Accesul românilor la RMN e îngreunat și de lipsa specialiștilor. Photo 120761025 | Irm © Auremar | Dreamstime.com
Accesul românilor la RMN e îngreunat și de lipsa specialiștilor. Photo 120761025 | Irm © Auremar | Dreamstime.com
Italieni
14/05/2024
Noaptea ca asigurații. Cum ajung pacienții cu bilet de trimitere să-și facă RMN la o clinică privată la 4 dimineața
Cât de greu este să-ți faci un RMN în România când ești asigurat la sistemul public de sănătate?
Practica ultimilor ani arată că în multe cazuri pacienții așteaptă și câte trei luni de zile. Sunt însă și cazuri în care pacienții cu bilet de trimitere de la medicul specialist beneficiază de servicii de imagistică doar pe timp de noapte. Se întâmplă în București, la clinica privată Sanador, care are încheiat contract de colaborare cu Casa Națională de Sănătate.
Surse din interiorul Casei spun la PressOne că, între varianta de a aștepta mai multe luni și cea de venit la 04:00 dimineața, „e mai bine pe timp de noapte.”
Astfel, cu ce soluție rămân pacienții asigurați la sistemul public de sănătate și care au nevoie de un RMN? PressOne a documentat traseul unui pacient către RMN făcut pe timp de noapte și a descoperit că situația persistă și în prezent.
RMN la miezul nopții
N. suferea de o problemă la un genunchi. Printr-o recomandare, a ajuns cu bilet de trimitere de la medicul de familie la un medic ortoped. La rândul său, ortopedul i-a recomandat să-și facă un RMN.
Dorind să primească un răspuns cât mai rapid, N. și-a făcut investigația la o clinică privată, cu plata pe loc. A achitat 800 de lei, a primit rezultatul, și s-a întors cu el la medicul ortoped. Acolo și-a dat seama că imaginile nu erau cele mai clare, așa că ortopedul i-a dat bilet de trimitere pentru un alt RMN. Pe acesta a decis să-l facă prin asigurarea publică de sănătate.
A sunat la mai multe clinici private din București. A găsit un loc liber la una dintre ele, peste trei săptămâni. Însă la ora 04:00 dimineața.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
„Doar acolo era disponibil. Ulterior, am văzut că programarea era la 04:00 dimineața. N-am dormit, m-am pregătit mintal pentru ora 04:00. Între timp am primit un telefon de la ei că s-a eliberat un loc la ora 22:00 și dacă vreau să merg atunci”, povestește N.
În cele din urmă, din cauza unor încurcături cu biletul de trimitere, N. a ajuns să-și facă investigația după miezul nopții.
Pacienții cu bilet de trimitere, doar pe timp de noapte
„Nouă cine ne plătește pensia?” Două potențiale soluții
În România și Europa de Est, scepticismul legat de viabilitatea sistemului public de pensii este în creștere, în special în rândul tinerilor, din cauza problemelor demografice și a creșterii speranței de viață.
Reportaj: Minerii care sting lumina. De ce s-au bătut oamenii din Valea Jiului pe slujbele din subteran
325 de posturi au fost aruncate pe piață la începutul lunii septembrie 2024 și candidații s-au înghesuit să-și depună dosarele. Paradoxul închiderii minelor din Valea Jiului e că e nevoie de oameni în subteran.
Clinica privată la care a ajuns N. să-și facă investigația pe timp de noapte este Sanador. Am încercat și noi să vedem care sunt condițiile Sanador pentru un RMN decontat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), așa că am sunat pentru o programare.
„Pentru servicii prin Casa de Sănătate, va trebui să reveniți cu un telefon”, a fost primul răspuns primit de la operatorul din call-center. Nu mai erau fonduri pentru investigații de tip RMN decontate de Casa Națională de Sănătate și niciun estimat de când aș putea beneficia, totuși, de un astfel de serviciu.
