Pelicani comuni în Delta Dunării. Foto: Silviu Panțîru
14/11/2017
O barieră fatală pentru zece pelicani
Zece pelicani au fost găsiți morți pe 22 septembrie 2017, în apropiere de municipiul Călărași. Doi biologi de la Societatea Ornitologică Română (SOR), bulgarul Emil Todorov (36 de ani) și românul Dani Drăgan (28 de ani), erau pe teren, în zona sitului Natura 2000 Iezerul Călărași, când au observat cele zece păsări neînsuflețite.
Stabilit de câțiva ani în România, Emil Todorov spune că toate aceste păsări erau indivizi imaturi¹ din specia marele pelican alb sau pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus), o specie protejată. Cauza morții lor este, indică el, „coliziunea cu firele din linia de medie tensiune din limita vestică a Iezerului Călărași”.
¹Pelicanii comuni, explică Emil Todorov, sunt juvenili până la vârsta de un an, când devin imaturi, iar de la 3 ani sunt considerați subadulți. Adulți ajung la 4 sau 5 ani.
Biologii au sunat imediat la Garda de Mediu Călărași, iar ulterior au făcut adrese oficiale către Garda Națională de Mediu și către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Emil Todorov spune că experții de la Garda de Mediu și cei de la ANSVSA au ajuns pe 3 octombrie la locul în care au fost găsiți pelicanii.
„Cadavrele au fost colectate de echipa ANSVSA, iar mai târziu au fost incinerate. Unele au fost supuse autopsiei, dar deocamdată nu avem rezultatele”, precizează biologul bulgar.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Todorov presupune că impactul s-a produs, probabil, din pricina ceții ori a vântului puternic sau „pur și simplu pentru că păsările nu au văzut firele”.
Biologul consideră că „liniile de tensiune ar trebui să fie marcate cu dispozitive speciale care le-ar face mai vizibile, iar cele mai problematice ar trebui să fie îngropate”.
Dimensiuni
„Nouă cine ne plătește pensia?” Două potențiale soluții
În România și Europa de Est, scepticismul legat de viabilitatea sistemului public de pensii este în creștere, în special în rândul tinerilor, din cauza problemelor demografice și a creșterii speranței de viață.
Reportaj: Minerii care sting lumina. De ce s-au bătut oamenii din Valea Jiului pe slujbele din subteran
325 de posturi au fost aruncate pe piață la începutul lunii septembrie 2024 și candidații s-au înghesuit să-și depună dosarele. Paradoxul închiderii minelor din Valea Jiului e că e nevoie de oameni în subteran.
Emil Todorov afirmă că pelicanul comun nu are prădători și că este una dintre cele mai mari păsări din România. Potrivit biologului bulgar, dimensiunile și masa unui adult variază între următoarele valori:
– anvergura aripilor: 270-320 de centimetri,
– lungimea corpului: 160-180 de centimetri,
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
– masa: 8-10 kilograme.
Câți pelicani trăiesc în România
Din numărătoarea realizată de SOR în luna mai 2017 a rezultat că în România se aflau 32.494 de pelicani comuni și 563 de pelicani creți (Pelecanus crispus).
„Vara pot fi găsiți în regiunile lacustre din sud-estul Europei, în special în Delta Dunării”, indică Emil Todorov, „pe lacurile de apă dulce, bogate în pește și în vegetație acvatică”.
Pelecanus onocrotalus este o specie migratoare, care iernează în Africa și în Asia. Ajunge la începutul lunii martie în Delta Dunării, unde „cuibărește în colonii, pe formațiunile de plauri din zonele greu accesibile, iar cuiburile sunt foarte apropiate între ele”, detaliază biologul bulgar.
Femela construiește, masculul e salahor
Femela face cuibul cu materialele aduse de mascul, și apoi, în luna mai, depune un ou sau două, foarte rar trei. „Ouăle sunt de culoare albă, cu un aspect cretos.”
Sarcina clocirii ouălor se împarte între cei doi părinți, între care nu există deosebiri vizibile. După 32-34 de zile, puii scot capul din găoace. La 10-12 săptămâni de la eclozare, noua generație își ia zborul, spune Emil Todorov.
Pelicani comuni, în aceeași direcție cu un avion comercial, dar cu multe etaje mai jos. Foto: Mihai Baciu
Strategie de vânătoare în grup
Pelicanii comuni se hrănesc numai cu pește, pe care îl vânează de obicei în grup. Emil Todorov explică:
„Pelicanii încep să se învârtă în cerc și sperie peștele, bătând din aripi pe suprafața apei. Destul de des, alături de pelicani vânează și cormoranii”.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this