Foto: Frui / Dreamstime.com
22/03/2018
De ce blochează Facebook conturi în România și ce se întâmplă când ești blocat
În ultimele luni, tot mai mulți români s-au trezit că le este suspendat contul de Facebook. Sunt cazuri în care blocarea accesului în rețea durează chiar și o lună, dacă „elevul” nu este la prima „abatere”.
Am vorbit cu mai mulți „suspendați” ca să înțelegem motivele, dar și ce se întâmplă în perioada de suspendare. După revenirea în reţea, majoritatea au adus în discuţie ideea de cenzură sau de autocenzură.
„Delatorii se bucură de protecție. Asta îți dă o senzație de dublu standard”
La începutul săptămânii, Facebook bloca fără explicații contul lui Christopher Wylie, omul care a dezvăluit că datele personale aferente unui număr de circa 50 de milioane de conturi de Facebook au fost folosite de companii de marketing politic.
Însă scandalul care a determinat schimbarea unor algoritmi ai Facebook este cel legat de amploarea fenomenului fake news și de implicarea unor actori străini, prin conturi false, în alegerile prezidenţiale din SUA.
În România, a existat un val de suspendări ale unor conturi de Facebook în toamna anului trecut, în același timp cu desfășurarea unor ample proteste antiguvernamentale la București.
Aceste cazuri tind să se înmulţească în 2018, mai ales în comunitatea persoanelor cu mii de urmăritori (followers).
Diplomatul Teodor Baconschi, fost ministru al Afacerilor Externe, a avut contul personal suspendat în urma unor reclamaţii anonime.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Contactat de PressOne, el spune că a perceput această suspendare ca pe un act de cenzură.
„Am avut contul suspendat pentru 48 de ore. În mesajul de anunț, apărea și postarea incriminantă, o propoziție pe care am postat-o acum 4-5 ani și care mi s-a părut complet beningnă. Ea sună aproximativ așa:
«Bine că mai există oameni inteligenți, nu doar cei cu mansarda lună».
Cine-i formează pe formatori? Ministerul Sănătății lasă pregătirea practicienilor de medicină alternativă pe seama unor medici care practică „regresia în vieți anterioare”
Ministerul Sănătății pregătește o nouă lege pentru reglementarea medicinei alternative. La elaborarea ei a contribuit și o specialistă din sistemul public care practică „regresia în vieți anterioare”.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Și pentru această postare am fost suspendat. E clar că acest algoritm care lucrează cu cuvinte-cheie nu e chiar foarte inteligent. Iată că se suspendă conturi pentru nimic”, a declarat Baconschi pentru PressOne.
El a adăugat că, în urma suspendării, a crescut numărul celor care i-au dat follow. Măsuri suplimentare de siguranță, precum schimbarea setărilor pentru public, nu a luat.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
„Se deschide la un moment dat o fereastră unde poți deveni propriul avocat, și am folosit-o: am scris acolo că nu era vorba despre un conținut ironic, dar nu cred că cineva citește sau verifică aceste mesaje.
Am văzut că în acest mediu defilează adesea postări cu conținut pornografic sau xenofob, care nu sunt cenzurate, ceea ce te face să te gândești că nu conținutul în sine este filtrat, ci mai degrabă fiecare cuvânt.
Nu am aflat niciodată cine m-a raportat, ceea ce înseamnă că delatorii se bucură de protecție. Asta îți dă o senzație de dublu standard și de aleatoriu”, a conchis Teodor Baconschi, al cărui cont de Facebook este urmărit de peste 23.000 de persoane.
„Au început să mă someze, că ori îmi pun numele real, ori îmi suspendă contul”
Cristina Modoi este cadru didactic la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Ani de zile, contul ei din reţea a avut pseudonim: Alternativ Regina. Până când Facebook a decis să-i ceară un act de identitate.
„Mi-am făcut contul de Facebook direct cu pseudonim. Nu mai știu exact de ce, dar cred că aveam și ideea că n-aș vrea să mă abordeze toți studenții.
L-am avut vreo 5-6 ani așa, până într-o zi când, brusc, m-am trezit cu o notificare de la ei că Alternativ nu e nume, deși toti prietenii îmi spuneau așa.
Apoi am avut un schimb de replici, dar ce venea din partea lor era destul de standardizat. De aceea cred că era un roboțel care îmi răspundea.
Am stat așa o vreme, poate vreo două săptămâni, poate o lună, nu mai ţin minte, și apoi iar m-au asaltat. Ceea ce m-a făcut să cred că s-ar putea să mă fi raportat cineva care era curios cum mă cheamă.
Dacă ceream prietenia cuiva, îmi spuneam numele. În mesaj privat îi explicam că nu folosesc pseudonim pentru a aduce injurii cuiva, ci pentru că m-am atașat de el”, povestește Cristina Modoi.
Dar roboțelul nu s-a lăsat.
„Au început să mă someze, că ori îmi pun numele real, ori îmi suspendă contul. M-am gândit să-mi deschid alt cont, apoi mi-am dat seama că am aici o grămadă de poze, plus aproape 1.000 de prieteni, și n-am chef să o iau de la zero.
Mi-au cerut acte doveditoare. Aveam un card, făcut la un târg de carte, cu pseudonimul. L-am scanat și l-am pus pe acela.
După vreo trei zile m-au contactat din nou și mi-au cerut trei acte, enumerând: carte de identitate, pașaport, permis de conducere, card bancar etc.
Apoi mi-au suspendat contul. Eram pe un grup unde trebuia să interacționez cu alți oameni și unde primeam și niște informații care atunci îmi foloseau.
Și atunci am scanat trei acte, am ascuns CNP, dar se vedea poza și numele și le-am trimis. Așa mi-au deblocat contul”.