Întreb și dacă investigațiile RMN decontate de CNAS se pot efectua pe timp de zi sau noaptea. „Doar pe timp de noapte”, îmi răspunde operatorul Sanador.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Reporter: Aș dori o programare pentru un RMN decontat de Casa de Sănătate.
Sanador: Pentru servicii prin casa de Sănătate va trebui să reveniți cu un telefon.
Reporter: Ce înseamnă asta, cam pe când?
Sanador: Începând cu săptămâna viitoare, mai reveniți cu un telefon.
Reporter: Este o listă de așteptare?
Sanador: Dacă era, v-am fi trecut pe ea. La momentul actual este cel mai bine să reveniți cu un telefon.
Reporter: Am aflat că se pot face RMN-uri și pe timp de noapte…
Sanador: Doar pe timp de noapte se efectuează.
Reporter: Toate RMN-urile?
Sanador: Cu prioritate, casa de asigurare.
Reporter: Prin casa de sănătate pot și pe timp de zi sau doar pe timp de noapte, că n-am înțeles exact.
Sanador: Doar pe timp de noapte.
Potrivit Raportului Național al Stării de Sănătate a Populației, publicat de Institutul Național de Sănătate Publică, în 2022 mai bine de jumătate dintre aparatele RMN din țară se găseau în rețeaua privată de sănătate. Foto © Mastervideo68 / Dreamstime.com
Pentru comparație, am vrut să vedem dacă situația este asemănătoare și la alte clinici private care lucrează cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Am încercat să ne facem o programare pentru un serviciu de imagistică la alte trei clinici private din București și niciuna dintre ele nu efectua investigații RMN pe timp de noapte.
Ce se întâmplă, însă, dacă ești din Călărași, județul din țară unde, potrivit unui raport INS din 2022, nu există niciun aparat RMN, și vii la București pentru o astfel de investigație pe timp de noapte?
Discriminare între pacienți
Am încercat să obținem un punct de vedere de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, însă nu am primit niciun răspuns oficial. Surse PressOne din interiorul Casei spun, însă, că la nivelul instituției nu se știe de o asemenea practică, dar și că programul de lucru și-l gestionează fiecare furnizor în parte. CNAS nu are niciun cuvânt de spus în privința orei la care clinicile private care au contract cu casa efectuează serviciile decontate.
Aceleași surse au declarat pentru PressOne că pacientul, dacă are de ales între varianta de a aștepta trei luni de zile pentru un RMN sau a veni pe timp de noapte, mai bine ar alege ultima variantă.
„Dar, într-adevăr, s-ar putea discuta că-i discriminare între cei cu plată și cei fără plată”, declară surse din interiorul CNAS pentru PressOne.
Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, consideră măsură ca fiind una discriminatorie la adresa pacienților cu asigurare publică de sănătate.
„Pacienții sunt vai de steaua lor și noi îi punem noaptea pe drumuri. Nu se poate așa ceva. Este de noaptea minții această măsură. Nu se poate să-și bată joc de pacienți”, se plânge președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.
Mai mult, adaugă acesta, fondurile alocate de CNAS pentru servicii de imagistică sunt aceleași, indiferent că sunt efectuate ziua sau noaptea: „nu e un regim diferit pe timp de noapte față de cel peste zi.”
Însă în condițiile în care sistemul medical din România este unul problematic, cu siguranță că, pentru a primi serviciile de care are nevoie, pacientul este de-acord să vină oricând și oricum, e de părere Cezar Irimia, care crede că e în responsabilitatea clinicilor să nu transforme pacienții în „turiști nocturni.”
„Cum pui un pacient cu o boală cronică să vină noaptea să-și facă investigații de imagistică? Adică să plece de acasă, taxiuri, că transportul în comun noaptea știm că e destul de anevoios. Nu trebuie să-l facem turist nocturn, pentru că nu cred că îi face bine și chiar este o măsură pur și simplu luată în bătaie de joc la adresa pacienților”, adaugă Cezar Irimia.
