Ion Indolean
Redactor
27/04/2018
Midnight Sun / Sub soarele nopții
Katie şi Charlie trăiesc de când s-au născut în acelaşi orăşel şi au aceeaşi vârstă, numai că întâmplarea face să nu se fi văzut niciodată până acum.
Katie nu are voie să iasă din casă, pentru că suferă de o boală extrem de rară, numită Xeroderma pigmentosum. Are o singură prietenă şi un tată cumsecade şi protector.
Pentru că orice contact neprotejat cu razele solare i-ar fi fatal, ea iese din casă doar noaptea. A trăit toată viața înăuntru, între patru pereți, protejată de geamuri speciale. Afară, s-ar stinge numaidecât.
Charlie este vedeta şcolii sale şi ar vrea să ajungă înotător profesionist. Cu toate că premisele acestea l-ar putea duce uşor către profilul unui șmecher agresor (bully), el este opusul acestui tipar adolescentin. Retras şi mereu melancolic, băiatul ascunde o mare greșeală, care i-a oprit momentan cariera sportivă.
Cei doi tineri se întâlnesc întâmplător, iar Charlie (Patrick Schwarzenegger) se îndrăgosteşte pe loc de candoarea lui Katie (Bella Thorne).
Sentimentul e reciproc: ea l-a văzut toată copilăria pe geam, l-a visat, l-a iubit în secret şi și-a dorit mereu ca el să privească spre geamul ei.
Midnight Sun poate fi văzut ca un Sweet November al zilelor noastre. Este aceeaşi poveste, a unei iubiri pe care o boală cumplită o face imposibilă.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Totodată, filmul are ceva din puritatea unui proiect precum Meet Joe Black, al cărui protagonist, Brad Pitt, l-a interpretat şi pe Rick din The Dark Side of the Sun, personaj care suferea de aceeaşi afecţiune precum Katie.
Unele lucruri se leagă atât de frumos.
De ce mor pacienții cu AVC din România. La niciun spital din țară nu există serviciu de gardă pentru o intervenție care i-ar putea salva
În spitalele din România se fac și de 5 ori mai puține intervenții care pot salva viața unui pacient cu AVC față de recomandările europene. Lipsesc serviciile de gardă, centrele speciale sunt prea puține, iar finanțările insuficiente.
Rușii sunt foarte aproape de spargerea frontului și, în același timp, încă departe. Ce ar însemna un colaps al armatei ucrainene în regiunea Donbas
Cade frontul ucrainean? Sau a căzut deja? Din primăvara acestui an vin cu o frecvență aproape zilnică vești tot mai alarmante legate de situația din ce în ce mai precară a trupelor Kievului de pe linia frontului din Donbas, care înglobează greu încercatele regiuni Donețk și Lugansk din sud-estul Ucrainei. Cele două regiuni au reprezentat, de altfel, pretextul principal al invaziei ordonate de Vladimir Putin în februarie 2022, iar acum reprezintă principalul obiectiv strategic al Kremlinului.
Povestea din Midnight Sun, bazată pe filmul japonez omonim, poate fi considerată simplistă, numai că interpretarea celor doi protagonişti o face frumoasă, credibilă şi emoţionantă.
Bella Thorne şi Patrick Schwarzenegger – fiul lui Arnold – creează o simbioză care elevează această poveste de dragoste.
Visători, buni, sinceri, Katie şi Charlie trăiesc intens o idilă care se va frânge mult prea repede.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Tatăl lui Katie, Jack, e un tip mărinimos şi devotat complet fiicei sale, căreia îi oferă libertatea de a profita de ultimele ei luni de viață.
În antiteză cu imaginea adultului nesuferit şi cu asupra măsură de grijuliu, Jack (Rob Riggle) completează lista personajelor principale foarte bine construite.
El înţelege că e mai important să o lase pe Katie să trăiască clipa decât să îi impună reguli care, chiar dacă i-ar prelungi puțin viața, n-ar face decât să o chinuiască și mai mult.
Katie are de făcut o alegere dificilă, dar nu stă pe gânduri.
Această vară, ultima pentru ea, îi va aduce o împăcare cu sine şi va constitui o amintire pe care o va lăsa în urmă. Tânără, veselă, frumoasă, ea va alege în cele din urmă cu sufletul.
Cu siguranţă înscris în genul „feel good movie”, Midnight Sun e un film onest și, în ciuda minusurilor sale, vibrează prin nostalgia pentru istorii sentimentale care s-au încheiat nedrept de repede.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this