Supermed Cluj e o platformă pe Facebook care a strâns în 7 zile 10.000 de lei, din care s-au cumpărat materiale sanitare de protecție
Supermed Cluj e o platformă pe Facebook care a strâns în 7 zile 10.000 de lei, din care s-au cumpărat materiale sanitare de protecție
30/03/2020
Ministerul Sănătății de pe Facebook
În ultimele zile, manageri de spitale, medici, asistenți și infirmiere au lansat nenumărate mesaje pe rețelele de socializare. În toate se face trimitere la penuria de materiale sanitare de protecție.
Sunt deja peste 150 de cadre medicale și personal auxiliar confirmate cu COVID-19. Autoritățile nu par capabile să gestioneze criza, iar personalul sanitar acuză faptul că a fost sacrificat.
În acest context, gesturile unor oameni obișnuiți, de a ajuta cât și cum pot, sub umbrela unor grupuri de pe Facebook sau de unii singuri, capătă o semnificație specială. Am selectat două inițiative care răspund la apelurile cu taxă inversă: „Nu sunteți singuri!”.
*
Ioana Stan (40 de ani), economistă în Cluj și mamă a trei copii, s-a gândit să facă un gest în sprijinul personalului medical pus la încercare în aceste săptămâni.
Femeia are un apartament cumpărat în rate pe care-l îl dă în chirie. „Se plătea singur”, până vinerea trecută când i-au plecat chiriașii, astfel că imobilul a rămas gol.
Ioana n-a deschis Piața de la A la Z, ci a „navigat” pe grupurile de Facebook care au făcut acțiuni concrete în ultimele zile pentru a ajuta în lupta cu SARS-CoV-2.
De pe Ajutor spitale Cluj, a ajuns la Vă ajutăm din Cluj unde a găsit o postare care trimitea la o nouă „comunitate online”, Adoptă un medic în Cluj. Inițiatorii acestei platforme încearcă să găsească spații de cazare pentru cadrele medicale care doresc să stea la distanță de familiile lor, în această perioadă, pentru a-i proteja dacă iau virusul în spitale.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Ioana a găsit un contact și l-a anunțat pe administratorul paginii că e gata să ofere fără pretenții financiare un apartament cu două camere în cartierul Gheorgheni. Omul a fost luat ușor prin surprindere, pentru că făcuse grupul de doar o oră.
Anunțul Ioanei a fost postat imediat și s-a întâlnit în scurt timp cu o nevoie. O asistentă de pe secția de ATI de la spitalul de Oncologie a căutat-o. A vorbit în numele colegilor ei, „30 împărțiți în trei ture”. Ioana i-a explicat cum pot să intre în posesia cheilor.
„Cred că 4-5 pot să intre, să se odihnească și să nu mai meargă acasă la familii”, spune femeia. Sunt o persoană low-profile, adaugă. Nu vrea să lase senzația că s-ar lăuda sau că a făcut un gest „nemaipomenit”.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Geoană, banii din Bulgaria și de la Nelu Varga. Finanțare de la o rețea de evazioniști: „Eu i-am băgat 50 de mii de euro, din păcate mi i-a băgat înapoi. Îi dădeam și un milion”
ONG-ul care îl vrea pe Mircea Geoană președinte a primit, în luna mai, 50.000 de euro de la o firmă fantomă din Bulgaria, controlată de un om de afaceri condamnat pentru înșelăciune care a fost pe lista fugarilor și a reușit să scape de pușcărie.
„Am în familie medici. Tata și sora mea lucrează în aceste zile undeva în Bihor și știu exact prin ce trec. Nu pot face nimic pentru ei, nu-i pot ajuta de la distanță, așa că m-am gândit să fac ceva concret la Cluj. M-au ajutat și foștii chiriași, cărora vrea să le mulțumesc.
Au lăsat lună și bec apartamentul, vineri, când a plecat, așa că a fost ușor să-l pun la dispoziție imediat. Am mulți prieteni din liceu care au urmat Facultatea de Medicină. M-am învârtit într-o gașcă de mediciniști la facultate. Toți cunoscuții mei își fac meseria cu super-mare demnitate”, a mai spus Ioana.
„E momentul să arătăm cu degetul înspre noi!”
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Supermed Cluj e tot un grup de Facebook, inițiat de câțiva prieteni în urmă cu o săptămână. Și-au dat seama, într-o discuție obișnuită despre criza din sistemul sanitar, că au reflexul de a arăta mereu cu degetul.
De a indica vinovați. Unul dintre ei a propus să pună arătătorul pe un plan concret legat de ceea ce ar putea face ei, de acasă, din fața calculatoarelor: acțiune, în loc de lamentări.
S-au decis să strângă bani și să facă rost de materiale sanitare pe care să le direcționeze spre spitalele aflate în linia I în lupta cu virusul. Și-au delegat atribuțiile: unul sună la firme, la producători, altul ține contabilitatea sau face postări pe Facebook prin care îndeamnă lumea să doneze.
Opt zile mai târziu, Supermed adună peste 2.500 de membri, a strâns peste 10.000 de lei din donații, convertiți între timp în mănuși, combinezoane, măști profesionale, măsti chirurgicale simple, capeline sau dezinfectanți. Pe pagina lor au scris zeci de medici, asistente și infirmieri de la spitalele din Cluj.
Primele materiale le-au îndreptat înspre Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, principalul spital de sprijin pentru cel de Boli Infecțioase și Unitatea de Primiri Urgențe.
Ionuț Deji, un graphic designer de 36 de ani și unul dintre administratorii SUPERMED, spune că grupul a încercat să răspundă unor nevoi urgente, să livreze zilnic cantități mai mici de materiale sanitare, în loc să fi așteptat să se adune o sumă mai mare din donații pentru a comanda cantități mai mari.
Asta ar fi implicat riscul unui termen de livrare împins într-un orizont de câteva săptămâni.
„E nevoie acum de materiale”, spune Ionuț.
E fericit că au reușit să achiziționeze niște măști profesionale 3M, care au ajuns la medici din secția de terapie intensivă:
„Pentru noi toți medicii sunt specialiști, însă în rândul celor de la ATI sunt cei supra-specializați. Nu că ceilalți medici ar fi mai puțin importanți, dar dacă se îmbolnăvește un ATI-ist cine mai intubează după aceea?”.
Rămâne aceeași întrebare sâcâitoare. Ce a făcut Statul până acum? Ionuț propune s-o suspendăm până va trece criza.
„Sigur că-ți pui întrebarea. Ce se întâmplă acolo, cum am ajuns în această situație? Hai s-o lăsăm deocamdată între paranteze, pentru că nu putem să ne gândim și la acest lucru. După ce vom depăși situația, va trebui să adresăm toate întrebările și să obținem răspunsuri. Până atunci nu e timp pentru politică, iar statul acasă nu ajunge.
Un exemplu: când mergi la farmacie, ia și o cutie de mănuși și las-o la portarul de la cel mai apropiat spital. Clujul stă bine din punct de vedere financiar. Nu cred că din niște materiale de câteva zeci de lei o să sărăcească oamenii din Cluj. Trebuie să ne implicăm”, a încheiat Deji.
La ora publicării acestui material, România se pregătește de activarea scenariului 4, care va avea loc la atingerea pragului de 2.000 de îmbolnăviri. Orice donație sau ajutor pot face diferența.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this