
Conferința "De la diplomă la destin"
06/05/2025
O continuare firească a proiectului „Cine ascultă o casă?”, realizat de Cronicari Digitali (P)
Peste 200 de tineri au ascultat și au întrebat, zece lideri și-au spus poveștile. Nume mari și lucruri neștiute, pe scena conferinței „De la diplomă la destin”.
Proiectul „Cine ascultă o casă?”, realizat de Cronicari Digitali și susținut de Ordinul Arhitecților din România prin Timbrul de Arhitectură, începea în urmă cu patru ani, din dorința da a vorbi publicului larg despre arhitectură și comunităților despre rezultatul muncii arhitecților. Aflam cu toții de ce o casă, o stradă, un oraș, un sat, un cartier, o zonă industrială sau una de patrimoniu sunt sau nu mai frumoase, mai bine ancorate în viața comunității și a proprietarilor și aflam dacă aduc sau nu un plus de calitate vieții.
Așa a început să fie difuzată o serie de interviuri de colecție cu arhitecți de reper din România, cu experți și chiar cu beneficiari ai unor lucrări, având în centru exemplele pozitive, studiile de caz și argumentele din spatele lui „AȘA DA!”.
Zeci de clădiri au fost „ascultate” și prezentate celor care au dorit la rândul lor să le audă, iar seria interviurilor multimedia găzduite de podcastul Cronicari Digitali a devenit una de colecție, cea mai amplă serie realizată până acum în România pe această tematică.
Iar povestea a mers, întotdeauna, cu un pas mai departe. În fiecare an, la fiecare ediție a proiectului, protagoniștii interviurilor de podcast, alături de mulți alți invitați, s-au întâlnit cu publicul Cronicarilor Digitali în diferite formate de eveniment, de la ateliere la workshopuri. În 2025, „Cine ascultă o casă?” și Cronicari Digitali au decis să marcheze evenimentul dedicat fiecărei ediții printr-o schimbare de perspectivă: „Cine asculta un tânăr”.
Invitații podcasturilor Cronicari Digitali au fost prezenți, astfel, în fața a peste 200 de tineri, într-un format tip panel, pentru a le vorbi despre carieră și profesie, despre îndoieli legate de viață și de parcurs profesional, în cadrul conferinței-dezbatere „De la diplomă la destin”, pe 12 aprilie, în Sala Frescelor, de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.
A fost decorul perfect în care personalități și vedete, alături de arhitecți și experți de marcă în patrimoniu, s-au aflat pe scenă în cadrul a două paneluri – „Cultură și științe” și „Arhitectură și patrimoniu” – și le-au spus tinerilor povești de viață personale și profesionale, inedite și emoționante, povești care ne demonstrează că de la diplomă la destin este, uneori, o cale foarte lungă și întortocheată, plină de surprize și de realizări uneori greu de prevăzut.
Cronicari Digitali, produs new media cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și susținut de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de Arhitectură, a devenit, în cei cinci ani de difuzare, cel mai popular podcast cultural românesc. În mod firesc, conferința „De la diplomă la destin” a continuat să aducă în discuție subiecte atât de necesare publicului tânăr, aflat în căutare de inspirație și de modele de succes.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
Urmărește cele mai frumoase și emoționante momente din timpul conferinței-dezbatere „De la diplomă la destin”, din panelurilel „Cultură și științe” și „Arhitectură și patrimoniu”.
Episoadele podcastului VIDEO Cronicari Digitali din 2024, cu invitați de anvergură, precum Mircea Cărtărescu, Arh. Eliza Yokina, Gabriel Liiceanu, Arh. Alexandru Dabija, Adrian Despot, Arh. Ștefan Sava, Marius Manole sau Arh. Ștefan Ghenciulescu pot fi urmărite aici.
Podcastul AUDIO este disponibil pe: https://spoti.fi/3I7ZUmf și pe https://apple.co/3XfOu47.
Cinci povești de viață spectaculoase și surprinzătoare
Invitații din panelul „Cultură și științe” din cadrul conferinței „De la diplomă la destin” au captivat publicul printr-o discuție vibrantă despre intersecțiile dintre diverse discipline și despre impactul educației formale asupra traiectoriilor profesionale. Evenimentul a analizat modul în care parcursul academic poate să deschidă noi orizonturi sau în care succesul în carieră se îndepărtează, uneori, de domeniile studiate în școală.
My Fair Ioji. Cum a ajuns un cățel al străzii din Sighișoara într-o fermă de vis din Cornwall
Câinii din România, care au fost salvați de pe stradă și trăiesc în adăposturi publice sau private, sunt adoptați sistematic în Marea Britanie, prin intermediul unor asociații de caritate.
