Maria Ion a trăit 39 de ani. Fotografii: Lucian Muntean

O casă pentru sufletul Mariei

Maria Ion, femeia de serviciu care a murit în incendiul de la clubul Colectiv, își pierduse soțul în urmă cu 10 ani.

La 29 de ani, a rămas văduvă cu 5 copii: cei mai mici, gemeni, împliniseră un an.

Doi ani mai târziu, și-a pierdut și casa. De atunci, vreme de 8 ani, s-a luptat să-și îngrijească copiii și tatăl bolnav.

A bătut pe la uși, în Primăria Sectorului 2, pentru o locuință socială, dar degeaba.

La mai puțin de 48 de ore după moartea ei, cei 5 copii au primit casă, în direct, la televizor. De la primarul general al Capitalei.

*

Blocul de lângă casa în care a locuit Maria Ion nu are toate ferestrele.

Duminică, ora 16.30. În fața casei de pe strada Cireșului unde a locuit Maria Ion s-au adunat zeci de oameni, câteva rude și vecini.

Casa e, de fapt, o cameră de 10 metri pătrați. Până vineri, aici au trăit șapte persoane: Maria Ion, copiii și tatăl ei.

Acum, în mijlocul camerei, vegheat de icoanele de pe pereți, e un sicriu deschis.

Chipul Mariei se întrevede prin fereastră: e îmbrăcată în rochie de mireasă. „Ea nu a fost niciodată mireasă”, spune fratele femeii, Cristi (foto).

Bărbatul Mariei a murit acum 10 ani, într-un accident de muncă: lucra la o companie de telefoane și a căzut de pe un stâlp.

La doi ani după aceea, casa în care locuiau, din strada Țepeș Vodă, a fost retrocedată. Maria a început alergătura pe la primărie, a cerut și audiență la primarul Neculai Onțanu, dar autoritățile au ignorat-o.

Cristi povestește că sora lui, împreună cu copiii și cu tatăl paralizat, au locuit în case părăsite, pe la vecini, pe la prieteni, până ce au ajuns aici, în strada Cireșului.

În camera îngustă, cu varul căzut de pe pereți, cei șapte dormeau într-un pat și în două fotolii.

Maria aducea toți banii acasă. Lucra în clubul Colectiv „la negru”, fără acte. Ca femeie de serviciu, primea 100 de lei în mână, de câteva ori pe săptămână.

Copiii și tatăl Mariei, împreună cu fotbalistul Bogdan Gavrilă, unul dintre primii care s-au dus să ajute. Foto: Pagina de Facebook a lui Bogdan Gavrilă

*

Tatăl Mariei are pareză pe partea stângă, iar fiica cea mare, Camelia, la doar 23 de ani, suferă de obezitate și are probleme cu vederea. Niciunul dintre copii nu a terminat școala.

În seara tragediei, Maria Ion nu ar fi trebuit să intre în tură, dar a ținut locul unei colege.

„Ea a muncit numai pentru copii, ca să nu ajungă pe la cămin, să nu ajungă pe la centre. O colegă a rugat-o să îi țină locul, pentru că se simțea rău. Ea nu era angajată, acei patroni… Așteptăm să vedem ce se întâmplă mai departe. S-a dus pentru 100 de lei”, zice Cristi.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

În curtea casei ard lumânări. Intră tot felul de oameni, mai ales bărbați tineri, cu sacoșe: aduc alimente pentru cei cinci copii.

Cristi își frînge mâinile: „Vorbesc cu dumneavoastră acum, dar mintea mea e tot la ea, la copiii ei, care încă nu au văzut-o. Mi-e frică de reacția lor, de momentul în care vor veni acasă și o vor vedea.”

Dar unde sunt copiii?

„Au venit dimineață, i-au luat la Acces Direct„.

Aici a locuit Maria Ion.

*

Duminică, ora 21.30. Copiii Mariei Ion au petrecut o zi întreagă cu reporterii Antenelor. La această oră, sunt cu toții în platoul unei ediții speciale a postului Antena 1, moderată de Mihai Gâdea și de Dan Negru.

După tragedia din clubul Colectiv, trustul Intact organizează un teledon național.

Pentru cazul familiei Ion, realizatorii l-au invitat în direct chiar pe primarul interimar al Capitalei, UNPR-istul Dan Ștefănel Marin.

Printre oficialitățile chemate în emisiune se numără ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, dar și candidatul PNL la Primăria Capitalei, Cristian Bușoi.

Mihai Gâdea îi invită pe cei cinci copii pe canapeaua din studio, în timp ce mătușa lor, care stă în public, schițează un zâmbet stins.

Tot în public, Marcel Pavel, Pepe, Cătălin Botezatu își șterg lacrimile în timp ce ascultă povestea Mariei Ion, spusă de Mihai Gâdea și de Dan Negru.

„Simona Gherghe, colega noastră de la Acces Direct, i-a adus la acest teledon tocmai pentru a-i cunoaște și pentru a-i înțelege”, anunță Gâdea.

În platoul emisiunii intră cei cinci copii, îmbrăcați în negru: gemenii Mihai și Alexandra (11 ani), Denisa (14 ani), Armando (16 ani), Camelia (23 de ani).

Par pierduți, își caută mătușa din priviri. Camelia are ochii umflați de plâns. (Ulterior, realizatorii emisiunii aveau să anunțe că i-au dus acasă pe copii, cât să vadă trupul mamei lor în sicriu.)

Pe ecran apare sora Mariei, care îi va lua în grijă pe cei cinci. Gâdea o atinge pe umăr. Femeia pare că se clatină, cu o privire pierdută. La un moment dat, își mușcă buzele.

„E o poveste despre moarte, disperare și sărăcie”, spune Simona Gherghe.

La scurt timp, Gâdea anunță vestea cea mare: copiii vor primi o casă de la Primăria Capitalei.

„Chiar dacă, în momentul ăsta, nimic nu pare să aibă valoare, e felul nostru de a vă spune că vă iubim foarte mult”, zice Gâdea.

Camelia, fiica Mariei, îi spune că și ea îl iubește foarte mult. Și plânge.

Momentul este întrerupt de Dan Negru, care îl cheamă pe primarul interimar al Capitalei să le dea cheile apartamentului. Publicul aplaudă.

Primarul Dan Ștefănel Marin se declară emoțional: „Am onoarea să vă ofer, în această seară, în numele Consiliului General și al Primăriei Municipiului București, cheia unui apartament de 3 camere!”.

Pe ecran rulează imagini din apartament.

La nici o oră mai târziu, Pepe îi însoțește pe copiii Mariei Ion la noua locuință. Îi oferă cheia unuia dintre mezini, Mihăiță.

Copiii sunt filmați în timp ce se plimbă prin apartamentul gol.

*

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...