Homepage-ul site-ului de la adresa europaheadlines.com.

O discuție cu editorul unui site de conspirații: "De unde le iau eu, acolo sunt sursele"

Am descoperit site-ul europaheadlines.com pe un grup de Facebook care reunește flatearth-eri, adică oameni care cred că Pământul este plat că și acest adevăr ne este ascuns de milenii.

Textul distribuit de pe site-ul europaheadlines.com pe comunitatea de Facebook Revoluția Pământului Plat România dezvăluie că oamenii sunt prizonierii unei conspirații: gravitația nu există, Pământul este plat și, în plus, nu-l putem părăsi.

Articolul nu citează nicio sursă pentru aceste „informații”, însă are deja aproape 1000 de aprecieri. Este foarte prost redactat în limba română și multe dintre fraze sunt pur și simplu preluări din Google Translate.

Pe același site găsim informații precum:

  • Hitler și-a înscenat moartea;
  • lacul Issyk Kul din Rusia este populat de o rasă de umanoizi giganți;
  • lumea se termină anul acesta, în 24 iunie.

Același site europaheadlines.com preia și traduce fragmente dintr-un documentar realizat de televiziunea Russia Today, în care autorii afirmă că Occidentul încearcă să șteargă din manuale eroismul soldaților din Armata Roșie care au eliberat Europa de nazism.

Am vrut să aflu cine e proprietarul site-ului și l-am căutat pe whois.com.

Astfel, europaheadlines.com este înregistrat de Nicoleta Constantin, domiciliată în Brăila. Am sunat la numărul de contact și a răspuns Marian Constantin, care s-a recomandat ca fiind editorul site-ului.

Marian Constantin spune că site-ul este înregistrat pe numele soției sale, dar că el este cel care îl gestionează.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Sursele articolelor pe care le publică sunt „alte site-uri de pe internet”, spre care a decis să nu mai pună link-uri, din cauza algoritmului folosit de Google: îi scade ranking-ul dacă publică sursa textelor pe care le preia.

Toate materialele publicate sunt preluate din niște surse, însă datorită fluctuației de la Google, mă dezavantajează și am decis să nu le mai pun. Dar ele sunt din surse sigure, nu sunt scornite. De unde le iau eu, acolo sunt sursele„, a explicat Marian Constantin în discuția cu PressOne.

L-am întrebat dacă verifică informațiile, și ne-a răspuns că acestea sunt la liber, pe internet.

„E un site mixt, nu e nișă, iar articolele sunt primite de la persoane cu care eu colaborez. Ei iau sau traduc aceste articole de pe niște site-uri”, a spus „editorul”.

L-am mai întrebat cum a verificat informația conform căreia Pământul este plat.

„Aceasta este o idee dispărută și reapărută recent. Ea se vehiculează pe internet, sursa este internetul. Oamenii pot să creadă orice doresc și găsesc pe internet.

Eu nu am scris acolo că eu cred că Pământul este plat, fiindcă nu am urcat niciodată mai mult de un bloc de 10 etaje, ca să văd cum e. La școală ni se spune că Pământul este aproape rotund”, a mai spus Marian Constantin.

L-am întrebat și dacă a înființat acest site pentru banii pe care ar putea să-i obțină din publicitatea de la Google. A preferat să ne spună că, deocamdată, nu a încasat niciun ban pentru site-ul său.

Potrivit informațiilor pe care ni le-a oferit la telefon, Marian Constantin are 39 de ani, a absolvit liceul și „o facultate de marketing”.

Pe toată durata discuției, editorul site-ului europaheadlines.com a fost reticent în a oferi informații referitoare la colaboratorii săi ori la specializarea lor.

Publicația Livescience a publicat anul trecut un material extins în care studiază conspirația „Pământului plat”.

De asemenea, skeptoid.com − blog care analizează teorii ale conspirației − a realizat un serial în care demontează afirmații precum cele vehiculate și de europaheadlines.com.

În fine, în limba română, Alex Doppelgänger a publicat un articol în care adună dovezile științifice potrivit cărora Pământul nu este un disc.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...