Florian Walter a fost adus în țară sâmbătă, 5 martie 2016. Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Florian Walter a fost adus în țară sâmbătă, 5 martie 2016. Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
06/03/2016
Most Walter. Din Dubai în duba-i
Florian Walter a fost extrădat din Emiratele Arabe Unite. La aproape un an de la fuga sa în Dubai, patronul firmei de salubritate Romprest și al clubului de fotbal Universitatea Cluj a fost adus, sâmbătă seară, în România.
Slăbit și îmbătrânit, încadrat de patru lucrători ai Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale (SIAS) și de o armată de reporteri, Walter a îngăimat ceva legat de o amenințare la adresa vieții sale. Apoi a adăugat: „N-am fugit, dom’le!”.
Era dat în urmărire internațională de 10 luni. În mai 2015, anticipase perchezițiile și zburase în grabă la Dubai.
Acolo, găsise definiția libertății: să te bucuri de marca preferată de trabucuri, într-un concediu prelungit, la mii de kilometri distanță de acuzațiile procurorilor.
Obținuse viza de rezidență în Emirate și spera ca șederea în Orient să i se prelungească. Duminică, 6 martie, a făcut cunoștință cu interiorul neprietenos al dubei care l-a dus la Tribunalul Prahova.
În baza de date a Poliției Române, la secțiunea Most Wanted, numele său încă apare într-o companie selectă. Markó Atilla Gábor sau Zaher Iskandarani privesc și ei de pe tabloul dezonoarei. Încruntați și, parcă, puțin îngrijorați.
Acuzațiile
Florian Walter va ajunge în fața anchetatorilor pentru a fi informat oficial că face obiectul unei anchete penale. Instrumentat inițial de procurori de la DIICOT, dosarul său a ajuns între timp la DNA.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Cu o avere estimată, în 2013, la 50 de milioane de euro, Walter e acuzat de evaziune fiscală și de faptul că ar fi fondat și condus un grup organizat pentru a obține rambursări ilegale de TVA de la bugetul de stat și pentru a plăti impozite mici prin firmele pe care le controla. Prejudiciul ar fi uriaș, în jur de 20 de milioane de euro.
Pe 15 mai 2015, pe numele patronului Romprest s-a emis un mandat de arestare în lipsă. Pe 20 mai, a fost dat în urmărire internațională. La jumătatea lui iulie, el le-a spus jurnaliștilor de la enational.ro, prin telefon, că obținuse viza de rezident și că nu va mai reveni în România:
„Au vrut să mă omoare! La ora asta puteam fi mort. De ce să vin în România? Să mă omoare în România? Sper doar ca, după atâtea luni, să pot să-mi văd și eu fiica.”
Cine-i formează pe formatori? Ministerul Sănătății lasă pregătirea practicienilor de medicină alternativă pe seama unor medici care practică „regresia în vieți anterioare”
Ministerul Sănătății pregătește o nouă lege pentru reglementarea medicinei alternative. La elaborarea ei a contribuit și o specialistă din sistemul public care practică „regresia în vieți anterioare”.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Walter a împlinit 53 de ani pe 13 februarie.
De la Bușcă la Walter
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Înainte de revoluție, printre spaimele lui Florian Bușcă – numele lui Walter din certificatul de naștere – nu intra și nerespectarea reglementărilor fiscale. Alături de Cristi Borcea, el vindea pe sub mână butelii pentru aragaze la un centru din cartierul Pantelimon.
Atențiile plasate superiorilor și milițienilor le asigurau protecția. Bușcă avea să se laude că decembrie 1989 l-a găsit cu economii de peste un milion de lei.
Anii ’90 i-au deschis toate posibilitățile. Mica speculă lăsa locul unor proiecte mai ambițioase. Transportul ilegal al persoanelor care munceau la negru, în Italia sau Austria, a fost primul pariu riscant al lui Bușcă. Rețeaua era bine organizată, iar liderul ei obișnuia să meargă cu mașina personală înaintea autocarelor cu români care Occidentul.
Autoritățile austriece i-au dejucat planul. În 1997, Bușcă a fost arestat pe autostradă, după o urmărire ca-n filme la care participaseră zeci de polițiști. Pe locul din dreapta se afla a doua soție a tânărului intrepid, însărcinată.
Cazul a avut parte de ample relatări în presa din Austria. Bușcă și-a plătit cauțiunea, a revenit în țară și s-a dedicat unor activități mai puțin primejdioase.
