața americană.
*
De-a lungul anilor, studenţi români au mai fost premiaţi la diferite secţiuni ale concursului de tehnologie finanţat de Microsoft, dar e pentru prima oară când o echipă din România câştigă marele premiu la Imagine Cup.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Flavia Oprea, Iulian Mateşică și Cristian Alexandrescu, membrii echipei ENTy, sunt colegi la Facultatea de Automatică și Calculatoare de la Universitatea Politehnică din București. Primii doi sunt în anul IV, iar Cristian este în anul III.
Cei trei au început proiectul în urmă cu aproximativ opt luni, când și-au stabilit foarte clar rolurile: Iulian a dezvoltat algoritmii de procesare a datelor și partea de hardware, Cristian s-a ocupat de designul dispozitivului, iar Flavia și-a asumat rolul de business developer.
Au fost susținuți în demersul lor de asistentul universitar Daniel Rosner şi de conferenţiarul universitar Răzvan Rughiniș, ambii de la Automatică. Doctorul ORL Mădălina Georgescu le-a fost consilier medical.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
În aprilie, echipa ENTy a câștigat cu invenția sa etapa locală a competiției Imagine Cup 2016. După ce au trecut cu bine și de etapa regională, Flavia, Cristian și Iulian au fost selectați pentru finala de la Seattle a competiției mondiale, la care au participat 35 de echipe de elevi și de studenți.
Românii au obținut mai întâi primul loc la categoria Inovație, iar apoi, vineri, 29 iulie, și marele premiu.
Pe lângă faimă și serioase perspective de business, ei au câștigat 50.000 de dolari și o întâlnire de mentorat cu Satya Nadella, CEO al Microsoft.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Flavia Oprea, în timpul prezentării din finala Imagine Cup 2016. În dreapta, Cristian Alexandrescu și Iulian Mateșică. Foto: Microsoft
Flavia Oprea: "Toți banii câștigați vor fi investiți în produsul nostru"
PressOne a făcut un interviu prin e-mail cu Flavia Oprea, când ea nu revenise încă în țară.
– Care au fost sentimentele tale după decernarea premiilor de la Imagine Cup?
– După conferința de presă din SUA, încă nu puteam crede că noi, echipa ENTy, eram marii câștigători. Am încheiat experiența Seattle cu mult optimism și cu încredere în echipa noastră și în produsul nostru.
A fost puțin surprinzătoare performanța pe care am obținut-o, deoarece toate celelalte echipe erau foarte bune și bine pregătite.
Nimeni nu avea acces la prezentările celorlalți, aşa că nu am putut să știm cine a avut un produs bun, o prezentare puternică, și cine a obținut o impresie pozitivă a juraților decât în momentul anunțării câștigătorilor de la fiecare categorie.
A fost extraordinar faptul că atât participanții, cât și organizatorii erau din toate colțurile lumii. Participanții erau foarte dornici să știe mai multe despre România și despre ce face produsul nostru. Organizatorii ne-au dat energie la fiecare pas cu atitudinea lor pozitivă, chiar și după cele 18 ore de zbor.
– Ce ai învățat de la ei?
– Cred că lucrul cel mai important este că nu contează din ce parte a lumii ești. Fericirea, emoțiile, bucuria, optimismul sunt la fel pentru toată lumea. De asemenea, socializarea și zâmbetele lor au fost ceva ce nu vom uita prea curând.
– Cât îți revine din premiu și ce vei face cu banii?
– Toți banii câștigați vor fi investiți în produsul nostru, pentru a-l putea lansa cât mai curând.
– Când urmează să vă întâlniți cu Satya Nadella și în ce constă această întâlnire de mentorat pe care ați câștigat-o?
– În următoarea lună urmează să stabilim întâlnirea cu el. Mentoratul va fi, cu siguranță, o experiență unică și una dintre dorințele noastre cele mai mari.
De la stânga la dreapta, Iulian Mateșică, Flavia Oprea, Cristian Alexandrescu și mentorul Daniel Rosner. Foto: Microsoft
– Cum funcționează dispozitivul medical pe care l-ați creat?
– Dispozitivul medical se atașează la spate pe un ham asemănător bretelelor de pantaloni. Pacientul execută anumite teste indicate de către doctor (de exemplu, să stea pe loc 20 de secunde, cu ochii închiși), iar dispozitivul analizează înclinațiile față-spate și laterale ale pacientului și procesează datele. De asemenea, în timp real, pe aplicația noastră se pot vedea mișcările pacientului și postura acestuia.
Device-ul nostru este high-tech și înlocuiește toate dispozitivele masive și scumpe folosite până acum. De asemenea, device-ul nostru va fi unul pe care orice doctor și-l va permite, timpul per pacient va fi mult mai mic, iar pacienții vor putea să depisteze multe boli sau probleme din timp.
Aceste proceduri se realizau cu dispozitive medicale diferite, cu tehnologie veche, mecanică, foarte scumpe și dificil de folosit.
– Care sunt bolile care pot fi diagnosticate și monitorizate cu ajutorul acestui dispozitiv?
– Voi menționa Parkinson ca fiind prin cele mai importante, apoi vertijul, boala lui Meniere și alte probleme, cum ar fi hemoragie intracerebrală.
– Ce planuri aveți cu dispozitivul premiat?
– Vom continua să lucrăm la designul final, vrem să obținem în următoarele luni certificările medicale de la Food and Drug Administration, care sunt valabile pentru mai multe țări, și să îl lansăm pe piață.
– Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ați întâmpinat în acest proiect?
– Cele mai mari provocări au apărut în dezvoltarea preciziei algoritmilor și în a crea o aplicație cât mai doctor friendly.
– În ce măsură ați reușit să țineți pasul cu orele de la Facultatea de Automatică și Calculatoare?
– Am ținut pasul ușor cu orele, deoarece profesorii ne-au fost alături în proiect și am primit sprijin și din partea Innovation Labs, dar și din partea laboratorului Microsoft din facultatea noastră.
– În ce măsură ți-au fost de folos pentru acest proiect cunoștințele dobândite la cursuri?
– Mi-au folosit atât cunoștințele tehnice, cât și abilitățile obținute în diferite organizații din facultate și din predarea de cursuri de networking.
– Când ai știut că ai o înclinație către științe exacte și cine ți-a insuflat pasiunea pentru gadgeturi?
– Încă din gimnaziu, când m-am îndrăgostit de informatică și matematică. Pasiunea pentru gadgeturi a venit mai mult în facultate, când am ajuns să le creez, nu doar să le cumpăr.
– Ce planuri de carieră ai pe termen mediu și lung? Te-ai gândit să pleci din țară după absolvire?
– În momentul acesta, îmi doresc foarte mult ca produsul nostru să fie un succes și să lucrez pe viitor la ENTy, dar și la alte startup-uri. Am luat în considerare să plec din țară, doar pentru experiență și pentru a lansa produsul.
– În ce proiecte mai sunteți implicați?
– Iulian este mentor în cadrul unui laborator de robotică și vicecampion la un concurs internațional de robotică. Cristian este designer în organizația neguvernamentală Best Bucharest. Iar eu predau cursuri de computer networking în cadrul Academiei Cisco.
– Care au fost cele mai impresionante mesaje pe care le-ai primit după Imagine Cup?
– Cele din partea reprezentanților Microsoft au fost pline de laude și ne-au făcut să fim onorați și încrezători în privința produsului nostru.
Familia mea a urmărit online Imagine Cup, iar atunci când am fost anunțați câștigători, a avut grijă să mă bombardeze cu mesaje care m-au făcut să devin un pic emoționată ?
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this