Nikon F, model lansat în aprilie 1959. Primul aparat profesional pe film de 35 mm produs de compania niponă. Sursa foto: wikipedia.org

Nikon F, model lansat în aprilie 1959. Primul aparat profesional pe film de 35 mm produs de compania niponă. Sursa foto: wikipedia.org
31/07/2017
Nikon încearcă să se redreseze cu modelul D850
Dacă sunteți curioși ce aparate și tehnologii foto urmează să apară, există câteva site-uri care, sub titlul de „zvon”, postează știri despre planurile marilor jucători din domeniu. Câteva dintre aceste site-uri sunt nikonrumors.com, canonrumors.com, sigma-rumors.com, leicarumors.com, 43rumors.com sau fujirumors.com.
Unul dintre cele mai accesate este nikonrumors.com. Cu atât mai mult cu cât fidelii aparatelor Nikon așteaptă de o bună perioadă lansarea noului vârf de gamă din categoria aparatelor digitale reflex de înaltă rezoluție.
Astfel, după mai multe luni de bănuieli și opinii lansate de diverși fotografi, compania niponă − care împlinește un secol de existență − a anunțat în iulie imediata lansare a succesorului camerei Nikon D810, și anume Nikon D850.
Nikon D810 este un aparat foarte bun și versatil. Am fotografiat cu el, fără probleme, de la imagine de studio până la fotografie de sport fără probleme. Are un vizor senzațional și o calitate a imaginii foarte ridicată.
La minusuri, aș menționa o izolare mediocră împotriva intemperiilor și uzura prea rapidă a părților de cauciuc de pe corpul aparatului.
Cu ce poate veni în plus, ca să te convingă, noul model? Din informațiile apărute pe site-urile de profil, noul aparat ar urma să ofere captură video în format 4K, 45 de megapixeli, ecran rabatabil și sistemul de autofocus de la vârful de gamă Nikon D5.
Nikon D850 are misiunea grea de a redresa firma niponă după căderea la bursă suferită în urmă cu câteva luni. Competiția este una extrem de dură, deoarece principalul competitor, Canon, a lansat de curând modelul Canon 5D mark IV − așteptat și apreciat de foarte mulți profesioniști.
*
Problemele gigantului nipon au rădăcinile înfipte în timp. Nikon a fost considerată o marcă conservatoare, care nu implementează tehnologii noi dacă acestea nu sunt cu adevărat de folos. Această abordare ar fi, de altfel, principala cauză a decăderii din ultimii ani.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
În timp ce Sony și Canon, principalii săi competitori, au înțeles că piața cere mai mult decât aparate foto și că e nevoie de extindere spre zona video, ba chiar și cinema, Nikon a stagnat, iar produsele sale au caracteristici modeste în acest domeniu.
Sony a acaparat o cotă foarte mare din piață oferind aparate mici și cu performanțe cel puțin la nivelul aparatelor reflex. Iar camerele fără oglindă au atras un număr important dintre amatorii de fotografie.
Reacția companiei Nikon a fost modestă. Au încercat cu gama Nikon 1, care nu a avut însă succesul scontat, astfel că aparatele din această serie au fost scoase repede din producție.
Principalele cauze ale situației grele în care se găsește Nikon ar fi:
- lipsa „focusului” pe tehnologia video;
- incapacitatea de a dezvolta camere mirrorless performante;
- prețurile obiectivelor, mai ridicate decât ale concurenței.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Toscana. Desant de primăvară în inima frumuseții.
Socoteala de acasă: Măreția Domului lui Brunelleschi din Florența, Galeria Uffizi cu toate ungherele și comorile ei nesfârșite, Michelangelo, Botticelli și Caravaggio, drumul pe jos până la Siena pe Via Romea del Chianti și vinurile aferente, potecile șerpuind printre semețe palazzo din piatră în vârfuri de deal, livezi de măslini și podgorii nesfârșite poleite în lumina de primăvară a Toscanei.
Parcursul aduce cu involuția firmei Kodak, care a decăzut, paradoxal, după invenția captorului digital (ca alternativă la peliculă).
Potrivit presei de specialitate, una dintre posibilele soluții de redresare a Nikon o reprezintă vânzarea unei părți din firmă către conaționalii de la Fujifilm.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this