A intrat în afaceri cu Marian Măgureanu, fiul fostului șef al SRI, Virgil Măgureanu, și a pus bazele unei firme de pază și protecție. L-a cunoscut apoi pe Miron Mitrea, ministru al Transporturilor în Guvernul Năstase, care i-a și botezat unul dintre copii.
Pentru Bușcă a urmat o perioadă înfloritoare. Proaspetele conexiuni politice l-au adus pe frecvența afacerilor cu statul. Acolo unde s-a simțit în sfârșit acasă.
Nu rata nici o oportunitate. Firmele sale au câștigat salubrizarea aeroportului Otopeni și sume importante din contractele cu ANL, CFR sau Metrorex.
E ciudat cum se aranjează lucrurile. Lui Bușcă îi era frică să zboare cu avionul, dar una dintre firmele sale, Romprest, prospera în urma unui contract cu cea mai importantă aerogară din România.
În august 2006, Bușcă și-a schimbat numele și a devenit Walter. Mărturisea că vecinătatea stânjenitoare a lui Dușcă și Pușcă l-a determinat să ia această decizie.
De fapt, omul avea nevoie de un cazier curat ca să participe la o licitație organizată de Armata Statelor Unite pentru serviciile de salubritate în bazele militare de la Babadag și Mihail Kogălniceanu.
Bușcă ieșise șifonat din „afacerile” austriece și primise deja botezul în zona penalului după acuzațiile de înșelăciune și cămătărie – în complicitate cu fostul deputat PSD Mihai Sirețeanu – la privatizarea Agrozootehnica SA Drăgănești.
Bușcă, discret, Walter vorbește!
Walter era gata să-și continue aventura pe drumul bătătorit de Bușcă, în pas sprinten și cu o siguranță de sine debordantă. Noua versiune a omului de afaceri avea nevoie de expunere, de validare.
Presa, neobositul inamic, continua să bată la uși închise. De ce atâtea contracte cu Statul? Cum l-a scos din țară pe „Țarul CFR”, Mihai Necolaiciuc? Iar Walter se simțea în sfârșit pregătit să răspundă.
Ondine Gherguț (senior editor la România Liberă) a reușit să-i ia singurul interviu relevant. E un balansoar între poziția combativă, ușor amenințătoare, și cea în care joacă rolul victimei. Se întâmpla în 2007.
Laconic când i se cereau explicații legate de unele afaceri, Walter se învolbura pe măsură ce tirul de întrebări se intensifica.
„Oamenii buni ar trebui să plece din țară din cauza dumneavoastră, a presei. O să vă dau în judecată pe dumneavoastră, personal, nu în România, ci afară, prin partenerii mei. E ilegal ce fac eu în această țară? Nu înțelegeți că aceste companii lucrează normal? Că am afaceri cu Statul? Unde vreți să lucreze o firmă de construcții, nu cu Statul?
Vreți să plecăm din țară? Da, v-am spus, contractele prin relațiile personale se obțin. Ce, altfel te caută cineva? Altfel, cum își iau salariul la timp cei 3.500 de angajați? E bine că își iau salariul la timp?”
A fost singurul interviu pe care Walter l-a acordat de-a lungul timpului fără să negocieze condițiile. Ulterior, nu a mai răspuns pozitiv niciunei solicitări din partea jurnaliștilor care doreau să refacă traseul ascensiunii sale. (Interviul integral, aici).
„Am scris mai multe articole cu dezvăluiri despre afacerile sale suspectate de a fi ilegale. A cerut un drept la replică pe o pagină din ziar, lucru pe care l-am considerat inacceptabil. Singura concesie a fost să îmi acorde un interviu. În loc de bună ziua, l-am întrebat direct cum a furat pe vremea lui Ceaușescu. Ulterior, a cerut ca interviul să nu mai fie publicat și ne-a amenințat că ne va da în judecată în momentul apariției. Ceea ce nu s-a întâmplat”, a descris jurnalista Ondine Gherguț împrejurările întâlnirii cu omul de afaceri.
Dinamo, prima investiție în fotbal
În fotbal, Walter a ajuns la invitația prietenului său Cristi Borcea. „Jucase puțin la Rapid, dar n-a făcut carieră. Era pasionat, se pricepea și insista că viitorul în fotbal este legat de creșterea juniorilor”, spune Georgian, fiul cel mare al omului de afaceri.
La Dinamo, Walter n-a apărut niciodată în prima linie. „Acolo, Borcea era căpitan de navă”, explică fostul șef al Ligii Profesioniste de Fotbal, Mitică Dragomir.