Pagina iniţială a Antenei 3 este suspendată de aproape două luni
Pagina de Facebook Antena 3 România, care strânsese peste 580.000 de like-uri, a fost suspendată la începutul lunii februarie și nu a mai fost redeschisă.
Între timp, postul şi-a făcut o altă pagină – Antena 3 Breaking News, care nu are decât 34.000 de urmăritori.
Directorul editorial de la Antena 3, Adrian Ursu, a confirmat pentru PressOne că pagina iniţială este în continuare suspendată, dar a refuzat să ofere alte detalii.
*
„Fiecare cont cu un anumit număr de followers are un număr oarecare de «raportaci»”
Jurnalista Lorena Lupu − autoarea blogului Trollywood, care împlinește 11 ani − are un cont personal de Facebook cu peste 25.000 de followers și este şi administrator plătit al câtorva pagini cu scop comercial.
La începutul anului, contul personal i-a fost suspendat în urma mai multor reclamaţii (reports).
„L-am avut suspendat de două ori. Se întâmplă în felul următor: fiecare cont cu un anumit număr de followers, care poate crea, deci, impact în social media din România, are un număr oarecare de «raportaci», adică cetăţeni puşi pe raportat lucruri.
Aceştia au două modalităţi de acţiune: provocarea obraznică şi săpatul prin arhive. La primul block, mă iritase foarte tare un comentator cu cont fals. L-am înjurat şi m-a reclamat. Am stat fără cont 30 de zile şi, desigur, traficul de pe blog s-a dus în cap.
Apoi am început să-mi cenzurez reacţiile şi să le dau block scurt şi concis provocatorilor. A doua oară, am luat block cu o prostioară deocheată pe care o scrisesem în 2013.
Între timp însă, începusem să cotizez solid cu publicitate la Facebook, să am o oarecare putere de negociere. Ca peste tot, free user (clientul care primeşte gratis − n.r.) e praf cu buletin, iar paying customer (clientul care plătește − n.r.) e baza„, a povestit Lorena Lupu pentru PressOne.
A doua oară, contul i-a fost suspendat tot în urma unui report.
„Am noroc de hateri atât de loiali şi de persistenţi, încât, dacă ar fi loveri, acum aş fi regina universului. Deci, a doua oară, block-ul m-a prins ca paying customer.
Pe pagină ai un «Give feedback» la serviciile de publicitate. Le-am scris pe un ton foarte corporatist că lipsa de predictibilitate a campaniilor pe care le derulez, prin block-uri date pentru materiale vechi, îmi afectează activitatea. Mi-au răspuns în trei zile, iar în a cincea zi, mi-au întrerupt sentinţa”, a povestit Lorena Lupu.
Am întrebat-o dacă şi ea dă report conturi sau pagini.
„Doar celor cu graphic content (animale sfârtecate, oameni rupţi în bucăţi etc.) În rest, cred cu tărie în libertatea omului de a debita ce-i puieşte creierul într-o democraţie”, a spus Lorena Lupu.
„În săptămâna de după întreruperea sentinţei a plouat cu reports. Dar, dat fiind că scrisesem echipei de publicitate şi ăştia erau conştienţi că iau lunar bani de la mine, mi-au îndepărtat tot content-ul raportat FĂRĂ să mă blocheze. Iar eu mi-am setat «privat» timeline-ul mai vechi de doi ani. De atunci nu mă mai poate ataca nimeni”.
Lorena Lupu, jurnalistă şi bloggeriţă
*
„Nu mă mai consider liber”
Mihnea Dumitru este doctor în Ştiinţe Politice și ţine un blog pe site-ul ziarului Adevărul. Si el a fost suspendat timp de 7 zile, deoarece era la a treia „abatere”.
„Am primit 7 zile cu executare din partea Facebook-ului pentru o postare pe un grup secret. Dacă, în primele dăți, părerile mele au fost raportate, în cazul de față algoritmii rețelei «m-au prins».
Era vorba despre un meme destul de des întâlnit, fără greutate sau controversă, dar Facebook-ul are opinii contrare, se pare, picturii clasice și subiectelor aferente”, a relatat el.
L-am întrebat dacă reacțiile „algoritmului” i-au schimbat comportamentul online.
„Nu mă mai consider liber cu privire la o opinie fără pasiune. De la o vreme sunt atent ce postez, cum formulez.
Am prieteni care, pentru postări care condamnă antisemitismul, au fost suspendaţi, deoarece postarea includea cuvântul în sine. Algoritmii pe limba română sunt ciudați și prost adaptați”, a spus Mihnea Dumitru.
*
La finalul lunii noiembrie 2017, peste 100 de conturi de Facebook ale unor români au fost suspendate sau postările lor au fost considerate spam și șterse.
Majoritatea activității acestora a fost legată de un protest anticorupție de la București. Ulterior, Facebook a a anunţat într-un comunicat oficial că totul se datorase unei erori.
„Un număr de pagini au fost blocate temporar din cauza unei erori în sistemele noastre automate. De îndată ce acest lucru a fost adus în atenția noastră, am dezactivat aceste blocări. Ne cerem scuze pentru orice neplăcere cauzată de faptul că aceste pagini au fost indisponibile pentru câteva ore”, a anunțat un purtător de cuvânt oficial.
Potrivit regulamentului Facebook, un cont poate fi suspendat în câteva cazuri:
- pentru folosirea unui nume fals,
- postarea de mesaje sau imagini care aduc atingere drepturilor omului sau care încalcă legea,
- pentru personificarea cuiva,
- pentru transmiterea de mesaje cu scopul de a agresa pe cineva, de a promova agresiv un produs sau pur și simplu pentru a obține întâlniri.
Pentru toate aceste motive, orice utilizatorde Facebook poate reclama conținutul pe care îl postează altcineva.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this