Accesul la RMN în România
- În 2022, potrivit Raportului Național al Stării de Sănătate a Populației, publicat de Institutul Național de Sănătate Publică, mai bine de jumătate dintre aparatele RMN din țară se găseau în rețeaua privată de sănătate (134 sistem privat vs 93 sistem public).
- Pentru a beneficia de o investigație de tip RMN decontată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, un pacient are de trecut mai multe etape.
- În primul rând, trebuie să meargă la medicul de familie. Dacă afecțiunea depășește resursele medicului de familie, acesta îi poate da pacientului un bilet de trimite pentru un consult la un medic specialist.
- Abia în urma controlului la medicul specialist, pacientul poate primi trimitere către o investigație de tip RMN decontată de CNAS.
Sistemul medical românesc funcționează după ureche
Toate aceste etape, peste care se adaugă lipsa infrastructurii medicale și a personalului de specialitate, fac ca procesul de diagnosticare să se întindă pe câteva luni. Aspect confirmat și de surse PressOne din interiorul Casei, care spun că, pe lângă problema capacității tehnice, și fondurile sunt o problemă. Mai ales că, spun aceleași surse, Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu are cum să știe care sunt nevoile pacienților, astfel încât să aloce, de exemplu, mai multe fonduri către investigații de tip RMN.
Mai mult, dacă fondurile pentru servicii de rezonanță magnetică ar fi suplimentate, tot mai mulți pacienți ar avea nevoie de astfel de servicii.
„Existența fondurilor stimulează și nevoia”, au mai declarat pentru PressOne surse din interiorul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
În același timp, președintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, explică faptul că la nivelul CNAS ar trebui să existe o proiecție a bugetului pe anul următor, mai ales că la nivelul instituției există un istoric. Din păcate, adaugă Cezar Irimia, istoricul nu este dublat și de statistici clare.
„Din păcate, suntem încă urechiști. Adică nu avem statistică, avem doar istoric, pentru că nu avem registre de pacienți, de nicio patologie. Așa că nu putem spune decât că sistemul de sănătate din România este un sistem lăutăresc, care funcționează după ureche”, e de părere Cezar Irimia.
Iar când vine vorba de servicii de imagistică, susține Irimia, problema principală constă în lipsa specialiștilor.
„A devenit deja un cartel imagistica. Un medic este arondat la nu știu câte clinici. Iar pentru îmbogățirea medicului, răspunsurile la interpretarea investigației imagistice vin tardiv la unii pacienți, după două-trei săptămâni. Asta face ca pacientul să primească un tratament, dacă mai apucă, foarte târziu, în loc să fie pus în câteva zile pe tratament”, explică președintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.
Am încercat să obținem un punct de vedere și de la Sanador cu privire la serviciile de imagistică medicală decontate de CNAS și efectuate doar pe timp de noapte, însă până la momentul publicării acestui articol nu am primit niciun răspuns.
Am intrat în contact cu purtătorul de cuvânt al spitalului, însă acesta ne-a declarat că nu deține informații legate de motivul pentru care pacienții cu asigurare publică de sănătate beneficiază de servicii de imagistică doar pe timp de noapte.
„Nu dețin eu informațiile acestea, din păcate. O să vă îndrum către administrația spitalului. Eu sunt purtătorul de cuvânt, dar știți cum e, purtătorul de cuvânt spune cuvintele managementului sau ale spitalului”, a declarat purtătorul de cuvânt Sanador.
PressOne așteaptă în continuare un punct de vedere oficial din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Până acum, responsabilii de la Casă au invocat, printre altele, programul încărcat al șefei instituției și lipsa de disponibilitate cauzată de perioada sărbătorilor de Paște. Solicitarea scrisă a fost transmisă către CNAS în data de 22 aprilie 2024.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this