S-a ocupat mai mult de echipa a doua a „câinilor roșii”, de unde a promovat jucători precum Radu Ștefan, Pulhac sau Ropotan. A fost implicat și într-unul dintre episoadele care au șocat lumea fotbalului.
Se întâmpla la pauza meciului Unirea Urziceni – Dinamo (2007). MM Stoica, pe atunci managerul ialomițenilor, a dat buzna în loja dinamoviștilor pentru a-i reproșa greșelile de arbitraj lui Cristi Borcea, care își făcuse un titlu de glorie din faptul că se afla „la butoane” și controla arbitrii din Liga 1.
S-a scris atunci că Walter a marcat momentul stingându-și trabucul pe fruntea lui Stoica. Asta după ce MM scăpase viu dintr-un duel pugilistic cu Gigi Nețoiu.
„A primit ceea ce a meritat! A ieșit cu hainele rupte din loja noastră? Nu știu! Poate așa intrase”, spunea Walter după meci.
Personajele implicate în această poveste au ajuns mai târziu la închisoare. E inutil de adăugat că în acea lojă se aflau și frații Becali.
Dumitru Dragomir avea să reproducă incidentul cu lux de amănunte, în 2014:
„A venit Memeul înjurând la Nețoiu și Borcea… Mă, nene, cînd i-a dat Nețoiu o ștachie! A sărit și Borcea apoi pe el… Aoleu! Ce a fost acolo. Trabucul nu știu dacă a apucat să îl stingă, fiindcă nu se stinge așa de ușor. Nețoiu era periculos, bătea șapte ca Memeul atunci. Dacă mergea la K1, sigur ieșea campion mondial.”
Doi ani mai târziu, Dragomir și-a schimbat depoziția într-o declarație pentru PressOne: „Haide, dom’le, ce Dumnezeu! 99,99 la sută e folclor!”
Sinatra și Rolls-Royce-ul albastru
În iulie 2009, Walter își anunța ieșirea din acționariatul lui Dinamo și lua drumul Clujului. Nu apetența pentru contractele cu bani publici îl aducea în Ardeal, spunea el cu seninătate.
„Nu am nici un avantaj prin preluarea lui U Cluj. Firmele mele participă la peste 450 de licitații. Dacă am oferte bune, câștig, dacă nu, nu. E simplu! Dacă lumea din Cluj așa crede, că am venit pentru avantaje financiare, atunci mai bine plec”, declara Walter.
„U” Cluj a obținut promovarea după primul an de la venirea patronului Romprest și a început următorul sezon anunțând transferuri sonore: Claudiu Niculescu, Gabriel Boștină, Adrian Cristea.
Oameni pe care Walter îi știa de la Dinamo și în care avea încredere sută la sută. De altfel, el obișnuia să numească apropiați, chiar membri ai familiei, în poziții-cheie ale companiilor sale.
Walter evita, pe cât posibil, călătoriile cu avionul și se plângea mereu de obositoarele drumuri până la Cluj. Cu toate acestea, însoțea echipa în cantonamente din Turcia sau Austria.
Acolo, își rezerva mereu cea mai scumpă cameră, iar un Rolls-Royce albastru, cu domiciliul stabil la Monaco, îl aștepta la scară. Prezența mașinii de lux într-un liniștit sătuc din Alpii austrieci avea efectul deconcertant al apariției unui OZN.
„Era amuzant! Folosea mașina de la hotel la terenul de antrenament, pentru drumuri care, bătute la pas, nu-ți luau mai mult pe 5 minute. Îl vedeai cum își făcea intrarea pe o piesă de Frank Sinatra, că își înnebunea șoferul cu Sinatra. Apoi mai erau întâlnirile cu Cristi Borcea! Câtă solemnitate! Aveai senzația că sunt liderii unor puteri mondiale înaintea unui tratat de maximă importanță pentru istoria umanității.
Alegea mereu cele mai scumpe accesorii pentru îmbrăcăminte, îi plăcea să se vadă că are bani. Dar, când își făcea timp să ajungă la Cluj, și se afla printre angajații de la stadion, îi trata ca pe egali, niciodată cu superioritate, de la femeia de serviciu la îngrijitorul bazei de antrenament”, a povestit un fost antrenor al clujenilor.
Don Walter îl apelau prietenii, o evocare a faimosului personaj din The Godfather. De altfel, telefonul lui suna pe tema muzicală din filmul lui Coppola, compusă de Nino Rota.
