Supermed Cluj e o platformă pe Facebook care a strâns în 7 zile 10.000 de lei, din care s-au cumpărat materiale sanitare de protecție

Ministerul Sănătății de pe Facebook

În ultimele zile, manageri de spitale, medici, asistenți și infirmiere au lansat nenumărate mesaje pe rețelele de socializare. În toate se face trimitere la penuria de materiale sanitare de protecție.

Sunt deja peste 150 de cadre medicale și personal auxiliar confirmate cu COVID-19. Autoritățile nu par capabile să gestioneze criza, iar personalul sanitar acuză faptul că a fost sacrificat.

În acest context, gesturile unor oameni obișnuiți, de a ajuta cât și cum pot, sub umbrela unor grupuri de pe Facebook sau de unii singuri, capătă o semnificație specială. Am selectat două inițiative care răspund la apelurile cu taxă inversă: „Nu sunteți singuri!”.

*

Ioana Stan (40 de ani), economistă în Cluj și mamă a trei copii, s-a gândit să facă un gest în sprijinul personalului medical pus la încercare în aceste săptămâni.

Femeia are un apartament cumpărat în rate pe care-l îl dă în chirie. „Se plătea singur”, până vinerea trecută când i-au plecat chiriașii, astfel că imobilul a rămas gol.

Ioana n-a deschis Piața de la A la Z, ci a „navigat” pe grupurile de Facebook care au făcut acțiuni concrete în ultimele zile pentru a ajuta în lupta cu SARS-CoV-2.

De pe Ajutor spitale Cluj, a ajuns la Vă ajutăm din Cluj unde a găsit o postare care trimitea la o nouă „comunitate online”, Adoptă un medic în Cluj. Inițiatorii acestei platforme încearcă să găsească spații de cazare pentru cadrele medicale care doresc să stea la distanță de familiile lor, în această perioadă, pentru a-i proteja dacă iau virusul în spitale.

Ioana a găsit un contact și l-a anunțat pe administratorul paginii că e gata să ofere fără pretenții financiare un apartament cu două camere în cartierul Gheorgheni. Omul a fost luat ușor prin surprindere, pentru că făcuse grupul de doar o oră.

Anunțul Ioanei a fost postat imediat și s-a întâlnit în scurt timp cu o nevoie. O asistentă de pe secția de ATI de la spitalul de Oncologie a căutat-o. A vorbit în numele colegilor ei, „30 împărțiți în trei ture”. Ioana i-a explicat cum pot să intre în posesia cheilor.

„Cred că 4-5 pot să intre, să se odihnească și să nu mai meargă acasă la familii”, spune femeia. Sunt o persoană low-profile, adaugă. Nu vrea să lase senzația că s-ar lăuda sau că a făcut un gest „nemaipomenit”.

„Am în familie medici. Tata și sora mea lucrează în aceste zile undeva în Bihor și știu exact prin ce trec. Nu pot face nimic pentru ei, nu-i pot ajuta de la distanță, așa că m-am gândit să fac ceva concret la Cluj. M-au ajutat și foștii chiriași, cărora vrea să le mulțumesc.

Au lăsat lună și bec apartamentul, vineri, când a plecat, așa că a fost ușor să-l pun la dispoziție imediat. Am mulți prieteni din liceu care au urmat Facultatea de Medicină. M-am învârtit într-o gașcă de mediciniști la facultate. Toți cunoscuții mei își fac meseria cu super-mare demnitate”, a mai spus Ioana.

„E momentul să arătăm cu degetul înspre noi!”

Supermed Cluj e tot un grup de Facebook, inițiat de câțiva prieteni în urmă cu o săptămână. Și-au dat seama, într-o discuție obișnuită despre criza din sistemul sanitar, că au reflexul de a arăta mereu cu degetul.

De a indica vinovați. Unul dintre ei a propus să pună arătătorul pe un plan concret legat de ceea ce ar putea face ei, de acasă, din fața calculatoarelor: acțiune, în loc de lamentări.

S-au decis să strângă bani și să facă rost de materiale sanitare pe care să le direcționeze spre spitalele aflate în linia I în lupta cu virusul. Și-au delegat atribuțiile: unul sună la firme, la producători, altul ține contabilitatea sau face postări pe Facebook prin care îndeamnă lumea să doneze.

Opt zile mai târziu, Supermed adună peste 2.500 de membri, a strâns peste 10.000 de lei din donații, convertiți între timp în mănuși, combinezoane, măști profesionale, măsti chirurgicale simple, capeline sau dezinfectanți. Pe pagina lor au scris zeci de medici, asistente și infirmieri de la spitalele din Cluj.

Primele materiale le-au îndreptat înspre Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, principalul spital de sprijin pentru cel de Boli Infecțioase și Unitatea de Primiri Urgențe.

Ionuț Deji, un graphic designer de 36 de ani și unul dintre administratorii SUPERMED, spune că grupul a încercat să răspundă unor nevoi urgente, să livreze zilnic cantități mai mici de materiale sanitare, în loc să fi așteptat să se adune o sumă mai mare din donații pentru a comanda cantități mai mari.

Asta ar fi implicat riscul unui termen de livrare împins într-un orizont de câteva săptămâni.

„E nevoie acum de materiale”, spune Ionuț.

E fericit că au reușit să achiziționeze niște măști profesionale 3M, care au ajuns la medici din secția de terapie intensivă:

„Pentru noi toți medicii sunt specialiști, însă în rândul celor de la ATI sunt cei supra-specializați. Nu că ceilalți medici ar fi mai puțin importanți, dar dacă se îmbolnăvește un ATI-ist cine mai intubează după aceea?”.

Rămâne aceeași întrebare sâcâitoare. Ce a făcut Statul până acum? Ionuț propune s-o suspendăm până va trece criza.

Sigur că-ți pui întrebarea. Ce se întâmplă acolo, cum am ajuns în această situație? Hai s-o lăsăm deocamdată între paranteze, pentru că nu putem să ne gândim și la acest lucru. După ce vom depăși situația, va trebui să adresăm toate întrebările și să obținem răspunsuri. Până atunci nu e timp pentru politică, iar statul acasă nu ajunge.

Un exemplu: când mergi la farmacie, ia și o cutie de mănuși și las-o la portarul de la cel mai apropiat spital. Clujul stă bine din punct de vedere financiar. Nu cred că din niște materiale de câteva zeci de lei o să sărăcească oamenii din Cluj. Trebuie să ne implicăm”, a încheiat Deji.


La ora publicării acestui material, România se pregătește de activarea scenariului 4, care va avea loc la atingerea pragului de 2.000 de îmbolnăviri. Orice donație sau ajutor pot face diferența.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...