Creatori români și norvegieni au demonstrat că arta nu are granițe, într-un context inedit:

Arta luminoasă, care prinde viață după căderea întunericului.

Un proiect numit Midnight Culture, care i-a fermecat pe norvegieni și pe români deopotrivă.

Midnight Culture: cum au luminat împreună noaptea artiști români și norvegieni în Cluj-Napoca și în Moss, Norvegia (p)

Oamenii faini

27/03/2025

Când ne gândim la Midnight Culture, simțim din nou energia unei povești aparte. În care lumina, inspirația și conexiunea au fost personajele principale. În care fiecare conversație, fiecare întâlnire, fiecare moment de explorare a pus în mișcare ceva.

În care arta a devenit punte între două comunități diferite - Moss și Cluj-Napoca - dar și elementul principal care a adus la viață două orașe atât de diferite, într-un moment aparte: în miez de noapte.

Midnight Culture fost mai mult decât un schimb de experiență – a fost un circuit de energie, exact ca lumina care nu poate exista fără sursa sa. Și care ne-a arătat cât de importantă poate fi colaborarea. E ceva special când doi artiști, fiecare cu background-ul său, își unesc viziunile și creează.

După ce artiștii norvegieni au trăit magia instalațiilor pe Kogălniceanu, în Cluj, la mijloc de decembrie a fost rândul echipei Lights On să pășească în universul nocturn din Moss, Norvegia. Un orășel mic în apropiere de Oslo, unde comunitatea a fost invitată să descopere cultura altfel: după lăsarea întunericului.

Două instalații au fost create în urma colaborării dintre creatori români și norvegieni – și, odată cu ele, s-a conturat ceva mai profund: dovada că arta nu are granițe, ci doar puncte de întâlnire.

Cutii luminoase care „dansează” pe ritmuri muzicale și tablouri care capătă o cu totul altă perspectivă într-un joc de lumini potențat de oglinzi - au fost rezultatele spectaculoase pe care patru artiști talentați le-au generat într-un proces creativ comun.

Într-un spațiu transformat într-un laborator de idei și culoare, Midnight Culture a prins viață nu doar prin instalații, ci și prin discuții care aprindeau noi perspective, muzica ce lega oameni într-un ritm comun și prin activități artistice interactive.

Au fost seri în care fiecare participant nu era un simplu privitor, ci parte dintr-un schimb viu, unde cultura nu doar se consumă, ci se creează - împreună.

Midnight Culture nu a fost doar un proiect. Ci o experiență complexă, un sentiment de bucurie și inspirație, o ocazie de a privi lucrurile altfel.

My Fair Ioji. Cum a ajuns un cățel al străzii din Sighișoara într-o fermă de vis din Cornwall 

Câinii din România, care au fost salvați de pe stradă și trăiesc în adăposturi publice sau private, sunt adoptați sistematic în Marea Britanie, prin intermediul unor asociații de caritate. 

În fiecare marți, la 19:30, comunitatea sportivă 321sport se adună în Parcul Herăstrău pentru o tură de alergat. Foto: Radu Restivan

Românii aleargă pentru ca victimele violenței domestice să poată fugi din relații abuzive

O aplicație sportivă îi îndeamnă pe români să iasă la alergat, cu promisiunea că toți kilometri alergați vor fi transformați în bani pentru susținerea unor cauze umanitare, precum lupta împotriva violenței domestice.

A fost o poveste despre priviri care se întâlnesc în fața luminii, despre discuții profunde în miez de noapte - atunci când inspirația lovește cel mai puternic, despre orașe care nu dorm.

A fost o demonstrație a puterii pe care legăturile culturale o au în a aduce oameni din colțuri diferite ale lumii într-un loc comun, unde diversitatea devine sursă de înțelegere și conexiune.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Proiectul Midnight Culture este derulat de către Asociația Daisler, în parteneriat cu Zebel Design Fishbain din Norvegia. Valoarea totală eligibilă a inițiativei bilaterale este de 650.865,00 lei, din care valoarea totală a sprijinului financiar nerambursabil din grant-uri SEE este de 619.705,00 lei.

Inițiativă bilaterală implementată de Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, în calitate de Operator al Programului RO-CULTURA, în parteneriat cu Artă și Cultură din Norvegia, în calitate de partener de Program, și finanțată cu sprijinul Granturilor SEE și Norvegiene 2014 – 2021 prin Fondul Național Bilateral, gestionat de Punctul Național de Contact din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Parteneri media: Press One, Monitorul de Cluj

echipa pressone

Avem nevoie de ajutorul tău!

Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.

De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.

Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.

Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Share this