La meciurile amicale se aduna toată lumea bună. Dumitru Dragomir, Cristi Borcea, Florian Walter, frații Becali. Primul se bucura de un tratament special. Nici Marlon Brando n-ar fi avut parte de un asemenea ceremonial. Mitică era mai presus de orice, era nașul tuturor nașilor, adevăratul Corleone. Asta când nu era Mircea Sandu în zonă.
Cornel Dinu descria plastic această atmosferă într-un text din revista Cultura (februarie 2011).
„Scena cea mai pilduitoare, teribil de hazoasă, a fost aceea cînd una dintre mâinile drepte ale patronului Florin Walter, adus de hazardul vremurilor la «șepcile roșii», Dan Tocaci, îl îmbracă cu o geacă protectoare pe președintele Ligii, dl. Dragomir.
Îmbrăcatul ca îmbrăcatul, dar s-a mers și mai departe, încheindu-i-se fermoarul (precum pupatul pantofului de sultan), ce pleca de la încheietura pantalonilor. Asistăm în văzul lumii la un act de prea-decadentă reîntoarcere la servitute și la dezgustătoare închinare.”
În prezent, Dan Tocaci mai are un singur mesaj de transmis prin intermediul PressOne. În duplicat, capătă forță de convingere: „Voi, Clujul și clujenii, ne-ați făcut foarte, foarte mult rău! La revedere! Voi, Clujul și clujenii, ne-ați făcut foarte, foarte mult rău! La revedere!”
Și, în 2012, Walter își lua „la revedere” de la Șepcile Roșii, după ce îi mărturisea jurnalistei Adina Oșan, într-un interviu pentru Mediafax, că salută construirea unei șosele ocolitoare a orașului.
„Așa nu va mai trebui să calc niciodată prin Cluj. Nu e vorba de bani, deși în acești trei ani am investit 17 milioane de euro. E vorba de omenie, de sprijin, de ajutor.
În trei ani, de când am venit la Cluj, nu m-a invitat nimeni la un gulaș, la o ciorbă de fasole, ceapă și o pălincă. Să stăm la o masă și să vorbim.
Nu m-a felicitat nimeni de ziua mea de naștere, de Crăciun, de Florii, de orice ar fi vrut. E clar că nu ești dorit. Am fost tot timpul considerat și tratat ca un mitic, iar miticul nu are voie să crească în Transilvania, nu-i așa?
Cred că se bucură toți acum, că pleacă un mitic ca mine. Am pus suflet, am încercat totul și nu am cerut pentru mine nimic, decât pentru echipă”.
Acesta era mesajul de adio al lui Walter, la câteva zile după un meci cu o desfășurare abracadabrantă, „U” Cluj – CFR Cluj 2-3.
Programată inițial în 8 mai, 2012, în etapa 31, disputa a fost întreruptă în minutul 25, după o bătaie între căpitanul CFR-ului, portughezul Cadu, și portarul lui „U”, Bornescu.
Rejucarea a avut loc pe 18 mai, din minutul 1, de la scorul de 0-0, cu o brigadă de arbitri din Croația! Cu 48 de ore înainte de ultima etapă și cu o linie de clasament care lăsa lupta la titlu deschisă dacă „U” Cluj obținea cel puțin un egal: 1. CFR Cluj – 67 de puncte, 2. Vaslui – 67 de puncte, 3. Steaua – 65 de puncte. Chiar și Steaua mai avea șanse la titlu, pentru că întâlnea CFR-ul în ultima rundă.
Feroviarii au învins însă cu 3-2, după ce, în startul reprizei secunde, „U” avea 2-0, cu două faze regizate de Adrian Cristea. Acesta a văzut cartonașul roșu imediat după reușita desprinderii, iar CFR a întors rezultatul. Trupa lui Ioan Andone sărbătorea un nou titlu pe Cluj Arena!
Acela a fost momentul în care Florian Walter anunța că s-a hotărât să plece la Ploiești, cu 15 jucători din lotul Universității.
La 4 ani distanță, fiul său Georgian a comentat acea decizie:
„Pe el l-a deranjat foarte mult că îl acuzaseră de blat la meciul acela cu CFR. Eu zic că nu pleca dacă nu apăreau reacțiile fanilor, mesaje de la oamenii de la care nu se aștepta. Erau foarte mulți bani în vestiar, prima era uriașă. L-au făcut blatist, iar tatăl meu a fost extrem de afectat. De asta a plecat, altfel nu părăsea Universitatea niciodată. Se vorbea de 6 luni de plecarea lui la Ploiești, e adevărat, dar aia a fost cireașa de pe tort”, a povestit Georgian Walter pentru PressOne.
