Pelicani comuni în Delta Dunării. Foto: Silviu Panțîru

O barieră fatală pentru zece pelicani

Zece pelicani au fost găsiți morți pe 22 septembrie 2017, în apropiere de municipiul Călărași. Doi biologi de la Societatea Ornitologică Română (SOR), bulgarul Emil Todorov (36 de ani) și românul Dani Drăgan (28 de ani), erau pe teren, în zona sitului Natura 2000 Iezerul Călărași, când au observat cele zece păsări neînsuflețite.

Stabilit de câțiva ani în România, Emil Todorov spune că toate aceste păsări erau indivizi imaturi¹ din specia marele pelican alb sau pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus), o specie protejată. Cauza morții lor este, indică el, „coliziunea cu firele din linia de medie tensiune din limita vestică a Iezerului Călărași”.

¹Pelicanii comuni, explică Emil Todorov, sunt juvenili până la vârsta de un an, când devin imaturi, iar de la 3 ani sunt considerați subadulți. Adulți ajung la 4 sau 5 ani.
Un pelican imatur găsit lângă Călărași. Foto: Emil Todorov

Biologii au sunat imediat la Garda de Mediu Călărași, iar ulterior au făcut adrese oficiale către Garda Națională de Mediu și către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Biologul Emil Todorov. Foto: Arhiva personală

Emil Todorov spune că experții de la Garda de Mediu și cei de la ANSVSA au ajuns pe 3 octombrie la locul în care au fost găsiți pelicanii.

„Cadavrele au fost colectate de echipa ANSVSA, iar mai târziu au fost incinerate. Unele au fost supuse autopsiei, dar deocamdată nu avem rezultatele”, precizează biologul bulgar.

Todorov presupune că impactul s-a produs, probabil, din pricina ceții ori a vântului puternic sau „pur și simplu pentru că păsările nu au văzut firele”.

Biologul consideră că „liniile de tensiune ar trebui să fie marcate cu dispozitive speciale care le-ar face mai vizibile, iar cele mai problematice ar trebui să fie îngropate”.

Dimensiuni

Emil Todorov afirmă că pelicanul comun nu are prădători și că este una dintre cele mai mari păsări din România. Potrivit biologului bulgar, dimensiunile și masa unui adult variază între următoarele valori:

– anvergura aripilor: 270-320 de centimetri,

– lungimea corpului: 160-180 de centimetri,

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României. Vrei să ne ajuți?

Susține PressOne

– masa: 8-10 kilograme.

Pelican comun. Foto: Sebastian Bugariu

Câți pelicani trăiesc în România

Din numărătoarea realizată de SOR în luna mai 2017 a rezultat că în România se aflau 32.494 de pelicani comuni și 563 de pelicani creți (Pelecanus crispus).

„Vara pot fi găsiți în regiunile lacustre din sud-estul Europei, în special în Delta Dunării”, indică Emil Todorov, „pe lacurile de apă dulce, bogate în pește și în vegetație acvatică”.

Pelecanus onocrotalus este o specie migratoare, care iernează în Africa și în Asia. Ajunge la începutul lunii martie în Delta Dunării, unde „cuibărește în colonii, pe formațiunile de plauri din zonele greu accesibile, iar cuiburile sunt foarte apropiate între ele”, detaliază biologul bulgar.

Zece pelicani comuni. Foto: Mihai Baciu

Femela construiește, masculul e salahor

Femela face cuibul cu materialele aduse de mascul, și apoi, în luna mai, depune un ou sau două, foarte rar trei. „Ouăle sunt de culoare albă, cu un aspect cretos.”

Sarcina clocirii ouălor se împarte între cei doi părinți, între care nu există deosebiri vizibile. După 32-34 de zile, puii scot capul din găoace. La 10-12 săptămâni de la eclozare, noua generație își ia zborul, spune Emil Todorov.

Pelicani comuni, în aceeași direcție cu un avion comercial, dar cu multe etaje mai jos. Foto: Mihai Baciu

Strategie de vânătoare în grup

Pelicanii comuni se hrănesc numai cu pește, pe care îl vânează de obicei în grup. Emil Todorov explică:

„Pelicanii încep să se învârtă în cerc și sperie peștele, bătând din aripi pe suprafața apei. Destul de des, alături de pelicani vânează și cormoranii”.

Pelican comun. Foto: Silviu Panțîru
Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...