Mircea Miclea: Crezi în conspiraţii fiindcă asta te face să te simţi special
Psihologul explică, într-un interviu, cum sunt induse emoţiile colective, de ce suntem dependenţi de reţelele de socializare şi de ce eşecul rapid e folositor.
Alexandru Stermin (explorator și profesor la Facultatea de Biologie de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca) a impresionat întreaga audiență atunci când a povestit cum un joc pe care l-a inventat în copilărie a ajuns să-l ghideze, în mod subtil, de-a lungul vieții și carierei sale, Dan Dinu (fotograf de natură, regizor și producător) a dezvăluit cum a ajuns să lucreze într-un domeniu foarte diferit de specificul pregătirii sale din liceu și din facultate, iar Mihai Mărgineanu (cântăreț, actor și compozitor român de muzică folk și pop-rock) a povestit, cu mult umor, cum l-a influențat Tezaur Folcloric, emisiunea de muzică populară pe care bunica sa o asculta atunci când el era copil, și le-a oferit tinerilor prezenți în sală câteva sfaturi despre creștere în carieră, alegere și libertate profesională.
Mirela Retegan (jurnalist, realizator și prezentator radio, fondatoare Gașca Zurli) a emoționat profund publicul prezent și a povestit câteva episoade inedite din viața sa personală care au influențat-o de-a lungul timpului, oferind și o rețetă a succesului care a funcționat foarte bine în cazul ei, iar Matei Gheboianu (decanul Facultății de Istorie a Universității din București) a povestit, printre multe altele, și despre provocările care vin la pachet cu asumarea unui rol administrativ atât de important precum conducerea unei facultăți.
Mărturisirile tuturor celor zece invitați au subliniat diversitatea oportunităților și modul în care experiențele personale și pasiunile pot juca un rol crucial în definirea carierei fiecăruia dintre noi, uneori în moduri neașteptate. Participanții au oferit publicului o perspectivă sinceră asupra provocărilor întâlnite de-a lungul parcursului lor profesional, inspirând audiența să exploreze conexiuni neconvenționale între educație și aspirații.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Arhitectura și patrimoniul, din trei perspective
„Arhitectură și patrimoniu” a abordat multiplele direcții pe care le poate urma cariera unui arhitect și a adus în fața publicului nume mari din domeniu. Participanții au fost martorii unei ample conversații între cele trei puncte de referință din arhitectură și patrimoniu: mediul profesional privat, reprezentat de Arh. Eliza Yokina (membru fondator SYAA, De-a Arhitectura și Cumulus) și Arh. Tudor Pavelescu (fondator Modul 28 – Atelier de arhitectură), asociațiile implicate în susținerea peisajului cultural, reprezentate de Arh. Teodor Frolu (cofondator The Ark și cofondator al Asociației „Ivan Patzaichin – Mila23”) și domeniul educației și administrației publice, reprezentat de Arh. Irina Iamandescu (director adjunct Monumente istorice - Institutul Național al Patrimoniului) și de Arh. Horia Moldovan (președinte Senat Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”).
Dincolo de cele trei perspective asupra arhitecturii și patrimoniului, elementele comune ale invitaților din panel au fost transferul organic de expertiză către generațiile tinere, stimularea efervescenței și creșterii profesionale și transparentizarea activităților în relațiile cu aceștia. În acest context, Tudor Pavelescu a povestit despre modul în care pune accentul, în cadrul biroului său de arhitectură, pe flexibilitate și deschidere, oferind ca exemplu echipa sa, care participă la orice discuție cu orice beneficiar, public sau privat, nu doar în zona creativă, ci și în cea administrativă.
La rândul său, Irina Iamandescu a povestit că, în urmă cu mulți ani, nu existau în România decât opt experți la Direcția Monumentelor Istorice din cadrul INP, în timp ce acum există 18 astfel de specialiști, majoritatea tineri, care la rândul lor devin motoare de formare pentru generațiile care îi urmează.
A apărut în discuție și necesitatea unui centralizator al școlilor de vară, al șantierelor de lucru cu voluntari și al altor programe sau proiecte la care studenții se pot înscrie pentru a înțelege procesul real al muncii unui arhitect și pentru a alege ce li se potrivește mai bine.
Evenimentul a fost organizat de Asociația Human Made Art (parte din proiectul cultural „Cine ascultă o casă?” ediția a III-a) și a fost susținut de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de Arhitectură.
Conferința-dezbatere a fost realizată cu sprijinul AQUA Carpatica.
Parteneri instituționali: Institutul Național al Patrimoniului, Facultatea de Arhitectură UAUIM, Facultatea de Istorie UniBuc, Facultatea de Litere UniBuc, BCU „Carol I”.
Parteneri media: Radio România Cultural, PressOne

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this