Primul născut dintre cei patru copii ai lui Walter, Georgian a rezistat mult timp dorinței tatălui său de a-și schimba numele. A cedat, totuși, în 2015, când acesta i-a promis, în schimb, acțiunile de la „U” Cluj.
Georgian Walter a jucat fotbal pe postul de fundaș dreapta. Dinamo, Urziceni, Gloria și „U” Cluj au fost bornele din cariera sa. A renunțat la fotbal în momentul plecării tatălui său la Ploiești.
„Mi-a zis că, dacă nu merg la Petrolul, să mă las de fotbal și să lucrez la București cu fratele meu. Eu am vrut să rămân la U, să demonstrez că n-am ținut degeaba locul cuiva. N-am vrut să plec pe ușa din spate. M-am atașat foarte mult de acest club, e ceva special, o adevărată familie. În Cluj, toată lumea trăiește pentru Universitatea”, a declarat Walter junior.
Ordinul ignorat
Partida „U” – CFR Cluj din 18 mai 2012, terminată cu 3-2 pentru oaspeți, a născut multe controverse. La pauză, la 1-0 pentru „U”, Walter a trimis un mesaj clar din loja oficială a Cluj Arena.
„Scoate-l imediat pe Cristea. E expus, are deja un cartonaș”, a sunat ordinul. Antrenorul Claudiu Niculescu l-a ignorat. Motivul l-a dezvăluit Georgian Walter.
„S-a rupt totul cu Boștină și Niculescu. Tata a trimis la pauză pe cineva din tribună să-i ceară lui Niculescu să-l schimbe pe Cristea cu Boștină, pentru că Adrian avea deja un galben. Niculescu, din cauza faptului că era certat cu Boștină, a refuzat schimbarea. N-am înțeles niciodată de ce s-au lucrat între ei”, a dezvăluit fiul lui Walter.
În prezent, Georgian Walter se ocupă de unele afaceri ale tatălui său. Foto: Daniel Rus – stiridesport.ro
Un clovn în peluză
Transferul la Petrolul, cu titlu gratuit, al celor mai buni jucători din lotul Universității a devenit obiectul unui dosar instrumentat de procurorii DIICOT Cluj.
Acuzații: constituire a unui grup infracțional și delapidare cu consecințe deosebit de grave. Lui Walter, învinuirile i s-au adus la cunoștință la Cluj. Prejudiciul a fost stabilit la aproximativ 11 milioane de euro. De la sfârșitul lui 2012 până acum, nu s-au mai făcut pași semnificativi în acest dosar.
În toată această perioadă, „U” Cluj s-a zbătut în fiecare sezon să evite retrogradarea. Într-o primă fază (2012-2013), Walter i-a cedat acțiunile lui Ioan Mărginean și a adus-o într-o funcție de conducere pe Anamaria Reghecampf, pentru a trâmbița iminenta mutare a echipei la Buzău, din cauza nepăsării autorităților locale.
Spunea că nu mai are nici o legătură cu „U”, iar la Ploiești îi dădea o mână de ajutor bunului său prieten Daniel Capră, patronul Petrolului.
În fapt, Walter controla două echipe de fotbal din Liga 1. În consecință, „U” Cluj avea un palmares dezastruos în confruntările directe cu Petrolul și Steaua, aceasta din urmă patronată de un alt prieten de-al său din fotbal.
Fanii lui „U” au taxat exercițiul de prestidigitație al lui Walter cu una dintre coregrafiile rămase în amintirea peluzei. Patronul era înfățișat ca un clovn, iar mesajul era acesta: „Jonglezi cu tradiția, păcălind justiția, oare când te ia poliția?”.
În 2013, clubul a intrat în insolvență și a câștigat la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne dreptul de a rămâne în Liga 1. Walter revenea în vara aceluiași an la Universitatea.
De ajuns la Cluj, a mai ajuns abia în 2015, când a asistat la calificarea Șepcilor Roșii în finala Cupei României, la penalty-uri, în dauna rivalilor de la CFR Cluj.
La întâlnirile cu apropiații, Walter anunța imprevizibilul în clinchetul cupelor de șampanie: „Să bem pentru ultimele mele zile de libertate”.
Cu fuga în Dubai, părea să ne fi păcălit încă o dată. S-a întors încătușat. Îl aștepta o dubă.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this