Mihai Tudose, la prima şedinţă a Cabinetului pe care îl conduce. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Minciunile premierului. Mihai Tudose a câştigat două posturi la facultatea care pregăteşte ofiţerii operativi ai SRI

Premierul Mihai Tudose a mințit în mod public pentru a doua oară în legătură cu propriul CV atunci când a declarat că a obținut titlul de conferențiar universitar în vara lui 2014 și că nu a mai predat la Academia Națională de Informații pe motiv că, în luna decembrie a aceluiași an, a devenit ministru.

Tot pentru a doua oară, Biroul de Presă al Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV) − instituție care face parte din Serviciul Român de Informații (SRI) − îl contrazice pe Mihai Tudose și spune că acesta a susținut concursul pentru postul de conferențiar universitar în luna septembrie 2013, şi nu în vara lui 2014.

Totuși, Biroul de Presă al ANIMV nu clarifică nici de această dată de ce Mihai Tudose nu a ajuns să fie angajat al Academiei, deși a câştigat nu unul, ci două concursuri, primul pentru o poziție de lector, iar al doilea, pentru o poziție de conferențiar universitar.

„După ce a câștigat concursurile, nu a solicitat niciodată ocuparea acestor posturi”, susține Biroul de Presă al ANIMV într-un răspuns la o solicitare PressOne.

*

Oficialii ANIMV ne-au comunicat că primul concurs susţinut şi promovat de Mihai Tudose a vizat un post de lector universitar şi a avut loc în data de 7 februarie 2011.

Tudose a obținut titlul de lector pentru disciplinele Protecția infrastructurilor critice și Strategii de securitate și apărare, la Departamentul de Studii de Securitate și Intelligence din cadrul Facultății de Informații.

Legislația Ministerului Educației prevede că rezultatul unui concurs public pentru ocuparea unui post didactic universitar trebuie validat mai întâi într-o ședință a Consiliului facultății. Mai apoi, postul trebuie validat de Senatul instituției.

Cel de-al doilea concurs susținut și promovat de Mihai Tudose la ANIMV, în care el viza o poziţie de conferenţiar universitar, a avut loc în septembrie 2013. Concursul a fost validat atât de Consiliul Facultății de Informații, cât și de Senatul Academiei.

Din baza publică de date a Ministerului Educației reiese că Mihai Tudose a fost singura persoană care s-a înscris, în septembrie 2013, la concursul organizat de ANIMV pentru un post de conferențiar universitar poziția 42.

Postul a fost scos la concurs de Facultatea de Informații din cadrul ANIMV, în cadrul Departamentului de Științe Politice și Relații Internaționale.

După acești pași procedurali, într-o universitate civilă urmează întocmirea contractului de muncă de către Serviciul de Resurse Umane. În cazul Academiei SRI, procedurile sunt diferite și includ alte etape.

„După promovarea unui concurs pentru un post didactic, se urmează procedurile interne de încadrare în muncă, având în vedere că este vorba despre o unitate militară a unui serviciu de informații”, ne-a comunicat Biroul de Presă al Academiei SRI.

Aceeaşi sursă spune că premierul Mihai Tudose nu a mai solicitat continuarea procedurilor care sunt obligatorii în cadrul Academiei SRI înainte de semnarea contractului de muncă nici în 2011, după susținerea concursului de lector, nici în 2013, după susținerea concursului pentru postul de conferențiar.

Premierul României nu a răspuns telefoanelor și mesajelor în care i-am cerut un comentariu privind concursurile susținute de el la Academia SRI.

Septembrie 2016: studenţii anului I de la Academia Naţional de Informaţii depun jurământul faţă de ţară. Foto: animv.ro

Potrivit site-ului Academiei, Facultatea de Informații pregătește viitorii ofițeri operativi ai SRI:

„Prin această specializare, studenții își însușesc cunoștințe și deprinderi specifice domeniului psihologiei. Cele teoretice fundamentează utilizarea adecvată a conceptelor și metodelor de bază în activitatea de intelligence, în timp ce cunoștințele aplicate dezvoltă competențe practice, precum relaționarea, motivarea și comunicarea interpersonală, influențarea socială, evaluarea psihologică a individului și a grupului.

Absolvenții acestei specializări sunt încadrați în Serviciul Român de Informații ca ofițeri operativi”.

Disciplinele din planul de învățământ pe care urma să le acopere postul de conferențiar vizat de Mihai Tudose au fost (1) Infrastructuri critice și (2) Securitate națională și euroatlantică. Acestea sunt arondate domeniului științific Informații și securitate națională, potrivit Ministerului Educației.

Postul a fost anunțat public în Monitorul Oficial nr. 277 din 19 iulie 2013, iar concursul a avut loc în 19 septembrie 2013, potrivit bazei de date a Ministerului Educației.

Președintele comisiei de concurs a fost prof. univ. dr. Toma Gheorghe, iar membri − prof. univ. dr. Constantin Onişor, prof. univ. dr. Ţuţu Pişleag, prof. univ. dr. Vasile Bucinschi și prof. univ. dr. Mihai Ozunu Vasile.

Captură din baza de date a Ministerului Educației.
Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

*

Profesorul universitar Constantin Onişor, care a făcut parte din comisia de concurs din 2013, i-a fost și îndrumător de doctorat lui Mihai Tudose.

Profesorii Gheorghe Toma și Mihai Ozunu Vasile sunt cunoscuți ca apropiați ai fostului vicepremier Gabriel Oprea, și el fost profesor și conducător de doctorate la Academia Națională de Informații a SRI.

Contactat pentru a oferi lămuriri despre concursul de conferențiar câștigat de Mihai Tudose, profesorul Constantin Onișor a susținut inițial că nu are „nicio cunoștință în legătură cu această problemă”.

După ce i-am spus că numele său figurează în actele Ministerului Educației, Onișor și-a nuanțat declarația:

„Nu îmi amintesc, au trecut atâția ani. Am făcut parte din sute de comisii și, ca atare, nu îmi mai amintesc, dar dacă acolo așa este, atunci așa este. Luați de bune documentele ministerului”.

O neclaritate a concursului la care a participat Mihai Tudose provine din Fișa de verificare a îndeplinirii standardelor pentru obţinerea gradului de conferenţiar, completată de actualul premier.

În acest document, pe care Ministerul Educației i-l atribuie lui Mihai Tudose, se precizează că disciplinele pentru care el a concurat în 2013 au fost: (1) Proiecte de securitate și operațiuni informative și (2) Politici și strategii de securitate.

De asemenea, din document reiese că postul a fost scos la concurs la Departamentul de Informații al Facultății de Informații, în domeniul Informații și securitate națională.

Fişa de verificare a îndeplinirii standardelor pentru obţinerea gradului de conferenţiar universitar. CLICK pe imagine pentru a vedea întregul fişier PDF.

*

În pofida documentului aflat în baza de date a Ministerului Educaţiei, Biroul de Presă al ANIMV ne-a comunicat că Mihai Tudose a obţinut titlul de conferenţiar pentru disciplinele Protecția infrastructurilor critice și Securitate națională și euroatlantică.

De asemenea, în răspunsul de la ANIMV se spune că postul câştigat în 2013 nu ar fi fost la Departamentul de Informaţii, cum apare la Ministerul Educaţiei, ci la Departamentul de Științe Politice și Relații Internaționale din cadrul Facultății de Informații.

O altă neconcordanţă între cele două instituţii ale statului se referă la data concursului: în răspunsul primit de la Biroul de Presă al ANIMV se afirmă că data concursului susținut de premierul Mihai Tudose pentru postul de conferențiar a fost 30 septembrie 2013, şi nu 19 septembrie 2013, așa cum arată Ministerul Educației.

Ce a fost săptămâna trecută

Săptămâna trecută, într-un răspuns oficial pentru PressOne, Biroul de Presă al Academiei Naționale de Informații a SRI a susținut că Mihai Tudose nu a fost încadrat și nu a predat niciodată în această unitate de învățământ.

Totuși, Biroul de Presă al ANIMV nu a oferit clarificări privind motivul pentru care Mihai Tudose nu a mai ajuns nici să fie angajat şi nici să ţină cursuri, deși câştigase un concurs pentru respectiva poziție.

„Da! E corect ce spune Academia. Am luat titlul în vara lui 2014, iar materia era pentru 2015. Între timp, am intrat în guvern în decembrie 2014 și nu am mai mers să predau fiindcă am considerat că nu le pot face pe ambele în același timp. Nu aveam timpul fizic necesar.

Tocmai de aceea nu se regăsește la venituri nici un leu de acolo și nici un contract de muncă. Conform uzanțelor universitare, dacă nu te prezinți la post după ce începe semestrul, se disponibilizează postul.

Sunt acuzat că nu am vrut să fac două lucruri prost. Nu m-am dus să am o sursă de venituri suplimentară, rămânând dedicat muncii de la minister.”

Această declarație a fost dată de premierul Mihai Tudose pentru site-ul stiripesurse, la câteva ore după ce PressOne publicase, în exclusivitate, punctul de vedere al Biroului de Presă de la ANIMV.

*

Director al unui institut de studii de securitate

Mihai Tudose s-a folosit de calitățile de lector și conferențiar universitar nu doar în propriul CV, ci și în alte contexte publice.

Timp de 4 ani (2011-2015), premierul României a făcut parte din Consiliul Editorial al revistei Univers Strategic, editată de Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” (UCDC) şi specializată în studii de securitate.

În aceeași revistă se precizează că, între 2011 şi 2013, Mihai Tudose a fost director adjunct al Institutului de Studii de Securitate „Dimitrie Cantemir” al UCDC. În numerele din 2014 și 2015 ale revistei Univers Strategic, el este trecut ca fiind conferențiar universitar la UCDC.

Facsimil din nr. 8 (decembrie 2011) al revistei Univers Strategic.
Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...